(Био) зеленчукова градина 14

• 109 449
  • 753
  •   1
Отговори
# 345
МХ, айсберг се очертава като един от най-толерантните видове- Hug установих, че малките салатки презимуват успешно под снега, без НИКАКВА защита. Сей сега, само внимавай да не прерастнат, и после в градината. Тя и от жега не се бои, не стрелкува като другата, и през лятото е крехка и сочна. Като разсадя доматите, между тях слагам салатки-и място спестявам, и време от поливките.
manandy, ще ползвам някои от триковете ти Peace

# 346
  • на пъпа на Златията
RikaRurika,
Видяла ли си? Мананди е в Южна Корея!
Ще сея само домати за ранни ,  в градината направо  - салатки, спанак, репички...и това е.Всичко останало в градината като се затопли.
Като гледам тия никнали разсади  им се радвам.Ама ако ме гледа баба от отвъдното ще ме ожали какво разсаждам . Ако е студено ще трябва да престояват в купички 2 месеца.Ще се загуби първия завръз.Нощес валя сняг. Очертава се пролетта да закъснее.Семената за разсада ми  в тунел ще изгният ,ако ги засея рано..

Последна редакция: ср, 29 фев 2012, 13:03 от rorik

# 347
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
...Св. Добри - изпратих ти пръчици за калеми от ябълката. Дано нещо от тях става, няколко "размера" са. Много трудно намерих какво да режа от ябълката - тя е висока, цялата беше в сняг и едва се качихме на един клон. Рязах разни видове клончета, надявам се някое поне да става.

...

пристигнаха  Hug Heart Eyes Hug

избрала съм един клон от ябълката за тях, ще показвам резултатите  Hug

# 348
  • Пазете Гор
Почвата е студена, но пролетта според мене не закъснява, поне в моята градина. От предни години помня, че двата ми последни посева грах бяха засипвани от дебел сняг - съответно на 3 и 6 март. Засега се очертава затопляне, което директно ме праща да ровичкам в щайгата с чесън - ще заровя всички покълнали скилидки из градината. Имам и предзимен посев чесън, ама защо да иде тоя зян, а?

Като казах чесън, се сещам за таратор и оттам за копър - не пречи след седмица да пръснем семена и от него. Време е за сеитба на бакла, на целина за разсад.

То няма щурци, и не е за градински разходки, ама да знаете, че това ще е последната снежно-светла нощ. Месецът е също много красив сега. Отделете им три минути.

# 349
Здравейте,работливки!чЕта темата с интерес и  накрая реших и аз да пиша.Есента се преместихме да живееме в едно селце близо до града.Съответно имаме къща,двор,постройки за животни...Идеята ни е да си гледаме животни,да имаме заленчукова градина...да се доближиме максимално близо до природата,да възпитаме децата да я почитат и да се грижат за нея.За сега имаме кокошки и скоро ще си вземеме зайчета,козичка... Simple SmileВремето се затопли и си мисля,че трябва да обърнеме внимание и на градинката ни.От местните разбрах,че сега сеят доматите,но за съжаление незнам как става тая работа,струва ми се голяма философия EmbarassedМного ще съм ви благодарна, ако ми помогнете в наи-първите ми стъпки Simple SmileИмам някоилко въпроса:   
1 Къде да сея доматите-вътре или вън
2 Ако е вътре в какво да ги насея(идеята ми е за около 30-40 стръкчета да имам в градината) и трябва ли да наторявам почвата
3 Трябва ли да намокря семенцата преди да ги насея.
Имам и други въпроси,но засега това ме интересува.
Благодаря ви предварително.

# 350
...Св. Добри - изпратих ти пръчици за калеми от ябълката. Дано нещо от тях става, няколко "размера" са. Много трудно намерих какво да режа от ябълката - тя е висока, цялата беше в сняг и едва се качихме на един клон. Рязах разни видове клончета, надявам се някое поне да става.

...
пристигнаха  Hug Heart Eyes Hug
избрала съм един клон от ябълката за тях, ще показвам резултатите  Hug
Супер! Много се надявам да има някое приложимо клонче!
Кога ще калемите ябълката? И с какъв калем, че чета - доста видове има. Едните се ползват преди сокодвижението, другите - август. Все още са във вестник и в плик, но май трябва да ги сложа в пясък и да ги завия в кърпа, така четох, че в плика май ще хванат гъби/плесени.
(Не си ме затруднила ни най-малко, с голямо удоволствие избирах клончета, просто не съм сигурна, че намерих подходящи.)

Няма ли други желаещи за ябълчица?

п.п. Ето как лаик като мен се опитва да си подреди мисълта:

(малко големичко се получи... Confused)

Това го извадих от една книга. Надявам се да не бъркам. И много ще се радвам да допълните за останалите зеленчуци - да направя цялостен списък. Ако някой друг има нужда от него тогава, мога да го кача в текстови формат.

