Въпроси и отговори за майчинството и новите промени - 15 част

• 68 203
  • 770
  •   1
Отговори
# 585
И този вариант го мислих,дали ще стане така,но само в случай,че разликата в сумата която ще получавам е голяма,за това ми беше и първия въпрос.Ще питам някъде по инстанциите как точно стоят нещата.Благодаря
Ако двете майчинства се застъпят /ако доктора се съгласи да промени датата на термина/ за първите 410 /броят се от началото на болничния за 45 дни/ дни ще получаваш обезщетение каквото си получавала за първото дете.
Ако не се застъпят ще ти се изчисли нов размер. Месечното обезщетение за бременност и раждане не може да е под МРЗ, която в момента е 290 лв.

# 586
И този вариант го мислих,дали ще стане така,но само в случай,че разликата в сумата която ще получавам е голяма,за това ми беше и първия въпрос.Ще питам някъде по инстанциите как точно стоят нещата.Благодаря
Ако двете майчинства се застъпят /ако доктора се съгласи да промени датата на термина/ за първите 410 /броят се от началото на болничния за 45 дни/ дни ще получаваш обезщетение каквото си получавала за първото дете.
Ако не се застъпят ще ти се изчисли нов размер. Месечното обезщетение за бременност и раждане не може да е под МРЗ, която в момента е 290 лв.
мерси

# 587
няма да стане , каза ли са че прекратя ли си майчинството ,без значение дали излизам в платен отпуск или болничен тя да се подготвя психически че е вън. На нея не и дават да си вземе един месец неплатен отпуск или болничен до излизането на колежката в майчинство ,незнам може би са в правото си newsm78
Мога ли да те помоля да ми кажеш от къде да сваля декларация за прекратяване на майчинството, казаха ми от сайта на НОИ но не можах да го открия сред формулярите,може би незнам къде да го търся? Rolling Eyes
Ето от тук http://www.noi.bg/forusers/forms/239-maternity сваляш приложение 12, което носиш със заявление свободен текст, че искаш да ти се прекрати отпуска за гледане на дете до 2 год, защото тръгва на ясла
Много благодаря  bouquet

# 588
  • Sofia
Здравейте! До колкото разбрах максималния осигурителен доход става 2200 лв от 2013 година,
това означава ли че и горната граница на майчинството за първата година се вдига?

# 589
  • Пловдив
Здравейте! До колкото разбрах максималния осигурителен доход става 2200 лв от 2013 година,
това означава ли че и горната граница на майчинството за първата година се вдига?

Нещо,което се изчислява въз основа на осиг доход няма как да се вдигне от това,че е повишен макс осиг доход.
Ако се осигуряваш на повече,ще получиш повече

# 590
  • Sofia
Elfita, точно това ми е въпроса, ако попадащ над горната граница на осигурителния праг, т.е през 2012 плащаш осигуровки на 2000 лв. , през 2013 ще плащаш на 2200 лв т.е. майчинство през 2012 ще се изчислява на база 2000 лв. Ще се изчислява ли на 2200 лв през 2013 година т.е. обвързана ли ще е първата година с размера на макс. осигурителен доход или ще си остане отново максимум на база 2000 лв ?

# 591
  • Пловдив
Ще се изчислява ли на 2200 лв през 2013 година

Да,ако се осигуряваш на макс осиг доход през 2013

# 592
Здравейте,
В момента съм безработна, а до декември месец 2011 г. бях 8 месеца на трудовата борса, като бях съкратена и получавах обезщетение.Преди това работих 5 год и половина в една фирма.Въпроса ми е ако забременея по добре ли е да се запиша фиктивно на работа към някоя фирма или да чакам 45 дни преди раждането и да се запиша и колко ще получавам след раждането?
Благодаря предварително!

# 593
  • В полите на Пирин планина
Здравейте,
В момента съм безработна, а до декември месец 2011 г. бях 8 месеца на трудовата борса, като бях съкратена и получавах обезщетение.Преди това работих 5 год и половина в една фирма.Въпроса ми е ако забременея по добре ли е да се запиша фиктивно на работа към някоя фирма или да чакам 45 дни преди раждането и да се запиша и колко ще получавам след раждането?
Благодаря предварително!

Ако сключиш договор непосредствено преди да излезеш в болничен 45 дни преди термин ще вземаш най-вероятно минималното обезщетение.

# 594
Здравейте,
Благодаря предварително!

Ако сключиш договор непосредствено преди да излезеш в болничен 45 дни преди термин ще вземаш най-вероятно минималното обезщетение.

А ако се запиша към някоя фирма фиктивно взимат ли се в предвид предишните ми години работа и борсата(този период ми се зачита за стаж също) за да взимам по-голямо обезщетение?

# 595
  • Край морето... при пясъка и сините вълни

А ако се запиша към някоя фирма фиктивно взимат ли се в предвид предишните ми години работа и борсата(този период ми се зачита за стаж също) за да взимам по-голямо обезщетение?

Всичко е относително и зависи кога ще забременеете.
Майчинството се изчислява спрямо последните 24 месеца преди 45-дневния болничен за бременност и раждане.
Времето на борсата ще се включи в изчисленията на МРЗ.Също зависи от дохода, на който сте осигурявана преди борсата и на който ще се осигурявате фиктивно примерно.

# 596
  • Пловдив
Здравейте.Пиша ви,за да ви попитам нещо,което току-що научих и съм притеснена,защото нямам много информация по въпроса.
Сина ми е  почти на 1г и 1м.Днес научих,че заведението,в което работех,когато излязох в майчинство,ще го бутат.Интересувам се,ако това стане и бизнеса на шефа ми фалира,аз ще бъда ли пряко засегната?Ще взимам ли майчинство,ако работодателя ми е фалирал?
Благодаря предварително. Hug

# 597
  • Пловдив
Здравейте.Пиша ви,за да ви попитам нещо,което току-що научих и съм притеснена,защото нямам много информация по въпроса.
Сина ми е  почти на 1г и 1м.Днес научих,че заведението,в което работех,когато излязох в майчинство,ще го бутат.Интересувам се,ако това стане и бизнеса на шефа ми фалира,аз ще бъда ли пряко засегната?Ще взимам ли майчинство,ако работодателя ми е фалирал?
Благодаря предварително. Hug

Не
Ще търсиш друг фирма

# 598
  • Пловдив
Аз вчера разбрах,че той трябвало да ме уволни по съответния ред и оттам да се ''прехвърля''  към социалните.Отивам в бюрото по труда и те ми давали майчинството в нормалния му размер за втората година на детето.Не е ли вярно?

# 599
  • Пловдив
те ми давали майчинството в нормалния му размер за втората година на детето.Не е ли вярно?

Не
БТ не дава майчинство.Дава обезщетение.И,да,може след това да се регистрираш при тях и да взимаш обезщетение.Те ще ти кажат в какъв срок и размер.

Общи условия

Активация на акаунт