За неизбежната самоотбрана

• 35 248
  • 548
  •   1
Отговори
# 105
Ако нещата са верни спрямо това, което описват медиите, момчето няма за какво да се чувства виновно или да бъде законно съдено. Да, можеше да чака полиция, да се остави да го убият, или пък да скочи през балкона.

Няма как да не се чувства виновно, отнело е човешки живот, независимо при какви обстоятелства.
Чувство за вина не изпитват само хора, болни от някои психиатрични болести.

Освен това ще бъде "законно съдено" (в случай, че експертизата докаже, че ударът с нож е нанесъл той и от този удар е настъпила смъртта).В съдебният процес ще се преценяват всички обстоятелства и ще се произнесе присъда - виновен или  невинен.
Еееее, сега пък психиатрични болести, аз доколкото знам и алкохолизма и агресията спадат към тях.

# 106
Писала съм "някои", а не всички психиатрични болести.

Според теб не чувства вина (не в наказателноправния смисъл, а в човешки)? И не е нормално да я чувства?

# 107
Според мен, ако са го нападнали пияни, и той се е защитил не би трябвало да чувства вина.

# 108
  • София
Според мен, ако са го нападнали пияни, и той се е защитил не би трябвало да чувства вина.
Всеки би чувствал вина, ако има поне малко съвест.

# 109
Вината спада към субективните свойства на престъплението. Това са психичните преживявания на дееца, най-общо казано. Сигурна съм,че момчето е в шок. Индивидуалния случай тепърва ще се изяснява. Но въпросът е докога ще се случват подобни неща? Почти всеки ден чуваме за насилие между лица на възраст 15-25 години, че и по-малки. Това е плашещо.

# 110
От сайта на БНТ:

"По информация на "По света и у нас" соченият за убиец се е провалил на детектора на лъжата. Експертиза е установила, че по намерения нож има и негови отпечатъци."

Не бях права за експертизата, за 1 ден са я изготвили.

# 111
  • София, център
Еми какво да ви кажа:

На този етап му е повдигнато обвинение по чл. 115 от НК за умишлено убийство, съобщиха от МВР.

Вината се проявява в 2 форми:

Умисъл и Непредпазливост

Умисъла е пряк и евентуален.
В Прекия Умисъл има интелектуален и волеви момент.

Непредпазливостта се изразява също в 2 подформи:
Самонадеяност и Небрежност

Последна редакция: чт, 01 мар 2012, 16:24 от Nansen

# 112
Каква съвест, каква вина? Случвало ли се е да ви скачат пияни посред нощ? Дали няма да сте благодарни да се отървете от тях?  Дайте да чуем нещо конкретно кой е убиеца в случая пък тогава да мислим кой е болен.

# 113
Цялата история е много, много тъжна...Като започнем от възпитанието в семейството, което формира личността, минем през психическия тормоз и стигнем до финала. Най - лошото е, че тази история може да се случи на всеки от нас.

# 114
  • Варна
От сайта на БНТ:

"По информация на "По света и у нас" соченият за убиец се е провалил на детектора на лъжата. Експертиза е установила, че по намерения нож има и негови отпечатъци."

Не бях права за експертизата, за 1 ден са я изготвили.

Какво значи има И негови. Ако е бил домакински нож, нормално е да има отпечатъци от всички ползвали го.  Rolling Eyes

# 115
Да, нормално е. Но е възможно например да има кръв по отпечатъците и така да установяват, че не са стари, от предишно ползване.

от БНТ: Обвиненият Илко Радев разказал пред разследващите, че във фаталната вечер бил легнал да спи. В просъница чул силни удари по вратата и докато успее да стане от леглото си върху него се нахвърлили Мартин и Марио Данчеви и техният приятел. Започнала борба. До кревата имало шкафче, върху което в буркан стояли кухненските прибори.
При схватката някой бутнал шкафа и на леглото паднали приборите. Така в ръката на Илко попаднал кухненският нож. Момчето признало, че започнало да го размхваза да сплаши другите трима и те да спрат да го бият. Илко е категоричен, че умишлено не наръгъл никой. Дали това е така тепърва ще се доказва по време на разследването.

# 116
  • Варна
Ама това И негови предполага, че има отпечатъците и на някой друг.

# 117
  • София, център
Но е възможно например да има кръв по отпечатъците и така да установяват, че не са стари, от предишно ползване.

Това не го схванах.

Стари и от предишно ползване не е ли едно и също?!

# 118
да, имах предвид стари като от предишно ползване.

Да "и негови отпечатъци" предполага, че има и нечии други и според мен.

Но според БНТ той е признал, че е държал и размахвал ножа, затова може би в момента не са установили чии са другите отпечатъци.

# 119
Сега позачетох тема, да визира се Перник и според мен с право.
Ще припомня и случая с Мирослава съвсем наскоро,има ли друг град в бг, за който да са създадени толкова вицове на база алкохол, кръчми и насилие.Та си има значение, че са от Перник според мен, и тая слава дето им се носи на перничани според мен въобще не е случайна.
Не искам да кажа, че там няма и възпитани и интилегентни хора, но явно те са малцинство, след като града се олицетворява само с такива неща.
Това стандартната неприязън на софиянци към перничани ли беше?
Навсякъде има убийства, битови скандали, но като са на 100-200-300км от столицата, особено в някое село на г..за на географията някакси по не им се обръща внимание и не стават нарицателни за населеното място.
Не познавам никого от Перник, не съм стъпвала там, но ми се вижда прекалено да ги третирате като отрепки.

А замисляла ли се по въпроса, че стандартите и клишетата са такива защото са верни.
И защо не се говори така за никой друг град околовръст 100км около София.

П.С. Извинявам се за отклонението от темата.

Общи условия

Активация на акаунт