Защо няма да ви дам работа

• 27 256
  • 581
  •   1
Отговори
# 180
Мне, заплащането не е в пъти в повече, особено, ако се вземат в предвид останалите разходи - наеми, ток, газ, цени на зеленчуците и марулите, на живота.
Просто човек се прежалва по-лесно далеч от Бг., за съжаление.
Това за прежалването също е вярно, но повечето от тези, които го правят имат ясна мисъл защо и за какво.
Във връзка с останалите разходи 'хъшовското'не случайно го споменах, ако човек живее сам е естествено да са по-големи, но малко хора са така (особено гурбетчиите), в повечето случаи наем и битови разходи се делят между поне 4-има работещи, готви се и се пазарува общо, нерядко меса, зеленчуци, кафе и изобщо всякаква храна, дори вода пътуват ежеседмично по бусовете от България натам, на Булсатком, да кажем, половината чинии и декодери са в чужбина - въобще примери колкото щеш.
И при заплащане, което в България няма как да получат, а разходи около същите, понякога и по-малки, крайният резултат е различен, не че са мечтали за такъв живот точно.

Peace Така е.
Но си помисли колко от тях са склонни да живеят така в България.
И като теглиш чертата, виждаш че крайната сума се оказва почти същата.

# 181
Of,Argun,няма как да живеят в БГ така ,защото с тамошните заплати колкото й да се стискат ,колкото и висши да имат,масата мизерства и се чуди как да изкара месеца ,как да иде на почивка не къде да е ,а до Приморско,и как да спести  1000 лева за морето..
Не знам коя е по-голямата заблуда,че си добре..

# 182
Горещо, стой там където си!  Praynig
Ние ще си стоим тук и клечим. Само не дрънкай глупости! Crazy

Фен съм ти, мила, да знаеш! Simple Smile Hug

Горещо, в България болничните общо за майката и децата са 40 дни годишно. След тази бройка нещата стават с консултативни комисии по региони. Средната заболеваемост във Варна и региона е до 8-10 пъти годишно на дете до 6 годишна възраст. Като сложим по минимум 3 дни за болничен, излиза, че майката няма право да боледува изобщо.
Е, така си е, майката кучета я яли. Сама си е виновна, че е родила деца, сама трябва да си сърба попарата и да не хленчи, да не търси хубава работа, задължително да е две-три места едновременно. Въобще...туй, майката, човек ли е?

Последна редакция: нд, 05 фев 2012, 14:32 от Мишона

# 183

Горещо, в България болничните общо за майката и децата са 40 дни годишно. След тази бройка нещата стават с консултативни комисии по региони. Средната заболеваемост във Варна и региона е до 8-10 пъти годишно на дете до 6 годишна възраст. Като сложим по минимум 3 дни за болничен, излиза, че майката няма право да боледува изобщо.
Е, така си е, майката кучета я яли. Сама си е виновна, че е родила деца, сама трябва да си сърба попарата и да не хленчи, да не търси хубава работа, задължително да е две-три места едновременно. Въобще...туй, майката, човек ли е?

Само не разбирам, тия деца в БГ, бащи нямат ли? Тези болнични само с майката ли са вързани?
А на мен 40 дни ми се виждат МНОГО, ама много, та дори и за майка и дете заедно.

Аз имам 10 дни за 2 деца. Бащата има 10 дни за 2 деца. За миналата година съм позвала 8, бащата към 5. Това без посещение на лекар, защото лекарят не може да ми даде болничен на мен, пък да е болно детето.
Та две деца в детска градина ни излязоха към 13 дни отсъствие миналата година.

ПС. Нямаме баби, роднини и подобни наоколо. Ама никакви.

# 184
Лъки, въпросът ти е резонен. Наистина би трябвало и бащите да делят болничните дни за децата, но в нашата страна това е много, изключително рядко явление. Аз не познавам бащи, които да вземат болнични заради болните си деца, а аз познавам наистина много хора в града по стечение на обстоятелствата.

Болчините за децата се пишат в картона на родителя, който ги е завел на лекар.

Трето, не знам много ли са, малко ли са 40 дни, но аз вече изразходих пет с каката и пет с малкия. И двамата искараха и двамата по един ужасен грип. с продължително време висока Т и силна отпадналост. Малкият отслабна с 3 кг и то 13 стана 10. Кака пък се обрина от АБ, та и пъпки лекувам сега. Съдба. Но не мога да ги оставя болни в градината - не е правилно нито за тях, нито за останалите деца, които ще заразят...Почти няма кой да ме отмени, а да плащам на детегледачка извън таксата за частната градина ми е невъзможно. Какъв избор имам?

