От любов към салатите!

• 104 119
  • 547
  •   1
Отговори
# 105
  • Пловдив
Я, с печени чушки в доматения сок не го знаех. Но се сещам как я забравих тази салата. От доста време си правя доматен сок с праз в голямата чаено чаша.
Като стана дума за печени чушки, тук в готварския открих страхотна салата с тях, малко кисели краставички  и царевица. Овкусява се с малко чесън. Добавяла съм и стерилизирани гъби - също страхотно.

# 106
Здравейте  от мен! През този сезон салатите, които  предимно се хапват у нас са:
- настъргани моркови и нарязана на малки лентички зелена чушка, овкусени със зехтин, сол и оцет.  - Цвеклото също го ядем в компанията на настъргани моркови, но за да замаскирам " землистия" вкус на суровото цвекло, добавям и целина/ зелена или настъргана, или и двете, обожавам я/.
- Също така правя и салата с печени на скара зеленчуци-тиквички и патладжан, към които добавям кубчета суров домат, печени орехови ядки, чесън, олио и оцет.
 - Наскоро "открихме" и салатата с круши и синьо сирене или козе сирене и също орехови ядки към тях.
 - побългарена версия на салата " Табуле"-  с обикновен кускус.

# 107
Като искам да отворя линка за купата с лед, ми иска парола.
Zelenika, и аз точно същите салати ги обожавам. Обаче на салатата с печени зеленчуци на скара има какво да й усъвършенствам. Как се пекат, така че да не стават сухи, отвън да са добре изпечени, а вътре сочни? И като се пекат пръскат ли се с нещо?

# 108
Ами аз ги пръкам с малко олио и ги оставям да поомекнат зеленчуците, но пък при печенето им така се опушвам, че последния път се изхитрих и само малка част от зеленчуците опекох на скарата, а другите метнах в тавата  и във фурната.  Така пак го има специфичния мирис на скара, но само в салатата, а не навсякъде около мен Simple Smile

# 109
Като искам да отворя линка за купата с лед, ми иска парола.
Zelenika, и аз точно същите салати ги обожавам. Обаче на салатата с печени зеленчуци на скара има какво да й усъвършенствам. Как се пекат, така че да не стават сухи, отвън да са добре изпечени, а вътре сочни? И като се пекат пръскат ли се с нещо?
Да, наистина така е станало, за което ще ме извините  Blush
Поправих линковете. Ето:
Виждала съм зелената купа в генезис едно време, но не я виждам в сайта в момента. А иначе ето тук --> http://www.mocha.uk.com/home-accessories/kitchen-dining/servewar … -and-servers.html
А салатената купа върху лед я има тук --> http://www.ozab.com.au/goods-3164.html

# 110
не видях да споменавате салата от пресни тиквички,та да споделя-когато им е сезона,избирам слабички тиквички,беля ги,мариновам ги с подправки/чесън,пресен кориандър,магданоз/,сол,зехтин и оцет,оставям ги за 2 часа в хладилника
и броколи,и карфиол мариновам така-супер са

# 111
Здравейте, много хубава темичка и много интересни салати прочетох.
Ние в последно време много обичаме да хапваме тези две лесни и бързи за приготвяне  салатки:
 - домати нарязани на кубчета, лук, печени чушки на къси лентички, черни маслинки без костилка нарязани на шайбички, зелени маслинки с аншуа също нарязани на шайби и сирене на кубчета, всичко овкусено с малко зехтин и сол
 - маруля накъсана на парчета, риба тон от консерва в собствен сос, зелен лук и краставица, всичко това овкусено с зехтин, сол и лимон и най-отгоре се настъргва на най-ситното ренде пармезан
 Има още една салатка, която много обичам да си правя през лятото, но е малко по-тежка: домати, краставици, печени чушки и шунка на тънки и къси лентички, всичко това леко овкусено със сол, а върху салатата се настъргва малко кашкавал и сирене и се залива с малко млечен сос /кисело мляко с мн. малко майонеза, сол и копър/.

# 112
Веднага споделям една азиатска салата, която в последно време е любима вкъщи дори за тези, които не си падат по експериментите.
Продуктите са китайско зеле, моркови, краставица, 1-2 броя селъри - може и без нея, но придава много приятен вкус и аромат, соеви кълнове. Всичко това се нарязва на тънки жулиени и се обърква, а най-отгоре се поставят соевите кълнове. Добре е да се разпредели в отедни чинии, за да е по-естетично, но може и без това.
Най-вкусната част на тази салата е дресингът. Около 150 мл зехтин/олио,  една пълна супена лъжица дижонска горчица, две супени лъжици мед, сока от един лимон/лайм, маааалко настърган джинджифил за пикантност и няколко щипки сол. Всичко това се разбива добре с тел или вилица, за да стане гладко.
Заливаме салата с дресинга и поръсваме с малко запечени на тиган тиквени семки.
Резултатът е цветно вълшебство  Heart Eyes

