Трудова борса и обезщетение

• 250 516
  • 1 706
  •   1
Отговори
# 1 350
за какво точно да ти плащат 13 заплата?

# 1 351
Една позната напусна началото на м.Септември мястото на което работеше и получи пропорционално 13 си заплата.Чудех се дали е по преценка на работодателя....

# 1 352
Една позната напусна началото на м.Септември мястото на което работеше и получи пропорционално 13 си заплата.Чудех се дали е по преценка на работодателя....

Ами зависи как е формулирана тази 13-та заплата. Ако е нещо като бонус, си е изцяло по преценка на работодателя. Ако не е с бонусен характер, а е договорно задължение с постоянен характер, тогава трябва да се прегледат условията, при които се счита за дължимо.

В общия слуцай, това са допълнителни заплащания с цел стимулиране на служителите и не се изплащат на напуснали или напускащи.

# 1 353
Здравейте момичета искат да ме съкратят от работа, но члена който ми предлагат е несправяне с работата, т.е. вид уволнение. По кой член трябва да е за да се води съкращение?

# 1 354
Здравейте. Искам да попитам някои неща,защото знам че  тук има доста запознати. Започнах работа на договор Януари 2015. Излязох в болнични Декември 2015 защото бях бременна в 5 месец а условията на работа бяха тежки. Така април 2016 родих. Другата година ми изтича майчиството на 02.04 и няма как да се върна там. Няма да ме съкратят а искат да напусна. Ок,ще напусна защото наистина е невъзможно да имаш дете и да работиш там. Стажа който ми се събира е от януари 2015 до април 2018г. Имам близки които да ме назначат в тяхна фирма. Въпроса ми е колко време трябва да се водя на работа в новата фирма за да ме съкратят и да изляза на борсата? Колко месеца ще имам право да взимам? Благодаря

# 1 355
Здравейте момичета искат да ме съкратят от работа, но члена който ми предлагат е несправяне с работата, т.е. вид уволнение. По кой член трябва да е за да се води съкращение?

Малко на два фронта си пишем. Съкращение е едно единствено основание - чл.328, ал.1, т.2 - закриване на част от предприятието или съкращаване на щата. Всяко друго основание е или напускане (ако е по инициатива на служителя), или уволнение (ако е по инициатива на работодателя), или поради изтичане на срок, или по взаимно съгласие. Няма друго основание, което "да се води" съкращаване.
Което обаче няма нищо общо с въпросът, който ми зададе, а именно кое каков обозещетние ти носи. Защото, независимо че ти на чл.328, ал.1, т.5 му казваш "един вид уволнение"  (и то си е точно такова), това пак ти дава пълни права на борсата.

Здравейте. Искам да попитам някои неща,защото знам че  тук има доста запознати. Започнах работа на договор Януари 2015. Излязох в болнични Декември 2015 защото бях бременна в 5 месец а условията на работа бяха тежки. Така април 2016 родих. Другата година ми изтича майчиството на 02.04 и няма как да се върна там. Няма да ме съкратят а искат да напусна. Ок,ще напусна защото наистина е невъзможно да имаш дете и да работиш там. Стажа който ми се събира е от януари 2015 до април 2018г. Имам близки които да ме назначат в тяхна фирма. Въпроса ми е колко време трябва да се водя на работа в новата фирма за да ме съкратят и да изляза на борсата? Колко месеца ще имам право да взимам? Благодаря

Случаят Ви е критичен, понеже границата между 4 и 6 месеца обезщетение е 3 години, а към 02.04 Вие ще имате 3 години и 2-3 месеца (не знам кога през януари сте започнала работа). Така че, като начало е много важно да се задържите наистина до догодина. Иначе няма да имате 3 години стаж и ще получавате само 4 месеца обезщетение.

Колко трябва да стоите на новата работа, зависи от това какво обезщетение искате да получавате. Защото Вие през последната година не сте имала заплата и съответно това е време, което се зачита за трудов стаж, без да се правят осигурителни вноски. Не знам на каква заплата сте осигурявана преди да излезете в маичнство, но е добре изобщо да си направите сметка дали имате шанс да получавате над минималното. Да не се окаже, че наемането Ви във фирмата на приятелите Ви е безсмислено.  Дайте на някой да Ви карлкулира нещата, за да не се окаже че като осигуровки за фиктивното Ви осигуряване при приятелите Ви сте дала повече, отколкото ще "спечелите".

За справка, ако просто напуснете и се регистрирате в БТ, ще получавате минималното обезщетение за 4 месеца.

Последна редакция: пн, 02 окт 2017, 15:46 от Нищо лично

# 1 356
  • до най-прекрасния мъж
Може би не желаят да правят подбор, ако има повече лица, назначени на същата длъжност и са й предложили този вариант, за да си ползва пълна борса. Ако е така, не виждам нищо притеснително. В крайна сметка важно е да се докажеш в определена сфера, а не кой, кога и по какъв член те е освободил.
P.S. Имам предвид момичето, което искат да "уволнят" за несправяне с работата.

# 1 357

Това ми излиза като осигуряване за 2015 от фирмата,като първия ред от 191 лв е за януари защото не беше пълен месец. На кого мога да дам да ми изчисли?

# 1 358
На някой счетоводител.

2015-та не е от значение. Обезщетението се изчислява от дохода 24 месеца преди регистрацията. Т.е., ако се регистрираш април 2018-та, се взима дохода от април 2016-та до март 2018-та.

Така като гледам, няма много смисъл от този фиктивен договор. Единственото, което ще постигнеш с него е, че ще взимаш обезщетение 6, а не 4 месеца. Но сумата не знам дали ще ти покрие даже разходите по фиктвиния договор.

Последна редакция: вт, 03 окт 2017, 09:35 от Нищо лично

# 1 359
Благодаря

# 1 360
  • Ловеч
Още един въпрос -
Ако по време на платена борса подпишеш договор на 4ч или граждански спират ли ти плащанията?

# 1 361
сложни изчисления. не трябва да печелиш повече от еди колко си. но намалението в това, което взимаш от НОИ май е сигурно.

# 1 362
  • Ловеч
Борсата е ~ 280, договора на 4ч е 225... нещо такова.

# 1 363
  • София
Здравейте!

Записана съм като безработна в бюрото по труда и получавам обезщетение от НОИ, но си намерих работа и знам, че имам кратък срок да се отпиша. Въпросът ми е има ли как това да се случи електронно с имейл, защото не ми се иска да закъснявам за работа? И първо в бюрото, после в НОИ ли трябва да се отпиша?
Благодаря!

# 1 364
какво ли максимално могат да те накажат. 6м. да не се регистрираш в БТ Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт