Обичам Топлофикация

• 66 708
  • 750
  •   1
Отговори
# 555
  • Пловдив
Ако ги нямаше тръбите ще влизаш на 12-14 градуса вместо на 17-18.

# 556
  • Paris
Лелеее, ама то в София е голям ужас. Аз в Бургас съм много доволна. Взеки месец ни отчитат реално, няма прогнози, няма изравняване. Благодарение на домоуправителите сведохме кражбите до 0. Всеки радиатор си има топломер и се отчита реално. Имаме два радиатора, единия работи денонощно, другия само вечер на 3-4. Сметката за декември е 102лв, от които 20лв са за топла вода.
Изумена съм!!! Shocked
Бургас-5 кубика вода-285 лв сметка.
????

# 557
Отоплението на тръбите не е отопление - това са общи части. Това беше тезата. Иначе специално за моя апартамент нямаше да падне много Т, защото тръби имам в 2 стаи. Като е правен апартамента в една стая тръбите са при мен, а съседката има изводи за радиатор без тръби, а в другата стая тя има тръби, а аз имам само изводи за радиатор. Незнам дали го обясних правилно, но надявам се да ме разберете. Примерно в хола аз нямам тръби, а само 2 малки тръбички, които влизат директно в радиатора. При съседката така е в голямата спалня.

# 558
До ноември се отоплявахме на ток, в панелно жилище с външна изолация, източно изложение, блок 8етажа. Сега сме в апартамент стара тухла, без изолация, запад, блок 4 етажа. Квадратура - сега с ок. 20кв. повече. Сметка за ток - около 150лв преди. Сметка за ток и парно сега - ок. 150 лв. Готвя на газ. Комфорта с парно е несравним, за разлика от преди сега температурата е равномерна и не затварям стаите непрекъснато (удобно най-вече за детето). Тръбите които минават определено затоплят стаите, но само с тях си ни е студено (поддържана температура - 20-21 Ц). Влизайки във входа започвам да се разкопчавам, не се диша от топлина.
Извод : ако съседите не крадат парното е най-евтино и удобно!

# 559
Аз пък ще поправя малко Mimitootvr: Парното трябва да е най-евтино и удобно Peace, поне така е по света. У нас обаче това е в минало време - в сегашно време е само удобно... Богиня е съвсем права - сигурно е евтино парното наистина, но явно само на тези, които се топлят с тръбите. Извинете, обаче това не означава отопление. Повечето, които се отопляват реално тези дни ще ги изненадат отново приятно с бомбастични сметки - след като имахме предният месец 320 лв, този месец при все невероятната януарска пролет психически съм се подготвила за 300 лв. Е, сигурно такива сметки трябва да нарека ниски?!

# 560
  • София
Шехина, реалното отопляване, зависи от субективното усещане.  Аз не се стискам, за да спестявам, мисля, че така е и при Не се сърди, човече. Просто в панелната ми гарсониера сега е 22-23 градуса само от тръбите - отчитам, че стаите са малко и малки. При големия студ същите градуси постигнах, като топломерите ми бяха на 3. И ми е много уютно Grinning

В същото време съсед като ги сложи на 5 и така цял сезон - ами обича да му е топло, много, много топло, но после се чуди защо е навъртял толкова голяма сума. 
Та кое отопление е реално - моето или неговото  Mr. Green

ПП - има разлика между тръби/щрангове/ в панелка и щрангове в тухлен....

# 561
Шехина 320 лв  за колко радиатора.
У нас само с парно е 21 градуса , за мен 21 градуса си е студ , затова си пускам и електрическа печка.
И става ужас за две стаи  200 лв парно 200 лв ток

# 562
Момичета, под "реално" потребление имах предвид включване на радиаторите, защото както стана ясно, Не се сърди човече!, примерно, не ги включва сега през топлата зима, а разчита само на тръбите. При нас, писала съм и преди, ситуацията е следната: 3-стаен, стар панел (около 85 кв.), с изолация, с включени два радиатора от общо 4 (3 стаи и кухня), поддържаме ги на около 2-3, а в топлото време през януари единият радиатор го оставяме на единица през деня (за точни градуси не мога нищо да кажа, не мерим температурата вкъщи, но радиатор на 2,5 топли прилично). Ясно е, че с малко бебе не мога да изключа напълно отоплението, затова и няма как да си изкривя душата и да напиша, че не ползваме изобщо топло и накрая имаме космическа сметка, и все пак... Да уточня - миналата зима беше много студена, спомняте си, а и вкъщи сме включвали на фул цяла зима радиаторите заради това, че бяхме и 100 човека. Затова и прогнозната сметка е по-висока. Дотук ясно, обаче от обяснителното писмо по сметката ми разбрах, че едно, че прогнозният ни дял е по-висок, второ цената на топлото била по-висока тази зима, трето температурите били по-ниски, четвърто - потреблението ни било по-голямо (!?) и всякакви други съшити с бели конци оправдания, което ме навежда на мисълта, че при изравняването няма да ни намалят особено сметката, а не смятам да ги кредитирам безлихвено и безвъзмездно. Сега за януари обективно по всички тези критерии би трябвало сметката ни да е значително по-ниска, обаче 100% пак ще ни сурвакат с 300 лв, убедена съм Twisted Evil. Затова и казвам, че тези, които не ползват, плащат луди сметки само за тръби, а тези, които имат неблагоразумието да се отопляват реално, е, техните сметки вече хвърчат до небесата ooooh!. И не е само при нас - всеки от съседите, когото питам, е с близка до нас употреба на топлото и сметка над 250 лв за декември. И това ми били реални сметки!