# 113
  • Пловдив
Споделям още няколко салатки, които се харесват у дома.

Домати, нарязани на кубчета, накъсана зелена салата или айсберг, сирене на кубчета, крутони с чесън и босилек. Подправяте по ваш вкус:)
Настъргани моркови, ябълки и цвекло.
Пълнени домати със сирене, за половинката и с млечен сос. Аз не съм много по сосовете. Simple Smile

# 114
Като казахте азиатска, и аз споделям моя любима. Много обичам китайски салати, но не ми е приятно да посещавам китайски ресторанти, поради което си ги правя вкъщи. Ето моята вариация:
1. Водорасли за салата (ако имате наблюдения кои точно са хубави и от къде се купуват, ще се радвам да споделите, защото мисля, че не попадам на най-доброто, което може да се намери)
2. Соеви стебла "Фуджу"
3. Оризови спагети
4. Китайски гъби (аз слагам по няколко вида)
5. Чесън
6. Соев сос
1,2 и 4 ги накисвам предварително във вода за около час, като 1 не е задължително да се използва, защото има по-специфичен вкус и може да не се хареса на всеки. Фуджуто и китайските гъби ги накъсвам на парчета. Оризовите спагети ги варя за няколко минути (според описанието в опаковката), прецеждам ги и ги смесвам с останалите продукти. Накрая добавям нарязан на дребно чесън и соев сос. Подправям с оцет и олио.

# 115
  • варна
Ние всички вкъщи много обичаме салати и не сядаме на масата без тях.Сега през зимата, тъй като доматите и краставиците са ужасни, наблягаме на зеле(обикновено или китайско), цвекло,моркови,ряпа...Любима моя салата през зимата е китайско зеле,нарязани моркови и ряпа,пресен лук(може да се добави и краставица )и лимон нарязан на парченца.Овкусяваме с олио/зехтин и сол.Много обичам лимони и дори когато правя картофена салата, освен лук добавям и лимон нарязан на малки парченца.Страхотен вкус придава!
През пролетта фаворит ни са салатките с много пресен лук,чесън,репички.А през лятото добрата стара шопска салата! Grinning
По тежки майонезени салати много много не ядем, макар че и това се случва сега през зимата.Правя една салата от извара,малко майонеза,малко кис.мляко,чесън и печени червени чушки.Доста се харесва у дома.Като цяло гледаме да ядем сезонни зеленчуци.

# 116
Като казахте азиатска, и аз споделям моя любима. Много обичам китайски салати, но не ми е приятно да посещавам китайски ресторанти, поради което си ги правя вкъщи. Ето моята вариация:
1. Водорасли за салата (ако имате наблюдения кои точно са хубави и от къде се купуват, ще се радвам да споделите, защото мисля, че не попадам на най-доброто, което може да се намери)
2. Соеви стебла "Фуджу"
3. Оризови спагети
4. Китайски гъби (аз слагам по няколко вида)
5. Чесън
6. Соев сос
1,2 и 4 ги накисвам предварително във вода за около час, като 1 не е задължително да се използва, защото има по-специфичен вкус и може да не се хареса на всеки. Фуджуто и китайските гъби ги накъсвам на парчета. Оризовите спагети ги варя за няколко минути (според описанието в опаковката), прецеждам ги и ги смесвам с останалите продукти. Накрая добавям нарязан на дребно чесън и соев сос. Подправям с оцет и олио.

Чудна идея! Обезателно ще я пробваме  Simple Smile

А относно моята азиатска салатка - може да се добави също воден лук, нарязан на тънки полумесеци, зелена, жълта или червена чушка на жулиени.
Може би точно сосът я прави толкова вкусна. Скоро открих, че дресингът подхожда чудесно на телешко филе на тиган  Party

# 117
Без салата не сядаме на масата.
  често си правим салата Риба тон- айсберг ,краставица ,риба тон,царевица,балсамико  зехтин.
Кус кус с майонеза,кисели краставици нарязани на ситно ,ролца от раци ,царевица,овкусявам с малко хималайска сол и черен пипер.
Цвекло сурово,с моркови ,ябълка ,овкусени пак със зехтин и балсамико
Скоро бяхме на гости на едни приятели и там бяха приготвели много интересна салата(може само с нея да се вечеря)-цвекло -леко сварено,моркови ,картофи (пак сварени),една глава лук(суров),маринована риба сельодка и една майонеза.На мен малко тежка ми идва ,но иначе е страхотна!

# 118

по-горе имаше уточнение кое се води салата...но да спомена снощната ни...салата

октопод/варен,нарязан на ситно/,лук,чесън,пресен кориандър,зехтин,оцет
като се добави и  препечена филийка  Heart Eyes може и да не продължиш с вечерята  Laughing

# 119
Гледам, че явокадото не го споменавате особено.Аз съм му голям фен. Прочутото гуакамоле не ме грабна, но обожавам авокадото по този начин. Салата с авокадо и моцарела, салата с авокадо, репички и орехи.
И любимите шишчета с чери доматки и моцарела
Салата с цвекло

Общи условия

Активация на акаунт