Отговори
# 285
Ако с дофинансирането у нас ще се отворят вратите на частните училища и градини за повече деца- твърдо подкрепям позицията за субсидията следва ученика. Това е конкуренция. Останалото- държавен монопол и тотално ниско качество за всички. Да се крепи липсата на качество е по- зле, да се търсят  зорлем работни места за некачествени учители- също. Предпочитам повече деца с достъп до качествено образование. Където и ще има подбор на по- качествен персонал. Разбира се става постепенно. Това е първа крачка. За някои семейства една сума от 1200 лв. би била критична за избора им.

# 286
И ние учехме всички общообразователни предмети по 6 часа на ден  плюс още 4 -5 след това  профилирани ,така ,че няма нужда от обобщаване на единен признак .
Въпросът е дали всичко това е така нужно ?
Защото нека си признаем, че деца в 10 клас ,които са в училище от 8-16 часа не са малко претоварени и без допълнителни домашни, спорт, изкуство или език Simple Smile

Вероятно си учила след времето на УПК, а аз съм учила преди УПК и такова издевателство /лично определение/ като 8 учебни часа 5 дни седмично нямаше. И според мен не е нужно.
Ако човек завършил ПГ по електротехника, реши да продължи образованието си в тази насока, защо е нужно да учи наравно със СОУ плюс електротехника!?

# 287
  • София
какво отваряне на вратите, като ножицата между богати и бедни става все по-разкрачена, а т.нар. средна класа при нас я има в зачатък, и ако се вярва на последните статистики, дори тези хора усещат сериозно проблемите от кризата и започват да отказват и отлаггат плащания! Да видим колко по-достъпни ще станат! На 6-7 хиляди лева, плюс останалите харчове, хиляда лева на година не са кой знае колко, та да отворят вратите по-широко и повече деца да отидат в частни училища.

# 288
  • София
аз съм с УПК.

# 289

Доходите на държавата са от данъците. А както всички знаем, данъци се събират основно от най-бедните.

Аз не знам такова нещо. Откъде следва?

# 290
  • Пловдив
Държавата не е осигурила достатъчно детски градини. Защо онези, които нямат право на избор да трябва да плащат един път данъци и втори път такса за частна градина, за да могат да работят и да плащат още данъци?
Детската градина също е част от образователната система.

За детските градини съм съгласна, че недостигат и то не само в София. За това конкретно съм написала държавните училища.

Дофинансирането силно се съмнявам, че ще накара повече средностатистически българи да си пратят децата в частно училище. Просто ще облекчи разходите на тези, които могат да плащат трицифрени суми за частно училище!

# 291

Доходите на държавата са от данъците. А както всички знаем, данъци се събират основно от най-бедните.

Ти не знаеш ли, че всеки, който си праща детето да учи в частно училище е мутра и всичките му доходи са на сиво?  newsm78 Ако не знаеш- сега е време да научиш!  Crossing Arms
Бедните крепят икономиката.
Както и неучилите и неработещите.
Много неща ще научиш тук.

Нека видим дали дофинансирането няма да отвори повече врати. За този, дето е на хляб и мляко- няма, но не всички са така.

# 292
Ти не знаеш ли, че всеки, който си праща детето да учи в частно училище е мутра и всичките му доходи са на сиво?

Мутра в тесния смисъл на това понятие - рекетьор, изнудвач, гангстер?

Или Мутра в широкия смисъл - лакей, подставено лице, на чието име са недвижими имоти, заведения, фирми, а в действителност парите отиват на другия край на света, а на подставеното лице му се разрешава да кара джип и да вози мацки.

# 293

Ти не знаеш ли, че всеки, който си праща детето да учи в частно училище е мутра и всичките му доходи са на сиво?  newsm78 Ако не знаеш- сега е време да научиш!  Crossing Arms
Бедните крепят икономиката.
Както и неучилите и неработещите.
Много неща ще научиш тук.

Нека видим дали дофинансирането няма да отвори повече врати. За този, дето е на хляб и мляко- няма, но не всички са така.

Mr. Green

По принцип съм съгласна - с малка уговорка. Цената на частните училища се определя от пазара. Ако целият пазар се сдобие с 200 лв повече, цената най-вероятно просто ще скочи със 150 лв, а бройката приети там деца - с 5%.

Не съм икономист де - това са лаишки разсъждения.

Т.е. ако внезапно всички почнат да получават два пъти повече пари, няма да могат да си купуват два пъти повече - защото цените също ще скочат.

Но е справедливо всички деца да получават субсидия за образование - все пак всички плащат данъци.

# 294
Мутрата, Торентина, има два смисъла- пряк и преносен.  Laughing
Тя си е наше общоразбираемо понятие, настанило се в речника ни последните 20 години и заседнало трайно там.

jp, все още у нас пазар на частно образование няма, смея да кажа. Няма откъде да се набавят много ученици на изключително платежоспособни хора. И предлагащите услугата ще намалят гарда, като при всеки пазар, ако няма достатъчно купувачи.

Аз- заради справедливостта основно, не заради другото. Бих заложила на отваряне на пазарите. Пък гаранции никъде няма. Хеле най- малко у нас.

# 295
Що се отнася за онези, които продадоха имоти и прочие, то голяма част от тях са обикновени хора, които след като си получиха обратно взетите след '45-та година имоти, се оказа, че не могат да ги стопанисват и ги продадоха.
Някои от имотите са били на ключови места, не само гори и полянки на гъза на географията.
Цялата работа се получи малко като вица със зайчето "Имаш ли 100 кг. зеле?" и накрая "Ауу, какво ще го правиш толкова много!".
А относно програмата и натоварването на учениците - какво толкова им е натовареното при това масово лежерно, несериозно отношение към училището като цяло? То няма никаква дисциплина просто, на повечето места е направо изтървана работа. 
В техникума имахме по 8-9 часа на ден, в първи курс, като задължително имаше, както общообразователни предмети, така и по 3-4 часа език на ден, така и специални предмети. Отделно домашни. Но се влиза в ритъм, ако имаш желание.
Ако те мързи и Господ да слезе на земята и да ти налива с фуния в главата, пак няма да се справиш.

# 296
И ние учехме всички общообразователни предмети по 6 часа на ден  плюс още 4 -5 след това  профилирани ,така ,че няма нужда от обобщаване на единен признак .
Въпросът е дали всичко това е така нужно ?
Защото нека си признаем, че деца в 10 клас ,които са в училище от 8-16 часа не са малко претоварени и без допълнителни домашни, спорт, изкуство или език Simple Smile

Вероятно си учила след времето на УПК, а аз съм учила преди УПК и такова издевателство /лично определение/ като 8 учебни часа 5 дни седмично нямаше. И според мен не е нужно.
Ако човек завършил ПГ по електротехника, реши да продължи образованието си в тази насока, защо е нужно да учи наравно със СОУ плюс електротехника!?
Въобще не знам дали е било преди или след-нямам идея от този термин ,освен какво означава като съкращение.
Ние учехме СОУ+Колеж от 9-12 клас .

# 297
Ако обичате, недейте да прекалявате с това превъзнасяне на работническия труд и да омаловажавате благинката на работата на бюро! Работила съм в производството, на машината, като обикновен работник, та добре помня как е. Ако келепирът беше толкоз голям, всички щяха да се натискат да са по цял ден на струга, шевната машина или в сладкарския цех, а не да гледат да "гушнат чанта" и да седнат на топло на бюрото. На мен лично такива пропагандно-работнически не ми минават вече! Няма срамен труд, но всеки гледа да я нареди някак да му е по-леко за повече пари.  Peace

Никой не превъзнася работническия труд, поне аз не останах с такова впечатление.

Но не виждам какъв е проблемът този труд да е квалифициран (професионално училище), а не неквалифициран (СОУ+евентуално кръжок).
Доколкото помня, една от европейските директиви беше за повече висшисти, но нямаше забрана за квалификация на тези, които не искат висше образование, а те в момента са от порядъка на 80 % мисля, такава статистика съм чела.
Нито съм останала с впечатление, че за поне 20 % от учениците има елитни училища, което да им дава по-добра основа за висше, нито забелязвам останалите 80 % да учат нещо смислено, което да им дава познания за работа.

За децата, учещи в ЧУ смятам, че държавата им дължи същите по 1 200 - 1300 лева, които дава за дете, учещо в ДУ.
Това е субсидия, която според мен е справедливо да се полага за образованието на всички български деца.

# 298

Не работи тоз, дето майка му го е осакатила от малък с идеите, че да се работи е срамно и само работа на бюро и с компютър и химикал е работа. И да се стартира от 2000 лв. нагоре само си струва.

"Учи мама, за да не работиш!" - стара българска поговорка. Laughing

Не е чисто българска, но така или иначе този съвет в наши дни е неадекватен.

Малко е дългичко и е пускано и друг път, но си заслужава.  Simple Smile

Последна редакция: чт, 16 фев 2012, 12:18 от Анонимен

# 299
  • София
трябва да е квалифициран, но това как да стане за две години - 8-10 клас - а после половината клас да продължи до дванайсти? Едни и същи дипломи ли ще вземат като квалификация? честно, аз не виждам как на 16 може едно дете да излезе с професионална квалификация и за каква професия става въпрос.

Общи условия

Активация на акаунт