Обичам Топлофикация

• 66 707
  • 750
  •   1
Отговори
# 570
  • София
Богиня, разбрах принципното ти възмущение. Но аз едно съм забелязала, казах го по-напред, колкото повече непуснати или на минимум радиатори  в имотите - толкова по-големи сметки. Може би и при вас това да е причината - повечето от съседите са решили да седят с ватенки и тяхното спестено се трупа на вас  Mr. Green
Многократно се е твърдяло, че сгради, където всички ползват, сметките са определено по-реални  Wink Защо казват, че  сгради, където има само 50 % потребление е по-добре въобще да се откажат, защото на останалите 50% сметките се надуват непоносимо  newsm78

Не съм казала, че като малко или въобще не пускам отоплението ми излиза евтино. Плащам си за гяволъка чрез общите части Mr. Green   Ей, побъркахме се с тези сметки, изчислявани с тайни формули или с добавени зелени и пембени допълнителни редове  #2gunfire

# 571
  • Бургас

Благодарение на домоуправителите сведохме кражбите до 0

Как?
Тук софиянци претендират, че никой нямал право да им нарушава спокойствието - как така щял някой си да влиза!!!  Laughing

Ами как, няма искам не искам. Събраха се преди отоплителния сезон и решиха да обиколят всички апартаменти и да огледат какво що. На всеки работещ радиатор сложиха някакви номерца със свински опашки. На тези, на които нещата не бяха наред бяха помолени публично със съобщение на таблото да си ги оправят преди да са пуснали парното. Периодично слухтят и надзирават тези нередните дали са си оправили всичко. И така.
Нашите домоуправители са едни стари соц номенклатури и им идва отвътре да вкарват ред с тежка ръка. Mr. Green Mr. Green Mr. Green
Когато всички са изрядни сметките са по-ниски. Ама и нашия блок е голям 18етажа 108 апартамента.

# 572
А на мен това с невлизането в сякаш непристъпните крепости на някои хора ми е малко странно Rolling Eyes, особено ако е за общото и лично благо. Преди да се омъжа живеех с майка ми в друг град и там редовно си отчитаха единиците всеки месец - никога не съм се замисляла дори дали искам или не, а и ми се струва съвсем нормално, още повече че предварително се уведомяват живущите за деня и часа на посещението. Определено нямам нищо против и при нас да стане така, ама едва ли Confused

# 573
Ами странно , но ето аз съм такава.. дори и с приятели си се събираме и празнуваме навън.
Не обичам външни хора да ми влизат откакто се родиха децата пък съвсем. Немога след всеки да чистя всичко .

Скрит текст:
Ние се събличаме в коридора, мием и тогава влизаме.. с дрехите дето съм ходила по улиците не се допирам и до касите даже, но пък не ме  страх ако малките изядат някоя солета паднала на паркета, защото знам че е със сигурност чист.

И какво значи за общо и лично благо - като си имам външен топломер, пък като сложа и водомери с дистанционно - какво ги бърка .. ако е притеснението само това да не се краде  ooooh!
А и познавам много хора, които не обичат да им влизат външни .. това си е лично право и по закон няма как да ме задължат. Домоуправителите със твърдата ръка имат късмет, че нямат във входа някой като мен  Mr. Green , да видим как ще минат през нас  Joy

И аз мога да се чудя как някои хора дават в къщи да им влизат гости и с обувки , но всеки си има разбирания .  Peace . Не виждам за необходимо да си критикуваме различията .

# 574
Е, не става дума за критика, по-скоро за мнение - нормално е да сме различни. А ако водомерите и топломерите са с дистанционно - това вече е съвсем друга ситуация Peace Въпросът е хората под един покрив да са си от помощ взаимно, а не да си пречат. Доколкото е възможно поне Wink

# 575
Съгласна съм че е важно да си помагат, да се разбират , да проявяват търпимост един към друг .. който много му тежи си търси начин за къща. Peace

Иначе на нас една от основните ни причини да искаме ново строителство е точно, че топломерите са външни /за да не ме занимават с отчети/ , ама кой да му светне за водомерите
 Banghead  та ме е яд че не сложихме с дистанционно .. човек се учи докато е жив . Както и за бойлера, ако съм знаела че от Бруната ще ми измислят като не била достатъчно населена сградата и ще ни били много загубите, та съответно сградната и водата /особено водата/ много скъпа .. та ако знаех че ще изкарат кубик да ни бил по 15-20лв .. щяхме да сложим бойлер  ooooh!.

