Отговори
# 615
Здравейте,
аз водих Марки на лекар докато свеки гледа Сиана. С грип е и той, но явно някаква по-лека форма, или организмът му се справя добре засега. Дадоха му разни хомеопатии и се надяваме да не се влоши. Няма висока температура, но затова пък е постоянна 37.3 Лошото е, че ще трябва да спрем с процедурите за ушите, но доктора му каза да се упражнява като дъвче дъвка и надува балони (сега трябва да го науча  Rolling Eyes  Laughing )

Много е сложна темата за възпитанието, която сте подхванали - това, което се старая да правя аз е винаги да се поставям на мястото на детето, да си спомня как е било когато аз съм била на негова възраст. Страхувам се, че няма една магическа формула - просто всеки родител трябва да намери пътя към собственото си дете, към всяко едно по отделно. Сам да определи тънката граница родител - приятел, както и обясняване на ситуация - определени правила без обяснения.
Като се роди Марки, аз си представях всичко в розово - ще седим, ще си играем, ще си говорим, аз ще си имам и свое време, винаги ще му обяснявам всичко, като на голям човек - огромна грешка! Сега винаги, когато кажа нещо, дървеният философ насреща ми веднага пита "защо?" Затова съм убедена, че трябва да се обясняват само неща, които ще бъдат разбрани според възрастта - децата нямат абстрактно мислене и много често ако не се сблъскат с нещо сами, не могат да го разберат. Особено когато са по-малки, в повечето моменти те трябва да направят или приемат това, което родителят казва, без обяснения - просто защото така каза мама или тате. На по-късен етап или те сами ще разберат защо или ние ще можем да им обясним, но когато дойде времето.
Да, трябва да ги изслушваме, уважаваме, поощряваме, да ги учим да споделят чувствата си, но това не значи, че винаги, когато те искат да ни кажат нещо, трябва да захвърлим всичко и да им обърнем внимание. Специално моето може да приказва непрекъснато.  ooooh!

Тати, аз го казах това за месата. Това е схемата на нашата педиатърка - не мога да кажа защо е така: пилешко, пуешко, заешко, телешко (до тук не е задължителен реда), после риба, свинско, агнешко.

# 616
Здравейте!
Къдрокоса, много интересно ми беше, че не  трябва да се удрят по гърба бебетата като се задавят. Аз постоянно го правя, дори и малко да се закашля  Rolling Eyes
Ичка, аз вече от време на време оставям Диляна в проходилката, но не е особено активна. Едва наскоро започна да се побутва напред-назад.
Ани, задръж го Ивко да се оправи съвсем, че като гледам колко народ се е изпотръшкал от грипа.
Дидолинка, аз давам от сухарите в червени опаковки. Само че много се запича от тях и сега от няколко дни давам сварени овесени ядки за закуска.
Хеберлеа, Диляна спи три пъти - в интервала между 10-11; между 14-15 и между 17"18. Но не спи по един час, обикновено два съня са по 30 мин, и един е от 1 час. Общо 2 ч. дневен сън, и това е в добрите дни  Peace
Киселото мляко - нашата педиатърка казва след деветия, към десетия месец. Peace
При нас положението е все същото. Диляна яде по 100-120 гр попара сутрин, на обяд яде по 40-50 гр зеленчуци, а кашата вечер е 120-150 гр, като има и плодоово пюре вътре. Не обича зеленчуците и това е. Едва докарваме този порцион, но поне вече отваря уста и почти не избутва с език, и не се правя на клоун като я храня. Вторият зъб изби преди два дни, но е голяма драма - едната вечер от 1:30 до 7 сутринта не сме мигнали, цяла нощ хленчи и плака. Снощи пак така - в 12 се събуди с рев и в 3:30 вече не издържахме и с ММ и дадохме малка доза панадол... В резултат снощи спа от 4 до 8 сутринта. Много се мъчи милото,  Tired
 Ани, моля те, виж си ЛС.

# 617
  • София
Привет!
Много гаден грип върлува - всички болнички да оздравяват и да пият повече вода/чай. Аз имам един въпрос към мамите, които кърмят и мислят да се връщат на работа след годинката. Махате ли дневните кърмения? Ники яде на обед зеленчуково пюре, следобед/привечер каша с плодово пюре, но суче и доста мляко. Искам да се върна на работа някъде на есен, отсега се колебая дали да намалявам кърменията. Баткото е кърмен до 2г и 3м, но тогава и бях вкъщи и нямаше проблем ...

