Отговори
# 465
  • Пазарджик
iofi, вярвам че всичко ще се оправи и ти пожелавам от все сърце Hug Praynig
За витамин Д, и на нас ни предписаха по 2 капки, давам сутрин преди да го накърмя направо в устата му ги капя при храненето към 5, или 6 или7 когато се събуди.
Тедди, и на моя сладур му се появи малко кръв на пъпчето, една седмица след като падна пъпа, (аз бях писала тук), обадих се и на лекарката за всеки случай, и тя каза да не се безпокоя, че няма нищо обезпокояващо, и да продължа да почиствам и да слагам прахчето което слагах на пъпчето.
За кърмата сега не изцеждам , но след като ни изписаха изцеждах, и замразявах, но се е случвало и да хвърлям, много ми беше гадно, ама като имам някакви резерви, ако е стояла няколко часа извън хладилника, или не съм измила добре помпата непосредствено преди употреба. А на баткото като ни изписаха от болницата той искаше да опита кърмата и опита ама само една капка не поиска повече

# 466
Amorevole , много благодаря за отговора и съветите Hug, надявам се поне на нея да и стига млякото,което произвеждам,хич да не се цедя и замразявам,не ми пука!
С Ивайла сме на консултация в Петък (когато прави и един месец),нямам търпение и аз да видя как наддава,за да имам ориентир. Иначе за памперсите във всеки е пишкала,а за акото-веднъж на ден е много пълен и 2-3 са съвсем малко,както ти казваш "колкото монета от 1 лев" .
За пиенето на вода по време на кърмене: и аз винаги съм с бутилка вода до мен и в момента в който започна да кърмя,моментално ожаднявам и пия поне по половин литър.
SvilVasil , благодаря и на теб за бързия отговор Simple Smile

# 467
  • Sofia
Здравейте, мамчета! Да взема да се разпиша преди да сме се преместили в родени.
Честито и на последните мами!
Йофи, прегръщам те, всичко ще е наред с бебка!
Freshme, бързо възстановяване.
Преди време писах че имам проблем с кърменето и съм безкрайно благодарна на всички ЛЛЛ. Моята Стела продължава да хапва по много малко. Старая се да не прави паузи по-големи от 1,5-2 часа. Не поема други течности освен кърма, не предлагам залъгалка.Събират се доста хранения, но повечето са по 15-20 мл. Така за денонощие изяжда не повече от 350-450 мл. Струва ми се прекалено малко, но с това ядене наддаде 500 гр за 20 дни. Не знам как да я накарам да хапва повече, опитах всичко, наистина всичко...
Темата за трънчетата е доста интересна, преди да я прочета се чудех какви са тия черни неща, помислих, че са от хавлията, въпреки че е бяла, не им обърнах особено внимание. След това съвсем целенасочено извадих още няколко, но моята бебка е спокойна, почти не плаче и много спинка.
От днес съм със слинг! Няма такова удобство, вече не съм вързана за леглото с бебка на гърди.
Аз нещо се поразболях, но слава богу вече се оправям и бебка за сега е опазена.
Кърма не хвърлям, давам я на каката(много и харесва) или замразявам(ако е по-голямо количество), но напоследък не цедя.
Това студено време вече взе да ми действа депресиращо. Нямам търпение да се стопля и да излизаме на разходки. Сега не смея да я изкарам дори на терасата.

# 468
Здравейте и от мен, не съм писала в тая тема, но пък чинно си изчитам всички странички.
Бебка е добре, хернията намалява доста добре, а пък утре сме на ортопед в Горна Баня. Расте прасето доста добре, чак сама се изненадвам, че се справям на изключително кърмене на поискване. Честно казано очаквах като мине месец да не се случва да ми виси на гърда по 40-50мин, но изненадващо - все още има такива моменти.
Днес-утре ще се сдобия със слинг - много сладко спи върху мен и ме блокира за домашните задължения, а ако е заспала така, като я оставя веднага се размрънква.
Правихме погача в неделя и си изкарахме много хубаво. Искам да ви питам - колко време седи кърпата на високо?
Айде, време за папане  Laughing
Честито на новите мамчета! Живи, здрави и спокойни бебчета на всички!

# 469
Ух ,че кофти време!!!  Едва чакам да се стопли,че само у нас ми влияе депресиращо и изнервено!!  Ирчони,честито бебче всичко най-хубаво и да сте много здрави!  Вит.Д давам сутрин по 2 капки с лъжичка смесени с малко кърма и така до 1г ми каза педиатърката.  И ние ще ходим на ортопед и на физиотерапия трябва да се подложи Сияна ,дано се оправи по-бързо.Бях писала,че има одебеляване на вратлето-хематом на мускул ил искъсяване ,получило се при раждането.  Иначе сме добре,прави паузи по 3ч,нощем по повечко. Както спи и се разпищява от тия гадни колики,давам Колийф много ми става жал за бебочнчето. Момичета ,моя корем не иска да се прибира и това е,нося стягащ колан ,започнах пресите и пак все едно 4-5 месец.  Йофи,съжалявам за това което сте преживяли,дано всичко лошо е на заден план  Hug  freshme  дано само хубави преживяавания за напред!!  Ставам,че бебка се разпищя....

# 470
  • Ботевград
Lumia , Нищо не и слагам  Laughing
Аз малко се бях притеснила с тези по-големи паузи и мислех да я будя,но докторката каза че щом спи значи се е нахранила..Но щом е качила 1400 за месец е добре и няма и да я събуждам  Peace
И сега спи от 14 часа е заспала и още спи  Crazy
И каката е много поспалива и аз покрай тях си спя..То какво да се прави друго в това време..
Омръзна ми от тъпия сняг вече #Crazy
Да спира да вали,че сега излизаме само за малко и то до някой магазин да пазаруваме и това е #2gunfire

# 471
Вчера пробвахме да дадем залъгалка, защото Симеон беше ял 40мин (почти без пауза, при силна постоянна струя и пак започна да повръща и после да иска още), притесних се и реших да дам биберона....много трудно заспа....Но таткото започна да се плаши от това повръщане и вече ме съветва да си му давам под режим. ЛЛЛ, моля ви отново за мъничко помощ --> Дали наистина малкия може да се контролира или докато му предлагам все ще яде...От снощи до сега не е акал, само 2-3 мокри памперса. Притеснявам се дали кърмата, която остава в коремчето му след повръщането, е достатъчна за растежа. Има ли рецепта за по-лакомо бебе, може ли да се доверим на инстинкта му да даваме на поискване, ако яде неконтролируемо, тече му отстрани на устата, задавя се, не иска само да пусне зърното, а после повръща не малко количество (все още не на фонтан). Давам му на 2,5-3 часа, през нощта има 2 паузи на 4 часа

Gabbi, повръщането е често срещано при бебетата и обичайно е нормално (но ако бебето повръща твърде много пъти, на фонтан, не наддава и т.н., е добре да се потърси консултация с лекар). Повечето новородени бебета понякога повръщат, тъй като тяхната храносмилателна система е незряла и затова е по-лесно стомашното съдържимо да се върне обратно в хранопровода (тръбата, свързваща устата със стомаха).
Бебетата често повръщат, когато поемат прекалено много мляко прекалено бързо. Това може да се получи и ако гърдите на майката са препълнени или струята и е твърде силна. Количеството повърнато обикновено изглежда много повече, отколкото всъщност е. Ако бебето се разсейва лесно и пуска гърдата или е нервно на гърдата, то би могло да погълне въздух и да повръща по-често.

По-малки, но по-чести хранения могат да са удачен вариант – от една страна, те могат да улеснят смилането на храната, от друга – бебето няма да е твърде гладно и да суче твърде лакомо, от което да се дави. Как мислиш, дали да не опиташ да му предлагаш гърда малко по-често, вместо да изчакваш тези 2 паузи от от по 4 часа? Дали няма да е по-спокоен, по-малко гладен, няма да суче така лакомо, гърдите ти вероятно да не са така препълнени, а от там – и да повръща по-малко? Ако струята е отново твърде силна, би помогнало преди да дадеш гърдата, да изцедиш (но само лекичко, колкото да отслабне), или да оставиш да се поизтече (ако имаш спонтанно потичане). Ако усещаш силната струя по време на кърмене, може да отделиш Симеон от гърдата (мушваш нежно пръст в ъгъла на устичката му, за да освободиш вакуума), притискаш с длан гърдата откъм зърното и след това отново му даваш гърда да продължите кърменето.
Може да се предлага само едната гърда на кърмене, като се позволи на бебето да я „изпразни” – така то ще може да достига и до задното мляко. За да го улесниш да достига до задното мляко и да поема и от него, за да се засища по-добре, може да му помогнеш с компресия.Твърде бързото и често прехвърляне от едната на друга гърда, без бебето да е изсукало добре първата, също може да предизвиква повръщане. Кърменето в по-изправена поза, за което ти споменахме с Пепеляшка може да облекчи положението. Друго, което спомага, е доброто позициониране и засукване на гърдата от бебето (да прави добър вакуум, за да не се нагълтва с въздух). След като се е нахранил, може да го подържиш изправен да се оригне (някои майки тук споделиха, че по-лесно им се получава, ако държат бебето с гръб към себе си). При някои бебета помага да се подържат повечко изправени, или да полежат на лявата страна или по корем, НО - слагането на бебето по корем да е само, когато е будно и някой е до него, за да го наблюдава, а не да се оставя да спи по корем. Желателно е да се избягва притискането на стомахчето на бебето, да се внимава пеленките (памперса)  или дрешките му да не твърде стегнати около коремчето му, при смяната им може да опитвате да завъртате бебето настрана, вместо да повдигате краката към корема.
Много полезна информация за това какво представлява рефлукса и какво би помогнало за справяне с него можеш да намериш и в тази статия – Повръщане и рефлукс при кърмено бебе. Peace

