Отговори
# 90
Според мен много надценявате управниците, чак целенасочено да правят нещо си.
Те просто толкова си могат, не вярвам да имат по-далечни цели от един-два мандата.

# 91
...

Андариел пита за матурите, които бяха задължителни до 80-те. Аз, например, вече ги нямах, точно при мен отпаднаха. Т.е. от тях можеше да се освободиш, ако имаш отлични оценки. Брат ми беше на задължителна по БЕЛ, напр., но е 69-та.

Ясно. Не бяха задължителни при нас. Но пък аз имах 3 държавни изпита по специални предмети, бях в техникум, така че минах съвсем фрий.
На матурите як се преписва, това е ясно, за мен не са никакъв критерий.
Прекалено е сухо преподаването. Докато не предизвикат интерес сред децата, няма да се получи, а това че ще назубрят нещо за матурата, не значи че след това ще го помнят, аз самата съм пример за отличник по Биология и История, който сега не знае нищо. Зубрене, това се искаше от нас...

# 92
Държавните изпити в техникумите бяха нещо различно и тогава.

Матурите са смях голям. За мен, поне, т.к. изобщо не си ги слагам за важни. С тези тестове и готови отговори и с тази подготовка по частни школи и даскали. А по някои места се преписва волно и свободно. Никак не е трудно със заграждането на отговорчетата.
Целта в VІІ клас е да се направят чудесни тестчета, а не да се разбере и усвои материала, което /последното/ следва да е цел основна във всеки един клас, от първия, та чак до последния. И завършвайки обикновеното СОУ да е сигурно, че материалът е овладян поне минимално, а не нечетящи и чешещи се по тиквите в насока що е то процент и има ли почва в Химията той /примерно/, да са среднисти с диплом, че и кандидат висшисти.

Тук четох за Тойфела мнение, с което съм съгласна- той не е критерий за знаене на език, а за това, че човек се е готвил за Тойфел. Дете може да говори и пише добре на чужд език, да разбира що му се приказва, но да не прави тестовете за отличен. Друг може да е специалист в тестуването, набарал от къде госпожата дава тестове, напр., обаче ако го вкараш в чуждоезична среда да е пълен гьон. Пример само що е оценка и що е знание със смисъл.

# 93
  • София
Говоря за матурата по български, на която задължително се явяваха всички, без право на освобождаване, и имаме отделна оценка в дипломата за средно. Държавни изпити и аз имах, но те са различни от матурата.
На нашата матура не се преписваше, никой не смееше да шукне, че а са го хванали, а му е заминало дипломирането ще чака догодина!  Изобщо не си в час, Човече, каква беше матурата навремето. Няма тестове, нняма нищо, пишеше се само тема, а за нея трябваше сума критика да изчетеш, някои ходеха на уроци, апокрифно се предаваха разработени теми от минали випуски. Специално прри моя набор въведохаа избор - теглихаа се две теми - едната класическа тема, а другата с по-сериозен творчески елемент, но пак върху определено произведение, нещо като есе. Изобщо, ще извиняваш, нищо лично, ама вашето поколение е от изпуснатото образование, което няма кой знае колко общо с това, което беше до края на соца. Сигурно един тройкаджия отпреди двайсет години знае много повече и помни много повече от сегашния тройкаджия.

# 94
Кой да не е в час? Ако е към мен- аз не обсъждам миналите матури и условията, по които са се провеждали. Писах- аз се освободих, т.к. имахме това право. Брат ми бе по- голям, той ходи. И писаха тема, нямаха да щъкат отговорчета. И се готви цяла година. От неговите материали сме се готвили после двамата за кандидатстуденти, плюс събрани от мен след това. При учители не е ходил, имаше пълна шестица, но чете яко, наистина, и писа. И учители имаха, които им помагаха, четяха им разработките. Както и при мен в ХІ клас- подготовката ми бе от СИП и ЗИП в СОУ. Обаче- всяка седмица правех тема, учителката я четеше и дискутирахме. Така бе и с останалите деца, които готвеха БЕЛ, да речем. Много полезно ми бе това обучение.
Така се готвех и по История- разработвахме тема по ЗИП и СИП, четяхме и обсъждахме колективно.
Туй с въпросчета и отговорчета, слава Богу, го нямахме.
А, Човечето. Да, не знам за нея.

