Отговори
# 495
  • София
Привет, момичета и момче!  Hug

Имам 4 белтъка, дайте идеи какво да ги
правя, че нали са от щастливи кокошки,
сърце не ми дава да ги хвърля.  Laughing

Бих предпочела да е цял сладкиш, за целувки
и ореховки и на мен ми дойде на ума, но не ми
се правят.

# 496
Бих предпочела да е цял сладкиш,.............

Портокалов кекс

# 497
  • Пловдив
И аз тук с едно бързичко въпросче.Реших да направя секретарските кексчета (правила съм ги и друг път),но направих двойна доза тоест всичко по 2 за повечко бройки.Обаче посредата стигнах до една дилема дали да сложа 2 бакпулвера или един в оригиналната рецепта за една доза се използва и 1 бакпулвер, за двойната доза трябва ли да сложа 2 или един е достатъчен.

# 498
........ за една доза се използва и 1 бакпулвер, за двойната доза трябва ли да сложа 2 или един е достатъчен.

dan4e rk , всичко удвояваш.  Peace

# 499
  • Пловдив
Благодаря за бързия отговор.Отивам да слагам тогава.

# 500
  • София
labrex, благодаря!  Hug

# 501
Благодаря за бързия отговор.Отивам да слагам тогава.

Погледни все пак колко гр е пакетчето бакпулвер, има по 10гр, има и  по 15, от тях можеш и да намалиш. Можеш да прецениш и по количеството брашно, на пликчето трябва да пише за какво количество брашно е пакетчето. Peace

# 502
  • Bulgaria-Italia
Лабрекс, Дид  Hug

# 503
  • София
............Блатовете не ми се изпекаха равномерно ,т.е. самата им дебелина ,въпреки моя намеса ,не стана равномверна ( newsm78) и в крайна сметка се начупиха  Mr. Green .

geryaleksandrova, може би си ги пекла повече от необходимото, иначе не би трябвало да се начупят. Но дори и така, можеш леко да сиропираш, да сглобиш тортата с крема и да я оставиш да постои с него, няма начин да не е вкусна. Малко не разбрах блатовете не са станали равни или не са се изпекли равномерно newsm78, но, дори и да не са съвсем равни, на вкуса едва ли ще повлияе. Peace
Лабрекс ,благодаря за съвета!
Но на мен най-големия проблем ми беше ,че нито един от 3-те блата не стана равен.В единия край дебел ,а в другия мнооого тънък  newsm78 .Това ме учудва ,тъй-като се опитвах да заравня и се чудя как да се коригирам.

# 504
нито един от 3-те блата не стана равен.В единия край дебел ,а в другия мнооого тънък  newsm78 .Това ме учудва ,тъй-като се опитвах да заравня и се чудя как да се коригирам.

Подрязваш и подравняваш. Или изрязваш от дебелото и слагаш върху тънкото, като сложиш и крем, хич няма да личи. Peace

# 505
  • София
нито един от 3-те блата не стана равен.В единия край дебел ,а в другия мнооого тънък  newsm78 .Това ме учудва ,тъй-като се опитвах да заравня и се чудя как да се коригирам.

Подрязваш и подравняваш. Или изрязваш от дебелото и слагаш върху тънкото, като сложиш и крем, хич няма да личи. Peace

Наистина хитро  Sunglasses ,ще знам за следващия път.Иначе тортата стана ужасно вкусна и въпреки липсата на търговски вид е вече на половина  Grinning .

Имам още едно питане :искам да направя свинско контра филе със сос от сирена ,имам нужда от съвет и насоки как по-точно да го приготвя.
Дали да го нарежа на пържолки или да изпека цялото парче във фурна , а соса как  newsm78 ?

# 506
ето цели филета свинско   на всички върви сос от сирена, освен на онова с червения пипер. Но пак можеш допълнително да сервираш соса. Като бешамелов или гъбен, но слагаш и сирената.
щом е цяло филе обаче става малко по-сухо, затова може на пържоли - печеш в тава под фолио, с малко вода, соев сос, бира или вино, подправки.  След час печене отваряш и запичаш месото, а сосоа отцеждаш и с него правиш соса със сирена

# 507
Като правя супи, използвам един жълтък за застройката и белтъка го хвърлям. Може ли да го използвам за нещо и ако го съхранявам с идеята да се съберат повече белтъци, колко време може да го съхранявам? Използвам само жълтък, защото когато използвах цяло яйце, супата ставаше на парцали. Има ли вариант да използвам за застройка цяло яйце и да не стане на парцали?
Като се приготвя грис с мляко, задължително ли е да се слага захар, може ли вместо това някакъв плод?

# 508
трябва си подсладител  Peace пресния плод няма да може да подслади, сухи, ама какво ще стане  newsm78 Ти защо не искаш захар? Заради самата захар ли? Ако да - може с подсладител да правиш.

за супата - тъй като съм в напреднала възраст  Laughing ще си призная, че над 25 години застройвам супата с цяло яйце (или две, зависи количествено)  един или два пъти всяка седмица. Не се пресича при претопляне, още по-малко в момента на застройване. Ако потърсиш топла застройка, ще намериш, но в общи линии ето  малко по "олекотен" вариант" -  разбива се добре яйцето с 2-3-4 с.л. кисело мляко и 1 ч.л. брашно (или супена, зависи колко е количеството супа и колко е бульона) Супата до момента е вряла на котлона. Отмества се и с черпак се взема от горещия  бульон и налива при яйчената смес, която се бърка енергично. Така, докато купата със застройката се напълни (а тя се подбира по-голяма - яйце/мляко/брашно да заемат 1/3 част от обема и най-много)
И след като се напълни тази купа с гореща вече застройка, сместа се налива обратно при супата, като пак се бърка енергично, докато се изсипе цялата смес.  (температурите се уеднаквяват и не се пресича белтъка в супата -т.е. не коагулира и не става на парцалчета)
Така дори и да топлиш супата после на котлона - пак не се пресича белтъка.

Оригинално топлата застройка като се прави - купата със застройка се поставя на котлон и подгрява бавно, като се бърка с оня  бульон, докато стигне кипване. Но освен, че е по-бавно, по оня метод горе е  гарантирано, че не се пресича.

много дълго май обясних, но всъщност е лесно.

а за белтъците - има доста кексове с белтъци, целувки, ореховки, омлети в които можеш да използваш. Случвало ми се е до 4 дни да съхранявам белтък или жълтък в бурканче в хладилника.

# 509
Благодаря.
Захар в грис не ми се слага, първо заради самата захар, второ, понеже съм диабетичка и все ще се изкуша да си взема, което не е добре, а синтетичен подсладител не ми се слага, защото грисът мисля да го правя за детето, което е малко над година.

Общи условия

Активация на акаунт