Животът извън града

• 24 221
  • 381
  •   1
Отговори
# 180
  • София
По принцип, животът в къща е генерално по-скъпо удоволствие от животът в апартамент.
Ако говорим за един и същ стандарт, разбира се, съотнесен към къщата и към апартамента, първото струва в пъти по-скъпо от второто.

# 181
красива белла, ако някой няма пари, и да го харесва, и да е много хубаво, не може да се премести, т.е. в случая не отчитам финансовия фактор, говоря за хора, които могат да с го позволят и харесват живота в самостоятелна къща.
По отношение на продажбата - желаещи има, проблемът е в цената Simple Smile
Един имот се определя от пазара към момента !
Всички харесват живота в къща,но кой може да си го позволи?

# 182
Не вярвам някой да допуска, че животът в къща е по-евтин или еднакво скъп сравнен с апартамента.
Всеки си преценява възможностите.

# 183
  • София - Рим и обратно
Не вярвам някой да допуска, че животът в къща е по-евтин или еднакво скъп сравнен с апартамента.
Освен, когато ти се иска, но не можеш да си позволиш апартамент в града, а си принуден да живееш в луксозната скъпа къща Mr. Green. Парадокси.

# 184
Един имот се определя от пазара към момента !

Ами да. Цената на едиин имот е тази, на която се намери купувач. В различните години е различна. Всичко друго са просто цифри. Щом не се продава, значи не си е на цената Peace

Точно  Simple Smile

Освен, когато ти се иска, но не можеш да си позволиш апартамент в града, а си принуден да живееш в луксозната скъпа къща Mr. Green. Парадокси.

Е, всеки с проблемите си  Mr. Green хубаво е, че приемаш това с усмивка, няма да се даваш  Hug

# 185
Как ли ще се чувства мъжът й на Кафето, затворен в София? Да се примири, да се навре в лудницата, и пр.

НСЧ, имах предвид съвсем друго. Ако живееш в Обеля, а работиш в Мл4 и имаш ученик как да  съчетаваш работа-ученик. Но ако искаш детето да учи в математическата. С Каси съм съгласна - този избор е личен и темата е един път...

# 186
немирница, както казах - не шофирам. Имам ученик, вярно, не пътувам от Обеля до Младост, но като време ми е същото, защото в примера има метро, а по настоящия ми маршрут не. Оправям се. В града е лесно. Извън него е трудното. Ако имаш гимназист и живееш в града - маршрутът е факт, ако имаш гиманзист и живееш извън града, освен този факт, имаш още доста.
Тя пише, че няма и детски площадки. Че не може да стигне до магазин или каквото и да е др. без кола. Разбираме, че този живот на вас ви харесва, но не можете да убедите човек, който иска да излезе ина 5 метра да полюлее детето си, на 10 да го заведе до училището и в радиус от 1 км. да разполага с 3-4 супармаркета за пазар. Всеки разбира удобството по различен начин, ако един го вижда в тишината и усамотението, за друг е друго, не виждам смисъл да се убеждаваме една друга Simple Smile

# 187
Защо животът в къща да е по-скъп?
Преди плащах една доста солидна сума на ТЕЦ-а за отопление, а температурите рядко превишаваха 20 градуса. Сега с локалното парно отоплението като себестойност ми е много по-евтино. Ток и вода потребяваме в същите размери, както и в града - тоест сумите са все едни и същи. Храната също ми излиза по-евтино, защото си отглеждаме зеленчуци и плодове.Малко по-голям е разхода за бензин.Кабелната си ми е все толкова, а интернета ми е по-евтин.
Кое е по-скъпото  newsm78

# 188
Струва ти се по-евтино, защото не смяташ собствения си труд и времето, което изразходваш.
Като започнеш от това, че сега сама си купуваш твърдото гориво, цепиш дърва, разнасяш въглища, а преди ти е идвало на готово. Не си копала, за да имаш картофи.
В апартамент си делиш разходите за ремонт на покрива с още 10-20-50 семейства, а в къщата го финансираш сам.
И т.н.

# 189
'Кафе с мед' говори за изолирано място. Не знам защо намесвате Драгалевци, Бояна и Сименоново, които си имат всичко, при това по много  newsm78

Вие сигурно се шегувате. Наложи ми се миналата седмица да ида до Горна баня - квартал на София. Първо, Горнобански път е разкопан и колата стана в кал до прозорците. Второ, по него се движат фадроми паралелно с трафика. Трето, в селото половината улици не са асфалтирани. Четвърто - въздухът в центъра на София е доста по.. хм... чист и с приятен мирис, отколкото там  -имах чувството, че дишам директно въглищен прах. За липсата на канализация в много от тези "квартали" да не говорим. За липсата на налягане във водопровода в по-високите им части (ако съседът сто метра по-надолу е решил да си полива градината...) да не говорим. За непочистването на улиците при снеговалеж да не говорим.