# 618
мамаАни - знам за какво говориш, и аз си имам такава бърборана в къщи  Wink (имам предвид за обясненията)...Свекърва ми често ми разказва, как ММ бил такъв защотко, като любим спомен им е" какво е това? - Луна - Защо?"  Wink
Понякога наистина е много трудно да се обяснява, но при нас репликата "защото аз казвам така" не върши работа...сигурно защото и аз не я харесвам...Та затова в такива случаи използвам силата на правилата и винаги се позовавам в тези случаи на тях. Просто казвам "такива са правилата" и внимавам тези правила да важат в повечето случаи за всички в семейството. В детската градина казвам също има правила, на улицата, всички спазват правилата.... в този дух са ми обясненията. И както казва Деска - гледам тези правила да важат винаги, а не според настроението ми, макар че си признавам има и изключения (да кажем разрешавам повече от 1 шоколадов бонбон - но винаги обяснявам, защо това е изключение от правилото - например днес тати има рожден ден...) Междувпрочем бонбоните в къщи стоят в шкаф до който тя има достъп...т.е. не са забранени, но винаги са придружени с обяснение как действат на зъбките - ама сме гадни и ние Mr. Green)

ЛориХю - според мен има време дневните кърмения да се заместят. И ние сме като вас - надявам се напролет да останем само със сутрешното и вечерно/нощно кърмене... нека посучат още бебоците

Последна редакция: ср, 25 яну 2012, 18:06 от heberlea

# 619
  • София
Здравейте, днес Саша има Т 38,5. Дадох един път Нурофен и сега я мери. Надявам се утре вече да е добре  Wink За 40-те градуса. Абе не се шашнах, защото като я питах дали й е лошо, тя каза "Не" Shocked Помня един път е вдигала такава Т. Беше около 5 годишна. Това е един от много малкото пъти, в които се изплаших, защото тя потъваше някъде, обръщаше очите и .. абе много беше страшно. А сега беше червена като домат и зяпаше филм. Та затова не се панирах Rolling Eyes Е, цял ден беше с там някъде около 40, но това умори вируса. Чорапи и компреси с оцет също облекчават доста.
Гледам за възпитанието пишете и за връзката с родителите. Никой от нас не знае какво ще стане. Няма рецепта. А и да има рецептата за едни, н е важи за други. Така че кой какво ще ви разкаже би било неприложимо към всеки случай и човек. Слушайте сърцата си, казвайте на децата си, че ги обичате, не ги спирайте да изразяват негативните си чустства, дори и към вас и като минат пубертета те ще са ваши приятели. Слушайте М@я  Laughing Сега бъдете родители, а приятели след 20 г. Втълпете на децата си, че ще застанете зад тях каквото и да се случи, каквото и да са направили. Всяко дете се страхува като направи беля, че ще му се карат мама и тате, но важното е да знае, че въпреки караницата мама и тате си го обичат. А иначе няма да избегнем периода, с който ще се събудим и ще се чудим дали това е нашето дете или не  Wink В пубертета родителят като авторитет изчезва и не бива да се затварят очите за това. Освен да се чака тоя период да отмине нищо друго не може да се направи  Wink

Аз не знам дали тия дни ще съм акивна. Усещам, че слагам Рали в кошарата и сядам пред компа  Naughty Та може би ще си дам почивка от форума малко. Не знам дали ще пиша и дали ще чета. Това го пиша да не ме мислите и да не се сърдите, ако не отговарям. Зависи дали ще ми се пише, ще пиша. Зарязала съм си доста любими неща, които искам да правя, а вися тук. Малко ще почивам  Wink

# 620
  • Sofia
Здравейте!

ЛориХю - аз не мисля да се връщам точно на работа на годинката, но при всички положения ще ни трябва повече самостоятелност. Вече почти целия ден изкарваме на друга храна - от към 10 до 18-19 (3 хранения). Стана някак от самосебе си.

Чинче, не го намерихме пустия телефон. Sad Още не съм загубила надежда, в общи линии няма къде да е освен вкъщи или евентуално у-ще, но там не го вади. Хубавото е, че ако някой го е взел, то няма как да ни навърти сметка, защото може да се звъни само на 4 номера.  Mr. Green

Хеберлеа, тази поговорка малко на майтап я казах, засега по-големи проблеми нямаме.  Mr. Green Разбира се, за много неща й се ядосвам, но реално не са някакви сериозни работи, повечето са типични за тази възраст - като ужасна разсеяност и избирателна глухота. Laughing

И на мен дъщеря ми непрекъснато ми повтаря как съм най-добрата майка и т.н., като малка си играехме на "кой е най-доброто/послушното/прекрасното дете?" И колкото и да е миличко, понякога ми става неудобно, защото я избиват разни такива чувства в неподходящ момент, например в асансьора пред съседи или навън по улиците, или в магазините, или докато говоря с някого, решава, че трябва да ме гушка и целува. Хем ми е кофти да я спра, хем трябва да знае, че има моменти, в които трябва да сме по-... сериозни (не знам коя е най-подходящата дума).
Към моята майка ми е трудно да се държа така дори насаме, въпреки че сме си близки, не знам защо. Даже бях ужасен темерут, например боляло я е глава, охка, пъшка, а аз седя отстрани и изглеждам незаинтересована, а просто не знаех какво да направя или как да я успокоя, освен да й дам хапче за глава. Embarassed

Ей, Ваче, дано утре вече е пушка Саша. За висенето и аз имам същите усещания и ме хваща срама, дори и друго да съм намислила за правене, първо минавам през пц-то. Болестно състояние е това Embarassed

# 621
Добър вечер!
Много болни вече. Да се лекувате и бързо да се оправяте! Praynig Hug. Вероятно скоро ще обявят грипна епидемия и в София.
Сега Дани си играе в леглото си, което отдавна не се използва за сън, а за игра. То е едно мятане, въртене, игра с играчките, смехове, чудесии Embarassed А аз се възползвам да пиша.....
Днес на обяд се опитах да дам тиквички с картофи.....и резултатът беше, че пюрето си остана цяло. Бутах лъжицата, а син ми отказваше да яде....направи всичко, за да ми попречи да го нахраня. Незнам вече какво да правя. Не иска да яде нито зеленчукови, нито плодови пюрета. Следобяд хапна 40 мл оризова каша едвам едвам....Захранвам го вече от 1 мес. По едно време започна да яде малко бурканче със зеленчукови пюрета. Това ни беше макс количество, което достигнахме. После плодовото пюре от ябълка развали всичко. Заради него спря да яде всичко останало. Оставих го 3 дни само на кърма без никакви пюрета....за да позабрави отвращението си към тях. Обаче днес наново - не иска да ги яде. Чудя се вече какво да правя и дали ще има време, за да въведа всичко. Ако започне да яде де.
Аз също съм от отбора на чакащите да им дойде цикъла и вероятно ще е в най-неподходящия момент. Забравила съм вече какво е..... Embarassed
За чорапогащници за момченцата - аз слагам ританки, за да му е по-свободно на детето.
За възпитанието на децата ни съм на мнение, че само майката и бащата трябва да го градят и никой друг не трябва да се бърка. Важно е да не се караме пред тях, да им създаваме уют и въпреки напрегнатия и забързан живот винаги да им показваме, че са номер едно. Трябва да се играе с тях и изобщо колкото се може повече време да им отделяме. И ако някой ден си кажат 'имах страхотно детство'...значи усилията ни не са били напразни.

# 622
                                        Здравейте, момичета и момче.

Благодаря на всички за отговорите ви за рибата.В крайна сметка, мисля да изчакам още десетина дни и ще давам.Изключително много обичам риба, в частност сьомга, и съм със сериозното намерение да науча и детенце да яде често.

Хелънче, беше питала до къде съм със храненето.До обяд основно се кърмим, към 12-12.30 яде зеленчукови пюрета, като три пъти в седмицата месо, два пъти по четвърт жълтък.След обяд обикновено е някаква каша, добавям и плодово пюре или пресен плод.Имам и разни пюрета с плодове и мюсли, с бишкоти и плодове, ей такива разни.Редувам-един ден едно, друг друго.Вечер само кърма-в 20ч. и после в 24ч.Сега се мъча да вмъкна нещо между двете кърмения сутрин, ама не ще много.Явно сутринта в 7 като се наяде яката, че има много мляко, после и държи сито.