# 185
Тук се е оформил диалог с прехвъркащи искри.
Работила съм в държавна фирма, и в частна.
Зависи много от работодателя.
Разлики много.
В частната съм на линия пред шефа всеки ден. В държавната не е така. Повече хора. Работодателя може и дни наред да не ме види.
По повод болничните и отпуските, мъжете и жените.
Ще ви кажа при мен какво става.
Имам колега, мъж. С мнооого натрупана отпуска. Има деца големи. Ама и внуци. Знаете ли какво се случва? Често в отпуска, за да гледа внучето.
На работа ли е? Да. Мъж. Ама го няма доста време на работа.
От една страна държавата му е дала платен годишен отпуск 20 дена. Работодателя му е дал още 10-на. Той има натрупан повече от 100 дена. Тъй...Планува си близо 50 дена по график. И извънредно като си вземе да гледа внуци...Хайде да сметнем кой е по-полезен за работодателя ни.
Той. Или аз, с моята 25 дневна отпуска.
Като го няма кой върши работата? Този, който е там.
Ама държавата го е позволила.

# 186
Alleisha,
Няма как да прецените кой от двама ви е по-полезен на работодателя. Възможно е един работник да е по-производителен от друг, т.е. за един работен ден да върши работа колкото другият за два. Има и едно нещо, наречено "опит".
Не твърдя, че във вашия случай колегата ви с по-голям стаж е по-полезен, но физическото присъствие на работното място не винаги означава реално изработен продукт.
А и той си е отработил тези 50 дни отпуска назад през годините.

# 187
argun,
Не става въпрос да се сравнявам. Има кой и кога да ни дава оценка.
Въпроса е "защо няма да ви дам работа".
Не е тема да говорим за часово присъствие и опит.
За отработването на тези дни назад през годините...Ако започнем това да коментираме, ще се отидем в друга посока. Даваха по много отпуска. На хартия. Нямаше възможност да се ползва всичката, защото пък имаше ограничение колко дена през лятото, колко през зимата. А и като прибавим, че някои хора не се изморяват от работа. Ето ти пример как днес някой има 100 дена платен отпуск, натрупан от преди 2010-та.
Ама иска да си ги ползва днес, върху днешната заплата.
И какво да прави друг, който няма толкова. Работи, за да се доказва? Или защото няма как. Защото тук не става въпрос за мен лично. Има и хора, които са имали право на същата отпуска, но са си я използвали. Едва ли са били толкова "заменими". Ама както казват - ти си я поискай, пък нека ти я откажат.

# 188
Андариел, пак обърка двата щата! Отвори един речник и виж какво означава гурбет и какво означава емиграция и тогава ела да се обясняваш как т.нар. емигранти ( а всъщност говориш за гурбетчии) бачкали на черно и търпели не знам си какви унижения. Не сме всички от директори нагоре (въпреки че има и директори), а сме средна класа - за н-ти път да ти обясня. Това за хушовете винаги ме кара да се смея - къде ги тези хъшове - в Седем часа разлика. Не ми били компоти, най ми били компютри.
Знам, че си бясна, защото няколко пъти те споменях в разни класации като дразнеща личност - ще го кажа още веднъж - не се траеш, вземи си намери някаква работа - барем се успокоиш!

# 189
Извинявам се, ако ви прекъсвам. Rolling Eyes

Малък и среден бизнес се прави с работещи работници в работоспособна възраст. Една голяма корпорация може и да си позволи да има 300 служители като Dana, като майка ми /месеци преди пенсия/, като чичо ми /хронично болен/, дребният производител обаче ще издъхне, ако стане социална проекция на обществото.

Peace

Да, така е.
Освен гледна точка на работник съществува и такава на работодател.
Ако работникът отсъства по болест много пъти по 3-5 дни , работодателят едни път плаща болничния на работника, втори път плаща на друг да свърши неговата работа.
Ако държавата има интерес да има по-малко безработни млади майки, то тя трябва да създаде условия И ЗА работодателите да предпочитат да наемат такива. Да има облекчения за фирмите, а не наказания.

Последна редакция: нд, 05 фев 2012, 16:49 от нова

# 190
Извинявам се, ако ви прекъсвам. Rolling Eyes

Малък и среден бизнес се прави с работещи работници в работоспособна възраст. Една голяма корпорация може и да си позволи да има 300 служители като Dana, като майка ми /месеци преди пенсия/, като чичо ми /хронично болен/, дребният производител обаче ще издъхне, ако стане социална проекция на обществото.

Peace

Да, така е.
Освен гледна точка на работник съществува и такава на работодател.
Ако работникът отсъства по болест много пъти по 3-5 дни , работодателят едни път плаща болничния на работника, втори път плаща на друг да свърши неговата работа.
Ако държавата има интерес да има по-малко безработни млади майки, то тя трябва да създаде условия И ЗА работодателите да предпочитат да наемат такива. Да имат облекчения за фирмите, а не наказания.

Именно. Към днешна дата съм наясно, че ще бъда повече в тежест, отколкото в полза на един работодател, а него никой с нищо не го мотивира да ме наеме.

# 191
За едно, обаче, блогърът е прав: ако жена иска да работи и да се развива в дадена професия й се налага да бъде в пъти по-гъвкава и организирана от мъжете. И това се приема за норма. А може би и така трябва да е.

Друго би било ако грижите за децата наистина според закона за детето се поделят между хората, обрижващи и отглеждащи едно дете. Но сме далеч от този тип мислене тък по наште ширини. Simple Smile

А, че стоенето вкъщи без занятие /нарочно подчертавам без занятие, защото това изключва и грижите за друг човек - дете или много възрастен, и други дейности по дома/ е много вредно за човека е факт - и за мъжете и за жените е вредно. Затъпява се, според мен.

Благодаря ви за бързата и изключително навременна намеса!

# 192
Леле, като чета тази тема, направо се чудя има ли работеща жена в България, или не?
То не бяха болнични, то не бяха раждания и отглеждане на деца...  Laughing
Не ги мислете толкова работодателите, всеки с поне малко ум в главата си, си е направил добре сметката какво дава и какво получава. За недостатъците на жената като наемник вече чухме, а не се ли сещате, че има и положителни черти?
1. Жените са по-отговорни и съвестни в трудовите си задължения.
2. Жените са по-трудолюбиви (мъжете имат повече склонност да се скатават, мой извод от работата ми в смесени колективи).
3. Жените не си тръгват по-рано от работа, когато има някакъв мач. А мачове има често.
4. Жените работят за много по-малко пари от мъжете, даже и да извършват един и същи труд (има и изключения, но рядко). Освен това са малко мъжете, които се хващат да работят за 250-350 лв., само временно.
5. Жените могат паралелно да извършват и други, по-специфични хм... услуги, не че и мъжете не могат, но трябва да са на един и същи бряг с работодателя, което не е масовият случай.
И т. н., и т. н...

Наскоро спорихме в смесена компания за "женската" и "мъжката" работа и аз изразих учудването си, защо в повечето познати семейства мъжете шият на машина и не го считат за срамно, а в шивашките предприятия работят само жени и всеки търси шивачки, а не шивачи. Един от мъжете отговори така: "Как ме виждаш да работя по 12 часа за 200 лв., да ходя до тоалетна само с разрешение и да ми засичат до секунда колко време стоя там? Или пък да ме заключат в цеха и да не ме пуснат да си ходя, докато не изработим цялата поръчка? Че нали, ако някой посмее, ще му думна един прав между рогата и повече няма да стане?"
Не знам кое поред предимство е това, но държа да се отбележи: Жените не бият.  Mr. Green

Жените си тръгват по-рано, за да вземат децата от градина.
Дали да по-отговорни и съвестни - може много да се спори.

# 193
  • България-Швейцария
Това за хъшовете винаги ме кара да се смея - къде ги тези хъшове...
Ако се наложи да живееш в двустаен апартамент с 1 санитарен възел заедно с още 3-4-5 човека възрастни и сутрин да чакаш ред за баня и естествени нужди, а нощем да се стискаш, защото тоалетната е лепната точно за спалнята на приютилия те хазяин и всичко се чува, ще ги откриеш Wink
Никак не е приятно такова положение в 21 век, но пък въпросната девойка освен, че за няма и година успя да спести сериозна 5-цифрена сума местна валута, работейки полулегално, не особено престижна работа и без да знае дума език (съответно под опека на приятелка, която й удъжаше част от приходите за превод), след още толкова време от гурбетчийка мина в категорията на емигрантите, намирайки си местен мъж.

Действието се развива в Европа, естествено, отвъд океана не става по този начин.

# 194
Касита, ти как предлагаш да бъде мотивиран работодателя да те наеме? На 40 дни болнични има право всеки работник, мъж или жена, с деца или без деца. Бащата има същото право като майката да ползва болничен за дете. Според мен законодателството си е ок в това отношение поне.

Общи условия

Активация на акаунт