За Кастели Романи - наясно съм за какво говори авторката. Място без тротоари, детски площадки, магазини и пешеходни трасета до тях е БЕЗ инфраструктура, достъпна за живеещи. Шосетата са ИЗВЪНГРАДСКА инфраструктура. Шосе има и на прохода Шипка, но това не значи, че там е обитаема зона, нали? Simple Smile

Темата стана сравняване на ябълки с круши.
Иначе мога да добавя още много детайли - бившето ми гадже живее на 40-50 км извън Бостън в абсолютна изолация, имат две деца на 3 и 5 години, и двамата ходят на работа, децата на дейкеър. Най-близкият мол (съответно магазин, кино и вс. останало) е на около 7-8 км. Въпросният бивш изобщо не допуска, че този начин на живот има минуси  hahaha
Аз самата съм живяла за кратко в Банкя през 90-те години (когато влаковете дотам бяха доста по-начесто) и съм пътувала ежедневно до работата си в София и университета - та имам и някои идеи от първа ръка. Тогава например такси се навиваше да те закара до Банкя само ако му платиш и обратния курс - така че "вечерният час" беше по разписанието на последния влак. При това по онова време нямах ангажименти с деца! Хайде холан.

Трябва, трябва извънградска къща за забягване от цялата тази мръсотия и лудница - ама за 2 дни в седмицата и 2 седмици през лятото, МАКС.

# 190
Не ги смятам, защото обожавам да садя и да си копая в градината, било то цветя или зеленчуци.
А тези общи ремонти са ни излизали през носа.Във входа бяхме 16 апартамента - преди повече от 5-6 години правихме ремонт на покрива - 4 все още не са дали пари и няма да дадат. Не са в лошо финансово състояние, пенсионерите събраха и дадоха парите, а тези съседи не.Не плащат за ток и други разходи в общите помещения. Може да си поемам разходите на 100 %, но ще е както трябва ремонта, не с евтини и калпави материали от които проблема се тушира за 1-2 години и после - ама покрива пак тече.

# 191
НЧС, никого не искам да убеждавам. Споделям моето си мнение. Трудно е с ученик понякога така да съчетаваш нещата и да работиш 9-18, без значение дали си в центъра, околностите или на село. Сега разбра ли ме?

Въпроса е какво правиш когато един е расъл сред природата, а другият в центъра, както е схемата при Кафето? Тя не иска на село, а той? Все някога едни баланси няма да издържат....Трябва да се мисли в перспектива и да се търси компромиса. Слънчева може да сподели опит....

Последна редакция: пт, 20 яну 2012, 12:37 от немирница

# 192
В България и САЩ е различно. Там и 300 км. да навърташ дневно не е нечувано. Все пак там цените на горивата са човешки.
Иначе , за всеки влак си има пътници.
Лично за мен в София има квартали, до които ако проспя пътуването, никой няма да може да ме убеди, че съм в София  Peace.

# 193
Не ги смятам, защото обожавам да садя и да си копая в градината, било то цветя или зеленчуци.
...

Затова се сравняват ябълки с ябълки, а не с круши.
Носенето на въглища, при положение, че преди не си го правил, не е запазване на стандарта - щеше да бъде, ако и в апартамента бяхте на твърдо гориво и сравняваше колко ти излиза отоплението на имот, който отгоре, отдолу и отстрани е със съседи, и такъв, на който всички стени са му външни. Колко ти струва изолацията на апартамента и колко на къщата.
Същото е и за копането на лехичките - едно е в апартамента да си боднеш мушкато и петунии, друго да отделяш часове за физически труд наведен над лехите. Колкото и да ти харесва, това са часове, които преди си прекарвал със семейството и децата. Иначе и аз си харесвам работата, но не я работя безплатно, а остойностявам часовете труд.
Тъй като имам възможност да сравнявам цената на живот в постоянно обитавани апартамент и къща, нямам никакви илюзии по въпроса.

# 194
немирница, на всеки човек му се налага да съчетава нещата, неизбежно е. Въпросът е освен неизбежното, колко по-труден можем да си направим живота.

За магазините и площадките - когато човек има избор, избира и не се чувства притиснат, когато няма, търпи.

И не мисля, че има значение кой къде е расъл, аз съм родена и израсла в къща с всички удобства, при това на съвсем оживено място, но се моля да не ми се налага да живея отново в къща.

Параход, това не пречи на хората да си го харесват. Имаш градини, училища, магазини. За въглищния прах, същия дишах в Хиподрума от новото строителство е Белите брези. Няма спасение.

cecunka76, това че има блокове с лоши съседи, не значи, че е задължително така. Като не ми харесва някъде - местя се при нормални хора.
За поддържаката на къща и апартамент, нещата са несравними, за отопление пък съвсем. Днес съм вкъщи, парното не съм си пуснала, защото е топло, 20-21 градуса, това само от общите части (които са ни към 30 лв./месец). За да постигнат майка ми и баща ми тези Т в къщата, нон стоп трябва да работи отоплението. Тази година дадоха близо 5000 лв. за вкарване на газ, защото им писна от палене на твърдо гориво, въпреки че си имаха самостоятелна стая за него, в смисъл не се нанасяха боклуци по стаите. Пролетта и есента пак трябва да се топли, защото си е студено, въпреки че навън е топло, а авартаментите вече никой не отоплява по това време. За поддръжка на градината - или твои сили, или градинар. Винаги има какво да се прави по двора, и ако за теб е удоволствие, за мен е кошмар. Гнус ме е дори саксиите вкъщи да пресаждам (да е жив и здрав мъжа ми).
Заслужава си (за хората, които харесват къща), но няма как да говорим, че да живееш в къща е евтино...

Общи условия

Активация на акаунт