# 563
Ние вече сме си на ток  Laughing .
Едни и същи градуси в апартамента - с ток са ми почти наполовина по-евтино да ги поддържам  Laughing
Парно 240 киловат часа /грубо толкова в лева/ без топла вода и сградна, ток 130лв /само климатиците/, а сега взехме и едни машинки за синхронизиране на уредите, с които би трябвало консумацията на ток да падне с около 30 %  .
От парното в момента ползваме само едната лира  в северната външна баня, че там много студено иначе.. но като бяха топли дните и нея спирахме.
С миялнята гледам разхода на топла вода ни е паднал на половина  Shocked . Така че и 15лв да кажат че щи ни е кубика .. няма да се занимавам с бойлер засега. Peace

# 564
, а сега взехме и едни машинки за синхронизиране на уредите, с които би трябвало консумацията на ток да падне с около 30 %  .
Каква е тази машинка и как така ги синхронизира?

# 565
Топлофикация прави каквото си поиска, никой не може да им хване далаверите.

# 566
, а сега взехме и едни машинки за синхронизиране на уредите, с които би трябвало консумацията на ток да падне с около 30 %  .
Ми , не знам технически  newsm78 .
Довечера ще накарам ММ да ми обясни на достъпен език  Embarassed и ще пиша в темата за ток /да не спамя тук  Peace/ .
Скрит текст:
Вуйчо ми си взе миналата година такава и твърди че с 50% му паднал разхода без да е променял начина си на живот.
Мен ме съмнява 50% .. надявам се на 20% /при нашите сметки зимата това ще еоколо 40-50 лв, а лятото по 20 грубо/ . Но дали ще има ефект ще кажа след 1 месец  Peace. Имаме много уреди /няколко вкл денонощно , отделно климатиците 3 ../ и със сигурност ако са ефективни ще се усети още на първия месец си мисля  newsm78, дано не сме си дали парите залудо, аз съм малко недоверчива и доста се дърпах, но от една година моя си е наумил и накрая взе - че били и на промоция  hahaha

# 567
  • 1st floor
Аз пък се чудя какво се случва в нашия вход. Уж не можеше част от абонатите да са на топломери, а другата да не са - Хоп! преди да пуснат парното осем апартамента си сложиха топломери ... Уж могло само преди да го пуснат да се слагат - Хоп! комшийката до нас вчера си го монтира. Тоест Топлофикация й го монтира. Сега как се разпределят общите части?  newsm78 Мирише ми, че догодина , ако повече от 20 апартамента си сложат топломери, сметките на останалите ще се вдигнат доста и вече няма да отопляваме тристаен апартамент за 150 лв на макс, а ще го отпляваме на 250 с живи икономии... Thinking Луди хора са това за мен!!! Tired

# 568
мама Меца, отоплява се този, който включва радиаторите. Този, който не включва радиаторите ползва общи части, каквито са тръбите. Т.е. ако някой не ползва ОТОПЛЕНИЕ и успява да издържи физически то не е редно да казва, че ОТОПЛЕНИЕТО е евтино. Т.е. съседа ти се отопляват и може да каже дали му е евтино спрямо същия месец миналата година или на някаква си негова база. Аз се обосновах защо ми е скъпо. Не защото държа радиаторите си на 5, а защото и миналата година съм държала радиаторите си на 5 също, не ми е пораснал апартамента, а сметката ми е пораснала с 58% за декември спрямо миналия декември, като за миналата година имаха да ми връщат - тоест базата е била точна, че дори завишена. На практика аз не се възмущавам, че като държа радиаторите на 5 плащам повече от вас, които не ползват отопление, а от това, че и миналата и тази година съм ползвала едни и същи радиатори и сега ме клатят яко.
Иначе аз разбирам комфорта като мога да остана по тениска и шорти у нас. Цял ден съм опакована с дрехи, стяга ми, стиска ми и ако трябва да седя у нас с пуловер то бих емигрирала, но не и да го позволя. Та... всеки разбира комфорта различно - едни с одеало с ръкави, зъзнещи пред тв-то, други да им е топло. Няма прави и криви в тази ситуация. Всеки си има гледна точка.

# 569
Пускам лично  Peace

Общи условия

Активация на акаунт