Иначе - ето текста до сега:

ФЕВРУАРИ
1-10 – Домати (пикиране след 1 м), ден плод, десц. Луна
1-15 – Пипер (не се пикира) , ден плод, десц. Луна
1-15 – Патладжан (пикиране след 1 м), ден плод
30 – Краставица (пикиране след 1 м), ден плод
                                                    МАРТ

1-15 – Грах, Бакла, ден плод, десц. Луна
1 (до юни през 2 седмици)Моркови, ден корен, десц. Луна
1 – Магданоз, Пащърнак, ден корен, десц. Луна
1-15 – Репички, Ряпа – ден корен
15 – Целина (не се пикира), ден корен
15-30 – Цвекло, ден корен
15-25 (периодично през месец) – Салата (не се пикира), ден лист, Луна в Рак
15 – Праз – разсад в открита леха, юни се пресажда, ден лист
                                            АПРИЛ
15 – Фасул, ден плод, Луна в Лъв
15 – Тиква, Диня, Пъпеш, ден плод
                                            МАЙ
15-20 – Цветно зеле (разсаждане 1 юли), ден лист
                                            ЮНИ
5-10  - Главесто зеле, ден лист, Луна в Рак/Скорпион
Зелено – прави се разсад
Синьо – без разсад
*Всички семена се сеят при десцедентна Луна, когато „силата” е в Земята.

Последна редакция: чт, 01 мар 2012, 13:06 от bushkata

# 351
Честита Баба Марта на всички пишещи и четящи/ Embarassed като мен / градинари!
Да сте живи и здрави, много късмет и богати ГРАДИНИ !

# 352
Здравейте,

За засяването на зеленчуците аз ползвам тази таблица, намерих я в един от българските агро сайтове -

http://tazz77.snimka.bg/hobby/gradina.611368.26500369

# 353
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
не искам да обиждам някого, само ще споделя какво ми се върти в главта  Blush

дати и срокове няка как да важат за цяла България едновременно, нито пък за всички съфорумци и съфорумки, някои от които в щатите, други в европа, азия  ooooh! в африка имаме ли представители?  Blush

около Варна е топло и сухо и вчера са сели пролетни култури, а при нас вчера сутринта имаше педя сняг. лука и чесъна в снега ли да го бода?

имаше една табличка и ще се опитам да я намеря, но не обещавам, та там пишеше, че на домата му трябват 30-40 дена от засяване, до цъфтеж (в топло помещение, за разсад), на чушките срока беше по-дълъг.
може би е добре да имаме такъв ориентир и като се знае кога приблизително се затопля в определен район, така да се сее разсада, че да стане готов, когато вече може да се  пресажда навън Hug

# 354
А не е ли по-хубаво да се гледат указанията на пакетчетата със семена.
Там има даден периода за различните зони ( например в САЩ) в които трябва да се сее; дълбочината, разстоянието и др такива. Това като за начало е ок, а след това се водиш по опита си и времето + фазите на луната ( знам че и двете ми баби го спазваха това последното)

# 355
  • Русе
Не може 30-40 дни от засяване до цъфтеж. Сея семената в края на януари, садя в градината края на април / естествено без да е цъфнал разсада/ и започвам да бера домати края на юни. Това е при мен в североизточна България.

# 356
Е, разбира се всеки се съобразява с района (за Бг говоря) в който е. Но все пак тези таблици (благодаря ти, Danitaz!) са някакъв ориентир.
Аз наистина без такова инфо не знам от къде да подхвана. Съвсем за първи път ми е. Премятам пликчета със семена и се почесвам.
А така ще видя с кое се започва, ще прочета повече за него, ще видя какво е зад прозореца, ще погледна прогнозата и ще си направя някакъв график. После следващото и така. Все има някакъв ред и именно този ред ми показват таблиците.

И пак да питам - защо се пикират разни растения. Например доматите. Не е ли прекалени агресивно за тях? Не е ли по-добре да се посадят направо по две-три семена в кофичка от мляко и там да си растат чак докато стане време да се засадят навън?

# 357
Здравейте : ) !
http://avocett.blogspot.com/2012/03/1.html
Тук има снимки от моите разсади.
То сега е лесно, ама после 200 кофички къде ще стоят ...

# 358
  • на брега на Дунава
st. Dobri В старите градинарски книги има таблици ,в които е посочен срок от поникване на семената до плододаването .Книгите ми са на Балкана и затова не мога да ти цитирам някоя.Смисълът на сеенето на разсади и пикирането и да се намали времето до плододаването.При нас /в предбалкана , където нощите са студени/ това е особено наложително.Иначе щаха да поникнат през май семената и да родят през септември , а през октомври да ги попари сланата,което си е чиста загуба на време,сили и енергия.Затова сеем семената през зимата на топло , пазим и закаляваме до края на април и сеем тогава или в началото на май ,но вече готови да цъфтят растения.Доматите плододават около 75 дни след поникването при добро гледане,според моя опит.
Аз се убедих ,че има резон в записването и наблюдението.Хората са правили това стотици години . На село не сеят според календарната дата ,а според времето навън.Понякога не могат да засадят картофите и през май ,ако пролетта е студена и мокра. Това е формирало опита.Ние сеем и отглеждаме

# 359
Гледам за срокове си говорите и аз точно с такъв въпрос, но ще звуча малко глупаво като се има предвид горните постове.. Но все пак.
Днес сложих семена от салата в стаята. Кога горе-долу да очаквам да са готови за засаждане?
Имам още есенни сложени, но много я обичаме тази салата и ми се иска и още.

И за босилек да питам. Сложих го и него в саксийка, нали му е време? Поне на пликчето пише, че по това време на годината може да се сложи. И после ще трябва ли да го разсаждам?

При нас още малко сняг има, но чакам южняка да го стопи тези дни. Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт