Отговори
# 75
Материала беше Оксфордския учебник по икономическа социология, лекции и няколко хиляди страници от различни автори. Дори не мога да пресъздам въпросите, за да ви разсмея, но нямаше нито един колега с повече от един верен отговор. Laughing
Затова и индивидуалният резултат трябва да се оценява по гаусова крива от всички постигнати резултати на конкретния тест. И да е минава/не минава. Wink

Изразът "капиталистически потосмукачи" е употребен за пръв път от Карл Маркс в Капиталът на страница:
а/ 162
б/ 262
в/300
 Laughing
Именно, именно. Simple Smile
Т.е. ако се гледа резултата от теста в числовата си стойност само може да се окаже, че едната година минават само 10% и то с тройки понеже е бил много труден, а следващата година 90% имат шестици, и какво става - в дипломите оценки, които нямат нищо общо с реалността.

Аз не знам в БГ как е осъществено оценяването по тестовата система, някой има ли представа?
Едит: видях, точно това от което се опасявах: http://roditeli.bg/Матури/Матури-оценяване

# 76
  • София
няма как да научиш основата на една наука и да я разбираш, ако не познаваш понятийния й апарат, включително `"що е молекула". Ако повече се работеше на принципа "номер трети да разкаже урока", децата щяха да са в състояние да се изразяват по-добре и въпросният номер трети ще помни малко по-дълго що е молекула, вместо просто да прочете четири отговора и да загради един от тях. В пети клас стават сериозните проблеми, когато се появят различни учители по предметите, и ако децата имат лошия късмет да им се падне някоя учителка по биология, която пита що е молекула, направо изпадат в паника или в тъпо съзерцание, защото просто не могат да го обяснят. Не казвам да се зубри, а да може с думи прости да се обясни. Много от днешните деца, да не кажа масово, не могат пет последователни изречения да вържат при устно изпитване, а чакат уточняващи или подсказващи въпроси от учителя.

Възлагах големи надежди на Игнатов, точно защото има прекрасна представа какво е нивото на днешните кандидат-студенти, щом въведе базовите курсове по български. Очаквах точно заради този опит и поглед отблизо, да стегне нещата, да се наблегне на грамотността във всичките й проявления. А то се оказа, че е по-важно как ще стоят числата в статистиките, че не трябва да отпадат деца от училище, пък ако ще да ги бутаме до пети, шести, че и осми клас.

# 77
Стандартизираните тестове предполагат точно това. И се знае от години. Ние копираме стари модели тук, при това отричани вече по редица места, където са съчинени.
Целта им да улеснят изпитващите, които да отчетат голям брой проверки, а не тези проверки да са обективни.

# 78
Цялото училищно обучение в момента е насочено към овладяване решаване на тестове, не към овладяване на материал.
Особено в класовете, в които има НВО. Поне да ги направят за всички класове, та да постигнат съвършенство в решаването на тестове.

А защо толкова се вълнувате от двойките, питах и в другата тема?
Че сега да не би да пишат двойки за срока, че да трябва да дават допълнителни часове за слабите ученици?
Нищо ново няма да се случи, нищо. Спокойно.

# 79
  • София
вълнувам се, защото това отваря още по-широко вратата за пропускане на неграмотни и изобщо неусвоили необходимия минимум материал, в следващ клас. Нещо като легитимиране на широката цедка. За мен това е мечешка услуга, защото го няма дори малкият натиск. Просто задържаме децата до четвърти клас зорлем, после започваме да ги пускаме с един невзет изпит, а накрая се молим за тройка на матурите.

# 80
Образователната система в Бг трябваше да бъде разбита и беше разбита. Явно това е малко, трябва да се премахне изцяло, дори грамотните трябва да станат малцинство. И ще станат. Спокойно, въпрос на кратко време е.

# 81
вълнувам се, защото това отваря още по-широко вратата за пропускане на неграмотни и изобщо неусвоили необходимия минимум материал, в следващ клас. Нещо като легитимиране на широката цедка. За мен това е мечешка услуга, защото го няма дори малкият натиск. Просто задържаме децата до четвърти клас зорлем, после започваме да ги пускаме с един невзет изпит, а накрая се молим за тройка на матурите.

Че аз не съм чула и сега някой да повтаря, не мисля, че ще чуя и в бъдеще.

ПП. За оценките на малките нямам категорично мнение.
Дали едни ще получават 6, други 5 или 4 (2 и 3 не е популярна оценка в начален курс), или пък едните ще получават пчелички, пък други не - струва ми се, че е все тая.
Само дето преходът от начален към среден курс и без това е достатъчно труден, та ще стане още по-труден.
В една тема помня майка се оплака, че учителката показвала пред целия клас грозно написаното в тетрадката на детето, като пример как НЕ трябва да пише.
Докато има такива "педагози", по-добре тихомълком да му пишат 2, отколкото да го унижават пред цял клас.

# 82
В една друга тема се подсетих- когато бях в средното училище /края на 80-те/ можеше също да се мине в горен клас "служебно" с двойка по един предмет. Трябваше да имаш някакъв успех среден /не помня добре, не съм се интересувала, но имах съученици, които ползваха варианта по Математика в І курс/. За следващата година, обаче, нямаш право пак да имаш две по същия предмет. Ако имаш- оставаш да потваряш "същия клас", т.е. ІІ курс, например. Някои останаха точно на този принцип да повтарят ІІ курс.

Новини и съществени изменения, водещи към съществени промени, не съм видяла аз. Приказки и наканки- с тонове в последните години.