Последна редакция: вт, 14 фев 2012, 16:18 от Judy

# 95
  • София
Човечето имах предвид, особено репликата й за преписването. Тя мери по аршина от нейния набор, а той е доста по-либерален от навремето.

# 96
Ми аз съм против матурите. При нас за щастие нямаше (или сме се освобождавали не знам).
И като назубриш 100 теми какво?

# 97
И аз бях от освободилите се от матура поради успех (набор 1979-1980) ,но имахме 4 изпита по специални предмети .
То нашето училище не беше точно обикновеното СОУ или ЕГ,но това е друга тема .
И аз мисля,че една слаба оценка на фона на иначе добър успех може да говори за фаворитизъм и неразбиране с преподавател,а не задължително нежелание за учене.

# 98
Ми аз съм против матурите. При нас за щастие нямаше (или сме се освобождавали не знам).
И като назубриш 100 теми какво?

Така е. Същата логика води и до влизането във ВУЗ.
Остава въпросът как да се провеждат матурите и кандидатстудентски изпити.

# 99
  • София
ми, нищо, поне трябва да съобразиш да напишеш един доста големичък текст. Който не драпаше за шестица, не е зубрил теми. Последствията от неписането се виждат в сегашното поколение родители - трудно се изразяват, липсва им умението да започнат с увод, доказателствена част и заключение. Точно с тестовете се преписва на матурите, можеш да видиш резултатите и сега - на тестовата част горе-долу добре, на съчиняването доста двойки.

# 100
Човечето имах предвид, особено репликата й за преписването. Тя мери по аршина от нейния набор, а той е доста по-либерален от навремето.

Трудно ще се препишат 4-5 разнообразни задачи, дадени за разписване. Или есе.  Laughing Ма искат "дупе"- за подготовка, за преподаване, за контрол текущ, за проверка.

Аризона, може да се направи така, че да не се зубрят готови теми. Аз съм пример за незубрил теми, но кандидатствал с такива. Ако се дават свободни есета всяка година, а не готови нечии разсъждения по чужди мисли или преразкази- може.

И аз бях от освободилите се от матура поради успех (набор 1979-1980) ,но имахме 4 изпита по специални предмети .
То нашето училище не беше точно обикновеното СОУ или ЕГ,но това е друга тема .
И аз мисля,че една слаба оценка на фона на иначе добър успех може да говори за фаворитизъм и неразбиране с преподавател,а не задължително нежелание за учене.

Да, но оценката средна да е поне "5", т.к. четворката ми е една...

# 101
Говоря за матурата по български, на която задължително се явяваха всички, без право на освобождаване, и имаме отделна оценка в дипломата за средно. Държавни изпити и аз имах, но те са различни от матурата.
На нашата матура не се преписваше, никой не смееше да шукне, че а са го хванали, а му е заминало дипломирането ще чака догодина!  Изобщо не си в час, Човече, каква беше матурата навремето. Няма тестове, нняма нищо, пишеше се само тема, а за нея трябваше сума критика да изчетеш, някои ходеха на уроци, апокрифно се предаваха разработени теми от минали випуски. Специално прри моя набор въведохаа избор - теглихаа се две теми - едната класическа тема, а другата с по-сериозен творчески елемент, но пак върху определено произведение, нещо като есе.

И при нас беше така - задължително се явявахме на матура по БЕЛ, теглеха две теми, имаше много за четене. Че четохме, четохме, но накрая всички преписахме. Това през 1986 г. Дълго се готвехме  за матурата, но за всеки случай си направихме и пищофи. От онези, които се навиваха, като си разделихме темите на групи, че да ни е по-лесно.  Mr. Green Не знам дали беше случайно или нарочно, но ни "пазеше" класната ни, която ни преподаваше по БЕЛ. Имах 6.00, а в най-добрите си мечти се виждах с пет - пет и малко.  Embarassed А преди това класната много ни плашеше с матурата.

