Програмата "Личен асистент"

• 101 634
  • 749
  •   1
Отговори
# 180
Честита нова година скъпи майки. Днес и на мен връчиха зароведта за прекратяване на тр.договор по ЛА в Шумен. На борсата до не знам кога. Всъщност докато ми се полага . Тук ми овясниха че само родители на деца до 18г. и лежащо болни остават. Синът ми е на 23 и не е лежащо болен. само е       ДЦП  с изостанало умств. развитие не способен да ходи сам. Съвсем скоро трябва да си поговоря с него да се взема ръце да спре с нервните кризи да си оправи режима за спане да си прави тоалета сам и да ходи и връща сам от соц.дом (вече няма спи му се и т.н.) Налага се защото мама трябва да работи а какво...... ще видим. Работодателите откога търсят  неработили хора 23 год. свежи психично устойчиви кадри.   Не знам какво става нещо ни баламосват с нови програми дето не се знаекога ще дойдат и какви ще са. Вместо да става пр добре те ни връщат  назад че и по лошо.

# 181
Момичета някъде бях срещнала че тези лични асистенти който не отговарят и бъда съкратени ще бъдат 1 година платена борса !Но не пишеше за колко пари

# 182
  Скъпи майки,аз съм на 54 години и се грижа за 33 годишната си дъщеря ,която е със синдром на Даун и от 10 години и шизофрения. От много притеснения ,грижи по нея и ходенета по лекари и Социални се разболях и аз .Успешно ме оперираха преди 6 години от рак, сега съм добре/благодаря на БОГ/ и започват пак тези притеснения с тези програми ЛА-...ще ги има ли,ще ги няма ли,ще ме одобрят ли или не и така...Дъщеря ми не е лежащо болна,но грижите по нея не са по-малко от колкото на лежащо болните,дори и повече. И съм съгласна ,че на местно ниво ,няма да се решат нещата,....затова помислете....вие сте по-млади....измислете нещо ,аз ще ви подкрепя.
       с много болка - Кика Sad Sad Sad

# 183
Кика, Hug Hug Hug...

Аз също смятам, че тази формулировка за "лежащо-болните" е пълно безумие... Ами че има сумати заболявания при които физическото здраве и двигателната активност е 100% съхранена, но болният е не по-малко безпомощен от един прикован на легло, защото е неспособен (поради страдание от тип психично разстройство или друг проблем засягащ умственото и/или емоционалното развитие) да се грижи сам за себе си. Даже смея да твърдя, че страдащите от подобни състояния са доста по-обсебващи като грижа, защото на лежащо-болния в крайна сметка можеш да му удариш ключа вкъщи и да излезеш да си свършиш някаква работа..., докато страдащите от другия тип проблеми /които съм споменала/ често са като неуправляеми снаряди... и точно защото са физически активни биха могли да бъдат много по-опасни за самите себе си, т.е. не можеш да ги оставиш без надзор щото не знаеш всеки момент какво може да им щукне да направят ooooh!... И да не продължавам, щото всеки човек /дори без да му е нужно богато въображение/ може да си представи най-общо подобна ситуация..., а има хора чийто живот и ежедневие е низ от такива ситуации Sad

Но да си дейдем на думата - На мен идеята ми е чрез популяризиране на проблема в националните медии да се предизвика нещо като обществен дебат и на този, чиято брилянтна идея е настоящата промяна в програмата ЛА да се наложи да дава обяснения за тия сегрегативни ограничения, които се въвеждат... Във връзка с това съм дала /макар да е малко нескромно Blush но колкото да не се повтарям/ цитат на мой пост на друго място във форума:
...  От петиции едва ли ще има файда, защото решението е вече взето и е на етап привеждане в изпълнение...,т.е. от сега натам да се мисли че ще бъде отменено граничи с научната фантастика...- ще тръгнат да се обясняват, че то е временна мярка и т.н. - ясен ми е репертоара....Но аз обмислям все пак нещо като широк медиен отзвук, та да им се наложи на съответните мъдри управленци публично да обясняват как са стигнали до тая гениална анти-кризисна мярка Twisted Evil  Щото днес в централната емисия новини г-н Министър-председателят бат`Бойко bowuu с много уверен тон разясняваше, че правителството е взело необходимите мерки и ограничения във връзка с кризата, които били наложителни и че ако те сами не ги били предприели, от ЕС щели да ги принудят да ги предприемат... Та нека ми се изпъчи и с все тъй голяма увереност да оповести, че ЕС, с неговите сериозни изисквания по отношение защита правата на хората в неравностойно положение, същият тоя ЕС ще посрещне с бурни овации орязването на тая програма като вид антикризисна мярка fiuuuuuu bambam

