Трудова борса и обезщетение

• 250 332
  • 1 706
  •   1
Отговори
# 135
  • В полите на Витоша :)
А няма ли вариант nelito788 да подпише декларация, че няма да иска никакви обезщетения от работодателя - нито за неспазено предизвестие, нито ако до 1 месец не си намери работа?

# 136
# 137
Здравейте, моля за информация или съвет относно моят казус. Фирмата трябваше да се закрие този месец, разпусната е, а с шефа си комуникирах само по телефона. Намерих си друга работа и ме очакват да почна, но въпросният господин се покри и не отговаря нито на обаждания, нито на смс. Нямаме офис вече, а и не знам къде да го намеря, реално няма кой да ми оформи документите. книжката трудовата е в мен, мога и печат да намеря, но дотам. Притеснявам се страшно много за новото си работно място, какво реално трябва да направя, да подам сигнал в Главна инспекция по труда и от там вероятно да ми прекратят служебно договора или има друг вариант? Благодаря на всички отзовали се   bouquet

Благодаря ви момичета   bouquet

wild_rabbit Аз казах, че няма кой да ми оформи документите, няма счетоводител от миналата година. Така че и да го търся, той вече няма пълномощно и може да ме оформи до септември 2013

Иначе заплати всичко ми е изплатено точно, няма какво да търся освен прекратяване на договора.
] Статусът на фирмата, е че не прекратена, води се старият ни адрес, но ние не сме там от миналата година и да пратя заявление там няма кой да го получи, няма наематели в старият офис.. направо нямам думи, такова чудо ми се случва за първи път. Аз съм единственната българка във фирмата всички се осигуряват в чужбина и затова съм си оставена на самотек.

Чудя се как няма регулаторен орган, който да защити правата ми при изчезване на работодател  Shocked Направо се чудя какво да правя сега при реално започване на работа без да имам прекратяване на старият договор.

# 138
  • тук-там
Е как така без счетоводство. Кой подава Д 1 и 6? Кой ви подаде годишния отчет, декларация и т.н.
Щом имаш печат - пускай едно уведомление по чл. 62 на хартия в НАП и .....тъпо, ама ако нямаш друг начин.

# 139
Е как така без счетоводство. Кой подава Д 1 и 6? Кой ви подаде годишния отчет, декларация и т.н.
Щом имаш печат - пускай едно уведомление по чл. 62 на хартия в НАП и .....тъпо, ама ако нямаш друг начин.

Тъпо, но не мисля, че изобщо се е занимавал да пуска каквито и да е заявления. Иначе аз съм осигурена, но каква каша ще е в моите документи, които не са пускани като служител не знам.

чл. 62 за какво е точно и мога ли аз да го пусна, като нямам електронен подпис и не съм опълномощена  newsm78 Сори за въпросите, но за мен е като тъмна Индия и можете да си представите

# 140
Не, не можеш. Естествено, винаги може да ти се случи някоя блееща девойка в НАП, която да ти приеме документите, но при всички положения ще трябва да се подпишеш от името на шефа си.

Отиди в инспекцията по труда. Оттам биха могли да го издирят в качеството му на работодател, щом фирмата е все още действаща.

Нещо обаче остава неясно в разказа ти. Ти до кога си била на работа и защо още при прекратяването не са ти оформени документите? Казваш, че всичко ти е изплатено, а счетоводителка няма от края на миналата година. Значи в един момент, в края на миналата година сте прекратили сътрудничеството си с този работодател. Защо тогава не е оформено всичко, а сега, половин година по-късно търсиш вариант. И твоят статут през тези месеци какъв е? На служител, на бивш служител....Работиш ли, безработна ли си, кой те осигурява....Някои неща не ми се връзват.

И какво значи "моите документи не са пускани като за служител"? Кои документи и като за какво са пускани, че казваш че е каша в тях?  

# 141
Зина, просто е доста дълга и широка, за да влизам в подрбности, затова ти се губят моменти. Фирмата се разпусна, ( под разпусната имам впредвид, че останахме 3 ма души, които работехме дистанционно и само аз съм българка и се осигурявам на БГ договор), но аз останах половин година и работех за него по други проекти, за които всеки месец ТОЙ ми превеждаше заплата, ( за да се преведе сума по банкова сметка от името на фирмата не мисля, че е нужен счетоводител) той има намерение да отваря друга фирма и докато това се случи ме държеше в тази, затова не съм си оформяла документите, защото съм получавала заплата през всичкото това време. Няма счетоводител, виждам че съм осигурена, но доколкото знам и да не е внасял документи щом се водя на договор съм защитена относно осигуровките, а вече ако той нещо не е пускал, НАП ще си го гони него. ...
Така, че търся вариант от две седмици, а не от половин година...Разбира се, обещанията бяха, че той ще наеме и ще ми оформи документите..

Не мисля, че фактологията има значение, просто исках да обясня - няма счетоводите, няма шеф, има служител и какъв е закона, ако не мога да го намеря или той няма желание за съдействие. Като чужденец той не е обвързан кой знае колко с тази държава и ако утре мине през летището и не се върне, няма да му и дреме, защото знае, че няма кой да му търси отговорност. Но аз си оставам с моят казус...

A, иначе за документите ми имах впредвид, че доколкото знам, всеки месец счетоводител оформя документи и бланки за служителите и ги подава, такива документи не са подавани, уговорката беше, че ще се подадат със задна дата и той ще оправи всичко. Единственно заплата беше превеждана от името на фирмата. В този ред на мисли, не знам какво се случва ако съм била на договор, но никой не е подавал документи..

Доста е оплетено, затова не бях изчерпателна в предишните си постове, защото моят случай е уником и го осъзнавам, въпроса е да намеря решение.  newsm78

# 142
Jalana, писах ти на лични.
Инспекцията по труда е органа, който ще разреши проблема. Ако не издирят собственика ще уведомят НАП да прекрати договорът служебно

# 143
  • Burgas, Bulgaria
И аз да попитам - На 16.06  детенцето ми става на 2г. , от фирмата ще ме освободят ,защото ме назначиха заради майчинството (месец преди да забременея ме съкратиха ,имам 7години стаж) . На 17.06 ли трябва да отида за документите(от счетоводството на фирмата )  , счетоводителя е казал на мъжа ми ,че в 7дневен срок трябва да отида в Трудовата борса , та тези 7дни , от 16.06 ли се броят ?

# 144
7-те дни се броят от датата на прекратяване, която ще видите в заповедта за прекратяване. Няма как да отгатнем каква ще е. Може да е 17-ти, може и да е по-късна. Питайте счетоводството.

# 145

Дълга, широка и неясна. Не е вярно, че за превод на заплата не трябва счетоводител. Защото едно с превода на заплатата, трябва да се преведат осигуровките и после да са подаде декларация 1 и 6. Ти хубаво си мислиш, че си защитена по отношение на осигуровките, но това не е съвсем така. Защото, ако за теб е подадена декларация 1, тогава НАП знае, че на теб ти е платена дадена заплата и се дължат определени осигуровки. В тази ситуация, да - търсят работодателя. Ако обаче за теб няма подавана декларация 1, тогава НАП изобщо не знае, че някой на теб ти е плащал и дължи осигуровки. Нещо повече, ти можеш ли да докажеш, че парите, които си получавала са трудово възнаграждение? Какво пише като основание за превода? (Дано да пише заплата за месец еди-кой си, иначе можеш да забравиш за осигуровките.) Отиди в инспекцията, но си подготви всички документи - договор, извлечения за преводите и всичко друго, което имаш във връзка с това правоотношение.

# 146
Zina, Petunia, благодаря за отговорите.   bouquet
Направо ми иде  #2gunfire

Принципно сега обърнах внимание, че до март в превода ми пише на чист бг -заплата както и името на фирмата, но след март започва да пише САЛАРY, което дори не е изписано правилно. Не съм обърнала кой знае какво внимание, защото момичето, което правеше преводи е рускиня и не съм задълбавала, а и не съм се сблъсквала досега с такива неща. Така, че си права, че може би след март няма да успея и да докажа, че е било заплата... Има шанс все пак да се оправят нещата, свързах се с въпросният господин, но съм нащрек, ако изчезне да знам поне какво да правя... искаше ми се да беше като при личните лекари, не искаш да си с някой, отиваш при друг и те отписват от старият  Mr. Green

Още веднъж момичета благодаря за отговорите и вниманието, с което подходихте към моят случай  Hug

# 147
  • В полите на Витоша :)
Здравейте,
Мъжът ми е безработен от 01.05.2014. Регистрира се в бюрото по труда, но в НОИ още не е. Въпросът ми е - ако сега се регистрира в НОИ и примерно след седмица започне работа, трябва ли да минат 3 години, за да може евентуално пак да взима обезщетение (дано не се налага!)? Някои ми казват, че трябва да минат, други ми казват, че вече не е така и при евентуална следваща регистрация в НОИ ще взима обезщетение за остатъчен период (ако например сега може да получава 10 месеца обезщетение, а му изплатят за 1, то в бъдеще ще може да получи за 9 месеца).

# 148
КСО

Прекратяване изплащането на паричните обезщетения за безработица
чл.54д
/5/Ако по време на получаване на паричното обезщетение лицето започне да упражнява дейност - основание за задължително осигуряване по чл. 4, която бъде преустановена след по-малко от 9 месеца, изплащането на паричното обезщетение се възстановява за оставащия към датата на прекратяването период, ако регистрацията на лицето в Агенцията по заетостта е направена в срок 7 работни дни от прекратяване на трудовата дейност. Ако регистрацията е направена след този срок по неуважителни причини, изплащането на паричното обезщетение се възстановява от датата на новата регистрация за оставащия към датата на прекратяването период, намален със закъснението.

# 149
Здравейте,
Мъжът ми е безработен от 01.05.2014. Регистрира се в бюрото по труда, но в НОИ още не е. Въпросът ми е - ако сега се регистрира в НОИ и примерно след седмица започне работа, трябва ли да минат 3 години, за да може евентуално пак да взима обезщетение (дано не се налага!)? Някои ми казват, че трябва да минат, други ми казват, че вече не е така и при евентуална следваща регистрация в НОИ ще взима обезщетение за остатъчен период (ако например сега може да получава 10 месеца обезщетение, а му изплатят за 1, то в бъдеще ще може да получи за 9 месеца).

Само ако остане без работа в рамките на следващите 9 месеца, има право да си продължи получаването на обезщетението. Ако са минали повече от 9 месеца, но не са минали 3 години, ще получава минималното.

Общи условия

Активация на акаунт