# 102
  • София
извинявайте, малко като отклонение, но сега се сетих още едно нещо от наблюденията ми - когато и където е въведено като част от обучението на студентите да правят презентация, нещата хич не са добре. Има млади хора на по 30 години, магистри, да не говоря за по-младите, които дори с помощта на пауър-пойнта, пак не могат една свястна презентация да изкарат. Нямам предвид лекция, а една обикновена 15-минутна презентация, и то на нещо, което те самите са писали. А ако трябваше да говорят свободно, без текста? И не е като да се притесняват, то още като видиш текста на слайдовете, и става ясно колко не могат да произведат свестен документ. Малко като крилатата фраза "едно танго не могат да изкарат".

Не знам, Чек, нас много ни стягаха, нямаше преписване, на никого не му се рискуваше явно. Честно, не мога да си представя и как ще направи човек пищови за цял конспект теми, то няма къде да ги скрие само!

# 103

Ясно  Peace не съм в час, да, друго беше при нас - не беше задължителна, но учителката беше така любезна да остави почти целия клас на матура, т.е. може да се каже, че сме я минали. Благодарение на тази учителка, всички намразиха и българския и книгите Simple Smile мноооого голям "успех" постигна с подхода си.
Ние си подготвихме пищови, целия клас си събрахме пари и си ги пуснахме в печатницата. Преписваше се спокойно.

Аз обаче нали съм карък, загубих точно този, който ми се падна  Joy не бях чела произведението, въобще спрях да уча по литература веднага, щом разбрах, че дали ще се претрепя от учене или няма да отворя, ще имам 3 (или 4 в най-добрия случай). Писах и аз не знам какво - свободни съчинения, такива мога да ги пиша много  Whistling получих 5.

Лично мен тестовата система ме плаши, защото се вижда дали знаеш или не отговора.
Да не говорим, че някои въпроси нарочно са зададени, така че да не разбереш какво те питат.
Освен това обхваща повече материал и за кратък период, трябва да можеш да превключваш бързо. Аз съм силна в разтягането на локуми и поне за мен, високите оценки са много по-лесни за изкарване така. Но за тест се иска много повече учене, може и да си има положителни черти...

...накрая всички преписахме. Това през 1986 г....

Именно. И да е имало някъде изключения, на повечето местя винаги се е преписвало  Peace

# 104
Въпрос на приоритети при оценяването. По Математика е все тая дали си на "ти" с локума или не.
По Химия идея нямам какво ще помогне локумджийството, по Физика, по Биология. Освен ако не става въпрос за препитване от конкретен учител, обичащ да го обичат. Говоря за матури аз, обаче.
По БЕЛ си има канони за правопис, които разцъфтяват при писане на темата. Ако се организира препитването без възможности за преписване /а това е възможно при добро желание и организация/- нека се разтягат и локуми. Не всеки е преписвал по матури. И ако се оценява реално, като напр. една грешка- 25 стотни, като гледам как се пише масово- не виждам колко ще я докарат до тромбе. Ако ще и да са измислили локума.
Оценяването да е не от учители от града /важно е, ясно защо/. Имаше го по едно време у нас за едни матури. Работите се събират и разпределят за оценяване на случаен принцип. Квесторите- да не са от училището. Да има камери във всяка изпитна зала.
Идеята е децата да се научат поне да пишат и да се изразяват смислено и разбираемо. Тестовете не предполагат това.
"Преписва се" не е оправдание, а повод да се търсят причини образованието да продължи да бъде в тестово- обективно не оценяващ вариант. И целта да не бъде нещо да се научи, а да се подготвим за теста.

Последна редакция: вт, 14 фев 2012, 16:38 от Judy

Общи условия

Активация на акаунт