Аутистичен спектър. Аутизъм - тема 18

• 83 686
  • 754
  •   1
Отговори
# 465
   констанца,  Laughing Hug
   не спя....  Simple Smile Ето  тук будувам сега.Въвлякох и сина ми в своето хоби . Blush Много му харесва да ми помага.  Simple Smile

# 466
Селма,
Почудих се, къде изчезна и си помислих, дали не те е гепила депресията, както понякога става с майките от нашата тема.  Но сега виждам, че “будуваш” чудесно и те поздравявам.  Simple Smile Направих вчера тортата с тръбички от вишни и се получи чудесно. Hug Новата ти рецепта изглежда прекрасна, но ми се струва, че по калоричност е като атомна бомба. Ще я направя по-нататък, за да не прекалявам (домашни козунаци, шоколадово руло преди два дни, баница и торта вчера).  Blush

Може би ще се включа и аз към кулинарните ти теми, за да не предизвикваме полемики тук за/против БГБК диети въпреки че темите са за това, всеки да си каже, какво мисли и какво прави за доброто на детето си.  PeaceМоето убеждение е, че събуждането на сетивото “вкус” у аутистичното дете, което няма непоносимост към глутен и/или казеин чрез нормалните домашно приготвени вкусотии, подпомага социализирането му. Още повече, когато то участва в процеса на приготвянето им.   bouquet

# 467
Аз лично не си падам по диетите и не подлагам дъщеря си на тях. Но и ограничавам шоколадовите и тестяни изделия. Порциите и също са нормални, защото имаше момент когато се тъпчеше неистиво и напълня. Сега яде понякога и повече от нас, но в рамките на нормалното (не троини порции  Joy). Но пък от друга страна тя е от децата, които нямат непоносимост към храни и не ни се налага да махаме Simple Smile

# 468
Таня,
по отношение на диетите за кеф, отслабване или здравословност, бих си послужила с нещо популярно в миналото, което не знам, дали го знаят днешните мами: "Всеки си има вкус - казало кучето - и си облизало за...ка". По отношение на децата от спектъра, начинът на хранене и използването на добавки е въпрос на вяра или вярване, че нещо вреди и трябва да се изключи или нещо помага и трябва да се включи. Това си е право на всяка майка. И нямаме право да се съдим една друга, коя в какво вярва или не вярва. Трябва да сме по-толерантни и да не се наричаме напр."кухи лейки" (израз на една майка) за това, че правим или не правим нещо. Аз лично съм против насажданата и разпространяваната чрез мас медиите догма, че без БГБК диета децата от спектъра не проговаряли и не прогресирали и т.н. Има не малко примери, че това не е така. На някои тази диета помага, на други не. Някои деца очевидно "лудват" от хляб, млечни произведения, шоколад, чипс и т.н., но други се успокояват и са щастливи.

Не откривам дискусия! Peace

# 469
Констанца съгласна съм с теб  Hug . Нямам за цел да споря или обиждам  Simple Smile.

# 470
Мами,
на сайта на Комисията по образование е качена стенограма от заседанието по обсъждане на проекта за закон на 12.04. Аз го изчетох внимателно и си отбелязах някои неща, които може би ще споделя с вас по-късно в темата "Преобразуват..."

# 471
  • София
От днес вече официално съм сред вашите редици...

# 472
  • София
Ох, Дони, съжалявам за диагнозата! Не знам какъв съвет да ти дам... Може би прочетеш постовете на Деси и Катина от тази тема, и техните деца имат тази диагноза и имат много добри резултати. Деси я познавам само виртуално, а с Катина може да се срещнеш. re_ge от Варна също оценява двегодишният си опит като положителен. Въобще срещни се с майки с деца около 5 години и по-големи, говори с тях за терапиите им, градините, успехите им, какво биха направили по-добре. Питай ги и в къщи по колко време се занимават, екскурзии, други неща за обогатяване на светогледа. Следи и майките от "Такъв е живота" и там имаше две деца с ГРР. В никакъм случай не разчитай само на държавната подкрепа в детските градини. Сещам се и за едно дете на 2,5 му поставиха ГРР в Свети Никола, на 7 години поставиха дислексия. Значи търпи промяна.

От наблюденията ми в тази тема мога да кажа, че трябва да се действа бързо до около 5 години е най-благоприятното време и колкото по-рано започнеш, колкото повече четеш и внимателно опитваш различни неща, ще имаш повече успехи.

# 473
  • София

От наблюденията ми в тази тема мога да кажа, че трябва да се действа бързо до около 5 години е най-благоприятното време и колкото по-рано започнеш, колкото повече четеш и внимателно опитваш различни неща, ще имаш повече успехи.
Това ме успокои и д-р Симеонова. Снего се работи вече над година и има по-сериозна нужда от психолог, за да се преодолеят социокомуникативните нарушения. При него няма автоагресия, няма агресия, има очен контакт, но само с хора, които той пожелае...Малкото думи, които ползва са на место, няма бебешки измислени думи.Няма и ехолалия...Но контакт с други хора, особено непознати не му е нужен Sad

# 474
http://mark.alle.bg/

Това е страницата на Марк, на която той споделя част от опита си при обучението на аутистичното си дете. Той не обича да изпага на показ лични неща, но е чел много и има немалък практически опит. Сигурна съм, че ако му зададете конкретни въпроси в прозорчето "контакти" ще ви отговори конкретно и аргументирано.

Последна редакция: ср, 25 апр 2012, 10:06 от констанца

# 475
  • София
Констанца, страницата на Марк е много хубава! Всичко ми хареса от линка Библиотека, а някои неща не съм ги виждала на друго място - много добри социални истории и много добри гатанки!

# 476
Таня,
гатанките са собствено умотворение на Марк. Предполагам, че за Дара, както и за други деца с известни интелектуални затруднения, но не от аутистичния спектър, те ще са сравнително лесни, тъй като те могат да търсят сходното в звученето (в случая римуването). Марк си има собствена система на обучение, която се основава на максимално използване на картинното мислене. Показавото в сайта му е сигурно по-малко от 0,5% от всичко, което прави във всяка свободна минута.

# 477
   Майчета и приятелки, привет,
Знаете ли за един квалификационен курс във ФНПП на СУ- Терапевтични практики за аутизъм" Аз много се зарадвах като чух, че е обявен в сайта на ФНПП и пр.радости покрай това, най-вече че реално ето ние майките може да влезем в училищата заедно с нашите деца и да работим за по-доброто им бъдеще.В училище, супер, нещата ще се задвижат, йехуу.Айде да ходим на курса, призовавам ви, да , и аз ще се озоря, докато намеря парите - 800 лв, но резил се получава иначе- обадих се на посочения телефон и ми отговориха, че има подадени от обявата, досега, само 2 заявления.Стана ми много тегаво, пиша ви тук, за да обърнем нещата заедно.Да се записваме, моля!

# 478
Анжела,
един от записалите се още миналото лято е Марк и все още чака да му се обадят. Ако и другият не се е отказал, ставате трима. Но доколкото си спомням, трябват поне 10 кандидати.

# 479
                Констанца,

Обсъждали ли сте с Марк защо не вървят нещата с този курс? Аз поне съм много изненадана, че няма желаещи- обадих се до седмица след като информацията стигна до мен на посочения телефон. Чудна работа, много чудна?!! Нима не е важен този курс за нас родителите и за нашите деца, и за обществото накрая?!!!

Общи условия

Активация на акаунт