Съвет за развод с топлофикация :)

• 32 817
  • 217
  •   1
Отговори
# 120
6 месеца х 40 лв ток (средно)=240 лв.
дърва,3 кубика=150 лв.
Общо=390 лв разходи за отопление за 6 месеца-от октомври до март,за 85 кв жилище.
390:6= 65 лв на месец се пада.
И ми е топло,цяла зима си ходя кажи-речи по къси панталонки и тениска.
Това според мен е невъзможно.  Rolling Eyes
Защо да не е възможно?
Аз затова съм написала средно.Последната сметка за ток беше 51 лв.Сега май трябва да се плаща за януари, не знам колко е.Възможно е да е малко по-висока....
Но за миналата зима това беше средна цена.
А иначе къщата ни наистина е топла.От север и от юг е "защитена" от други сгради.А на изток и запад има по една стена.Тухла е, старо строителство.При средна температура навън около 5-6 градуса, както беше днес, и слънце цял следобед в хола/трапезарията,дори без отопление не пада под 19-20 градуса.
В спалнята до момента нищо не е включвано днес.Там в момента е 18 градуса.Като отворя вратата, да отива топлина от камината,става около 20-21,съвсем нормално и за стоене, и за спане.

# 121
Във всеки случай сметнах, че тока за два климатика и бойлер ще ми излиза по-евтино от сметките за ТЕЦ.

за по-евтино не знам, но в никакъв случай не и по-комфортно или по-топло.

И по- топло е при мен. Преди все някакви проблеми с обезвъздушаването , все се изпразваше системата по неизвестни причини и като се приберях децата  мръзнеха ,  а си плащахме да си стоим на студено. След като съседът , който работи в топлофикация пръв си спря парното се замислих.

# 122
Във всеки случай сметнах, че тока за два климатика и бойлер ще ми излиза по-евтино от сметките за ТЕЦ.
за по-евтино не знам, но в никакъв случай не и по-комфортно или по-топло.
За комфорта на парното не отричам.7 години съм била на парно....
Но комфорт за 500 лв на месец?   Мерси.
И без парно сега ми е топло.
Добре ми е с камината.А разликата от цената предпочитам да похарча за нещо далеч по-приятно, вместо да ги харизвам на топлофикация.

Бижу,много те гони нервата напоследък....    Grinning   дай го по-лежерно.

# 123
Красимира, имаш ли понятие колко си смешна, жено?! Joy

# 124
tea22 ,       Shocked    какви са тия сметки?
Ще рече човек, че отоплявате замък!

6 месеца х 40 лв ток (средно)=240 лв.
дърва,3 кубика=150 лв.
Общо=390 лв разходи за отопление за 6 месеца-от октомври до март,за 85 кв жилище.
390:6= 65 лв на месец се пада.
И ми е топло,цяла зима си ходя кажи-речи по къси панталонки и тениска.

Пък вие си плащайте по 300-400 лв на месец.Ужас!

3 кубика дърва за цяла зима? За 24 градуса? Е, тука не си права. Топли те и комшийката отгоре.
Като започнеш да отопляваш самостоятелна къща, т.е. всички стени са си само твои, тогава ела и напиши сметките. Или е достатъчно да навиеш всички от входа да махнете парното. Нали това искаше?
Затова ще са големи сметките на някои. Защото трябва парното да се напъва да отоплява студени стени на комшиите, а и по-малко хора черпят едно количество енергия, циркулиращи в тръбите им. Винтилите са програмирани, каква температура да достигнат. И на 3 да го сложат, пак може да излъчва топлина като при 5 на друг. 
Изобщо - има ли кой да долива инсталацията, обезвъздушават ли всички радиаторите си в началото на сезона и след спиране(аварийно) през сезона. Е, това не мога да разбера, защо е вменено на живущите, а не на техниците на Топлофикация.

# 125
Краси, не разбрах - имали парно блокът?
А, сега видях - къща. А къде е комшийката? За Топлофикация влязла в къща не бях чела.

# 126
Последно от мен:
Цитат
3 кубика дърва за цяла зима? За 24 градуса? Е, тука не си права. Топли те и комшийката отгоре.
Като започнеш да отопляваш самостоятелна къща, т.е. всички стени са си само твои, тогава ела и напиши сметките.
Тези в блоковете с парно нямат ли комшии?И апартаментите, поне половината, са вътрешни.
Откъде тогава 400-500 лв сметки?
И,да, ако съм без съседи и изцяло външни стени, със сигурност сметките ще са други.
Краси, не разбрах - имали парно блокът?
А, сега видях - къща. А къде е комшийката? За Топлофикация влязла в къща не бях чела.
Сега ,в къща, нямам парно.
Но съм била в блок с парно.
Имам роднини обаче сега, с парно, и знам какво плащат.

# 127
Ми аз съм без съседи, краен апартамент, калкана е 11 на 3 метра - външна стена, без изолация.
Сметка за миналия месец(най-студения тази зима!) - 167,85 ст. в това число общи части и 6 кубика топла вода.

# 128
  • София
На мен ми е по-комфортно в стаята с климатика.
Всъщност:
Климатик - 30 лв ток.
Един радиатор - 30 лв. /Без общи части, топла вода и т.н./
Двете стаи са ми почти еднакви като размер.

# 129
И на мен - климатика си работи нон стоп на икономичен режим, като имате предвид , че и тръбите са ми отрязани - не ползвам дори от инсталацията им мощност. Температурата в дневната не падала под 25 градуса. А тока ми е 130 лв. В детската е включен  "Адакс".

# 130
Сметкте са окончатени, след изравнениято...

Към кой счетоводител сте? Много странно, че ви дават изравнителна сметка по месеци  newsm78
В тези суми включена ли е и топлата вода?

Краси, на бойлер ли сте? Готвене на газ? Или не.
Родителите ми отопляваха подобна по големина къща, като са доста пестеливи, т.е. само вечер се палеше, като се върнат от работа и в събота и неделя. По 6 кубика дърва отиваха на отоплителен сезон и отделно въглища  Rolling Eyes отказаха се, сега са на газ (не е евтино, но поне не се занимават с палене и Т е равномерна).

# 131
  • There I was on a July morning
Защо да не е възможно?
Аз затова съм написала средно.Последната сметка за ток беше 51 лв.Сега май трябва да се плаща за януари, не знам колко е.Възможно е да е малко по-висока....
Но за миналата зима това беше средна цена.
А иначе къщата ни наистина е топла.От север и от юг е "защитена" от други сгради.А на изток и запад има по една стена.Тухла е, старо строителство.При средна температура навън около 5-6 градуса, както беше днес, и слънце цял следобед в хола/трапезарията,дори без отопление не пада под 19-20 градуса.

Може при вас да е по-топлъл климатът - щом казваш 5-6 градуса днес  Rolling Eyes В София беше -3 / засечено в три различни точки от града, термометри и часове на деня/. Тук е невъзможно с 3 м кубични дърва да отопляваш такова жилище за целия отоплителен сезон.
При нас е така - един и същи апартамент - първата година отоплявахме с радиатори + бойлер. После се присъединихме към Топлофикация и ми излиза по-евтино като събера всичко: ток + топла вода + парно.
Без да коментирам въпроса за комфорта и хамалогията при различните видове отопление. Мисля, че това е ясно.

Последна редакция: вт, 28 фев 2012, 21:41 от Скубиду

# 132
Не се сърди, човече, сметкте от предни години са окончателни.Сумата е обща-отопление, сграда инстал., топла вода. Досега винаги след приключване на сезона , сме имали да доплащаме, а не дани връщат. За тазгодишните , не зная, но другите са ни окончателни и върху тях трупаме лихви. Някой в предната страница коментира , че живот си живеем , щото видиш ли се топлим , без да плащаме. За пореден път , дано и за последен обяснявам ,че няма как някой да иска да платя сметка за 2 радиатора по 300, 400 , 500 лв. Няма как да стане. Не плащам не защото не искам ,а защото не мога и положението е меко казано нагло , да си мислят ,че ще платя такава сума.Дано вече се разбра , защо не е плащано!!! Нима ако ви идват такива сметки , ще ги палщате? Едва ли.

# 133
  • София
Някой в предната страница коментира , че живот си живеем , щото видиш ли се топлим , без да плащаме. За пореден път , дано и за последен обяснявам ,че няма как някой да иска да платя сметка за 2 радиатора по 300, 400 , 500 лв. Няма как да стане. Не плащам не защото не искам ,а защото не мога и положението е меко казано нагло , да си мислят ,че ще платя такава сума.Дано вече се разбра , защо не е плащано!!! Нима ако ви идват такива сметки , ще ги палщате? Едва ли.

меко казано нагло е да си мислиш, че можеш да потребяваш нещо, без да си платиш за него, само защото лично на теб ти се струва скъпо. хората, които не могат да плащат такива високи сметки, се отказват от парно, за да не ги плащат. а ти си го ползваш, просто не го плащаш, защото ти е скъпо. ето това е нагло и социално опасно мислене.

# 134
tea22, не мисля, че има значение колко радиатора се ползват, а колко са изразходили, защото един и същ уред може да е включен на 1, може и на 5.
Общите части пък мисля, че са в зависимост от кубатурата на имота, а вашият е голям.
Топлата вода предполагам е едно 30-40 лв. от всяка сметка.

Сега в офиса ни пристигна сметка от 200 лв., 80 квадрата е, не сме изхарчили толкова, но миналата година в другата част на апартамента имаше наематели, които държаха радиаторите на макс и сега затова е толкова прогнозната. И са 2 радиатора при тях, ама си ги харчеха единиците, яко надуто до макс.

Отоплението по друг начин едва ли ще ти донесе по-ниски сметки, но пък там трябва да се заплати веднага...

Сега се загледах - сметките от този отоплителен сезон за по-ниски от миналата година Shocked и казваш, че след изравняването се е видяло, че това е реалното потребление  newsm78 много странно, в такъв случай щяха да ви пратят миналогодишната сума + още отгоре, защото Т тази година бяха много по-ниски, а не по-ниски, нещо не се връзва.

Общи условия

Активация на акаунт