Чудя се обаче, какво да правя със сиренето.Не, че е задължително да яде попара сутрин(аз не я обичам, че все ме насилваха с нея), но сиренце не е лошо да хапва.Та в тази връзка имам въпрос-какво сирене мога да и давам, като се има предвид, че тук няма нашенско.Единственото подобие е Фета, обаче е много солено. newsm78А и не знам подходящо ли е.Има разни кози сирена, ама... SickПомагайте пак със съвети, моля.

Болничките да оздравяват.

Интересна е необятна е темата за възпитанието.Едно си го мислим и представяме, а съвсем друго се получава.Няма формула и рецепта.Аз действам по усет.Всяко дете е различно и индивидуално.Приятелка съм с голямата дъщеря.Вярвам, че съм възпитала един достоен човек.Не съм перфектна майка, не се и стремя.Имали сме и тежки моменти, имало е и викове и драми.Но сега съм горда, когато ми каже, че съм най-прекрасната майка на света, че ме обича много, и е щастлива, че аз точно съм и майка.Да ви почерпя, че днес девойката става на 19.

# 623
Здравейте! Благодаря за пожеланията  Hug Ние наистина сме много по-добре, с лека хрема и дразнене на гърлото, но температура няма, няма и отпадналост  Simple Smile
Разнищвали сте възпитанието - аз все си мисля, че каквото и да правим, колкото и да се стараем, ще грешим. Светът не започва от нас, не сме ние първите, загрижени за децата си, но въпреки добрите намерения, пазим и лоши спомени от детството си. Оттласкваме се от грешките на нашите родители, но или ги повтаряме, или правим други... Но онова, което е наистина важно според мен, е да обичаме децата си и да им го показваме,  да успеем някаква ценностна система да заложим и да бъдем и родители, не просто приятели. Защото родителят знае как да създава правила, да поставя граници и по този начин да подготвя детето за живота извън семейството. Той е не просто приятел, той е стожер и опора, което е в пъти по-отговорно. Много още мога да пиша, но по-важно е какво ще правя и дали това, което си мисля сега, ще бъде потвърдено от практиката...Иска ми се децата ми да бъдат щастливи, добри и отговорни (каквото и да означава това) благодарение на или въпреки мен... В същото време да имат инстинкт за самосъхранение и мъдрост. А какво ще стане, ще се види след някое и друго десетилетие...поне.
ЛориХю, аз ще се връщам на работа, засега количествата твърда храна, които Явор изяжда, са символични. Но не се притеснявам - има време, това са си много месеци, а и много кърмачета, като не виждат майката, нямат проблем с това да не сучат, а да ядат твърда храна. Румен на 7 месеца е захранен, а на 10 аз вече работех активно, нямаше проблем, кърмех, като съм си вкъщи.
м-г, това от любимите пюрета ли беше преди? Дай нещо любимо - например Явор забелязвам, че хапва повече, ако в пюрето има моркови. Тиквичка с картоф му беше отврат. Търпение  Hug Виж това, ако искаш.
Хубава вечер!
П.П. Пеперудке, честита ти рожденичка!  Hug

Последна редакция: ср, 25 яну 2012, 19:34 от Ана2

# 624
Здравейте,
писах одеве един дълъг пост за възпитанието - сесията ми изтекла и се затри. Много ме хвана яд. Сега не ми се дописва...много го умуваме с ММ как да действаме, защото имаме представа какво е доброто възпитание, но нямаме представа как да го постигнем на практика освен с говорене, обясняване, говорене, обясняване...Чин е права, че всеки ден поднася нови предизвикателства, за които не сме и мислили преди да се родят или сме мислили друго яче. Ето примерно снощи - рев , рев и не иска да си заспи в леглото. Взехме го в хола, макар че минаваше 9 :30. Стоя с нас, гушка се, после - пак не ще. Накрая се принудих да си легна заради него и спа пак при нас на спалнята. И сега това на какво го учи - че мама ще прави винаги каквото той иска, или че мама се отзовава винаги, когато той има нужда и се грижи за него?  А, кажете!

Болничките - как сте, днес по-добре нали?
Ваче, утре съвсем ще махнете температурата, сигурна съм.
Ние днес имаме напредък с аспиратора - вече позволява да му се прави. Явно свикна или разбра,че го облекчаваме.  newsm78 Още има какво да се вади от носа - кашлицата е по-малко. мен леко ме наболява гърло - дано не ме прихване.

