Трудова борса и обезщетение

• 250 568
  • 1 706
  •   1
Отговори
# 1 305
Здравейте!С днешна дата си пуснах молба за напускане на работа.Тъй като е доброволно,знам,че от бюрото по труда ще получавам мисля 160 лв.за 4 месеца.Искам обаче да ме назначат някъде и да ме съкратят след това,за да взимам по-голямо обезщетение.Какво е то при осиг.доход 860лв?

# 1 306
Грубо: 60% от тая цифра.

# 1 307
  • София
Казусът е следния: Налага се да напусна по чл.326 ал.1 (с едномесечно предизвестие), понеже алтернативата е след известно време да ме уволнят дисциплинарно. Бях по майчинство една година, втората съм я прехвърлила на майка ми - тя гледа детето. В момента тече втората година от майчинството. Имам ли право да се запиша в БТ? Ако ме назначат фиктивно в друга фирма и ме съкратят, за да получавам 60% обезщетение? Не знам дали имам право на това, тъй като детето ми няма още 2 годинки...

# 1 308
Казусът е следния: Налага се да напусна по чл.326 ал.1 (с едномесечно предизвестие), понеже алтернативата е след известно време да ме уволнят дисциплинарно. Бях по майчинство една година, втората съм я прехвърлила на майка ми - тя гледа детето. В момента тече втората година от майчинството. Имам ли право да се запиша в БТ? Ако ме назначат фиктивно в друга фирма и ме съкратят, за да получавам 60% обезщетение? Не знам дали имам право на това, тъй като детето ми няма още 2 годинки...

Не могат да те съкратят. За да те съкратят, преди детето да навърши 3 години, е необходимо разрешение от Инспекцията по труда.

# 1 309
  • някъде
Знаете ли дали има някакви курсове към бюрото по труда или за всеки град е различно?

# 1 310
различно е май.

# 1 311
  • София

Не могат да те съкратят. За да те съкратят, преди детето да навърши 3 години, е необходимо разрешение от Инспекцията по труда.

Те ще искат ра решение и Инспекцията ще им го даде. Не искам да се стига до дисциплинарно уволнение и затова напускам

# 1 312
всъщност какво епохално се случва при уволнение, което да е различно от взаимно съгласие?

работодателите си правят каквото си искат, иначе уж работника е защитен!

# 1 313

Те ще искат ра решение и Инспекцията ще им го даде. Не искам да се стига до дисциплинарно уволнение и затова напускам

Не говоря за настоящия работодател, а за следващия. Този, който казвате, че ще Ви назначи фиктивно, за да Ви съкрати. Не може да Ви съкрати. Едно е да се иска разрешение за дисциплинарно уволнение. Съвсем друго е да се иска разрешение за съкращаване на ей сега назначена служителка.

# 1 314
А как ще се случи това дисциплинарно уволнение? Нали си в майчинство сега?
Как така се връщаш и те уволняват дисциплинарно?

Нищо лично, искам да ти кажа, че твоето мнение се оказа правилно. Peace

Изгубила съм си правото на 60% обезщетение, остатъка от 6 месеца ми е изгорял, тъй като съм работила 1 година.
Сега съм на минимално, 4 месеца. Sad

# 1 315
Е как ще се случи дисциплинарно уволнение - ще измислят, че е закъснявала за работа или нещо в ущърб на компанията и така, възможности колкото щеш, не е като да не са изобретателни работодателите...

# 1 316
Със задна дата?

# 1 317
Не със задна дата, естествено, тя е писала след известно време - т.е. тя иска да се върне на работа или вече се е върнала, защото пише, че е прехвърлила майчинството на майка си. Но те не искат тя да се връща и са й казали, че или напуска, или след някой друг месец ще бъде уволнена дисциплинарно, а през това време най-вероятно ще има и психически тормоз. Аз така го разбрах нейния казус,

# 1 318
Не със задна дата, естествено, тя е писала след известно време - т.е. тя иска да се върне на работа или вече се е върнала, защото пише, че е прехвърлила майчинството на майка си. Но те не искат тя да се връща и са й казали, че или напуска, или след някой друг месец ще бъде уволнена дисциплинарно, а през това време най-вероятно ще има и психически тормоз. Аз така го разбрах нейния казус,

Има голяма вероятност да си го разбрала грешно, защото в случая нещата не се свеждат до работодателска изобретателност. Тя има защита. Което значи, че работодателят трябва да защити това дисциплинарно уволнение пред ИТ. Не може да си измисли, защото трябва да и е поискал писмени обяснения, преди да я е освободил. Изобщо не е лесно да се получи такова разрешение. А с измислено основание е на практика невъзможно.

За дисциплинарно уволнение трябва да е закъсняла по повече от час три пъти в рамките на месец. Като пир всяко закъснение трябва да са и искани обяснения. Ако тя не е направила тези закъснения, не виждам какви обяснения ще пише.

А и в такъв случай щеше да пита как да се защити, а не как да вземе по-добро обезщетение. За мен в случая по-скоро основание за дисциплинарното уволнение вероятно съществува. И то стабилно, щом е сигурно, че на работодателя ще му дадат разрешение. За закъснения разрешение няма да дадат. Това е сигурно.

А как ще се случи това дисциплинарно уволнение? Нали си в майчинство сега?
Как така се връщаш и те уволняват дисциплинарно?

Нищо лично, искам да ти кажа, че твоето мнение се оказа правилно. Peace

Изгубила съм си правото на 60% обезщетение, остатъка от 6 месеца ми е изгорял, тъй като съм работила 1 година.
Сега съм на минимално, 4 месеца. Sad

Жалко. Не винаги се радвам да съм права Sad Но правилото за 9-те месеца си го следят строго.

Последна редакция: чт, 21 сеп 2017, 13:38 от Нищо лично

# 1 319
ако имаш 10 м., използваш 3, поработиш 6 м. -  това НЕ означава че имаш 7 м. пари за взимане.

Общи условия

Активация на акаунт