Ако някой има други по-добри идеи, да предлага...
Също ще съм благодарна ако някоя мама/татко/ ми подадат инфо точно с какъв и чий акт /предполагам е на министъра на труда и соц.политика/ са въведени тия промени, защото като питах в нашето ДСП ми казаха само "Ами такива са нарежданията отгоре..", но на въпроса къде са регламентирани ми вдигаха рамене dontknow

# 184
  • в полите на Балкана
Miss Blondy~Redhat ми за сега не са регламентирани никъде, защото още не са публикувани в Държавен вестник.сега действа стария ЗИХУ,но пък не разглеждат молби в очакване на новия ЗИХУ.

# 185
" Даже смея да твърдя, че страдащите от подобни състояния са доста по-обсебващи като грижа, защото на лежащо-болния в крайна сметка можеш да му удариш ключа вкъщи и да излезеш да си свършиш някаква работа..., докато страдащите от другия тип проблеми /които съм споменала/ често са като неуправляеми снаряди... и точно защото са физически активни биха могли да бъдат много по-опасни за самите себе си, т.е. не можеш да ги оставиш без надзор щото не знаеш всеки момент какво може да им щукне да направят ... "

Мис Блонди,хайде да не си мерим болестите и укоряваме един друг-всеки си знае хала,моето дете е лежащо болен,не искам да влизам в ничии обувки,но който желае може да заповяда в моите,еле това да му врътна на моя хубавец ключа и да си бия камшика по задачи,много искам да го гледам този филм.
През ноември 2008г имаше протест-бяхме шепа хора. Tired

Последна редакция: чт, 07 яну 2010, 16:18 от pogar

# 186
Вашите деца и те  ще станат  на 18 г -тогава ще запеете нашата песен -макар че ще Софийска пак МОЕТО И ТО Е ЛЕЖЯЩО И КВО ПАК НЕ ОТГОВАРЯМ Просто са преценили че щом имам доход 180 лева мога да живея и гледам храня и.т.н  детето си За Софиянци 2 минимални заплати -а ние?????????????????? Детето с увреждане си остава дете независимо от годините Нима след 7 месеца ще по-различен от сега или пък след година две и т.н Единствената разлика е че грижите и разходите са по-големи
Ние който не живеем в София -нямаме вашите права  нямаме вашите програми Нима несме в една България Защо се допуска ВТОРА ДИСКРИМИНАЦИЯ
НЕКА ИМА РАВНИ ПРАВА И  РАВНИ ЗАКОНИ В ЦЯЛА БЪЛГАРИЯ

pogar През ноември 2008г имаше протест-бяхме шепа хора-бяхте защото сте там !Ако беше протеста на другия край на България  и си само на една пенсия от 180 лв ???????????????

# 187
Няма нужда да спорим . Дали децата ни имат 18 или не дали ходят лазят или пълзят  дали говорят или не нямат право от горе да ги делят защото най важното го пише в ТЕЛК а то е 100% с предружител и пожизнено. Тези деца повече или по малко болни емат нужда най вече от нас от нашата ежедневна грижа любов и опора. Много от тях не могат да се интегрират. Не сам съгласна цял ден да стои на стола в дневния център само за една рехабилитация от 30 мин. Лишават ни от правото достойно да гледаме децата си и в същото време се жалват че има много изоставени болни деца срамуват се от домовете пред Европа .Вбесена сам и в същото време изгубила вяра. Да мислим обаче се съмнявам някой да промени нещо.

