КОЗУНАЦИ - 2012г. - 1

• 100 693
  • 735
  •   1
Отговори
# 555
Venetta мерси PeaceМалко ме затрудняваш,ама айде LaughingПоне Клевъра от Била лесно,ще го намеря де Peace

Gali&presi, aз купувам брашното от Австрия, не мога да ти гарантирам, че това в българската Billa, ще е със същото качество. Но виж какво брашно ползва Еликсир. Нейните козунаци също имат конци винаги. А и виждам, че и ти си от Варна, тъкмо ще можеш да купиш брашното даже от същия магазин.

Незнам как е в Австрия, но принципа на запазените марки на супермаркетите като например Клевър на Била или Аро на Метро е да възлагат на някоя фирма да произведе продукта с материали, техника и работна сила на фирмата производител, но с марката на супермаркета. Ако погледнете на етикета може да видите "произведено за Била от фирма "Х". По принцип избора на производител се прави с конкурс и се избира винаги предложената най-ниска оферта - т.е . целта е да се предложи по-евтин продукт с марката на супермаркета в сравнение със същите продукти на другите производители. За да може цената да е  ниска и атрактивна производителите предлагат най-некачествените суровини и обикновенно там постъпват партини с най-лоши показатели, иначе просто няма как те да спечелят въпросните конкурси- това го знам от собствен опит(просто работех във фирма, която произвеждаше "на ишлеме" за големи супермаркети) Не казвам, че тези продукти не стават за ядене, просто казвам, че са с по-лошо качество в сравнение, с продуктите, които фирмите производители си пускат с тяхната си марка. За това, моя съвет е, ако някое брашно или какъвто й  да е друг продукт с марка на супермаркет ви хареса - вижте коя е фирмата производител и си купувайте нейните продукти с тяхната собствена марка - така хем ще получивате по-качествена стока, хем ще сте сигурни, че винаги купувате едно и също брашно(или поне подобно), защото конкурсите се провеждат често и  производителите се променят! Peace

Аз снощи ползвах копчето СТАРТ/ СТОП и разбира се станаха нещата! Embarassed Още веднъж благодаря на Дядо Хаджия и Еликсир, че ме светнаха за тази "подробност" ! Laughing

Моите козунаци станаха страхотни снощи - за първи път нямам никакви забелжки - Sunglasses Снимах ги, но се сетих, чак като бях увила двата във фолио, а и осветлението беше ужасно - хич ме няма със снимките - незнам защо изглеждат прегорели и без конци - всъщност са доста светли и с мека коричка и имат мнооооооого конци! Както й да е - извинявам се за грозните снимки, но понеже никога не показвам, пък се радвам на постингите със снимки - все пак ще си ги покажа! Embarassed Laughing

Simple Smile

Последна редакция: пт, 06 апр 2012, 10:19 от ssiillvvyy

# 556
  • Варна
здравеите и от мен
Вени ако ми мернеш поста моля те за помощ
вчера отново репетирах с твоята рецепта за козунак
много съм доволна но имам проблем ,втасва много добре , след като оплета и втаса пак добре ,но когато започна да пека ,естествено козунака продължава да нараства ,плетката ми се поразваля даже леко увисва отстрани формата ,формата ми е кексова дълга и тясна ,мисля че е идеална за форма за козунак
точно спазвам пропорциите с продуктите ,само вместо суха мая ползвам жива на юва
мисля да не би да ми е прекалено меко тестото но пък не смея да добавям брашно ,както казах целя към точното придържане към грамажа на продуктите !
къде ли е проблема ? знам че това ще са моите козунаци за празника ,само да успея да докарам и
 идеалната форма !!!

# 557
  • Пловдив

Портокалче, козунака ти е добре......Това за мен е наистина едно от най-важните неща в месенето - да не се слага брашното на 1 път.......По-добре по-често, по-малко и да се изчака хубаво да се омеси преди да се сложи нова порция...Че понякога окото лъже......

Мама Цоцоланка, благодаря за окуражителните думи. Имам и аз едно наум за следващия път да не слагам цялото брашно наведнъж. Човек се учи, докато е жив, а аз съм още начинаеща в работата с теста. Но благодарение на вас съм сигурна, че ще имам успешни резултати Wink

# 558
  • Варна
Аз за козунака на Венета ползвам дори 3 кексови форми.

# 559
 Най-вкусната тема, ухаеща на вълшебство!

Реших да пробвам рецептата на Елексир с киселото мляко, но тя е за машина, а аз нямам и ще е на ръка месено. Видях доста от вас са го правили и го хвалят и аз да не остана по назад. Ако някой от вас е месил на ръка, моля да ми каже как да процедирам технологично. Преди време правих Традиционния козунак на Джема и ми се получиха страхотни козунаци, та си мислех ако спазвам обясненията на нейната рецепта, но с продуктите от рецептата на Елексир все ще стане нещо.