Не винаги високите сметки са от кражби. Пак ще намерят начин да измислят как да ги вземат тия пари  ooooh!. Ние сме типичен случай.

Пък ако някой е решил да краде.. домоуправителите и всеки месец да минават няма да го хванат- дадох пример с възвратен кран и кражба на топла вода как би могло да стане.. и да не се хване  Twisted Evil . Ама така е , докато съзнанието на всички не се промени , че неможе да ползваш нещо и да товариш другите .. няма да се оправим каквито и проверки и глоби да има. И ще се дръгнат съседите помежду си.. вместо да хванат монополиста дето си прави каквото си знае. Ако бяха две топлофикационни дружества може би да беше по различно, но няма как да разделят инсталацията по улиците - абе .. куче влачи рейс.  Laughing

# 576
  • Бургас
Ама защо трябва някой да ви влиза в къщите всеки месец. Влизаха само в началото на сезона. Понеже знаят, че съм изрядна ми приемат показанията по мейл. А показанията на водомерите ги закачам отвън на вратата в съответния ден.

# 577
Ама защо трябва някой да ви влиза в къщите всеки месец. Влизаха само в началото на сезона. Понеже знаят, че съм изрядна ми приемат показанията по мейл. А показанията на водомерите ги закачам отвън на вратата в съответния ден.
Ми ние сме в нов блок и още никой не познава особено останалите.. и вероятно не знаят кой е съвестен и кой не.
Правилата са веднъж годишно да осигуриш достъп иначе на база  ooooh! .

А за всеки месец е само в някои блокове, аз бих отказала всеки месец да влизат, нямам против всеки месец да се засича,за да няма прогнози, но ако ми приемат показанията които им дам от водомерите /топломерите не са ми проблем-външни са/.. за веднъж годишно нямам избор да не ги пусна, защото както казах не съобразих да сложа водомери с дистанционно и ако не осигуря достъп ще ни сложат на база .. това говорехме ..  Laughing

# 578
Аз пък ще поправя малко Mimitootvr: Парното трябва да е най-евтино и удобно Peace, поне така е по света.

Моля, не го приемайте за заяждане, но дайте пример къде в света / Изключая Россия / пренасят топлоенергия на 20 км.
За София примерно Лозенец се захранва от София Изток / Теца в Дружба/

За мен това е разсипия на енергоносители...

# 579
Dikobraz, не съм ни най-малко експерт по топлоснабдяване и не мисля, че се очаква да съм - аз съм обикновен потребител. Но като такъв мен ме интересуват две неща - да ми е топло вкъщи (а по критерия на Богиня да мога да ходя по тениска и къси панталонки явно не ми е топло, щом не ми се получава от доста години насам) и да плащам реална, поносима цена. "Поносима" е много субективно понятие, но е факт, че както от години насам София-Изток е бил един от най-евтините ТЕЦ-ове, така плавно от няколко години това се променя с всяка зима все по-драстично - м. декември вече стана прекалено нахално и ако тази тенденция се задържи просто ще направя всичко възможно да се разведем с Топлофикация (по някакъв начин) или ще правя като съседите ни, например, просто няма да плащаме и толкова. Но както казах изобщо не ме интересува колко й било изгодно на държавата - тя и без това никога не е в губеща позиция, а ако има проблем с печалбите (в което мнооого се съмнявам), да си го търси в управлението, а не да си губи и малкото плащащи все още потребители.

# 580
  • София

ако съм знаела че от Бруната ще ми измислят като не била достатъчно населена сградата и ще ни били много загубите, та съответно сградната и водата /особено водата/ много скъпа .. та ако знаех че ще изкарат кубик да ни бил по 15-20лв .. щяхме да сложим бойлер  ooooh!.

