Отговори
# 135

Майката има право на еднократна помощ при раждане на живо дете, независимо от дохода на нейното семейство, при условие че детето не е оставено за отглеждане в специализирана институция за деца.

4. Необходими документи

Еднократната помощ при раждане на дете се отпуска въз основа на подадена молба-декларация по образец, утвърден от министъра на труда и социалната политика, в дирекция "Социално подпомагане" по постоянен адрес.

Към молба-декларацията се прилагат следните документи:

- оригинално удостоверение за раждане на детето, за което се иска помощта;
- копия от удостоверенията за раждане на всички деца, родени от майката;
- удостоверение от служба ГРАО за родените от майката деца;
- лична карта (за справка).

# 136
Цоп! Здравейте  Hug
Днес се отдадох на разходка после дрямка и за финал малко домашна работа  Laughing
Временцето беше много хубаво,взех малкия звяр и отидохме за мартенички и после на "залката"-пързалката  Mr. Green
Не съм ви чела  Blush Малко по-късно ще го направя.
Надявам се,че си почивате активно  Grinning
Стелина Честит Рожден Ден,да си много здрава,мила!Много обичана,усмихната,весела и щастлива.Пожелавам ти юли месец здраво и пухкаво бебче  Hug Весело изкараване на празника!   bouquet

# 137
Ч.РД Стела да си жива и здрава все хубави моменти ти желая.И  най-красивото  и здраво бебе. newsm59 приятно изкарване.

# 138
Стела newsm59  bigdance2 да си най вече здрава,усмихната,обичана и най-щастливата мама през Юли!Весело изкарване на празника Hug

# 139
pepina_79  Hug
И на мен страшно ми харесва тази количка....сега я дебна малко да я намалят....не е много 635 лв,но това е без нищо, иначе с кош за новородено и чувалче отива към 1000 лв.....само да я намалят малко и веднага я взимам,защото е много компактна .

Благодаря за инфото за еднократната помощ. А има ли някакви срокове за кандидатстване след раждането? Все пак 250 лв си е бебешката кошарка Simple Smile

# 140
Срокове те са достатъчно големи.След като си готова със всички документи срока ти е 3 години.

# 141
Срокове те са достатъчно големи.След като си готова със всички документи срока ти е 3 години.
Hug Благодаря ти за бързия отговор!

# 142
Здравейте момичета!

И аз се записвам във вашата тема! Терминът ми е 1 юли, втора бременност. Имам момченце на 2 години. Живеем във Великобритания.
За сега мъника се крие и предположенията за пола се различни.

Леко бременеене на всички ви  Heart Eyes

# 143
r@li е права! Помощите биват 2 вида: еднократна помощ за бременност и еднократна помощ при раждане на живо дете.

За втората (раждане) съм писала в предния си пост, а на  помощ при бременност имат право  жени, със средномесечен доход на член от семейството за предходните 12 месеца, по-нисък или равен на на 350 лв. , или когато нямат право на обезщетение за бременност и раждане. Тази помощ е в размер на 150лв.
Май така стана по-ясно  Simple Smile
     Така вече говорим за съвсем друго майката получава тази помощ от социално като молба се пуска преди да роди и след това получава майчинство в продължение на една година След това ако иска да получава майчинство по чл.53 за Отглеждане на дете до навършване на две годишна възраст трябва да влезе в кръга на осигурените тоест да има поне един отработен ден на трудов договор.

