Защо няма да ви дам работа

• 27 305
  • 581
  •   1
Отговори
# 135
  • Варна
Децата в България са масово болнави, щото майчиците им ги обличат сякаш е ледников период и при най-малкия полъх пневмонията не мърда. На пет градуса му бухнала термо чорапогащник, панталон и шал през устата. Моите на -10Ц са по тънък чорапокъщник или три четвърти чорапи и пола, а не съм ги чула да кихнат даже.
Иначе, горещо е права за безбройните болнични в България. Аз  останах изумена, като четох наскоро тук в някаква тема, колко дни болничен и неплатен отпуск могат да ползват майките. Ми то не остава време да работи, като добавим и официалните празници.

Joy Joy Joy
По-добре да отчетеш, че живеем в страната с най-мръсния въздух и ядем най-некачествената храна в Европа.

# 136
  • гр. Шумен
Нека само да ви припомня някои особености на пазара на труда в БГ и на някои аспекти от социалния живот.
Счита се за нормално да се осигуряваш на много по-малка заплата от реалната.
Прави се всичко възможно да не се плати и един лев данък.
Точно обратното - вече масово хората искат да ги осигуряват на реалната заплата, но правилата на работодателя са други и ако не искаш да питаш къде а..т гладните, съгласяваш се.
Майките масово лъжат , че са самотен родител, за да плащат половин такса за детската градина.
И това не е така, защото приеха закон, според който ако детето е признато от бащата, то майката не е самотен родител (нещо такова беше, да кажат юристите). Въпреки, че много често дете с двама де юре родители, де факто е с един. Сещай се защо.
Децата се спират от градина за едни сополи или въображаеми покашляния и като така се взимат болнични в пъти повече от нормалното.
Точно за сополи и кашлица в детската градина ми връщат детето. Добре, че имам подръка баба, а и детето ми (да чукна на дърво) не е от много боледуващите. Но не всички са така. А на родителска среща какъв екшън става, не е истина по повод кашлиците...
Търсят се всевъзможни начини да се измами работодателя - например - некадърна си, трябва да те уволнят - взимаш си дъъъъъъъъъъълъг фалшив болничен.
Това е нож с две остриета, защото болничния рано или късно ще свърши и тогава "измаменият" работодател пак ще те уволни, но така, че да ти стъжни бъдещата трудова биография.
Кесиш във Фейса или форума в работно време - сега не ми излизайте с номера как естеството на работата ви е такова, че форумът не пречи, защото изобщо няма как да е вярно, ако работиш за някой друг.
Това може би е така, но все пак е отношение между работодател и работещ. Или мислите, че работодателите са балъци и не знаят кой какво прави в работно време.
И така лежиш в къщи по 3 години за едното и 3 за другото дете и всичко това обилно гарнирано с болнични - ами как искате после да ви имат доверие и да ви наемат, като ви знаят как ще постъпите в 90% от случаите.
Да не говорим като поклечиш в къщи 6 години ( разбирай детето на градина, ти с цигарата и семките и по кафенетата с други чавки, подобни на теб) после дали ставаш за някаква работа, освен за болнични?
Както вече са обяснили, втората година е символично платена, а третата неплатена, така че не вярвам да са много мераклийките да живеят почти или напълно без доход само и само да "лежат" в къщи.
Аз ако съм един работодател определено такива елементи няма да наема.
Както вече писах, преценката от прима виста и от личен живот не е съвсем адекватна. Познавам хора, които се вписваха напълно в схемата "възраст-пол-образование-интелект-професионален опит" и въпреки всичко им се налагаше често да си сменят работата. Причините бяха основно две - забъркване с противния пол на работното място и то с неподходящи обекти или перманентно пиянство. И двете не са уловими от пръв поглед, а практиката с препоръките в България все още не е твърде разпространена. Така че светът не е черно-бял, нюансите са повече и не е препоръчително да се правят обобщения и да се подвеждат хората под общия знаменател "майка" или "над 50-годишен" и пр.

Последна редакция: нд, 05 фев 2012, 06:55 от Sessilly

# 137

Истината е, че не си ли на държавна работа или в някаква по-мащабна структура, където прекият ти началник е различен от собственик и личната изгода в парично изражение се размива, почти нямаш шанс за уважение или човешко отношение. Ще те третират като добитък или все едно си длъжен да лазиш и да благодариш на "благодетеля", че му бъркаш в джоба.

Само да ти кажа, че хората се държат с теб както им позволиш
Никога не съм работила държавна работа или в някаква мащабна структура, просто защото там е нямало кой да ме оцени, защото на никой реално не му пука истинското ми представяне, и вервай ми никой никога не си е позволил да се държи с мен като добитък, даже напротив. И това за цели 11 години.

# 138
Горещо, стой там където си!  Praynig
Ние ще си стоим тук и клечим. Само не дрънкай глупости! Crazy

# 139
  • София
Ти от комуникации с майки ли си вадиш изводите, горещо? Разбирам да са медицински статистики, пък то е съвсем субективна твоята база. Сигурно ако сравняваме, и майките-домакини там са повече, и си гледат децата вкъщи, а не като тук. Самолечението не е български феномен,просто там повече се паазят.
Глупости. Медицинската страна на въпроса е едно на ръка, трудовата ситуация- съвсем друга.
Въпросът е в това какво е позволено от закона и какво  не. И че ако законодателят позволи прекалено много ( или изпадне в друга крайност) просто отваря врата за нарушения, корупция и измами.

кво? Ако единият родител не ходи на работа, за какво му е болничен, я ми кажи! Или ако просто вика бавачка и й плаща двойно, за да гледа болното дете? Колкото до самлечението, ето, в една съседна тема точно АлФаси сама си казва, че сама си е назначила антибиотик, нищо че живее в чужбината. Корупцията си е корупция, това е ясно, но има и обективни реалности, както им казват - какъв е здравният статус на населението. Без данни, а само на база ЕЖК и "аз вждам, докато съм в майчинство" не са никаква надеждна информация. Има твърде много неизвестни, за да се отсича.

Държавната работа е много удобна за жената, нищо че не се плаща кой знае колко добре (макарр в тазикриза доста народ да си къта местенцето на малките заплати), но пък има много други предимства, и най-важните от тях са никаквите проблеми с отпуските ии болничните. На частната работа всеки си прави каквото си иска, хората са просто ресурс.

# 140
Леле, като чета тази тема, направо се чудя има ли работеща жена в България, или не?
То не бяха болнични, то не бяха раждания и отглеждане на деца...  Laughing
Не ги мислете толкова работодателите, всеки с поне малко ум в главата си, си е направил добре сметката какво дава и какво получава. За недостатъците на жената като наемник вече чухме, а не се ли сещате, че има и положителни черти?
1. Жените са по-отговорни и съвестни в трудовите си задължения.
2. Жените са по-трудолюбиви (мъжете имат повече склонност да се скатават, мой извод от работата ми в смесени колективи).
3. Жените не си тръгват по-рано от работа, когато има някакъв мач. А мачове има често.
4. Жените работят за много по-малко пари от мъжете, даже и да извършват един и същи труд (има и изключения, но рядко). Освен това са малко мъжете, които се хващат да работят за 250-350 лв., само временно.
5. Жените могат паралелно да извършват и други, по-специфични хм... услуги, не че и мъжете не могат, но трябва да са на един и същи бряг с работодателя, което не е масовият случай.
И т. н., и т. н...

Наскоро спорихме в смесена компания за "женската" и "мъжката" работа и аз изразих учудването си, защо в повечето познати семейства мъжете шият на машина и не го считат за срамно, а в шивашките предприятия работят само жени и всеки търси шивачки, а не шивачи. Един от мъжете отговори така: "Как ме виждаш да работя по 12 часа за 200 лв., да ходя до тоалетна само с разрешение и да ми засичат до секунда колко време стоя там? Или пък да ме заключат в цеха и да не ме пуснат да си ходя, докато не изработим цялата поръчка? Че нали, ако някой посмее, ще му думна един прав между рогата и повече няма да стане?"
Не знам кое поред предимство е това, но държа да се отбележи: Жените не бият.  Mr. Green

# 141
  • София
то си е точно така. и най-големият смотльо не се дава за мижави пари и почти робска работа. Поне докато не стане емигрант.

# 142
  • гр. Шумен
...
5. Жените могат паралелно да извършват и други, по-специфични хм... услуги, не че и мъжете не могат, но трябва да са на един и същи бряг с работодателя, което не е масовият случай.
И т. н., и т. н...

hahaha hahaha hahaha
Сега разбрах защо във фирмата, в която работя мъжете са на почит и уважение. Mr. Green
МАйтапя се разбира се! Но истината е, че винаги търсим мъже, но не защото жените ще излизат болнични или ще се скатават. А защото винаги може да го засилиш да върши някаква работа при сравнително тежки условия, която обаче е много спешна и хората не достигат (примерно да помогне да се натовари камиона, който трябва до определен час да е напуснал пределите на фабриката).
Иначе за другото си абсолютно права! И като чета отново публикацията на Горещо, питам се дали пък само жените взимат дъъъълги болнични, когато се очаква да бъдат съкратени? И дали само те се осигуряват на минимална заплата?

# 143
  • В заешката дупка
Следващата ипотечна криза ще е в Дания, та не знам за добрия стандарт на живот, поне там.

След като Исландия преживя финасов крах, обезценяване на местната валута и последващите ефекти от това, включително и ипотечна криза, без да пипа основни параметри от социалната и здравна политика, и все още е страна със сравнително висок стандарт, честно казано доста се съмнявам, че Дания би преживяла някакви крайно драстични метаморфози.

Последна редакция: нд, 05 фев 2012, 10:37 от ЧеКа

# 144
  • София
Аз също съм сигурна, че част от работещите не желаят да се осигуряват на реална заплата, защото отчисления има не само от работодател, но и от работник.

Тези подробности ги определя работодателя, рядко са решение на работника. Фактическият акт на внасяне в държавата се извършва от работодателя, парите за тази цел ги заработва работникът, а кое как се дели между тях го оставете на стъкмистиката, която да отчита колко са ни ниски данъците.

Никога не съм работила държавна работа или в някаква мащабна структура, просто защото там е нямало кой да ме оцени, защото на никой реално не му пука истинското ми представяне, и вервай ми никой никога не си е позволил да се държи с мен като добитък, даже напротив. И това за цели 11 години.
Да, да, казаха ми и аз отговорих, ама щом се налага, ще повторя.
Като си притиснат от обстоятелствата, ще позволиш не ами и хоро ще играеш.

# 145
Елица, има хора, които са над обстоятелствата.

# 146
  • София
тук толкова често се твърди, че не се оставя никой на това да го правят на маймуна с условията на работа, та се чудя къде ли са се изпокрили горките хорица, които биват правени на маймуни. Рядко, ама много рядко се срещат собственици или управители на фирми, които спазват всички точки по закона и осигуряват работниците си както трябва, без да ги изнудват за това или онова. И това не е български патент, в историята  има достатъчно много описани случаи, когато иначе уважавани големи компании са циганят за какво ли не и злоупотребяват с де що могат да докопат, просто защото са вярвали, че са прекалено големи, че да ги накажат.
Само ми кажете, колко работници вземат договора и се консултират с адвокат по трудово право, пради да се разпишат? И по света, и у нас?

# 147
Аз също съм сигурна, че част от работещите не желаят да се осигуряват на реална заплата, защото отчисления има не само от работодател, но и от работник.

Тези подробности ги определя работодателя, рядко са решение на работника. Фактическият акт на внасяне в държавата се извършва от работодателя, парите за тази цел ги заработва работникът, а кое как се дели между тях го оставете на стъкмистиката, която да отчита колко са ни ниски данъците.

Да, да, казаха ми и аз отговорих, ама щом се налага, ще повторя.
Като си притиснат от обстоятелствата, ще позволиш не ами и хоро ще играеш.

Да, права си, че понякога  човек не може да прояви характер и търпи, за да свърже двата края.Но това не означава, че не трябва да търси алтернативи, друга работа, начин да се спаси.И ако е неуверен в действията си на работното място, ако излъчва негативизъм, не се грижи сам за своето самочувствие, няма как работодателя да мисли за това.Ако е ценен кадър, който изпълнява задълженията си, освен уважение, не виждам какво друго могат да засвидетелстват неговите шефове, независимо дали са собственици на организацията или само управители.

# 148
то си е точно така. и най-големият смотльо не се дава за мижави пари и почти робска работа. Поне докато не стане емигрант.
Ех,тези имигранти,не ги оставихте на мира.
Защо всеки разбира от всичко ?

# 149
Andariel, повечето не ползват нет, вероятно и компютър нямат.

Общи условия

Активация на акаунт