Обичам Топлофикация

• 66 691
  • 750
  •   1
Отговори
# 135
Момичета, бих искала да се посъветвам с вас като " новобранец". Тази сезон за пръв път ползвахме от началото до края услугите на Топлофикация. В нова кооперация сме, затова миналия сезон имахме парно само около 40 дни, понеже чак март ни включиха. За тези 40 дни имах около 60 лв. сметка, като при изравняването ми върнаха 5 лв. и останах много доволна, че ми е евтино парното. Този сезон всеки месец плащах 30-40, максимум 50 лв, за две стаи плюс лира в банята и пак доволна и щастлива, че ми е евтинко. До вчера, когато получих изравнителната сметка- 616 лв! Направо лошо ми стана. Пише в сметката, че това, което съм плащала всеки месец на Топлофикация, възлиза на сумата от 270 лв. за цяла зима, а Техем при изравняването ми добавят още 616. Тоест сезона ми излиза близо 900 лв, с включена топла вода вътре.Понеже досега не съм имала взимане -даване с Топлофикация, искам да ви питам, това нормална сума ли е? Става дума за двустаен апартамент, ново строителство, 50 кв. чисто, с общите части-60, две стаи плюс лира в банята. Абсолютно целият блок е с парно, няма отказали се, няма тръби, които да минават, тъй като сме по новата система, без външни тръби. Топломерите са в коридора. Всички казваха, че по тази система е много по-изгодно,и затова, че целият блок имат парно ще ни е много по-евтино, но...

# 136
  • София
Ами по мои сметки един радиатор беше към 30 лв на месец, значи ти имаш 3 тела - 90 лв.
И топлата вода примерно 6 кубика - 60 лв.
Значи по 150лв на месец.
Ти си плащала по 50лв.
Отоплителния сезон ти е 6 месеца по 100 лв - ето ти ги 600 лв!
Смятам ти ги като за малък апартамент в София.
Хич не е евтино с Топлофикация!

Последна редакция: пн, 30 юли 2012, 17:14 от L'Agent

# 137
  • София
Да и сега като екстра един месец без топла вода.

# 138
  • София
aniese, ние също сме с двустаен, но старо строителство и 66 кв. м. Имаме 3 радиатора в спалня, хол и кухня, в банята минават тръби, но няма лира (изначално е така).
През сезона общо е 1435 лв. за 6 месеца от ноември до април включително. Ще върнат 334 лв. или средно на месец се получава 183 лв. с включена топла вода на един човек. Това е сметка за парно, което откакто е пуснато, е врътнато на максимум и до изключването не е намалявано.
За мен не е евтино, тъй като април и ноември бяха много топли месеци, макар и с необичайно ниски температури през януари и февруари...  

# 139
  • България-Швейцария
Така като чета направо бих се зарадвала на 180 лв. сметка за зимен месец, този сезон до момента твърдо е стъпил на 2000 лв., като в добавка сме и мръзнали Twisted Evil, някъде по-напред си бях описала проблемите.
Още нямаме изравнителни сметки, само дяловото са изпратили, но обикновено не само, че не връщат, а и ми плясват за доплащане към 500-600 лв., така че не се надявам много.
Общо взето установявам, че парното е изгодно само в големи блокове с поне 100-ина апартамента, в които всички ползват и не се краде. На такива малки кооперацийки като нашата с 10 апартамента общо направо ни режат главите от кръста.

# 140
  • София
Какво значи "да видим"!? Ще ти ги върнат. Дали на ръка, дали като ти приспадат следващите сметки оттам докато занулят. Ако имаш неплатени сметки, също оттам ще ги покриеш.

Да видим означава да видим и втората изравнителна.
Миналата година в първата имаха да ми връщат, ама във втората имаше "загуби по трасето" и нищо не върнаха, че и отгоре взеха.

# 141
  • София
CTramell, кооперацията, за която писах, се състои от 1 вход с 16 апартамента, един от които със сигурност е изоставен (с избити прозорци и пр.), а в другите не знам кой как се отоплява. Реално сметката не е 183 лв./месец през отоплителния период, а повече, защото ноември и април бяха доста топли месеци и не знам какво е отоплявано, след като навън беше 15 градуса и нагоре. Но понеже те го смятат така, направих едно усреднение за отоплителния период, който според Топлофикация е 6 месеца.
Кога излиза това второ изравняване, че сега съвсем ме втрещихте? Тъкмо се зарадвах, че имат да връщат.

# 142
  • София
Септември май беше.

# 143
CTramell, кооперацията, за която писах, се състои от 1 вход с 16 апартамента, един от които със сигурност е изоставен (с избити прозорци и пр.), а в другите не знам кой как се отоплява. Реално сметката не е 183 лв./месец през отоплителния период, а повече, защото ноември и април бяха доста топли месеци и не знам какво е отоплявано, след като навън беше 15 градуса и нагоре. Но понеже те го смятат така, направих едно усреднение за отоплителния период, който според Топлофикация е 6 месеца.
Кога излиза това второ изравняване, че сега съвсем ме втрещихте? Тъкмо се зарадвах, че имат да връщат.

Сега тече срокът за обжалване на сметките. След което, ако има преразпределение ще пуснат нови сметки. На нашата сегашната изобщо няма срок за плащане.  Peace

# 144
  • София
Чудно, ще трепна в очакване до септември. Simple Smile
Нищо няма да плащам, докато не мине и второто изравняване. Засега Топлофикация ни дължи 300 и кусур лева, а за юни ние дължим 50 лв. за топла вода и дялово разпределение. Искам да си ги приспаднат тия суми, не ща повече да ги финансирам авансово.

# 145
И второ изравняване ли има? Shocked Там пък какво изравняват?

# 146
  • София
Това било:
Цитат
Сега тече срокът за обжалване на сметките. След което, ако има преразпределение ще пуснат нови сметки.

# 147
  • България-Швейцария
...Реално сметката не е 183 лв./месец през отоплителния период, а повече...
Разбрах те.
Тези 2000 при мен са само за зимните месеци, ако сложа и останалите със сигурност ще прехвърля 3 бона, за юни сметката ми е над 120 лв. Вярно, че имам повече тела и ми е по-голям апартаментът, но от общо 9 радиатора са работили пълноценно 5, с 3 имам проблеми и топлина до тях въобще не стига, а 1 изобщо не е пускан, много ми е интересно как ще ми се отрази в изравнителната това.
Брат ми официално провери въпроса за абонатната - твърдят му, че си била наша собственост и да сме се оправяли Shocked
Отделно този сезон и топломери трябва да сменяме, просто Stop

# 148
  • София
В нашата кооперация от миналия октомври събираме пари за нови топломери. Даже се бях притеснила, че сметките са толкова високи, защото са минали да сменят топломерите, а не сме разбрали и са ни събирали на база. Оказа се, че все още събират пари. А за съседите просто не ми се говори, идеята да сложим топломери с дистанционно отчитане им се струва все едно искам да станат донори на органи.
Имам чувството, че колкото по-малка е кооперацията, толкова по-трудно можеш да се разбереш със съседите.

# 149
  • България-Швейцария
Нашите са относително разбрани, а и като се вземе предвид, че сме 3 апартамента роднини, поне кворум има Mr. Green
Издразни ме само един нов съсед, който правейки пълен ремонт и сменяйки радиатори можеше поне да се заинтересува какво и що преди да си купи самосиндикално нови уреди от Техем, които твърдо ще сменим като топлинен счетоводител. Сега ще си съберем 50-те %+1 подписи от останалите собственици и също няма да го питаме.
А с изоставения апартамент как ще решите нещата, там топломерите кой ще ги плаща, наясно ли си?
Не е съвсем сигурно, но при нас може да възникне не точно същият, но подобен - снощи разбрахме, че съседката под мен  нещо пък е оплескала нещата с кредити и има вероятност да й обявят апартамента на търг ooooh! Сега в него живеят наематели, които се изнасят в момента заради тази история, страх ги е да не тръгнат да описват техните вещи и мебели вътре, които няма как да докажат, че не са нейни, въобще пълна каша. Силно се надявам по някакъв начин да си реши проблема и да не се стига до търгове и циркове, но май трябва да сме подготвени за всякакви варианти.

Общи условия

Активация на акаунт