Колко бързо времето минава-МАРТенчето на годинка става! - тема 15

• 48 192
  • 746
  •   1
Отговори
# 660
Томасито Благодаря  Hug

# 661
Честита първа пролет!

Четох Мама Веси и като видях колко умно детенце си има, да ти е жива и здрава  Hug дано и мойто е така умничко.

Понеже сега парковете са пълни и с Кирил също сме на терена и забелязах, че моя син проявява странни черти от характера си. Примерно не дава на други дечица да се държат так където и той, без да го докосват или нещо друго, той им маха и бута ръцете  Thinking какво е това нещо? При вас има ли го? Иначе както се разхожда се закача с другите деца, усмихва се и после се врътва и бяга в другата посока.

# 662
vikimmm да ти е жив и здрав едногодишния Калоян! Много щастливо детство му желаем! baloni

Томасито става ли крема за вече едногодишни белези или трябва да са пресни? (а за стрии  Embarassed )

Да ви кажа за знанията в първи клас например. Майка ми е учителка и казва, че на нея и е по-лесно детето да не е учено у дома да чете или да пише буквички. Понякога родителите ги учат неправилно и на нея и е трудно (отделно че и на децата им е скучно в час ).

# 663
Нямаше как да не ви се похваля:
Днес на една много инцидентна среща си откраднах зетя,та забравете мартенски девойки за Бобо, прибрала съм си го  newsm48 Joy Joy Joy Joy

# 664
Катастрофално не ми достига времетоооооооооооооооо:(
Прочетох по диагонал.
Кати  bouquet
Томасито, аз само с Еми сега се занимавам, по скоро в Тацитус се занимават със Пекс, той с мен не иска да учи, аз съм играчка с мен само си играе.
Крум още не го уча по никакви системи, по скоро го наблюдавам много и се настройвам  на негова вълна, гледам какво ми подава аз подхващам и така. По  повод обучението на деца преди училище мога много да пиша, но мнението ми накратко е такова, че не трябва да ги учим да четат и пишат а трябва да ги научим да умеят да учат, просто казано да са любознателни, да не се притесняват от това ако не разбират нещо, обратното това да ги кара да любопитстват, да не спират да питат, да не спират да търсят, да се научат  да се концентрират и да работят даже тогава когато материята не им много интересна. Говоря за деца в норма, другите са друга история.
За кърменето, Емил не можах да кърмя, по точно съм патка заспала и не потърсих инфо там където трябва, защото мислих "Имам цици, имам бебе ще кърмя", сега кърмя и се гордея с това и не ми пука на кой не му харесва и кой кви акъли ще ми дава, казвам на всички ако питат, кърмя и в парка и където детето ми има нужда от това да се почувства защитен, той иначе не е гладен, слава на бога яде си всичко каквото мама сготви.

# 665
Честит рожден ден на Калоян на vikiimm!!!
Да расте здрав, обичлив и щастлив!

Честита първа пролет, мами!

Commelina, ще се разписвам по-често, заради Тошето  Hug 

# 666
  • София
Влизам да поздравя рожденниците! Велач им прекрасно детство и щастливи родители!  bouquet

Кати, много хубава новина! Леко бременеене!

Сиренце и Сънфлауър - успех в начинанието!!!

Някой питаше за кръщенетата в събота (ама и на мен сесията ми изтече и от невнимание си загубих писаното) та... Съботата е ден на почит към покойните, затова не се препоръчва за кръщенета и венчавки. Някои свещенници не правят проблем и ако така сте решили ... защо не?

За храненето- Теди изяжда около 200 мл. закуска, 200 мл обяд толкова следобедна закуска и толкова мляко за вечеря. Хляб не давам към готвеното на обяд. До 1000мл на ден е добре като количество, гледам да не е нито много нито малко като обем- не искам да преяжда... Естествено количествата са на око, съдчетата му ме ориентират не настоявам да яде ако не иска.

За ранното развитие - занимавам се с него и ми е приятно да го уча, но не се съобразявам с научни  методи и др. Ако забележа, че има проблем, тогава ще реагирам, до момента се справяме с всичко и мама и бебе...Днес установих колко неща знае, а аз не знам, че ги знае .... Това, което правим заедно се пише върху белия лист. Свръхамбициозни проекти нямам...Важното за мен е да е здрав и щастлив.

Имаяе още нещо, което исках да споделя, но уви.. дано сесията пак не ми е изтекла ...

# 667
"По - добре да пишеш за себе си и да нямаш читатели, отколкото да пишеш за тях и да изгубиш себе си " Simple Smile Подходящо за форум и за ЛЕКА НОЩ! Simple Smile

# 668
  • Стара Загора
Честит рожден ден на родените на 17.03-Никол на vaniaa ,Мартина на Ani4ka,Лъчезар на smile888,Елица на Жени,на рождениците от 18.03-Мартин на Lilyrose,Александър на Ivelina9292,на Светослав на bsisi и Самуел на ~divina~ от 19.03 и на днешния рожденик-Калоян на vikiimm!Да растат здрави,щастливи и умни за радост на мама и тате!

Кати,тихичко "честито" и от мен  bouquet!Леко бременеене и здраво бебе на финала  Hug Hug Hug

# 669
Момичета, моля ви спешно ми трябват координати на добър кожен детски лекар. Ако някоя от вас може да ми препоръча, моля да ми пише. Може и на лични, да не занимаваме другите.

Не съм ви писала до сега, но на Дали и се появи едно образование на едната гърдичка и личната мислеше, че е мастна тъкан. Наблюдавахме го месец и днес като го видя ни даде направление за кожен. Отидехме в кожната клиника и там една лекарка ни каза, че било вирусно и трябвало да се махне с кюрета  Shocked  Shocked  Shocked Искам да потърся поне още едно мнение преди да подложа детето на такова нещо. Все пак е бебе и това е гърдичка .... как така с кюрета ... Sad

# 670
Бишкота - съжалявам,че не мога да помогна,тъй като опита ми с кожни се свежда до една в Детско Здраве,която не ти я препоръчвам,защото ме попита: Вие слагате ли сол във водата,с която къпете бебето? #Crazy Пиши какво става...

Честит рожден ден на Коко

Някой питаше за кръщенетата в събота (ама и на мен сесията ми изтече и от невнимание си загубих писаното) та... Съботата е ден на почит към покойните, затова не се препоръчва за кръщенета и венчавки. Някои свещенници не правят проблем и ако така сте решили ... защо не?
Аз също знам така и даже в Ловеч няма поп,който да навиеш да направи кръщене или сватба в събота,освен 1,който за 1 шише ракия прави всичко.Но както казва Андули всичко е въпрос на вътрешно убеждение. А и щом в църквата не е имало проблем.

За ранното развитие - и аз съм от майките,за които това е новина,ще прегледам методите,които сте споменали и ще видя до къде ще стигнем,сега с държавния,който ми предстои ми е трудно,но ме заинтригувахте определено.
Днес научих,че едната ми преподавателка е завършила успоредно 3 езикови гимназии,след което 2 бакалавърски степени пак успоредно и по-нататък няма да коментирам,та явно нейните родители от много рано са започнали с ранното развитие  hahaha hahaha