# 560

Реших да пробвам рецептата на Елексир с киселото мляко, но тя е за машина, а аз нямам и ще е на ръка месено. Видях доста от вас са го правили и го хвалят и аз да не остана по назад. Ако някой от вас е месил на ръка, моля да ми каже как да процедирам технологично. Преди време правих Традиционния козунак на Джема и ми се получиха страхотни козунаци, та си мислех ако спазвам обясненията на нейната рецепта, но с продуктите от рецептата на Елексир все ще стане нещо.

Точно както ти си писала с рецептата на Елексир , но технологията си е твоята  Peace.
Аз го месих на ръка , но малко попригодих нещата за месене на ръка и за суха мая и стана превъзходен , чак конци извадих  Crazy
Успех

# 561
  • Варна
Pukanka
моята форма е старичка една такваа тенекиена Grinning
отпреди незнам колко години ,сегашните новите гледам че са по малки и симпатични
ей сега я измерих 33 дълга и 10 см широка
половината доза от рецептата няма ли да доиде малко за форма с такива размери ?

# 562
  • Варна
Не мога да измеря моите сега защото не съм у дома, но като сплета козунаците и ги сложа във формите, заемат някъде към 1/3 от формата като дълбочина. Втасвайки , удвояват обема си, при изпичането се надуват още и така запълват идеално формата без да изкачат. За козунака на Венета ми трябват три форми, а за козунака на Еликсир 2. Просто гледай при сплитането да ти заемат  1/3 от дълбочината на формата и мисля че няма да излизат от формата в последствие.

# 563
  • забравих си мисълта...
здравеите и от мен
много съм доволна но имам проблем ,втасва много добре , след като оплета и втаса пак добре ,но когато започна да пека ,естествено козунака продължава да нараства ,плетката ми се поразваля даже леко увисва отстрани формата ,формата ми е кексова дълга и тясна ,мисля че е идеална за форма за козунак
точно спазвам пропорциите с продуктите ,само вместо суха мая ползвам жива на юва
мисля да не би да ми е прекалено меко тестото но пък не смея да добавям брашно ,както казах целя към точното придържане към грамажа на продуктите !
къде ли е проблема ? знам че това ще са моите козунаци за празника ,само да успея да докарам и
 идеалната форма !!!

Валети,  *Pukanka* вече ти е отговорила. Раздели тестото на три. Така както ми го описваш мисля, че формата ти е малка за това количество. Тестото трябва да заема най-много 1/3 от формата, другите 2/3 трябва да са свободни. Можеш също да го разделиш на три, като двете части са еднакво големи и подходящи за формите, а третата част може да е по-малка и да я сплетеш като този кръглия, който съм показала тук. Аз го сплетох с 4 фитила и беше малък като кифличка, но изглежда само голям. Как се сплита можеш да видиш тук. А другите три съм ги пекала в тавата на печката, но те са сплетени с шест фитила. Тази година не ми се разливат толкова формите и аз не знам на какво се дължи това.

Хе хе, писали сме по едно и също време с  *Pukanka*. А щом мислим еднакво, значи всичко е ОК. Simple Smile)))

# 564

Точно както ти си писала с рецептата на Елексир , но технологията си е твоята  Peace.
Аз го месих на ръка , но малко попригодих нещата за месене на ръка и за суха мая и стана превъзходен , чак конци извадих  Crazy
Успех

Супер! Аз и за сухата мая щях да питам, да я активирам, т.е. да процедирам както със живата ли или е различно, че аз ще ползвам на Йоткер сухата.

# 565
Пуканка,благодаря за отзивите,радвам се,че ти е харесал козунака!А яйцата са много веселушки,супер са! Peace  bouquet
Ива,за козунаците,пък и за друго тесто с мая,не се осланяй на продължителността на втасване предвидено по коя да е програма,а наблюдавай тестото,като набухне хубаво и се удвои можеш да оформяш.

Ейййй,Маме,всичко ти е станало бонбон,пък панетонето е трепач,още повече че обичайно панетонетата  нямат конци,пък твоето си има в изобилие -идеално е!Ей с такава карамелена коричка ми е най-много на сърце   bouquet И на Мина усуканите са ти станали отлични! Hug
Осмицата също! Peace

gali&presi,на Била брашното е много добро,на София мел е възложено.Правила съм много пъти с него,няма грешка! PeaceАз ползвам или Клевер,или София мел /най-често/ или Мелко.Други марки не експериментирам.

aksiniq,поне на снимката ми изглежда съвсем добре козунакът ти. Peace

ssiillvvyy,конците се виждат много добре и си личи колко са много,браво! PeaceА понякога и моите като ги снимам излизат едни черньовци,пък иначе не са чак толкова Party.

Валети,точно по отношение на брашното не трябва да се придържаш към точните грамажи за каквото и да е тесто,защото големината на яйцата и гъстотата на млеката е различна,хигроскопичността на брашното-също. Peace
То затова често сме коментирали ,че най-правилната мярка за брашното е "на око" или "колкото поеме".

lst,действай си както си знаеш,просто с тези продукти този път. Hug Сухата може и да не я активараш,пък като искаш направи го,няма да е грешка. Peace Само гледай да улучиш количеството суха,да не го чакаш и ти цял ден да се надигне,че като чуя Йоткер и брррррр!

Ех,Вени,тези плетените с 6 фитила вече съвсем ми изглеждат невъзможни,все имам чувството,че ще се объркам.Ти ги правиш идеални! Hug

# 566
  • София
Здравейте момичета,

И аз се нареждам в списъка на тези, които благодарение на вас започнах да правя питки и дори козунаци- нещо, което не ми е и минавало през ума преди една година и съм си мислила, че е ужасно сложно  Hug
Днес правих втория козунак в живота си - по рецепта на Венета и се получи чудесен. Правих го с 1кг брашно, спазих абсолютно точно пропорциите, като добвих есенции ром, ванилия и лимон и по съвет на Еликсир от тази тема увеличих маята (суха на Д-р Йоткер) и вместо 2пак, сложих 3. Но ми се стори малко течността, брашното пое всичко и стана твърдичко, та добавих с 50% повече мляко. Тестото стана чудесно и втаса много бързо, дори се утрои. Единствено след сплитането при второто втасване ми се беше накъсала плетката. Може би е нормално тестото да е по-твърдо и не е трябвало да добавям мляко newsm78 или пък е превтасало? В крайна сметка резултата беше чудесен - мекичък, вкусен и с конци, с изключение на накъсаната плетка.
Предишния път правих козунака по др. рецепта и отново течноста не ми достигна и добавях. Може би се бъркам с питките и тестото трябва да е по-твърдо?
Искам да попитам каква трябва да е мощността на миксера, за да може да меси без проблем? Моят е 300W -Бош и доста го измъчих с тази доза. Иначе преди се е справял с 0,5кг и за питка и за козунак без проблем.
Още веднъж ви благодаря за чудесните творения ,които показвате, съветите, които давате и така вдъхновявате начинаещите като мен  bouquet

# 567
момичета ,
имам въпрос към вас !
При правенето на бриоши , каква е целта ,та да престоява в хладилник тестото .Извинете за глупавия въпрос ! Praynig

Последна редакция: пт, 06 апр 2012, 19:14 от lorys

# 568
  • София
здравеите и от мен
 идеалната форма !!!

Валети,  *Pukanka* вече ти е отговорила. Раздели тестото на три. Така както ми го описваш мисля, че формата ти е малка за това количество. Тестото трябва да заема най-много 1/3 от формата, другите 2/3 трябва да са свободни. Можеш също да го разделиш на три, като двете части са еднакво големи и подходящи за формите, а третата част може да е по-малка и да я сплетеш като този кръглия, който съм показала тук. Аз го сплетох с 4 фитила и беше малък като кифличка, но изглежда само голям. Как се сплита можеш да видиш тук. А другите три съм ги пекала в тавата на печката, но те са сплетени с шест фитила. Тази година не ми се разливат толкова формите и аз не знам на какво се дължи това.

Хе хе, писали сме по едно и също време с  *Pukanka*. А щом мислим еднакво, значи всичко е ОК. Simple Smile)))

Да разбирам ли, че ако сложим тестото в по дълбок съд плетката ще се запази ?

Щото в пекарните козунаците ги печат в пещ и даже си мисля, че не са в тави.

# 569
  • забравих си мисълта...
здравеите и от мен
 идеалната форма !!!

Да разбирам ли, че ако сложим тестото в по дълбок съд плетката ще се запази ?
Щото в пекарните козунаците ги печат в пещ и даже си мисля, че не са в тави.

Дядо Хаджия, нали става дума, че козунака на Валети е излязъл от формата и увиснал от нея, поне аз така го разбрах  това, но  мисля, че не само аз, защото и *Pukanka* е дала същото обяснение като мен. Дори сме писали заедно и все едно сме си чели мислите с нея. Затова препоръчвам да се сложи във форма и тестото да я запълни най-много до една трета. Иначе, също съм писала, че аз моите козунаци ги пекох в тавата на фурната, трите заедно, никъде не съм споменала във форма и пак не се развали плетката.
Ако те е объркал израза "не ми се разливат толкова формите", то аз мисля, че става ясно, че се отнася до формата на козунака.
Но някой път просто мислим различно и може би затова се разминаваме в това, кой какво е искал да каже и кой какво е разбрал. Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт