Животът извън града

• 24 218
  • 381
  •   1
Отговори
# 195
По отношение на въглищния прах в предградията - това го има през 3-4 месеца в годината, останалото време е чист планински въздух. За разлика от града, където има и отопляващите се на твърдо гориво, и целогодишен смог, особено в центъра.

# 196
  • София - Рим и обратно
Мда, тук зимата се води мека, сняг никога не вали, температурата през деня стига 10-12 градуса в най-студените месеци. Е да, обаче такъв зверски студ вкъщи не съм брала през живота си. Къщата не може да се затопли никога - 1. защото е много скъпо и отоплението се включва само за няколко часа вечер /не сме газифицирани, а цените на тока са безумни/ 2. не е изолирана, защото по презумпция тук се води топъл климата, така че е мисия невъзможна да се стопли в къщата. Не искам да звуча прекалено, но се обличам с 5 ката дрехи и въпреки това не успявам да се сгрея, защото костите ми се смръзват. Температурата е около 18 градуса + висока влажност, тоест усещам ги като 15.
В апартамента ни в София мога и да не пускам парно, защото съседите ни "топлят" достатъчно и Т не пада под 20 градуса вътре.
Може би ако отоплението в една къща е с газ е друга картинката. Или пък камина, която е свързана с радиатори, не знам.

# 197
И аз най-тежко съм карала зимата на топъл климат.
Това изолация, хубава дограма - няма никъде. Няма и смисъл, защото зимата беше 1-2 месеца, рядко под 10 градуса през нощта. Обаче като си свикнал на парно...

# 198
А аз цял живот се чудя защо мразя пролетта  Joy наскоро го осмислих - навън 20-25 градуса, кой ще пали парно при толкова, а вътре клинч. Вече я обичам  Laughing

# 199
Въпросът е освен неизбежното, колко по-труден можем да си направим живота.
...когато човек има избор, избира и не се чувства притиснат, когато няма, търпи.

За едно и също говорим. Въпроса е, че не може да се решава еднозначно.
Това с търпението е до време...обаче.

# 200
кафенце, не се сравнявай с никого! твоят живот не е релевантен на живота на когото и да е друг. години наред търсех вината в себе си и се укорявах , терзаех и тормозех вътрешно когато някой чуеше, че живея в холандия и ми кажеше - ама как така може да не ти харесва???
така, не ми харесва. ето - абс всички българи, за които съм чувала в холандия , там им харесва, но на мен - не. и имам  право да не ми харесва, без да изпитвам вина от това.

това, че някоя съфорумка живее в покрайнините на женева, кастели незнамкакво си там, токио, или столицата на занзибар и на нея това и допада, не значи, че ако ти изброи  наличието на 5 голф игрища и 8 винарни, ти ще зачуруликаш от щастие, ще се завъртиш на петички и ще се плеснеш в челото и си кажеш, гледай какъв съм идиот, как не съм ги открила и сама.

пс. ами направете си един канал, патки ще ви пратим от холандия Laughing

пс2 - животът е твърде кратък и твърде ценен , за да го прекараш в терзания и в клетка, било тя и  диамантена.

По всички точки си напълно права.
Аз просто недоумявам как може човек да отрича адаптивността, да не говорим за компромиса в живота. И защо това задължително трябва да води до някакви огромни екзистенциални драми.
Сигурно, защото съм адски адаптивна съм щастлива и в центъра на София , и в спокойния квартал и намирам винаги хубавото  - затова си мисля, че всички са като мен, а явно повечето хора не са. Разсъждавайки в/у толкова крайните мнения, до този извод стигнах. И леко си се самозарадвах:)
Пък Кафето нека намери щастието където реши да се засели, от сърце й го пожелавам:)

# 201
Светът е толкова хубаво място именно защото сме толкова различни. Голяма скука щеше да е ако харесвахме едни и същи неща. Времето прекарано в градината е време прекарано с моето семейство. Голямото ми момче не се втурка да помага - докато ние садим/плевим/ копаем/ поливаме - той се гони с кучето из двора или се забавлява по-друг начин. Малкият обожава да ни се вре в краката и да ни помага. Ако аз поливам и той полива с детската си лейка играчка, ако аз копая той рови с лопатка до мен, ако бера боб и той бере. А с милото докато плевим или си копаем толкова сладко и задушевно си говорим и се шегуваме, че работата ни спори и въобще не я усещаме.А колко е вкусно да си похапваш това което си отгледал с толкова любов и грижа.
В крайна сметка, ако нещо не ни харесва - правим така, че то да се промени. Авторката изтъква, че наемите в Рим са много високи. Да сигурно е така, но и заплатите са високи. Ако тя започне работа, няма ли да могат да си позволят да наемат жилище. newsm78

Последна редакция: пт, 20 яну 2012, 13:11 от cecunka76

# 202
И какво от това ? Това младо момиче се опитва да пише,много са !
Реалният живот е съвсем друго,както и парното,въглищата и градинката
за собствен комфорт.

# 203
  • София

Аз просто недоумявам как може човек да отрича адаптивността, да не говорим за компромиса в живота. И защо това задължително трябва да води до някакви огромни екзистенциални драми.
Сигурно, защото съм адски адаптивна съм щастлива и в центъра на София , и в спокойния квартал и намирам винаги хубавото  - затова си мисля, че всички са като мен, а явно повечето хора не са. Разсъждавайки в/у толкова крайните мнения, до този извод стигнах. И леко си се самозарадвах:)
Пък Кафето нека намери щастието където реши да се засели, от сърце й го пожелавам:)
Е, не всички сме толкова бързо адаптивни просто...И това води до екзистенциални драми. Щото и за мен би било драма да ме турнат в имението с каналите и патките и не знам какво си. За мен ще си е клетка, луксозна, ама клетка...Щото ми е трудно да адаптирам бързо или изобщо. Явно има и други хора с моя проблем. Затова е най-хубаво човек да живее там където се чувства добре....
Щото и аз мечтая за това и и онова. Но предпочитам да са само мечти, реалността в града ми е ок. Щото ако тези замъци станат реалност ще се сблъскав сигурно с десетократно по-големи проблеми от сегашните ми Laughing

# 204
  • На остров
Темата е безкрайна според мен и едва ли някой ще убеди някого в нещо. Важно е авторката да намери собствената си формула и да се чувства щастлива. Иначе това, че моята къща е добре изолирана и се отопляваме с геоенергия едва ли ще я стопли.

Аз споделям мнението на 10 c's за адаптивността и на cecunka76 за градината, на мен не ми върви с зеленчуко производството *опитах с магданоз и босилек и нищо не стана*, но пак ми харесва да се ровичкам в градината и да гледам водата на езерото.

Винаги съм се възхищавала на Слънчева как успява да е все още там след като е толкова нещастна в Холандия. Аз не бих могла.

В семейството имаме близка която идва от южната част на страната, родителите и имат ферма и колкото и за мен това да звучи вълнуващо за нея не е.Тя е твърдо убедена и единственото нещо, което би приела за себе си е да живее в центъра на столицата и го прави.
Когато съм я питала защо, каза че за нея безкрайните дни без жив човек наоколо като дете са и достатъчни за цял живот.

# 205
Мда, тук зимата се води мека, сняг никога не вали, температурата през деня стига 10-12 градуса в най-студените месеци. Е да, обаче такъв зверски студ вкъщи не съм брала през живота си. Къщата не може да се затопли никога - 1. защото е много скъпо и отоплението се включва само за няколко часа вечер /не сме газифицирани, а цените на тока са безумни/ 2. не е изолирана, защото по презумпция тук се води топъл климата, така че е мисия невъзможна да се стопли в къщата. Не искам да звуча прекалено, но се обличам с 5 ката дрехи и въпреки това не успявам да се сгрея, защото костите ми се смръзват. Температурата е около 18 градуса + висока влажност, тоест усещам ги като 15.
В апартамента ни в София мога и да не пускам парно, защото съседите ни "топлят" достатъчно и Т не пада под 20 градуса вътре.
Може би ако отоплението в една къща е с газ е друга картинката. Или пък камина, която е свързана с радиатори, не знам.

Laughing направо съм експерт по отоплението вече.

да те успокоя -  в нашата къща в холандия, на газ и настроена на 20 градуса непрекъснато, пл1с камина на дърва от септември до 1ни, няма затопляне. имаме 5 камерна дървена дограма и изолация на къщата, и е НЕЧОВЕШКИ студ. за мен, де Laughing.

принципно това не харесвам на къщите - почти е невъзможно да е топло равномерно навсякъде. дори самата идея да притичвам през ледения коридор ме кара да настръхвам и ми избива уртикарията.

животът в къща изощо не е евтин!

има, в Бг съм Grinning.

относно решенията- виждам, че се сипят съвети как да подобри живота си кафето. за мен нещата са опростени - решението е в компромисите. интелигентните хора правят  компромиси. твърдоглавието и доминирането не е довело до нито една спечелена битка.

# 206
Слънчева,
ами нищо чудно щом сте настроили на 20° да ви е студено.
Ние сме в къща, имаме и подово и радитатори, и сме на 24° през деня и 21° през нощта.
Нашата къща е 280м² и е топло навсякъде.
Навън са минусови температури.
Пълни глупости са това, че къща не може да се затопли.

# 207

Щото и аз мечтая за това и и онова. Но предпочитам да са само мечти, реалността в града ми е ок. Щото ако тези замъци станат реалност ще се сблъскав сигурно с десетократно по-големи проблеми от сегашните ми Laughing

защо 'и', тук кой е замечтал за подобни замъци   ( да не говорим, че във втория съм влизала и повярвай, не мечтаеш за него  Grinning

Аз също съм на мнение, че една къща може и се затопля.
Ние не поддържаме такива температури, по цял ден сме навън и когато се приберем вдигаме с 2-3 градуса , преди лягане намаляваме. Доста бързо се усеща разликата. Газифицирани сме изцяло и централно. Но не сме някакви маниаци на тема 'да ми е топло', дори напротив, поддържаме някакви здравословни температури. Не сме боледували не искам да кажа от кога, че съм суеверна. Така е и в София в апартамента, м/у впрочем. 20 градуса за нас е много.

# 208
  • София

защо 'и', тук кой е замечтал за подобни замъци   ( да не говорим, че във втория съм влизала и повярвай, не мечтаеш за него  Grinning
То затова има някои мечти, които трябва да останат такива! Затова и аз казвам за себе си, че града ми е най-удобното място за живеене. За мен самата...Всеки знае себе си Peace Peace Peace

# 209
Само че 20 градуса в къща са различни от 20 в апартамент, както и топлината от парното е различна от тази на климатика, за камина пък да не говорим. Пък ако имаш късмета и да живееш на ветровито място хептен.
Айде, аз поне за последното имам жесток тренинг, от раждането дето се вика, но колежката ми в момента има проблеми точно заради вятъра. И както преди година се смеехме, че хората полудяват от вятър, се оказа съвсем вярно.

Общи условия

Активация на акаунт