Пеперудка - честита рожденичка!
М-г, жалко, че ябълката не ви кефи Simple Smile Може да е била някаква кисела, ще пробваш по-нататък пак с друг вид. Не вярвам да се отврати от всички - пробвай различни вкусове, И пробвай да смениш лъжичката или купичката, от която му даваш. С някоя друг цвят, нещо такова...?

Мама Ани - дано мине при вас грипът бързо. Много ви стана..

За спането през деня - бебчо спи по 2-3 пъти , но различно - в различни часове и различно дълго. Понякога само 20 мин., понякога час и половина откарва.

За чорапогащите - ММ се смее, че като малък го карали да носи и много се травмирал милият. Бебчо няма да го караме, имам 2 чифта, но рядко ги слагаме - ако е голям студ навън и излиза.

# 625
Пеперудке, честит рожден ден на дъщеря ти - да е жива и здрава, какво да й пожелая в тази прекрасна възраст - да е устремена винаги напред и винаги да следва мечтите си  Heart Eyes
Ире, прекрасно те разбирам за детството и те прегръщам  Hug. Не ми се коментира..........
Хаберлеа, чудесни мисли за възпитането  Peace

Ваче, това за форума си е вярно. Цял ден стои отворен и аз като открадна минутки съм все тук. А има какво да правя. И аз мисля да променя нещата  Peace

# 626
Пеперудке,да ти е жива и здрава рожденничката !!! Hug
Много сте изписали за възпитанието и с много неща съм съгласна .Само едно мога да кажа -ще се моля да я възпитаме с изградена ценностна система и едва сега вече като родител разбрах думите ,които баща ми не спря да повтаря:"Човек без съвест не е човек" -моля се да има съвест ,това е.
Ваче ,радвам се ,че е по-добре Саша ! Hug
За форума -за мен е награда да седна и да пиша след като съм си свършила обаче всички задължения или съм си поиграла с Дара. Naughty
Иначе като спи си ви чета за минути и ставам да си оправям пране ,готвене ,подреждане.
Ана2 ,радвам се че вече сте по-добре.
За кърменето и ние ей така неусетно като Шунка няколко дни се кърмим сутрин в 6 и след баня към 19.30ч.,но се буди и тогава биба ,вода ,люлеене ,игра .....всичко.
Лека нощ на всички !

# 627
Шуши, благодаря за рецептите!

Пеперудке, честит рожден ден на Ирена! Да ти е жива и здрава! И все така да се разбирате!

# 628
Здравейте отново! Дочитам... т.е. дочетох Simple Smile

МамаАнелия... Ахам... аз днес ходих в един магазин, където има много голям избор хип-ски пюрета (досега само от тях взимаме). Е там имаше и телешко от 4-ти месец. Само свинско не видях, то май е от 8-ми. А ние преди телешкото и рибата сме въвели вече агнешкото, нямаше никакви проблеми, така че може би целия ред е пожелателен, не само "до тук" Simple Smile

За сухарите, ние ползваме някакви "Elite" - гръцки, от зелената опаковка "класик".

Хеберлеа, аз не го писах като критика към информацията за вредността, но просто човек слага на кантара ползите и вредите и преценява кое да ползва и кое не, безвредни неща няма, което не трябва да рече и че нищо не трябва да ползваме Simple Smile

Стискам палци всички болни - и малки и големи, да оздравявят!

# 629
Пеперудке, честит рожден ден на Ирена. Да ти е жива и здрава. За сиренета- не знам какво да ти кажа, аз дадох козе и той ми се обрина...  ooooh!

Хоупфул, това е било инцидент, на нищо не би го научило на този етап. Честно казано аз доста го глезя в това отношение, но главно заради себе си. Не го оставям сам да спи в стаята. Спи  когато си поиска, и където си поиска... докато сме в хола, той спи в хола, когато отидем в спалнята- спи в спалнята.

Шунче, ех, жалко, а като звъните никой ли не вдига, не се ли чува или вече е паднала батерията?

Чета ви за възпитанието и попивам, попивам, но ми се струва толкова сложно.., което ме навежда на мисълта пък да питам как се справяте с мъжете си, винаги ли сте на едно мнение относно възпитанието?

Общи условия

Активация на акаунт