Утре е Задушница

• 6 820
  • 53
  •   1
Отговори
# 30
  • в моя свят на мир и любов
*

Последна редакция: пт, 17 фев 2012, 21:54 от luda

# 31
Нямах предвид, че задължително трябва да се ходи на гробищата, за да покажем уважение, дано не сте ме разбрали погрешно.

Исках да кажа, че на мен ми харесва да има начини, чрез които външно да покажем почитта си.

ПП: Разбрах някои постове като присмиване как другите ходят на гробище и раздават храна, затова реагирах по-остро.  bouquet
Аз мисля по същия начин. Още повече, че тези "начини" не случайно съществуват от хилядолетия.
И аз разбрах някои постове като присмиване, а в случая усмиването на нечие, каквото и да било,  поведение е абсурдно.

# 32
"Задушница" - ах, как се сещам за разказа на Й.Йовков

Ще се опитам да мина през църква, обичам да ходя там и да съм близо до Бог. Много вярваща съм. Освен това и ще се помоля и за живите.

# 33
*

Последна редакция: пт, 17 фев 2012, 21:54 от luda

# 34
.

Последна редакция: пт, 17 фев 2012, 21:57 от azaf

# 35
  • Ямбол
Е, къде го видяхте това присмиване?
Заради думата "ритуал"?

# 36
Не исках никого да обидя, най-малко теб azaf .

# 37
.

Последна редакция: пт, 17 фев 2012, 21:57 от azaf

# 38
# 39
От тук: http://www.pravoslavieto.com/calendar/zadushnica/index.htm Не съм добре запозната с обичаите.

както и да е, въобще съжалих хиляда пъти, че видях тази тема и още повече, че си позволих да пиша в нея

# 40
Момичета, не се натъжавайте от това, което е писал някой в някаква тема. И за двете ви се отнася. Недейте, за Бога, да си го причинявате!  Hug

# 41
Утре моя татко трябваше да има рожден ден:( Вместо това трябва да ида на гробища, а не искам, реших да направя друго - много обичаше сладко, а беше диабетик и не му разрешаваха, и за това ще направя сладкиш. Няма да го раздавам, ще го хапнем у дома, но ще го направя за него, много ми липсва Tired

# 42
А моите мъртви не са погребани в София и няма да мога да отида Sad...Все пак съм помолила роднина, която ще  ходи, да ги прелее. Аз ще си запаля свещ в къщи, и евентуално ще отида на църква. На Задушница или на помен обикновено подавам на близки хора, или ако отида на църква оставям малко парички. Тук прочетох, че можело да се донесе пръст от гроба и да се сложи в саксия. За Бога, пръст от гроб не се внася вкъщи! По-добре преливайте само цветето с неговата си пръст.

# 43
На въпроса - не винаги ходя...
Не обичам масови мероприятия - на Задушница всички на гробищата, независимо, че иначе не стъпват там... Или пък на голям църковен празник - всички на църква ..., нищо, че през цялата година иначе не са влизали в църква...

Правя това, което чувствам за правилно ... за всеки човек то е различно.
Направи това, което ти смяташ за необходимо, от което ти имаш нужда ...
Това е и моето мнение, а и поведение. Но предпочитам да запаля свещ в църква. Да имам в къщи /в саксия/ пръст от гроб и там да паля свещ за мен е неприемливо
А и традициите се променят - едно време са шиели и предели, перяли на ръка...Сега пере пералнята, а и не мога да не си взема душ, с което не мисля че показвам неуважение към починалите

Последна редакция: сб, 18 фев 2012, 09:45 от Bona Dea

# 44
  • с/у ОколоМръсТното
изумително държане и отговори на хора, за които отдавна знаем какво мислят по въпроса.
Как пък веднъж не подминаха подобна тема  ooooh!
Арогантно нахалство и липса на такт, нямам повече какво да кажа.
И още нещо, няма безсмъртни.

Общи условия

Активация на акаунт