Надявам се нещо от идеите и от статия да помогне при вас. Пиши как сте, има ли пълни памперси. Wink

Последна редакция: вт, 07 фев 2012, 18:02 от Amorevole

# 472
Amorevole, вече имаме 2 наакани памперса за днес, успокоих се.....Напишкани също има достатъчно, все още сме в нормата за мокри/мръсни пелени  Peace  Започнах да го будя на 2,5 часа да яде, ще намаля и нощните паузи най-много на 3 часа. И без това трябва да се борим със силна жълтеница. Давам му само от едната гърда на хранене, той никога не я изпразва докрай, винаги остава още, затова не се е налагало да предлагам втората. Гърдите ми вече са по-меки и не ме болят както първите дни, но все пак ще поизцедя малко преди следващото хапване, дано помогне  Peace С оригването се справяме все по-често и по-добре Simple Smile
Пробвах и една по-изправена поза днес, но май не беше подходяща, защото пак се задавяше и върна повечко от обикновено, май леко му притисках коремчето. Ще продължа да търся коя ни допада най-много.
Честно казано не знам какво количество връщане на храна е нормално, база на сравнение са ми другите бебета в стаята в болницата и бебета на мои познати, но нито едно от тях не връща колкото Симеон, от там ми идват и притесненията.
Благодаря за съветите, в понеделник ще го теглят на същия кантар, на който е теглен до сега. Ако има наддаване - притесненията ще отпаднат  Hug

# 473
Честито на мама Ирчони!
June, аз ходих на две места защото се надявах да ме подкрепи някой да не ми спират кърмата. В Щерев нямат мамолог. Не съм взимала направление, защото чаках с нетърпение понеделник сутринта за да има работещ мамолог след като от събота през нощта бях с 40 градуса температура. Ходих в Тина Киркова при др. Василев и в Шейново при др. Николова. И на двете места ми направиха УЗ. Искрено се надявам бебка да ти помогне и да не се налага да ходиш!  Hug
Eskyto, аз още на другия ден свалих кърпата от гардероба.  Simple Smile

Ние днес бяхме при педи и ни ваксинираха. Приехме геройски ситуацията като плакахме само по време на инжектирането. Simple Smile Пораснали сме с 2 см и тежим цели 4100г!

Много  Hug на всички мами и бебоци!

# 474
Gabbi_, радвам се, че се си се поуспокоила. Може да са налага да изцеждаш преди кърмене, само ако ти е силна струята, и то съвсем малко - колкото да се поотслаби. Повече цедене по-скоро не е необходимо, за да не си предизвикаш хиперлактация. Дали опита биологичната поза? При нея има няколко предимства - бебето би могло да засуче по-добре, получава се плътен контакт между телцето му и тялото на майката, гравитацията "пречи", ако струята е твърде силна, а е и доста релаксираща за майката - едната и ръка може да е свободна, а тя да си почива, чете книга, гледа телевизия и т.н., докато бебето суче. Вярвам, че ще успеете да откриете тази поза, която да ви пасва най-добре. Peace

# 475
Моята Стела продължава да хапва по много малко. Старая се да не прави паузи по-големи от 1,5-2 часа. Не поема други течности освен кърма, не предлагам залъгалка.Събират се доста хранения, но повечето са по 15-20 мл. Така за денонощие изяжда не повече от 350-450 мл. Струва ми се прекалено малко, но с това ядене наддаде 500 гр за 20 дни. Не знам как да я накарам да хапва повече, опитах всичко, наистина всичко...[/color]

mi_sy, наддаването, за което споделяш, никак не е малко (то спрямо рожденото тегло на Стела ли е, или спрямо най-ниското и?). Как разбираш по колко мл. е изяла? Теглиш  преди и след всяко кърмене или я храниш с изцедена кърма? Ако има по минимум 2-3 наакани и 5-6 напишкни памперса в денонощие, наддава добре и е в добър общ тонус (жизнена, когато е будна, с добър тургор на кожата и влажни лигавици), значи по-скоро си хапва достатъчно кърма. Всяко бебе има различна потребност от калории, може Стела да успява да се засити и да расте добре с по-малко мляко от други бебета.

