Защо няма да ви дам работа

• 27 313
  • 581
  •   1
Отговори
# 120
Първите три от болничния се изплащат на 70% от работодателя. Средната продължителност на болничния е 3 дни. Изводите за теб.

# 121
Андариел, имам поглед върху заболеваемостта, защото съм в тукашната среда, комуникирам с много майки с по няколко деца , пиша в местен форум за майки и там няма теми като в бг-мамма как детето е все болно и не ходи със седмици на градина. Официална статистика нямам, но и се съмнявам, че ти имаш.
Още едно уточнение - тук инцидент с чуждо лекарство не може да стане, защото лекарството се изписва от лекар, а не е самоинициатива на някоя майка, която за едни сополи дава антибиотик на своя глава. Това е много разпространено в Бг. Сещам се какви драми бяха, че антибиотик не може вече да се купува свободно в аптеката, но бълг. майка пак намира начин.

# 122
Първите три от болничния се изплащат на 70% от работодателя. Средната продължителност на болничния е 3 дни. Изводите за теб.

Да, видях сега че първите три дена са от работодателя.  Peace Не знам колко е средната продължителност на болничния. Аз съм ползвала един път 5 дена за мене и веднъж 15 дена за счупената ръка на детето ми, въпреки че то беше един месец в гипс. Тогава май ги даде специалист или някаква комисия, по-сложно беше.

Три дена на 70% не е голям кахър, но зависи от фирмата пак. При нас като се разболее някой просто се обажда, че е болен и не му правят проблем, с уговорката че ако не е легнал с температура, ще бъде на скайпа. Даже болнични не носим. Аз взех само веднъж, почти в началото, защото не знаех че така процедират. После за детето, нямаше как, но проблем никой не ми е правил. Има фирми и фирми.

# 123
Малка фирма с до 30-на души персонал, грипна вълна, 15-на работнички с деца. И аз да съм работодател, ще предпочета мъж.

# 124
Тук е по-просто - имаш право на 10 - 15 дни болнични - зависи от фирмата. Платен си на пълна заплата за тези дни - ако не ги използваш си ги прехвърляш за другата година.
Такава дискриминация на майки тук не съм видяла - има си квоти дори за хора с увреждания - често ще видиш Дауни, куцащи или с друг недъг да си работят най-нормално.

# 125
  • София
Ти от комуникации с майки ли си вадиш изводите, горещо? Разбирам да са медицински статистики, пък то е съвсем субективна твоята база. Сигурно ако сравняваме, и майките-домакини там са повече, и си гледат децата вкъщи, а не като тук. Самолечението не е български феномен,просто там повече се паазят.

# 126
  • София
Осигуровките и данъците ги внася работодателят и той ги определя.

Доколкото съм запозната от приятелки, а и съм чела тук във форума, на жените масово им се намеква да си търсят друга работа, след като им изтече майчинството. Без значение дали ползват една или две години.

# 127
Ти от комуникации с майки ли си вадиш изводите, горещо? Разбирам да са медицински статистики, пък то е съвсем субективна твоята база. Сигурно ако сравняваме, и майките-домакини там са повече, и си гледат децата вкъщи, а не като тук. Самолечението не е български феномен,просто там повече се паазят.
Аз живея в Канада - тук майки - домакини като в Щатите не се наблюдават, главно защото детската градина струва 7 долара на ден и за всички има място. В Щатите наистина има много домакини, но там е  скъпа градината. Твоите статистики от къде са?

# 128

Андариел, и аз не знам нищо за статистиките, но гледах дъщеря си от осмия й месец до края на четвъртата година в чужбина. Наистина няма такива чести болести, като тук. Не знам изобщо на какво се дължеше, но за повече от три години ходихме веднъж на лекар за стомашно разстройство. Даде й едни капки и мина. Ние също не сме се разболявали. Между другото, хората там масово си биеха противогрипни ваксини.
Тук като си дойдохме записахме детето на детска градина и се почна всеки месец с болестите и АБ.

# 129
Децата в България са масово болнави, щото майчиците им ги обличат сякаш е ледников период и при най-малкия полъх пневмонията не мърда. На пет градуса му бухнала термо чорапогащник, панталон и шал през устата. Моите на -10Ц са по тънък чорапокъщник или три четвърти чорапи и пола, а не съм ги чула да кихнат даже.
Иначе, горещо е права за безбройните болнични в България. Аз  останах изумена, като четох наскоро тук в някаква тема, колко дни болничен и неплатен отпуск могат да ползват майките. Ми то не остава време да работи, като добавим и официалните празници.

# 130
  • В заешката дупка
Бащата да си има негов регламентиран отпуск по бащинство, независещ от този на майката? И двамата ли ще ги ползват или само бащата? И коя е тази държава, в която тази практика работи?

Бащите си имат регламентиран отпуск само за тях. Майките - също. Възможен и трети - дели се както си решат. Исландия, примерно.

За да стимулира мъжете да си взимат бащинските, така че жените да не бъдат (или да бъдат по-малко) дискриминирани на трудовия пазар без това да е за сметка на детето.

Тези които сравняват със Скандинавието май не са работили там или за скандинавски работодатели. И какво й е дашно на една система, при която от 1 януари до горе-долу края на юли ставаш сутрин и отиваш да работиш за данъците? При 62% ставка май така идва.

Дащна им е социалната система. На някои повече от други. И, да, благодарение на високите данъци, което обаче ни най-малко не пречи да имат добър стандарт на живот.

# 131
Глупости. Медицинската страна на въпроса е едно на ръка, трудовата ситуация- съвсем друга.
Въпросът е в това какво е позволено от закона и какво  не. И че ако законодателят позволи прекалено много ( или изпадне в друга крайност) просто отваря врата за нарушения, корупция и измами.

# 132
Имам само два въпроса, горещо- сигурна ли си, че работещите не желаят да се осигуряват на реалната заплата и, как се лъже, че е самотна майка за да смести келави 30 лв?
Само от тези ти две "заключения" някак олеква цялото ти припомняне какво представлява пазара на труда в България.

Аз също съм сигурна, че част от работещите не желаят да се осигуряват на реална заплата, защото отчисления има не само от работодател, но и от работник. При 4-часов работен ден и заплата, близка до най-ниската според таблицата, работникът плаща между 25 и 40 лева месечно. При почти най-ниска заплата на  4-часов работен ден.

А заплащането на болничните е поредната тъпотия на Дянков.
Да не говорим как изглежда тъпотията от гледна точка на работодател. Ако не дай Боже се разболее той или детето му, то има право да плати сам на себе си първите три дни болнични.  След като преди това е платил порядъчна сума за осигуровки.

# 133

Дащна им е социалната система. На някои повече от други. И, да, благодарение на високите данъци, което обаче ни най-малко не пречи да имат добър стандарт на живот.

Следващата ипотечна криза ще е в Дания, та не знам за добрия стандарт на живот, поне там.

# 134
Аз живея в Канада - тук майки - домакини като в Щатите не се наблюдават, главно защото детската градина струва 7 долара на ден и за всички има място.

И аз живея в Канада. Градината струва около 1200$ на месец, ако се уредиш за субсидии - добре, ако не - плащаш като поп.
Майки - домакини - колкото щеш.

Общи условия

Активация на акаунт