ТЕЛК, Обжалване на ТЕЛК 2

• 225 348
  • 770
  •   1
Отговори
# 270
Здравей,получих писмо от НЕЛК в което пише че ЕР се връща за преосведетелстване в ТЕЛК,но писмо кога да се явяваме пред ТЕЛК с дата не съм получила даже мислех утре да звънна в ТЕЛК в Ст.Загора и да попитам кога ще получа писмо с дата на явяване,

Тъкмо щях да питам същото!? newsm78

Някой знае ли как ще ни уведомят кога трябва да се явим отново на ТЕЛК и дали не трябва да се подава допълнително някаква молба!?

Ако искаме да предоставим още документи - как става!? На самото повторно явяване ли!?

# 271
Аз се обадих в РКМЕ-то - първо там се пращат документите от НЕЛКа и тогава до 3 дни трябва да са в ТЕЛК, от там писмо и както в началото +нови документи, ако има+ако искат нови изследвания. Утре ще звъня на ТЕЛК- да питам за датата- 3-то дни минаха и документите са там. И да помоля за по-ранна дата - то нашите проценти са ясни, само за сърцето може би нови изследвания, или кардиограма ще трябва, но имаме и 2 нови епикризи от пролежавания, след Нелка.
 #2gunfire И тоя път, ако ми искат 3 лв. за преглед щее звъня за сигнал в НЕЛК, РЗИ и ако трябва и в полицията (в НЕЛК съм подаа жалба и за тея 2,90 за такса преглед от първоначалното явяване в телк-Смолян) #2gunfire

Последна редакция: ср, 05 дек 2012, 16:08 от izina

# 272
Здравейте!
Искам да попитам,подадох молба за повторно явяване на ТЕЛК преди 20 дена и от там ми казаха да си чакам писмото.Първия ми ТЕЛК изтича на 1.12. , а писмо още няма.Възможно ли е да се загубило  някъде и къде мога да попитам за това?Става въпрос за Варна.
Благодаря Ви предварително!

# 273
Току що получих писмото от НЕЛК,което приема процентите определени от ТЕЛК,но скъсява срока за действието му.Вместо за 3год. дават за 1год.срок за тези ниски проценти(41%),като смятат,че през тази година ще успея да събера достатъчно документи,за да докажа,че боледувам често и догодина да си повиша процентите.Имам 3 нелечими белодробни болести,имам ги от пеленаче и всеки лекар е наясно,че тези диагнози обуславят често боледуване до живот.Самите лекари от НЕЛК ми казаха,че е ясно и няма какво да доказвам,но цялата работа и за пред НОИ.До известна степен и аз съм виновна,защото когато съм болна и ми е лошо,нямам сили да чакам пред кабинети и сама си купувам лекарства.От 7год. съм с ТЕЛК и сега ме лишават от възможност да вляза в болница,защото това се заплаща,а аз няма да мога да платя.Имам и други болести,които с всяка изминала година отпадат от наредбата.Пожелавам на тези,които са виновни за тези унизителни несправедливости да бъдат здрави,колкото нас.И въпреки всичко БОРЕТЕ СЕ и изисквайте правата си.

# 274
Leniprof, съжелявам, че при теб така се развиват нещата, но помисли имаш право на обжалване на това решение, влез пак в болница, ако трябва - не е задължително да се плащат веднага таксите. Ох, незнам ти си решаваш..., но ако пазиш касови бележки, кутии и др. - имаш право.
Аз скоро - през август установих, че лекарствата ни за сърдечни в Турция са 3 пъти по-евтини от тези с намалението по здравна каса, и някой вземам от там.
Но сега ново 20-плевродиафрагмалното срастване на дроба в ляво причинявало кашлицата, а не от сърцето, та отиваме при пулмолог или както там се нарича. И лежането ни в болницата за кашлицата, която беше уж от сърцето се оказа излишно newsm78
 А когато НЕЛК връщат решението за ново освидетелстване от ТЕЛК, коя дата за освидетелстване се брои newsm78 newsm78 newsm78

# 275
Ще вляза в болница,но за мен нещата приключиха.Следващата стъпка е съдебно дело,но за мен не си заслужава нервите.Ще изпозвам тази година,за да си набавя още документи.Само през изтеклата година не съм лежала в болница и веднага се хванаха за това.Имах причини да вляза,но преди това лежах 2 месеца и не ми се влизаше отново.Аз съм под непрекъснато лекарско наблюдение и тъй като понякога плюя кръв,трябва да попадна в други проценти.За да не ми ги дадат сега,са препоръчали да се разбере откъде идва тази кръв,въпреки че е ясно откъде е.Миналите години ми влизаха и други болести,които сега са орязани.

# 276
izina,между другото има лекарства за сърце,които много лошо увреждат белия дроб.

# 277
Ленипроф, имаш още няколко дни до изтичането на 14 дневния срок- обжалвай. Отиди поне се допитай до някой адвокат-знам, че в София имаше и безплатни кантори. В опоследния ден може да внесеш жалбата, а докато мине делото си набави документите и изследването - от къде иде тая кръв дето я плюеш- едно влизане в болница, макар и формално. Не се оставяй, моля те  bouquet Има много дела в нета за такива неща- разгледай ги- даже и в съдебната система и в www.lex.bg - юридически форум, питай. Няма да се оставяме да се подиграват с болестите на хората!!!

# 278
izina,Имам едно заболяване наречено Бронхиектазна болест,което означава,че част от белия дроб не работи и там се загнездват вируси,които си седят и периодично се възпалява.Тези бронхи не работят и понякога кървят.Всички лекари-пулмолози го знаят,но тия се правят на луди и сега ще ме карат да доказвам точно откъде е тази кръв.А що се отнася до съд,имам горчив опит с един апартамент и не се наемам на този етап.

# 279
Leniprof,   Hug, но все пак помисли- сега едно обжалване около 6 м. и само документи от това да се види от къде идва кръвта-а догодина кандидатстване наново в ТЕЛК, пак с документи и чакане 2 м. за писмо+още толкова за явеяване и никой няма да ти признае това от тая година, а сега ако обжалващ датата ще е друга т.е. датата на решението т.е на явяване пред белодробния телк или откриване на болеста  и % ще се вдигнат.  Гледали са да те откажат, то  е разбираемо, и в Нелк са ти обяснили. Иди до един пулмолог все пак за консултация.
 Все пак каквото и да решиш весели празници! Hug

# 280
  • Бургас
Здравейте,
Не мога да намеря оригиналня ТЕЛК на детето. Има още 9 месеца срок някъде. Дали ще имам проблеми с това?

# 281
Алина,мисля че можеш да извадиш дубликат на оригинала от там където се подпечатват.Там е и досието на детето.

# 282
Привет на всички   bouquet
Трябват ми спешно отговори на някои въпроси,ако може някой да ми помогне с инфо.Моят случай е:
миналата година си подадох документите в Телк(за синът ми става въпрос) и след като се явихме на посочената дата, комисията изиска от нас да с явиме на телк за очни заболявания.Но така и не се явихме никъде повече,оставих нещата така.Тази година обаче пак подадох документи и пак от Телк общи заболявания изискаха да се явиме на Очен телк.От очен телк ми дадоха ЕР с 80%СУ което предоставих на общият телк.ЕР на общият Телк е 81% с дата на инвалидизация 04.06.10г(рожденната дата на детето).Проблемът е че в решението пише точка5.състояние до експертиза 10%СУ и точка6.Вид експертиза-преосвидет.Тези две точки пречат на социалните да ми изплатят детските добавки от самото раждане на детето.Според вас има ли ЕР от миналата година със 10%СУ,след като аз не съм получавала такова и не съм подписвала никога, а също така не съм се и явила на очен телк тогава.Къде мога да попитам за това? Другият ми въпрос след като съм изтървала 14 дневният срок(благодарение на социалните,твърдяха че документите са ми изрядни и ми връчиха тяхният отказ след тези 14 дни),мога ли да обжалвам по друг начин? Дайте ми съвет какво да правя...този път мисля да си търся правата.

# 283
иВеТа5,много странно ми се вижда това.От описаното,разбирам,че няма в сила ЕР на ТЕЛК от миналата година.След като не си го виждала и не е подпечатано,мисля че няма такова.Мисля,че трябва да говориш с някого от ТЕЛК,който е издал това решение и да ги попиташ,какво означава това.Може би визират прегледа от миналата година,като даден процент в техните документи,но ти де факто и де юре не си имала решение.Ако не ти отговорят,обаждай се в НЕЛК,те могат да поправят това.

# 284
иВеТа5,много странно ми се вижда това.От описаното,разбирам,че няма в сила ЕР на ТЕЛК от миналата година.След като не си го виждала и не е подпечатано,мисля че няма такова.Мисля,че трябва да говориш с някого от ТЕЛК,който е издал това решение и да ги попиташ,какво означава това.Може би визират прегледа от миналата година,като даден процент в техните документи,но ти де факто и де юре не си имала решение.Ако не ти отговорят,обаждай се в НЕЛК,те могат да поправят това.

Много се радвам че ме разбра точно..мислех че много объркано съм го написала:)
Утре ще отида в Телк и Нелк, но се чудих може ли те да издадат ЕР по служебен път, само с техните подписи.Сега се сещам и нещо друго ...дано не се окажа права.Когато ми връчиха ЕР на телк от миналият месец,подписвах много неща и се надявам едно от тях да не е било старо решение.Утре ще разбера ако решат да ми предоставят тази информация, защото не са много любезни май май.Благодаря ти и на тебе за инфото Hug

Общи условия

Активация на акаунт