Трудова борса и обезщетение

• 250 619
  • 1 706
  •   1
Отговори
# 420
  • На плажа
Можеш да ползваш болничен след прекратяване на ТД. Личния лекар не може да ти издаде болничен за повече от 14 дни еднократно.
А каква работа ми върши този болничен,след като нямам ТД  newsm78 За пред кого ще послужи?

# 421
Можеш да ползваш болничен след прекратяване на ТД. Личния лекар не може да ти издаде болничен за повече от 14 дни еднократно.
А каква работа ми върши този болничен,след като нямам ТД  newsm78 За пред кого ще послужи?
Ще ти го изплатят от НОИ, освен ако парите са ти излишни. В него пишеш последната си месторабота и го носиш там. Те го придвижват до НОИ.

# 422
Имам нужда от съвет.В момента съм майчинство,детето ми ще навърши 1 година през април.Когато ми изтече майчинството-втората година със сигурност ще ме съкратят.Правят разни врътки,съкращават позиция и така.Приела съм го,неизбежно е,но имам право на 9 месеца борса и ще ми изплатят 4 брутни заплати.Чудя се дали да си изкарам втората година и да чакам след това да ме съкратят и да ходя на борсата или да се върна още след първата година и да ме съкратят тогава.Каква сума ще получавам при положение,че от 1 година съм в майчинство,а преди това 4 месеца болничен.Искам да си направя сметка дали сумарно ми е по-изгодно да взимам още една година 340лв. майчинство и после пари от борсата,които със сигурност ще са пак толкова или да искам да ме съкратят сега април и 9 месеца да си взимам по-висока сума от борсата.Моля за съвет newsm78 и благодаря предварително Heart Eyes

# 423
Според мен си вземи и втората година майчинство и след това обезщетение за безработица. Като сума ще е пи-малко, но като период ще е по-дълго.
А на колко лв си осигурявана и колко майчинство взимаш сега?

# 424
Здравейте,
По тр. договор по заместване на майка съм. При връщането й, имам ли право да се запиша на борсата и ако да, с какво обезщетение?
Благодаря.
Да, ако имаш 9 от последните 15 месеца в осигуряване.
Обезщетението зависи от това дали си била на борсата преди. Ако не са изминали 3 год. от последната ти регистрация, е за срок от 4 м. и размера е 7,20 лв на работен ден. Ако не си била на борсата или са изминали  3 години от регистрацията ти, ще получаваш 60% от средно дневното си възнаграждение за 24 м. назад. , като периода зависи от трудовия ти стаж.

Благодаря за отговора.   bouquet Имам 12 години стаж и никога /досега/ не съм била на борсата.
Очаква се да ми предложат срочен договор за една година - какви са уловките там - как става прекратяването - като изтече срока или може и по-рано с предизвестие. Тогава нямам да има право на нормално обезщетение от борсата, нали?

# 425
Kasia, само да ти кажа, че не е толкова лесно да те съкратят след майчинство, колкото си мислят - Иска се разрешение от Инспекция по труда, тъй като Законът те пази. Иначе трябва да фалират цялата фирма. Но може да бъдеш убедена как ИТ ще даде разрешение просто е така за съкращение, поради намален обем работа. Няма врътки в твоя случай, единственият шанс е да напуснеш сама или да те уволнят дисциплинарно. Като за начало стой и чакай да те съкратят, може и да почакаш.

# 426
Осигуряват ме на 1600лв,в момента майчинството което взимам е не по-малко от 1200лв на месец.За съкращаването съм сигурна,защото имаме доста майки на работа и в последните 2 години никоя не върнаха.Ако искам да ме съкратят просто ще си подам молбата да се върна на работа след първата година и тъй като не могат да ме вземат ще си ме съкратят.Някъде бях чела,че на борсата се взима 60% от средното трудово възнаграждение на ден.В момента от НОИ са ми го изчислили на 63лв,това значи ли че мога да го сметна като 60% от него?Приблизително де.Ако така го смятам 9 месеца на борсата или 1 година майчинство на 340 лв и после още 9 месеца минимална борса,то сумите долу-горе се приравняват,но във втория случай е по-дълго като време и ми тече още една година трудов стаж докато съм в майчинство.Благодаря ви много отново.