# 144
Стели Честит рожден ден и от нас !  bouquet  bigdance2

# 145
Здравейте мамчета!
В четвъртък и ние бяхме на ФМ. Всичко си ни е наред, пораснали сме като по учебник от предния път (така или иначе ми смениха термина с 12ти по размери), гледахме се точно в 20-тата седмица (ох, половината отмина). Толкова беше вълнуващо отново, мъника не спря да мърда, даже веднъж така силно ме изрита , че чак подскочих от леглото и лекарката се стресна и каза, че и тя го е усетила (явно малкия не иска да бъде сниман  Laughing ). Обаче като цяло беше послушен обръщаше се така, че да го разгледаме от всички страни. Пак видяхме пишлето   hahaha. Въобще, изживяването беше неописуемо Cry, ако можеше всеки ден на ехограф  hahaha.
Казаха ми, че съм с предна плацента, което не ме притеснява особено, но се учудвам, защото аз го усещам от може би месец и то доста силно и отчетливо.  Thinking
Честито на всички мамчета узнали пола и едно голямо БРАВО на останалите, които са донесли добри новини от прегледи и изследвания.
Прегръщам силно всички с притеснения и болки, и пожелавам по-бързо възстановяване на болничките.
Приветствам с едно голямо ДОБРЕ ДОШЛИ всички нови майчета и най-вече Ekaterina Rusinova, тъй като няма да съм единствената ЮЛКА от ЮК  Hug
При нас времето последните два дни беше цяла пролет 18оС и мъжът ми беше отпуска, и се възползвахме да правим разходки по паркове и градинки  Whistling, но пък ви изчетох от край до край, и влизам в ритъм пак.
Лека вечер мили момичета и приятна почивна неделя!  bouquet

Последна редакция: сб, 25 фев 2012, 21:44 от MariyaS

# 146
Тери, благодаря ти. Щипе ужасно, но после ефектът е успокоителен.

Пепи, ха-ха-ха, как добре звучи да командироваш малките някъде за малко. Макарче, твоята кака е ехе-е-е...Моят Алекс отсега се съревновава с бебето - кой е по-бебе.

Котонче, моята мама ми мажеше гърдите с мед - много голям ефект. Предполагам, че след второто намазване ще се почувстваш още по-добре. Дано бързо отшуми тази кашлица, че наистина е много разтърсващо. За температурата моята баба ми правеше картофена супа. Можеш да я овкусиш с малко лук и магданоз. Картофеното нишесте сваля температурата. За гърлото надявам се внимаваш да не пиеш нито много горещо, нито много студено. Дано бързо ти размине.

Елли Велизарова, аз с малкия получих помощ за раждане. Тогава в общината се подаваше един документ и впоследствие той се одобрява. Обаче за бременност можеш да прочетеш тук http://www.lawsbg.com/proceduri/1052-ednokratna-pomosht-bremennost.html и да се обърнеш към Агенцията за соц подпомагане. Мисля, че в Общините имаше Дирекция Социално подпомагане - вж и там. Успех!
Както и при едната помощ, така и при другата има някакъв финансов праг, който не трябва да надхвърляш. Така че размерът на възнаграждението има значение.

Стелина, честит рожден ден! Да си здрава, щастлива и обичана.

Лека нощ, момичета! На всички спокойни сънища.

# 147
Благодаря на всички ви, мили момиченца! Прегръщам ви горещо! Имам огромна молба към вас: Как да се справя а с качването на снимки и как да ви изписвам никовете цветно и на нов ред? Малко ме е срам Blush, но ... Предварително благодаря!

# 148
Запис и от мен , дундуранки!
Моя ден мина доста мързелив, но вечерта пуснах една  newsm79! Да Ви се похваля в петък ни дойде спалнята и сега се се ширим  перфектно с мъжото, ще има място за всички  Simple Smile
Мами Рая благодаря за инфото, аз продължавам да търся. Но мъжът ми сподели, че това с паркета е хубаво да се прави когато стане малко по- топло, за да не станело нещо. Та сега ще оправяме др. неща в апартамента и това ще остане последното нещо да направим, преди бебка да се появи. Аз май нищо не съм купувала за нея, освен едни сладки маратончици, таткото не ми дава нищо да купувам и за момента само набелязвам и си водя списък!
За количката др. седмица ще ходя из магазините да харесаме и евентуално да купим! Креватче си имаме....лека полека ще си набавим всичко. Нямам търпение да си я гушна вече.
За името сме си израли, или по точно аз реших и таткото само се съгласи!  Laughing Доста време има до тогава , но ще я кръстя Сияна, ще носи буквичката на баща си, и края е на майка ми  Heart Eyes Но това, само аз си го знам.  Party Момичета пожелавам Ви хубава вечер!
Стелина Честит Рожден Ден! Пожелавам ти да си здрава, щастлива и много обичана жена и майка! Хубав празник от нас с бебка  Tada

# 149
  • В. Търново
Стели, честит рожден ден и от мен! Да си много, много щастлива - и като мама, и като жена! Наздраве!

Общи условия

Активация на акаунт