# 83
Образователната система в Бг трябваше да бъде разбита и беше разбита. Явно това е малко, трябва да се премахне изцяло, дори грамотните трябва да станат малцинство. И ще станат. Спокойно, въпрос на кратко време е.

Искаш да кажеш, че е била добра?
Българите са неграмотни. И трябва да се намери система, която да ги направи грамотни, защото явно наличните не вършат работа. Разходи се по темите и виж как пишат хората от 70-ти и 80-ти набор, за тези преди тях да не говорим...

ок, само дето ние имахме по 3-4 оценки на предмет за срока, барабар с класното и контролното (2 изпитвания, едно класно и едно контролно), а по разказвателните имахме само по 2 оценки. Сега трябва на месец, ако не се лъжа, да са изпитани поне по веднъж. И урокът да се преподава. Сега не им стигат по две страници в бележника, а нашите навремето бяха едва малко повече от половин попълнени.

Признавам си, че не помня колко е било точно изкисването, но треперех всеки час да не ме изпитат, затова си мисля, че имахме по повече от 2 оценки по разказвателните, но не мога да го твърдя със сигурност, ще си изровя бележниците някой ден  Simple Smile

# 84
Ние категорично бяхме непрекъснато изпитвани, оценки може и да не са ни поставяли всеки път, а на няколко изпитвания по една, но ни изпитваха всеки час, и то устно.
Сега някой ако дръзне да ги вдигне на устно изпитване, загубват ума и дума.
Виж, а, б, в, ...отмятат до откат, докато учителката си прави маникюра (поне една от учителките на сина ми).
Удобно е, спор няма. Joy

# 85
  • София
точно, нека да видим - 80-ти набор са по-зле от 70-ти, 60-ти е горе-долу на нивото на 70-ти. И го казвам не защото съм от 70-тия набор, просто 70-тите набори са последните, които са минали изцяло по старата система.
НСЧ, теб хванаха ли те матурите навремето? Гледам, че си доста по-малка от мен, горе-долу, когато аз съм била в гимназия, ти си започвала училище, та нищо чудно при вас вече да е започнал валеж от оценки.

# 86

Искаш да кажеш, че е била добра?
Българите са неграмотни. И трябва да се намери система, която да ги направи грамотни, защото явно наличните не вършат работа. Разходи се по темите и виж как пишат хората от 70-ти и 80-ти набор, за тези преди тях да не говорим...

ок, само дето ние имахме по 3-4 оценки на предмет за срока, барабар с класното и контролното (2 изпитвания, едно класно и едно контролно), а по разказвателните имахме само по 2 оценки. Сега трябва на месец, ако не се лъжа, да са изпитани поне по веднъж. И урокът да се преподава. Сега не им стигат по две страници в бележника, а нашите навремето бяха едва малко повече от половин попълнени.

Признавам си, че не помня колко е било точно изкисването, но треперех всеки час да не ме изпитат, затова си мисля, че имахме по повече от 2 оценки по разказвателните, но не мога да го твърдя със сигурност, ще си изровя бележниците някой ден  Simple Smile

Аз съм в групата на тези от 60 - ти набор Mr. Green и повечето сме сравнително грамотни. Система за ограмотяване има, тя се нарича чувство за себеуважение. Който малко от малко държи на себе си, ще се ограмоти и няма да допусне да става за смях непрекъснато. Не се иска много ум, за да се запомнят няколко прости правила. Но на някои може да им харесва  пУмията да ги зЪлива, докЪто ги Одави Joy

# 87
...Който малко от малко държи на себе си, ще се ограмоти и няма да допусне да става за смях непрекъснато...

Е, щом зависи само от нас, какво значение има каква е системата Simple Smile

Andariel, за кои матури питаш?

# 88
Желанието на детето да се образова далеч не е достатъчно, самодостатъчно пък- съвсем.
Ако няма кой да му покаже, че образованието е ценност, ако няма кой да го образова качествено, то няма нито как да разбере, че му е нужно, нито да се образова.
Ако ще зависи от детето, що толкоз пари за държавно образование да се насипват? Няма нужда. Да се закрие отрасълът! От там- насетне който както може и колкото може /и иска/.
При нас в училище цел е не да се образова, не децата да научат повече и качествено, а да се отчетат някакви цифри, да се изхарчат определени пари за определени неща.

Андариел пита за матурите, които бяха задължителни до 80-те. Аз, например, вече ги нямах, точно при мен отпаднаха. Т.е. от тях можеше да се освободиш, ако имаш отлични оценки. Брат ми беше на задължителна по БЕЛ, напр., но е 69-та.

# 89
Желанието на детето да се образова далеч не е достатъчно, самодостатъчно пък- съвсем.
Ако няма кой да му покаже, че образованието е ценност, ако няма кой да го образова качествено, то няма нито как да разбере, че му е нужно, нито да се образова.
Ако ще зависи от детето, що толкоз пари за държавно образование да се насипват? Няма нужда. Да се закрие отрасълът!
При нас в училище цел е не да се образова, не децата да научат повече и качествено, а да се отчетат някакви цифри, да се изхарчат определени пари за определени неща.

Никой няма полза от повече в масовото образование. До осми клас- задължително за всички, след това пожелание, база от общи знания, малко практическа подготовка за живота. Кому е нужно напрягане?
Теорията, че посредствено общество лесно се управлява, не е изказана днес.

Общи условия

Активация на акаунт