МАШИНА ЗА ХЛЯБ - 46 ТЕМА

  • 79 172
  • 724
  •   1
Отговори
# 75
  • софия
  • Мнения: 3 033
Някой може ли да ми каже,защо като меся тесто във машината ,то става много лепкаво!Къде греша?

# 76
  • София
  • Мнения: 15 827
Някой може ли да ми каже,защо като меся тесто във машината ,то става много лепкаво!Къде греша?
Наблюдаваш си тестото и ако има нужда поръсваш малко брашно.Аз го правя с една едра цедка, гледам тестото и ръсвам един  или два пъти с брашно, съвсем по мъничко.Не повече от супена лъжица.

# 77
  • софия
  • Мнения: 3 033
Тайна,гледам го даже добавих и още брашно,защото и аз си мислих че може би е малко! newsm78

# 78
  • София
  • Мнения: 15 827
Тайна,гледам го даже добавих и още брашно,защото и аз си мислих че може би е малко! newsm78
Аз не меся по рецепти, за моята машина повечето не стават, наистина ми остава или сухо,или кашаво, или лепкаво.Добавям колкото е нужно брашно или водичка, или олио, за да стане гладка топка.

# 79
  • софия
  • Мнения: 3 033
Да и аз това съм забелязала,че брашното от рецептите ми идва малко обикновено,но моята машина не е скъпа,дори от е от най-ниския ценови клас! Peace

# 80
  • София
  • Мнения: 15 827
  И моята е евтина, нагаждам рецептите към моята, за да ми стане хубаво тестото.

# 81
  • софия
  • Мнения: 3 033
  И моята е евтина, нагаждам рецептите към моята, за да ми стане хубаво тестото.


  bouquet

# 82
  • София
  • Мнения: 8 499
Няма абсолютно никакво значение каква ви е машината. Брашното изменя своите качества постоянно, така че е напълно възможно с брашно от един и същи пакет в рамките на няколко часа да получите напълно различни резултати.

Затова не се предоверявайте на рецептите ами си следете тестото и ако е необходимо добавяйте още брашно. Впрочем в началото аз никога не слагам цялото количество брашно предвидено в рецептата, а започвам с около 85 - 90 %.

# 83
  • Мнения: 305
Здравейте,
Не съм писала тук от 2 год. сигурно, но това не означава, че минава и ден без нещо забъркано в машината. И козунак вече тествах..таман три пъти Joy
Сега искам да направя фокача. Четох в тема от 2008 год, но тестото трябвало да втасва 12 часа. Добре, ама аз искам за вечеря - днес.
Някой има ли рецепта под ръка, която да е с по-кратки срокове.
Сърдечно благодаря  bouquet

# 84
  • Мнения: 307
Аз често правя едно нещо подобно на фокача.

Меся си тесто в машината ( може да е базово или там каквото си правиш за хляб)
докъто втасва тестото правя следния сос:
запържвам с малко олио или зехтин едно пакетче кайма с една нарязана глава лук и като се опържи каймата добавям и 1 консерва домати ( може и половин бурканче лютеница)

Ако нямам време може да не доизчакам края на програмата за месене. Взимам с хубаво намазани с олио ръце част от тестото и го разточвам колкото мога с ръце (може и с точилка но мен ме мързи) после слагам от соса, и следващото парче тесто разточвам и върху него слагам пак от соса и така докъто свърши соса и тестото. Ако те мързи може тестото да го разделиш на три и да направиш само три "кори" и соса да разделиш на 2.



След това пускам фурната на 50 градуса и 40 мин оставям да втаса нещото. и После пека до готовност.

Максимум за 2 часа е готово

# 85
  • Мнения: 1 111
 
Няма абсолютно никакво значение каква ви е машината. Брашното изменя своите качества постоянно, така че е напълно възможно с брашно от един и същи пакет в рамките на няколко часа да получите напълно различни резултати.

Затова не се предоверявайте на рецептите ами си следете тестото и ако е необходимо добавяйте още брашно. Впрочем в началото аз никога не слагам цялото количество брашно предвидено в рецептата, а започвам с около 85 - 90 %.
202uu

Не че имам нещо против фокача или панетоне,но все си мисля,че прекалено се "отдаваме" на чуждите наименования и рецепти,при положение,че си имаме и добри български такива, така че аз съм ЗА да си спретнем един Бг козунак вместо панетоне или питка с кайма и праз или със сирене и праз вместо фокачите...вариации много. Peace

# 86
  • Мнения: 1 111
най-после да се разберем.  Laughing  веднъж казвате копче,веднъж бутон ,ключ ....

ха-ха,разсмя ме Joy  Не знаеш ли,че за една жена всичко е винтче, докато за мъжа съществуват болт,винт,гайка,олшраф и т.н....

# 87
  • Мнения: 305
Няма абсолютно никакво значение каква ви е машината. Брашното изменя своите качества постоянно, така че е напълно възможно с брашно от един и същи пакет в рамките на няколко часа да получите напълно различни резултати.

Затова не се предоверявайте на рецептите ами си следете тестото и ако е необходимо добавяйте още брашно. Впрочем в началото аз никога не слагам цялото количество брашно предвидено в рецептата, а започвам с около 85 - 90 %.
202uu

Не че имам нещо против фокача или панетоне,но все си мисля,че прекалено се "отдаваме" на чуждите наименования и рецепти,при положение,че си имаме и добри български такива, така че аз съм ЗА да си спретнем един Бг козунак вместо панетоне или питка с кайма и праз или със сирене и праз вместо фокачите...вариации много. Peace

Да де, нещо такова имах предвид, но гледам да е разделно. За това ще е с маслини и домати и розмарин. А козунака си е козунак, не замества фокачата за вечеря.
За имената...еми нали сме в ЕС newsm53 Как да кажеш на пица, ако не пица или на канелони и пр.
Благодаря за включването. Оформих я вече мисловно, остана да я приложа.

# 88
  • Мнения: 224
Няма абсолютно никакво значение каква ви е машината. Брашното изменя своите качества постоянно, така че е напълно възможно с брашно от един и същи пакет в рамките на няколко часа да получите напълно различни резултати.

Затова не се предоверявайте на рецептите ами си следете тестото и ако е необходимо добавяйте още брашно. Впрочем в началото аз никога не слагам цялото количество брашно предвидено в рецептата, а започвам с около 85 - 90 %.
202uu

Не че имам нещо против фокача или панетоне,но все си мисля,че прекалено се "отдаваме" на чуждите наименования и рецепти,при положение,че си имаме и добри български такива, така че аз съм ЗА да си спретнем един Бг козунак вместо панетоне или питка с кайма и праз или със сирене и праз вместо фокачите...вариации много. Peace
tuly в случаят между наименованията има разлика ако кажеш козунак си е козунак, а панетоне по принцип се приготвя със закваска. Както има разлика между фокача и питка във външният вид и начините на приготвяне.

# 89
  • Мнения: 4 901
И аз отдавна не съм писала в темата, но редовно ползвам машинката.
Вчера  направих козунак в нея с готова смес на Техра и се получи великолепен козунак - пухкав и на конци.


 

Общи условия

Активация на акаунт