# 671
Честит рожден ден на Калоян на vikiimm! Да е жив и здрав и много щастлив!
Аз пък да подхвана една тема за ранно детско развитие....някой прави ли нещо по въпроса? Ако да какво, какви методи.
Thomasito, с Ади досега с нищо не сме се занимавали. Хората са казали "гладна мечка хоро не играе", в нашия случай - недоспала майка за методи за ранно детско развитие не мисли  Laughing Пък и преди навършване на 1 година за Доман ми се вижда рано. Вие откога се занимавате?
Скрит текст:
По Доман се занимавахме с баткото, пусках му презентации и на компютъра (че не ми оставаше време да му подготвя нови думички), но бяхме спрели за известно време, когато ми представляваше усилие дори да дишам и ни препоръчаха да не гледа ТВ или компютър. Сега продължаваме, но не спазваме указанията. Показвам му думите наведнъж, не на три сесии. Взех един пъзел с числата до 20 и той много хареса нулата и в момента е запленен, че буквата "о" и нула са еднакви и като му показвам думи си взима тези, които имат "о" и си ги гледа и ми го сочи. Като ходим на разходка пък оглеждаме номерата на колите дали имат нула или не. Бях почнала да му правя и от картите за енциклопедични знания - животни, птици и т.н., но и за тях не ми остава време да ги довърша, всички материали, които намирам са на руски или английски и просто не съм в кондиция да превеждам (пък и не мога да си избера ламинатор, ти ламинираш ли ги?). Сега искам да направя за динозаври, че е на тази вълна, дано успея!
Правя му вкъщи от време на време разни материали по Монтесори, свързани с памет, внимание, бях показвала преди. Иска ми се да му направя рамките с различните видове закопчалки, ципове и връзки, но ми се вижда много трудоемко, пък и се чудя къде ще ги съхранявам. Давам му да пресипва ориз, лешници, кестени (много обича да си играем с ориз - в една дълбока тава рисуваме, пишем, правим "острови", пътища, караме коли, закъсват в снега и т.н.); да прелива от чаша в бутилка, с фуния, с лъжица; уча го да реже с ножица, нож, да държи пинсета и такива неща. За себе си съм стигнала до извода, че фината моторика е много важна за развитието на мозъка и наблягам на такива занимания.
Стана ми много интересно за кубчетата на Зайцев как ги правиш. На български са, нали? На Стихията й е лесно да ги учи на руски нейните юнаци, има толкова много полуготови материали. Ти върху готови кубчета ли лепиш или ги сътворяваш сама и колко направи, как си избра сричките? Моля сподели ноу-хау, че съм готова да се занимавам с това, вече нали от повече от месец Ади спи през нощта и силите ми се възвръщат  Simple Smile А с ПЕКС защо занимаваш Елия (четох, че е подходяща система за аутисти, които не общуват по друг начин). Като подхванах темата, ето повече за аутизма, който се интересува.
ние още да си говорим за обувки за прохождане, а пък тя - така, между другото да вметне "А пък Ади вече може да чете трибуквени думички!" Wink ... Свети Антон е покровител на загубените вещи
Joy сиренце, много обичам да те чета, все ще ме развеселиш или пък ще науча нещо ново, това за Св. Антон от теб го чувам, ще го пробвам  Peace
Лъки, давай го този линк с куклата беееееее!
Eх, Пипиллота, един линк ще поискаш и да го няма... Беше намалена на 50 % и явно са я изкупили хората. Добре че другите момичета са ти пуснали толкова много линкове!
Лъки, ако нямате възможност да отидете на фотосесия в уречения ден и час е добре да информирате фотографката, за да си запълни часа  Flutter. Ще чакаме и вашите снимки с нетърпение  Hug
sunflower, отложих я колкото и да не ми се искаше (чак за 22.04), но мъжът ми иска да присъства, пък и да си направим някоя семейна снимка (и добре че ме подготви с часовете след сесията за избор на снимки, тях въобще не ги бяхме предвидили). Не видях ваша такава, правихте ли вие?
Mоля ви, светнете ме малко за тези методи за ранно детско развитие! Знам, че нета е широк и мога и сама да се разровя, но точно в момента не ми остава много време. Другия вторник отивам на работа  Confused Явно наистина майките на първо дете не сме много в час.
Честитка за всички празнуващи малчугани!  newsm59 newsm67 newsm38 newsm59  ura Tada
racholina, има една прекрасна книга, дело на "луди" руски майки "Развивай правилно ума на детето. Как?", където са описани най-разпространените методи на много достъпен език, с примери и насоки какво и как да правиш. Ако не ти се дават 15 лв. "на сляпо" мога да ти сканирам и да ти пратя странички да прочетеш за какво става въпрос (че е над 400 стр. цялата и не знам кога ще мога да я сканирам изцяло). Идеята на всички занимания за ранно развитие НЕ е да научи нещо детето, а да се провокира у него ЖЕЛАНИЕ да учи, търси, изучава, да се предизвика интерес. Да се представи по забавен начин четене, писане, математика и т.н. - на игра, а не като тежка, трудна, досадна задача. Именно затова никога не се изпитва детето, не се правят "представления" пред роднини, баби и комшийки от рода на "кажи буквите, преброй" и т.н.
И тъй като си ви чета подред като прочетох що играчки е предложила Лъки и започвам да се чудя къде ли ги държат  newsm78 но по важния въпрос е ИГРАЯТ ли си с тях  newsm78  Моите и двете обичат да си играят, ама не с играчки. Иначе най са им любими и на двамата книжките и от тях имаме много.
За методите на гледане Не съм съгласна всичко да се върти около бебето, все пак и аз съм човек имам нужда да си поема дъх от време не време, не мисля че е добре едва ли не да се обезлича.
mama_vessy, играчките ги прибираме в табуретки и кошове, пък и рафтове и шкафове си има за тях в детската стая. Дени много си играе с играчки, но с всяка нова играчка първо играем заедно - показвам му какво може да прави с нея, след това го оставям сам да си я "разучи". Много често иска да играем заедно, т.е. играчките не са заместител на родителско внимание. С Ади нямам толкова време да отделям да играя с нея и ми се струва, че тя си играе по-малко с играчки. С тези, с които сме играли заедно, си играе и сама, с другите някак си не й се задържа вниманието, погледне ги за секунда-две и ги хвърли.
Това за обезличаването на мен лично ми идва крайно. Не искам да започвам полемика и да спорим, просто споделям.
Скрит текст:
Средният човешки живот е 50-60 години. Някои живеят и по 80-90 г. Най-смисленото нещо, според мен, което може да направи човек, е да отгледа дете. Майчинството в най-добрия случай е 3 години, за повечето майки 2 г., а е ясно, че много се връщат на работа и по-рано. А тръгнем ли на работа е ясно колко време ще имаме за децата като вечерта трябва да се сготви, свърши някаква работа, къпане, хранене, а уикенда ни се иска и да си починем... И се чудя как като посветиш тези 2-3 години от живота си на собственото си дете се обезличаваш? Като почнеш нова работа не оставаш ли извънредно докато навлезнеш в материята, не мислиш ли за нея и когато си се прибрал, не четеш ли странична литература, за да си в час? Отдаваш й се изцяло, може и да я сънуваш. За мен по-смислена работа от отглеждане на дете няма, затова именно в това влагам най-много усилия и то с най-голям ентусиазъм и желание. Децата ни имат нужда от нас точно в този период, точно сега искат вниманието ни. 2 години мога да мина и без прическа, да ходя по анцунг, да не ходя на театър, кино и ресторант, а вместо това да събирам охлюви, да играя и да рисувам. И нямам драма с това. Имах, когато Ади не спеше, всички знаете. И аз исках вечер да имам време да седна, да си кажем "наздраве" с мъжа ми и да гледаме филм, но 11 месеца минахме и без това. Не мисля, че съм се обезличила. Напротив, много хора ми казват, че изглеждам по-одухотворена - на мен лично децата ми дават живот, не ми го отнемат.

