Трудова борса и обезщетение

• 250 539
  • 1 706
  •   1
Отговори
# 1 320
ако имаш 10 м., използваш 3, поработиш 6 м. -  това НЕ означава че имаш 7 м. пари за взимане.

Напротив, точно това означава. В нейния случай обаче, тя беше поработила година.

# 1 321
да бе. а ако си поработил 6-7 отиваш за ОЩЕ 7 м. на борсата (шибан израз)?

# 1 322
да бе. а ако си поработил 6-7 отиваш за ОЩЕ 7 м. на борсата (шибан израз)?

Точно така. Ако си останал без работа в рамките на 9 месеца от започването, правото на обезщетение се възстановява.

(5) (Доп. - ДВ, бр. 100 от 2010 г., в сила от 1.01.2011 г., бр. 99 от 2012 г., в сила от 1.01.2013 г., бр. 98 от 2016 г., в сила от 1.01.2017 г.) Ако по време на получаване на паричното обезщетение лицето започне да упражнява дейност - основание за задължително осигуряване по чл. 4 или трудова дейност по законодателството на друга държава, която бъде преустановена след по-малко от 9 месеца, изплащането на паричното обезщетение се възстановява за оставащия към датата на прекратяването период, ако регистрацията на лицето в Агенцията по заетостта е направена в срок 7 работни дни от прекратяване на трудовата дейност. Ако регистрацията е направена след този срок по неуважителни причини, изплащането на паричното обезщетение се възстановява от датата на новата регистрация за оставащия към датата на прекратяването период, намален със закъснението.

# 1 323
да ама кое е оставащ период. остават ти 7 м. или остават ти до дата Х, която "о виж ти, тя идва след 20 дена"?

# 1 324
  • до най-прекрасния мъж
За съжаление наистина така се подкрепя майчинството в БГ.
На моя позната работодателят изпрати писмо до ИТ, че иска разрешение за съкращаване в щата на майка на две деца - на 1 г. и на 4 г., защото намалява обемът на работа и този щат не им е нужен вече. Разрешението им го дадоха без проблеми. По време на бременността на познатата ми /беше в болничен през цялото време заради тежка бременност с проблеми/ и 1-вата година от отпуската й за отглеждане на малко дете /а и след това/ имаше друга служителка, която обаче не назначиха на трудов договор, а на граждански. Така хем уволниха майката, хем другата служителка си остана на работа и щатът беше съкратен фиктивно. Реално намери се вратичка да се освободят легално от нея с подкрепата на БГ държава.
Момичето искаше да се върне на работа след 1-вата година и е ходила всеки ден, стриктно е спазвала работното си време, но по цял ден не са й давали задачи и тя е седяла милата на бюрото в продължение на 2 седмици и е чакала присъдата си. И това просто защото е имала тежка бременност.
Та нищо не може да ме учуди в БГ.

# 1 325
съвсем традиционно. нещо като хвърляне на отпадъци ДО кошчето.

# 1 326
да ама кое е оставащ период. остават ти 7 м. или остават ти до дата Х, която "о виж ти, тя идва след 20 дена"?

Остават ти 7 м.

За съжаление наистина така се подкрепя майчинството в БГ.
На моя позната работодателят изпрати писмо до ИТ, че иска разрешение за съкращаване в щата на майка на две деца - на 1 г. и на 4 г., защото намалява обемът на работа и този щат не им е нужен вече. Разрешението им го дадоха без проблеми. По време на бременността на познатата ми /беше в болничен през цялото време заради тежка бременност с проблеми/ и 1-вата година от отпуската й за отглеждане на малко дете /а и след това/ имаше друга служителка, която обаче не назначиха на трудов договор, а на граждански. Така хем уволниха майката, хем другата служителка си остана на работа и щатът беше съкратен фиктивно. Реално намери се вратичка да се освободят легално от нея с подкрепата на БГ държава.
Момичето искаше да се върне на работа след 1-вата година и е ходила всеки ден, стриктно е спазвала работното си време, но по цял ден не са й давали задачи и тя е седяла милата на бюрото в продължение на 2 седмици и е чакала присъдата си. И това просто защото е имала тежка бременност.
Та нищо не може да ме учуди в БГ.

Първо, това изобщо не е вратичка, а си е законово право на работодателя.

Второ, как и дали са му дали разрешението лесно или трудно, можеш само да гадаеш. За майка със защита, разрешение за съкрашаване от ИТ се взима много, много трудно. И го казвам от личен, дългогодишен опит, а не от разкази на познати. Изобщо отказват, без дори да разглеждат казусите по същество.