Може ли да обясниш това по-подробно?
Ако не е населена сградата, кубика е по-скъп?
И ние сме в нова кооперация и сметките ни в момента са ужасно завишени. ИМахме един месец, в който не ползвахме парно, заради проблеми с инсталацията, и тогава имахме над 1000 киловатчаса навъртяни на външния топломер. А сега за месеца, в който не го спирахме, имаме наполовина едва ли не. И нашите ги отчита един комшия всеки месец и ги праща в Топлофикация и уж не са "прогнозни", ама знам ли...

# 581
Аз пък вчера се заядах пак с Топлофикация. Пуснах си ре на мейлите, които съм писала на 18 януари и звъннах по тел. Като резултат един мил младеж ми пусна типова бланка с отговора колко видите ли било по-студено декември спрямо миналия декември и как моя дял бил завишен спрямо миналата година (няма обосновка защо е завишен обаче като миналата година имаха да ми връщат  пари newsm78). И като по стара българска традиция явно не е написал където трябва, че на моята жалба е отговорено и след няколко часа получих същото писмо със същите думички от някаква негова колежка, която явно отговори на ре-то ми. Та... мажат ни очите с типови бланки, като сменят само обръщението и показанието на дела и киловатите за декември двете години без въобще да вникват в проблема и да ми обяснят защо аджеба ми е вдигната базата. Да взема да им поискам официално становище с печат, че ми е пораснал апартамента и да ида при някой нотариус да си извадя констативен нотариален акт, че вече имам 22% по-голям апартамент  Mr. Green. Тези ни мислят вече за особено тъпи хора просто. А и някакви политици с коефициент на интелигентност под социалния минимум се изказват "компетентно" по тв-то, че съвсем вкарват в грешна посока хорското недоволство от конкретни фирми мошеници, каквито са Топлофикациите в случая. Преди години нали намериха злоупотреби в разходите - то не бяха джакузита, кашони с близалки - и какво - 2 месеца Ихоооо  сега Тихооо. Не вярвам злоупотребите с разходите в топлофикация да са приключили. А и освен разходите, които сме задължени да плащаме до стотинка ни се начислява и една не лоша пебалба за фирмата. 23 милиона беше печалбата за 2011 г, за 2012 още няма данни. 13% мисля, че е увеличението на топлинната евергия спрямо миналата година... Моето лично е повече от 40% над тези 13%... Ми сигурно ще отчетат печалба от 100 милиона тази година. Но едно не мога да разбера - защо твърдят, че това са сметки за топло при положение, че реално това е още един общински данък на практика. На всичкото отгоре в разходите им влиза всичко, за което са си помислили - нужно или ненужно... Ето например "инвестицията" около нашия блок. Тръби 90 година (тогава е пуснато парното в китния столичен Лозенец). Тръбите бяха затворени с панел за по-добра топлоизолация (да има въздушна възглавница) и всичко това добре заровено. Та смениха 20 годишните тръби, които си бяха в отлично състояние, изхвърлиха панелите и заровиха всичко с пясък. За да се повишат топлоизолационните качества обаче трябва да се понижи топлопроводността. Като резултат- коефициелта на топлопроводност на мокрия пясък в случая е 1,33, а на плочата е бил 0,70 без въобще да броим въздушната възглавница от 1 метър. * данни от нета за топлопроводността на материалите. Тоест това, което аз разбирам в случая е, че успяхме да направим подово отопление на улицата, което е прекрасно, стига да не го плащах аз и вие. Този ремонт на всичкото отгоре ни струваше 3 месеца без топла вода, необезопасени трапове и нерви. Ми да ни е честита новата придобивка! Предполагам обаче, че този ремонт е бил доказано "наложителен" и че сметките в топлофикация показват колко пясъка и по-добър от бетонните плочи с 1 метър въздух ако въобще се пази някъде информация, че е имало такива бетонни плочи

# 582
Сега забелязах, че мига индикаторът за батерията на топломерите! Това значи ли, че трябва да ги сменя незабавно или могат да изкарат така до края на отоплителния сезон? Някои има ли подобен проблем?