# 672
ЧЕСТИТА ПЪРВА ГОДИНКА НА КОКО НА РАЧОЛИНКА  Hug nbirthday  cook  bigdance2 Tada
ЧЕСТИТ РОЖДЕН ДЕН И НА МИТАЧЕТО НА УИНЕН
ЧЕСТИТ РОЖДЕН ДЕН И НА ВСИЧКИ ДРУГИ БЕБОЦИ, РОДЕНИ НА ДНЕШНИЯ ДЕН!
И ЗА МАЙКИТЕ - СЪРДЕЧЕН ПОЗДРАВ!
РАЧОЛИНКА, УСПЕШНО  ДА СЪУМЕЕШ ХЕМ ДА РАБОТИШ, ХЕМ ДА НЕ ЛИПСВАШ НА МАЛЧО!!! Πоне работата ти го позволява, всичко е в твои ръце     bouquet  [/size]

Томасито, Лъки, Мама Веси   Hug - много ме радвате, че се интересувате толкова много и действате и/или сте дейтвали с вашите малчовци така амбициозно, дори ме насърчавате и аз да опитам  - хей така, от любопитство, подобни методи в ранна възраст, макар че наистина аз по друг начин ги виждам нещата - заставам зад непреднамереното/нерегламентирано учене в осигурена от родителите емоционално подкрепяща и цялостно развиваща личността образователна среда. Стихия, не може да бъде Wink - съгласна съм с теб  smile3534, и с Андули също  Hug Ще следя с научен интерес как се развиват дечицата тук, с които от рано се работи.  Hug

# 673
Момичета, честита пролет на всички! Нека да ви много слънчево настроението!  bouquet

Видях, че има въпроси към нас от Commelina и Мама Веси, по-късно ще пиша. Hug Ще ми копирате ли, ако има и други въпроси, които съм пропуснала? Grinning Благодаря предварително. Wink

# 674
Благодаря ви момичета за милите пожелания!  Hug
Нашето официално PARTY ще е в събота, така че след това ще кача снимка и  на рожденника!

Честит рожден ден  newsm59 на всички празнуващи днес - да са живи и здрави, много щастливи и обичани!

Общи условия

Активация на акаунт