И трето, не е останала без работа, защото е имала тежка бременност, но това е един съвсем друг разговор. Все пак, явно другото момиче се е справяло. В случая работодателят е трябвало да вземе решение коя от двете да остави и го е взел. Другото момиче пък може, освен да се справя с работата по-добре, да гледа и издържа болен вкъщи. Откъде да знаем? Защо по правило работодателя е гаден, защото е освободил дадена служителка? И защо по правило служителката е добра такава, само защото има деца? И защо, като цяло, щом работодател реши да освободи майка, той е против майчинството?

Последна редакция: чт, 21 сеп 2017, 15:52 от Нищо лично

# 1 327
  • до най-прекрасния мъж
Да речем, че имам инфо от кухнята на фирмата, не само гледната точка на момичето. Подбудата е съвсем различна от качествата на служителките. Мисълта ми е, че има начин и не е трудно да вземеш разрешение от ИТ.
Знам какво говоря!

# 1 328
Едно е "има начин да вземеш разрешение", а съвсем друго "разрешението им го дадоха без проблем".
А "знам какво говоря" е меродавно да напишеш, когато лично, като представляваща работодател, поискаш такова разрешение и го получиш. Тоз ми каза, онзи ми разказа.....не е много убедително.

# 1 329
  • до най-прекрасния мъж
Вярвай ми, наистина го взеха безпроблемно! Инфото ми е много достоверно Simple Smile

# 1 330
Ако работодателят иска да освободи майка, дори не е нужно да я съкращава.
Може да ѝ предложи добро обезщетение, по чл.331, така че и двете страни да са доволни.
При нас имаше такъв случай. Стиснаха си ръцете, хем майката беше на мениджърска позиция, но не се разбираха с директора.

# 1 331
  • до най-прекрасния мъж
Начини винаги има, но нали знаеш, че комбинацията стиснат шеф и добре заплетена интрига със любовни елементи между шеф и подчинена води до търсене на начини да елиминация на конкуренцията и задържане на върха. Много грозна история. Жал ми е за момичето, защото е кадърна, но това е БГ действителността. Никой не е защитен. А момичето си знае много добре правата, но не й се занимаваше да остава да работи в такава среда след всичко случило се.

# 1 332
Т.е. в действителност не е останала без работа, защото е имала проблемна бременност. Останала е без работа, защото работодателят е предпочел друг служител. Причините явно са от лично естество и не смятам, че е коректно чувствата на някакви хора да се разнасят по форума в темата за обезщетения от БТ. Хората имат право да се обичат, да са щастливи и да наемат на работа когото предпочитат.

Колкото до правата, които си знае познатата ти, само да уточня, че ако работодателят има разрешение, правата и се изчерпват с това да си получи документите и една заплата, ако остане поне месец без работа. Толкова са и правата, независимо дали и се занимава или не.

# 1 333
  • до най-прекрасния мъж
Форумът е анонимен, нали така. Не съм споменавала имена на хора и фирми, така че острият ти тон не е на място.
Мисълта ми беше, че врати в закона има и работодателите винаги могат да намерят законен начин да уволнят майка с малко дете. Реална защита в БГ НЯМА, тя е само на хартия. Момичето знаеше за ситуацията и беше убедено, че не могат да я пипнат и ще се върне на работа, но ето че може и то съвсем законно.

# 1 334
Виж сега. Реална защита има и ти го казвам като човек, на когото се е налагало да освободи не една или две майки, връщащи се с вирнат до небето нос поради факта, че и за пет пари работа да не вършат, "не могат да ги пипнат". И то не защото са добри професионалисти, а защото видиш ли, са родили дете. Което какво общо има с работата, грам не е ясно.

Защита не само, че има в БГ, ами вероятно ще се изненадаш, но подобна глупост в нито една друга нормална държава не съществува. В САЩ платеното майчинство е три месеца. Ако искаш ги ползвай преди раждане, ако искаш - след, но след три месеца, ако не се върнеш на работа, после може и да няма къде да се върнеш. Няма защити, няма обезщетения.

А приятелката ти, като и сметна възрастите на децата, или е влязла от едно майчинство директно в "проблемна" бременност, или пък е излязла в болнични веднага след изпитателния срок. (В зависимост от това дали при този работодател е работила и по време на първата бременност). Във всеки случай, тази жена през последните 4 години не е работила особено. И аз да съм и работодател, и аз няма да я чакам 4 години и ще и намеря заместник. А дали заместника ще е майка ми, братовчед ми или любовника ми, си е изцяло моя работа и няма никакво отношение към държавата, законите или отношението ми към майчинството като цяло. А ти се опита да подведеш със сълзлива история, която обаче разказа до половина. Но като сглобиш това майчинство с първото, картинката става една по-друга.
И понеже явно не разбираш от намеци, да питам в прав текст. Историята на "познатата" ти защо е по темата?

P.S. Анонимен е последното нещо, което този форум е Wink

Общи условия

Активация на акаунт