# 188
Вашите деца и те  ще станат  на 18 г -тогава ще запеете нашата песен -макар че ще Софийска пак МОЕТО И ТО Е ЛЕЖЯЩО И КВО ПАК НЕ ОТГОВАРЯМ Просто са преценили че щом имам доход 180 лева мога да живея и гледам храня и.т.н  детето си За Софиянци 2 минимални заплати -а ние?????????????????? Детето с увреждане си остава дете независимо от годините Нима след 7 месеца ще по-различен от сега или пък след година две и т.н Единствената разлика е че грижите и разходите са по-големи
Ние който не живеем в София -нямаме вашите права  нямаме вашите програми Нима несме в една България Защо се допуска ВТОРА ДИСКРИМИНАЦИЯ
НЕКА ИМА РАВНИ ПРАВА И  РАВНИ ЗАКОНИ В ЦЯЛА БЪЛГАРИЯ

pogar През ноември 2008г имаше протест-бяхме шепа хора-бяхте защото сте там !Ако беше протеста на другия край на България  и си само на една пенсия от 180 лв ???????????????
Емилия,явно ти си решила тенденциозно да се заяждаш,за сведение-аз не съм от София,дойдох да живея тук преди 6г за да осигуря квалифицирана помощ за детето си(в родния ми град няма дори поликлиника),живея под наем и не знам коя сутрин ще осъмна на улицата-ела тук и тогава пак ми завиждай.
Не аз правя програмите,и не е моя вината,че националните протести се организират и провеждат в София!
 Предлагам следващия да го проведем във вашия хол,че да е удобно и за теб Peace.
За теб не знам,но аз съм асистент от 2г,до 2г възраст на сина ми не съм получавала нищо(нямахме ТЕЛК и диагноза поради естеството на заболяването),7г бях  неосигурена ни здравно,ни социално.
Никога и по никакъв повод не съм делила хората на под и над 18г-закона ги дели,ритай и плюй срещу него,а не срещу мен, след няколко години и моето дете ще е на 18 и тогава  срещу кого ще риташ? ooooh!
Дали си в същата България в която съм аз не знам,знам обаче ,че не съм седнала само да мрънкам и критикувам този и онзи седейки на топло зад монитора Naughty

# 189
  Нека не се караме помежду си,  те управляващите на това разчитат , нека се обединим и вдигнем медиен шум, да пишем до весници, до телевизии. Току виж успеем да ги впечатлим и ни обърнат внимание.
     Може ли във времена ,когато плащат на приемни семейства да се грижат за изоставени деца,  ние да бъдем принудени да изоставим своите?!
       Cry Cry Cry Cry Cry Cry Cry Cry Cry Cry

# 190
Подкрепям предложението за медиен шум и без това някак слабо отразиха проблема и да си кажа право научих на 5 ян. заповедта на основание ЧЛ.325 Т.4 от КТ  причини ЗАВЪРШВАНЕ НА РАБОТАТА дрън дрън във връзка с писмо на МТСП-АСП ном.9100/293 от 29.12.2009г.  На тези хора това им е било последната задача за годината. Незнам за други програми но няма да е по добра от тази при нас хубавите неща стават много бавно или "ще видим". Ами давайте вие по младите и отраканите измислете каде да се ходи пише  мисля че ако чакаме да ни изтече борсата   ами после?  Абе идват ми на ум някои идеи за предавания то са1.2 на брой и всички ги знаем ама знам ли  предлагайте

# 191
Момичета аз предлагам да напишем едно отворено писмо или нещо като петиция -която ще пратим до президента С имената ни и адрес за връзка аз съм го правила и има ефект

pogar Знам че си една от тези който бяхме на едната стачка но коя от тях си незнам Не съм срещу теб не искам и да се караме Само казвам че трябва да сме единни и да се борим за еднакви права  в БЪЛГАРИЯ-за тези който имат нужда от тях
Моя син е по-рождение с това заболяване Телк има от 6 години ЛА съм била само 2 г Съпруга ми беше здрав и сме се оправяли Просто изскам еднакви права за всички

# 192
Наистина няма никакъв смисъл от спорове тук. Всеки си знае  своето положение и знам, че на никоя от нас не и е лесно. Болният си е болен, независимо дали е на 2, 5 , 10 години или пък на 60 или 70 г.
Проблемът на всички ни е един - да оцелеем ние физически и психически грижейки се за болните и семействата си.
Не съм убедена, че някой от управляващите ще обърне внимание на отворено писмо /иначе не съм против/. Трябва да се вдигне шум до небесата, да ни забележат и чуждите медии, да знаем и правните си възможности, за да се промени нещо.
Вижте какво направиха магистратите - вземат големи месечни заплати, на всеки 3 или 4 месеца вземат премии от около хилядарка, сега им дадоха не само 13 и 14 заплата. Защо .... от къде ги спестиха - от раздутите им щатни бройки, от климатици, от екстрите  и привилегиите които имат, а може би и от рошвети ... когато вчера разбрах, че са им дали тези пари се почувствах унизена - срам ме е, че живея в такава държава.
Аз също ще участвам в всяка инициатива, за да ни обърнат внимание, но не се познавам нито с хора от такива организации, нито мога да организирам нещо подобно.
Можем да си направим група с отворено съдържание във Фейсбук, където да се видят проблемите на болните и на тези които се грижат за тях и условията в които сме поставени.
Давайте идеи .... колкото по-навреме, толкова по-добре !!!

# 193
Мис Блонди,хайде да не си мерим болестите и укоряваме един друг-всеки си знае хала,моето дете е лежащо болен,не искам да влизам в ничии обувки,но който желае може да заповяда в моите,еле това да му врътна на моя хубавец ключа и да си бия камшика по задачи,много искам да го гледам този филм.
Погар, съжалявам че така погрешно си схванала думите ми Sad - никак не съм искала да поставям състоянието на децата ни на кантар "кой по-болен/труден за гледане и т.н." - абсолютно далеч съм от подобни бакалски претегляния и не аз ги правя, а тия дето са ги сътворили гениалните промени в ЛА Twisted Evil и точно на това реагирах и е което исках да изразя, а именно че е безумно да се въвеждат такива формулировки като "лежащо-болен" или пък  възрастта от 18г. като някакви пределни прагове, зад които сякаш уврежданията и нуждите на болните се дематериализират ooooh!... Всъщност Червената роза го е казала много точно: "Болният си е болен, независимо дали е на 2, 5 , 10 години или пък на 60 или 70 г. Проблемът на всички ни е един - да оцелеем ние физически и психически грижейки се за болните и семействата си." Та точно на вас е излишно да го разяснявам, защото всяка сама го е изживяла, но все пак го казвам - че ако имаше начин ние да се хванем на някаква "нормална работа" като "нормалните хора", за децата ни да имаше кой да полага едекватна на нуждите им грижа в домашната им среда, а ние да се развиваме и имаме някакъв социален /хеле и личен/ живот..., е тогава коя от нас би се натискала за тая програма ЛА?! Но тук всички /независимо от конкретиката на състояние на децата ни/ сме се озовали под натиска на обстоятелствата... и най-малкото което заслужаваме е достойно отношение.
Извинявам се, сега закъсняваме, трябва да излизаме, но по-късно пак ще мина да прочета на спокойно и обсъдим идеи...

# 194
Привет на всички!!!!
Наистина е трудно за всички нас, също така и да си говорим за проблемите от тук резултатът ще е нулев. Сега ми скимна нещо, дайте мнения: Идва 3 Март, знаем че излъчват по телевизията пряко шествията. Нека наистина от сега да започнем една по крупна организация и да се изтърсим там. Нека цяла България види. Само така ще има резултат. Ще си тръгнем от там само срещу подпис на писмото с петицията за промените.

Общи условия

Активация на акаунт