Трудова борса и обезщетение

• 250 515
  • 1 706
  •   1
Отговори
# 1 365
Здравейте!

Записана съм като безработна в бюрото по труда и получавам обезщетение от НОИ, но си намерих работа и знам, че имам кратък срок да се отпиша. Въпросът ми е има ли как това да се случи електронно с имейл, защото не ми се иска да закъснявам за работа? И първо в бюрото, после в НОИ ли трябва да се отпиша?
Благодаря!

Бившият ми мъж каза, че се е отписал с имейл, с прикачен ТД.
Първо БТ.
В НОИ, ако имаш ПИК, направо с него. На мен така ми казаха, да се отпиша с ПИК.

# 1 366
Здравейте. Скоро ще ми изплатят последно обещетение по безработица. В БТ ми казаха, ако реша да прекратя регистрацията си там трябва официално да се отпиша, автоматично при неявяване вече не ставало и регистрацията се продължава. Има ли тук някакви капанчета? И в какъв срок трябва да подам декларация в НАП, че вече ще се осигурявам здравно сама. Ако някой наясно с това, моля за съвет.

# 1 367
да бе не ставало. мен бързаха да ме отпишат пък сега не става.

# 1 368
  • Варна
Здравейте, имам следното питане, колко често се ходи за подпис в бюрото по труда, след пъроначалната регистрация? Сещам се, че едно време беше всеки месец.

Благодаря!

# 1 369
Може би зависи от инспектора. На мен ми даваха дати през два месеца

# 1 370
Здравейте, имам следното питане, колко често се ходи за подпис в бюрото по труда, след пъроначалната регистрация? Сещам се, че едно време беше всеки месец.

Благодаря!

На 2 месеца е сега.

# 1 371
  • София
Не е вярно това.
Зависи на колко години си. Аз съм под 30 и ми казаха, че трябва да ходя всеки месец.
В регистрационната карта ще ти вписват всеки път кога да отидеш.

# 1 372
Скоро се отписвах и на една госпожа след мен ѝ казаха всеки месец да ходи.

# 1 373
имат си некви странности. може би до 1 година през месец а след това всеки и след 1 и половина приканване за отписване.

# 1 374
Здравейте, имам много спешен и важен въпрос.

На 21-ви ноември подписах трудов договор, като датата за започване на работа е 4-ти декември. До 24-ти ноември би трябвало да получавам обезщетение за безработица, като парите за месец ноември се изплащат на 15-ти декември.

Ходих в бюрото по труда да ги питам кога трябва да се отпиша. Те ме изпратиха да питам в НОИ. Днес един служител на НОИ погледна, че фирмата-работодател още на 21-ви ноември ме е регистрирала. Днес се отписах от НОИ като попълних една декларация, че от 4-ти декември започвам работа. Отделно са ми дали трудов договор  само с един подпис, липсват подписа на другия шеф и печат. Служителят от НОИ ми каза, че трябва да се отпиша в бюрото по труда с дата 4-ти декември.

Въпросът е, че на някои места в интернет четох, че 7-дневният срок е от датата на подписване на договора, а на други места чета, че този срок тече от влизане в сила на договора, т.е. от реалното започване на работа.  

Моля ви кажете ми каква е истината - от кога се счита договора ми - от 21-ви ноември или от 4-ти декември?

Излиза, че ако наистина срокът е от датата на подписване аз съм изпуснала този 7-дневен срок и през декември оставам без пари (заплата ще ми дадат чак на 5-6-ти януари).  

Благодаря много предварително!

# 1 375
Не си изпуснала нищо.
Броят се 7 дни от започване на работа. Т.е. от 4.12.
Договорът може да се сключи по-рано, но той влиза в сила след като започнеш работа.

# 1 376
Здравейте,
интересувам се относно отписването от Бюрото по труда поради започването на работа.
Казаха ми, че мога да им изпратя сканирано Заявление -декларация на електронната поща, за да не ходя лично.
Нещо друго трябва ли да изпращам като приложени документи, например копие на трудов договор или нещо друго? Предварително благодаря !

# 1 377
Да, сканиран ТД трябва.

# 1 378
Здравейте.
Знам, че при съкращение, ако не са минали 3 години от началото на последното обезщетение за безработица, то се взима минимална борса за 4 месеца по 7.20 на ден.
Минималната борса предполагам се включва в това и пак се броят 3г?
Въпросът ми е, ако сега взимам такава минимална борса за 4 месеца, а например зимата ме съкратят, ще взимам пак минимална, защото не са минали 3г, нали?
Благодаря предварително. Simple Smile

# 1 379
ми да. като трябва да минат и 9 месеца работа май след борсата.

борса - работа ( 9 м.) - борса - работа - и така до безкрай май може.

Общи условия

Активация на акаунт