# 583
  • София
Съвет: Моментално питай топлинния си счетоводител. На нас ни казаха, че щом почне да мига, веднага да ги информираме. Ако изгасне и "случайно" не сме забелязали може да ни суровакат с пълен обем   Mr. Green

# 584
Съвет: Моментално питай топлинния си счетоводител. На нас ни казаха, че щом почне да мига, веднага да ги информираме. Ако изгасне и "случайно" не сме забелязали може да ни суровакат с пълен обем   Mr. Green
Twisted Evil Е как така ? Сега и за това ли да дебна  ooooh!

Пфуу , за другата година направо ми идва да им кажа да ми затапят топломера, жалко че ще трябва да се лиша и от лирата в банята  Sad

Po3u "Може ли да обясниш това по-подробно?
Ако не е населена сградата, кубика е по-скъп?
И ние сме в нова кооперация и сметките ни в момента са ужасно завишени. ИМахме един месец, в който не ползвахме парно, заради проблеми с инсталацията, и тогава имахме над 1000 киловатчаса навъртяни на външния топломер. А сега за месеца, в който не го спирахме, имаме наполовина едва ли не. И нашите ги отчита един комшия всеки месец и ги праща в Топлофикация и уж не са "прогнозни", ама знам ли..."

Това е обяснението , що годе звучащо логично  което ми дадоха като оправдане на сметки защото като са всички с външни топломери и няма оправдания от сорта краде се.. та са измислили варианта топлозагуби .. да де ама топлозагубите се делят на всички .. и дали ще сме 100 от 100 или 50 от 100 ползватели.. все ще се делят на 100 според % идеални части .. а и тръбите в общите части са малко в случая и дебита е един и същ на топлата вода течаща в тях, та невиждам как загубите ще са по-големи  за сградната ooooh!.

Хайде за водата се съгласих - ако наистина е така да циркулитра нон стоп в абонатното, за да поддържа нужните 55 градуса и като пусна крана да ми потича.. в този случай има основание да се смята,че при повече ползватели , по-често се пускат кранчетата по щранга и съответно по малко загуби от циркулация.
Обаче като ги запитах, щом загубите са от постоянното циркулиране в системата, за да се поддържат тия градуси, защо тогава чакам по 5 минути в банята да дойде топла вода  ooooh! . Отговора беше - да пратят проверка дали не е пипано градусите долу .. не били.. значи някой с бойлер не си бил затворил възвратния кран и от там течало студена вода по топлия щранг  ooooh! . Намериха и затова обяснение  Laughing , но не и да намалят сумите  Peace . Изобщо котка по гръб не пада. Чакам си отговорите по жалбите, наближава 30 дневния срок.. сигурно ще ми пратят като на Богиня готова бланка от топлото, но от Бруната, ще трябва повечеко да се постараят, защот там имаше грешка на техни служители, която е документирана ..  Mr. Green Та си чакам отговорите и ще решим за другия сезон какво ще правим - дали ще сме топлофицирани или не.

Във вашия случай ми прилича по-скоро грешка на комшията дето отчита. Ако ти не си видяла, че са навъртяни предния месец тези киловати , а настоящия вторите. Иначе в началото на сезон като се пусне наистина малко повече навърта първите дни, докато загреят всички плочи.. от това също може да ти даде разлика но чак половината киловат/часа надолу се съмнявам. newsm78
Ти видяла ли си на топломера , този месец дето парното не е работило, че Ви е отчело 1000 киловата или на доверие си го приела ?
п.п. тези от Бруната на контролния отчет бяха разменили данните на два съседни апартамента, та съм ги връщала.. Имаше топломер отчетен 117 вместо 171 киловата .. не е за разправяне. И хем това им е работата .
Ей такива грешки водят до сметки за едни, а за други не. За това аз им висях на главата като отчитаха нашия уред. Peace

Общи условия

Активация на акаунт