Доколкото си спомням, освен често кърмене, ти прилагаше и компресия (тя е чудесен "помощник" бебето да се задържи по-дълго време и да изсуче повече по-калорично мляко), опитваше различни пози и т.н. – дали забелязваш в някои ситуации тя да суче по повече? Например, когато е сънена, ако сте кожа-до-кожа, в по-затъмнена стая? Спомена, че е доста сънлива – предполагам, че я разбуждаш за кърмене? Знам, че тези неща вече ги коментирахме, но не пречи отново да опиташ – ако нещо в определен момент не е имало ефект, може сега, или утре, или след няколко дни да даде по-добър резултат, така че просто би могла да опитваш отново.
Разбирам, че вече имаш и слинг. Честита придобивка! Wink И ето подходящ момент да допълня, че при доста майки кърменето в слинг е помогнало доста – някои бебета предпочитат понякога да сучат, когато се движат (а слингът може да ти дава свободата да си свършиш нещо, или пък да си потанцувате, да се поразходите – защо не, докато се кърмите).  Wink

Пиши как се развиват нещата при вас. Hug

# 476
Здравейте и от мен, от бедственото положение в Русе, оф пак ни изненада снега  ooooh!
Ирчони честита бебка, много да ви радва и да ви е здравичка  Hug
Йофи, бъди силна, вярвам че всичко при вас ще се нареди и ще сте много здравички  Hug Hug Hug
Фрешми бързо възстановяване  Hug

Лелеее  Laughing на мен ми казаха, че моя мъник е наддал много, пък то вие какво правит с тия 1 кг. и нагоре  ooooh! Whistling Да са ни живи и здрави бебоците и все така да наддават. На нас ни биха вчера ваксината и аз си го сложих на кантара, че с това повръщане се притесних дали яде достатъчно , е за 10 дни е наддал още 240 гр. , т.е. вече сме 3960 кг., но ние повечко на височина растем, вече имаме оста омалели бодита, като в началото всичко ни беше огромно  Heart Eyes
Г-жо Монк, естествено, че ще си в списъка  Hug  но Вероника не е ли наддала малко, колко ви изписаха от родилното  newsm78
Вит.Д давам преди храненето в 9ч. по 2 капки.
Масаж правя на цялото тяло и гимнастика, но тия трънчета не съм ги забелязвала  Rolling Eyes
Ние ще си стоим всички в къщи и таткото намаза сега като са затворени границите  Mr. Green и така
Целувки на всички и лека вечер  Heart Eyes

# 477
  • Китна Тракия
Май това ще е последната щъркелова вест от мен:  stork-girl stork-girl stork-girl stork-girl, а може би и за темичката:
Днес в 10.40 Nevva е родила бебе Искра с мерки 3.00 кг и 50 см. Предизвикано, както знаем, но естествено. И двете са добре, Нева изпраща поздрави на всички. Тя всъщност не пусна смс, а се обади и сега осъзнах, че не е минал и час от раждането, а тя звучеше много свежо  Mr. Green![/b]Да им е жива и здрава бебка и да изпълни живота на мама и тате с най-красивите емоции  Hug!
Дали ще дърпаме завеската вече, остана ли някой  newsm78 ?

Здрасти банда - завърнахме се у дома днес, но не мога да доплувам до компа. Благодаря на всички за прекрасните пожелания!! Джун, да - на практика ти се обадих малко след раждането докато лежах и скучаех в очакване да минат 2-те часа  Mr. Green

Между другото - кой ми беше хвърлил ръкавицата за закриване на темата?!  Mr. Green Като гледам - Ирчони е родила 1 ден преди мен, така че "дръпването на завесата" май наистина се падна на моя милост  Laughing

Обещавам да разкажа при първа възможност за  нашата преживелица, но сега отивам да спя, че едва гледам, а малката определено скоро ще ме потърси отново Simple Smile

Последна редакция: вт, 07 фев 2012, 23:35 от nevva

# 478
здравейте!

Пиша при вас, тъй като тук има консултанти на ЛЛЛ.

Въпросът ми е: Имах аборт септември месец (предизвикано раждане). След това ми даваха хапчета за спиране на кърмата. Не си проверявах гърдите, но декември месец напипах 2 малки бучки. Сега вече усешам, че гърдата ми става доста твърда и бучките или стават повече или стават по-големи...няма как да разбера. можете ли  да ме посъветвате нещо? Знам,че трябва да отида на лекар, но нямам физическа и честно казано психическа възможност...

# 479
  • Ботевград
Момичета,забравих да попитам как сте с размера на дрешките Thinking
Ние сме 5200 и 54 см а дрехи за 3м вече ни омаляват Shocked Има и такива които сме купували преди 2 седмици уж по-големи и тях почти закопчаваме..Имам от каката 2 гащеризончета които съм запазила и тя е носила на 4 месеца като е била,а на Вайка вече са и малки  ooooh!

Общи условия

Активация на акаунт