# 427
  • София
Когато се записвах в БТ ми казаха, че до два месеца по куриер трябва да получа докумените. Минаха 6 месеца , нищо не съм получила разбира се. Вие получихте ли нещо след като се записахте?

# 428

Barbabelle Срочните договори са с различна продължителност, зависи на какво основание е сключен - по заместване, за определено време, за извършване на определена работа...Правата ти при прекратяване са същите като при прекратяване на безсрочен т.е. пак си отиваш на борсата с 60% обезщетение. Само че , ако ти искаш да го прекратиш, срокът е  3 месеца или мин оставащия срок на договора.

# 429
Осигуряват ме на 1600лв,в момента майчинството което взимам е не по-малко от 1200лв на месец.За съкращаването съм сигурна,защото имаме доста майки на работа и в последните 2 години никоя не върнаха.Ако искам да ме съкратят просто ще си подам молбата да се върна на работа след първата година и тъй като не могат да ме вземат ще си ме съкратят.Някъде бях чела,че на борсата се взима 60% от средното трудово възнаграждение на ден.В момента от НОИ са ми го изчислили на 63лв,това значи ли че мога да го сметна като 60% от него?Приблизително де.Ако така го смятам 9 месеца на борсата или 1 година майчинство на 340 лв и после още 9 месеца минимална борса,то сумите долу-горе се приравняват,но във втория случай е по-дълго като време и ми тече още една година трудов стаж докато съм в майчинство.Благодаря ви много отново.

Аз имам само едно питане - как става в НОИ да изчислят обезщетение при съкращаване, преди това да се е случило и тн? Питам, че съм на подобен хал  като теб, т.е. аз изкарах и 2 год. майчинство, изчистих отпуските, но се случи така че здравословно закъсах и доста време ползвах болнични ( 6 мес. , но разпокъсано, редуваха с еболнични, отпуски и така).  След НГ трябваше да съм на работа, но малкия изкара пневмония и още съм вкъщи, но в работата ме чакат , за д аме съкратят, разбира се. На 1 май т,год. детето ще навърши 3 год. Питам за обезщетението от НОИ какво ли може да е, че нали 2 год. майчинство е на база миним. раб. заплата, а после отпуски ( щата ми е 636 лв.), после доста време болнични, та се чудя какви пари ще взимам  newsm78
Хубав ден

# 430
  • В твоето съзнание...
Здравейте,

Бих искала да попитам дали е възможно да си прекратя регистрацията в НОИ преди да съм си подписала новият ТД?

# 431
Barbabelle Срочните договори са с различна продължителност, зависи на какво основание е сключен - по заместване, за определено време, за извършване на определена работа...Правата ти при прекратяване са същите като при прекратяване на безсрочен т.е. пак си отиваш на борсата с 60% обезщетение. Само че , ако ти искаш да го прекратиш, срокът е  3 месеца или мин оставащия срок на договора.
Благодаря ти много!   bouquet
Аз и сега съм с 3-месечно предизвестие. Ще чета внимателно какво ще ми предложат и пак ще се консултирам тук.  Kissing Heart

# 432
Когато се записвах в БТ ми казаха, че до два месеца по куриер трябва да получа докумените. Минаха 6 месеца , нищо не съм получила разбира се. Вие получихте ли нещо след като се записахте?
Регистрирах се в НОИ на 12.01, разпореждането ми е с дата 19.01, а днес по куриер си получих трудовите книжки и екземпляр от разпореждането. Иди на място и провери какво се случва. Peace

# 433
ако някой разбира от вдовишки пенсии да пише ЛС.

# 434
  • York
Регистрирах се на борсата на 12.12, но поради болести, пътувания и какво ли още не, все още не съм се регистрирала в НОИ. Този период назад ще ми бъде ли изплатен и в какъв срок?  Rolling Eyes

Общи условия

Активация на акаунт