Преждевременно родени с пролетно настроение

• 50 170
  • 742
  •   1
Отговори
# 270
Happy mama, не сме правили рехабилитации, защото всички лекари казаха, че няма нужда. Вие правили ли сте рехабилитации?
Иначе мнението на всички лекари е, че е много жилава.

# 271
Смуси, а кои лекари са я гледали,з а да преценят че няма нужда от рехабилитация. Кой я следи въобще?

Ние на 1 год точно коригирана проходихме, много преди това сядахме, изправяхме се, но сме ходили всеки месец на рехабилитация. Според д-р Масларска, въпреки че много добре се развивахме, каза рехабилитация докато не проходят.

# 272
Nikolinka, както казах сме ходили при доста лекари:
- Литвиненко
- Чавдаров
- Ваня Калева
Иначе Слънчева ни следи като неонатолог.

# 273
Да , Смуси , ходихме 1 месец . защото аз вече се притесних , че изостава , въпреки , че и на мен ми казваха , че е добре , има лек хипертонус .
Тя се повлия много бързо , на първата седмица вече седеше , а след края на рехабилитацията започна да се изправя . Не е лазила , направо тръгна да ходи .
Първи крачки направи на 1, 1 г. ( реални ) , но падна в началото , стресна се и после близо половин година обикаляше само по мебелите , или ако я държим за ръчичка . Peace

# 274
Добре, Смучи, не съм видяла имената, сори. Еми щом те казват, че няма нужда, те са едни от най-добрите, довери им се. Ваня Калева не я знам.
А, Слънчева какво акзва за прохождането?

# 275
 wavey

Привет и от нас:)

Ния е вече на 10 месеца коригирана, не сяда сама, едва от няколко дни започна да прави опити, не се изправя(пак има някакви опити) и не ходи. Задържа седеж за кратко, но се килва напред. Ходим от време на време на рехабилитации, невролозите, които са я гледали-почти същите като Смуси, както и наблюдаващият неонатолог са на мнение, че проблем няма. Ходим дето се вика за всеки случай и основно за електростимулациите.

Моето мнение, от опита и знанията, които натрупах по въпроса е , че основно значение за двигателното развитие имат две неща:
1. Какво се е случило с мозъка по време на феталното страдание и по време и малко след раждането.
2. Индивидуалния характер на детето и пътят на развитие, който следва организмът му.
От темата тук, а и от разговори с майки оставам с впечатление, че много слабите недоносени деца, които не наваксват бързо с растежа, имат забавяне в двигателните си умения. Смятам, че това се дължи на по-малкото чисто мускулна сила, а и масата. Същото мисля, че се случва и с възпълничките недоносени и родени на термин.

Доколкото мога да си правя изводи, щом като няма локализиран проблем-спастика, хипертонус и т. н ранни индикатори за проблем, лекото изоставане не е показание за непрестанна рехабилитация. А и да не се лъжем, рехабилитацията стимулира, коригира някои неща, но не лекува, за съжаление. Даже си мисля, че индивидуалното развитие си следва своя собствен ход така или иначе със или без рехабилитации(ако не говорим за сериозен проблем).
Реално погледнато има и доносени деца, които изостават в някои точки от двигателното развитие, зададено по таблици и схеми.

# 276
Дъщеря ми беше на 9 навършени месеца , реални , когато започнахме рехабилитацита , за 1 месец . Peace

# 277
За рехабилитацията съм твърдо "за"да се ходи има няма проблем.И на нас ни казваха ,че нищо ни  няма ,но казаха да ходим докато детето проходи  Peace

# 278

Доколкото мога да си правя изводи, щом като няма локализиран проблем-спастика, хипертонус и т. н ранни индикатори за проблем, лекото изоставане не е показание за непрестанна рехабилитация. А и да не се лъжем, рехабилитацията стимулира, коригира някои неща, но не лекува, за съжаление. Даже си мисля, че индивидуалното развитие си следва своя собствен ход така или иначе със или без рехабилитации(ако не говорим за сериозен проблем).
Реално погледнато има и доносени деца, които изостават в някои точки от двигателното развитие, зададено по таблици и схеми.

Е с това изобщо не съм съгласна,ако това има някакво значение де,извинявай Хели Wink

Момичета,понякога лекото изоставане е сигнал за сериозен проблем,а рехабилитацията не е навредила никому,така че защо да не си я правим,пък дори да няма проблеми.Дали лекува?Да,лекува,естествено не увредените вече мозъчни клетки,но онези които са останали.Рехабилитацията всъщност е онова, което показваме на други мозъчни центрове,така че да заместят работата,тогава когато са увредени онези ,които биха направили всичко сами,ако разбирате какво искам да кажа.
Иначе казано,ако децата ни са здрави,записваме ги на различни спортове,тренировки и т.н.Какво лошо да правим рехабилитация,та това си е на практика същото,само че малко по различно Hug

# 279
Направихме 2 курса по 10 рехаблитации, веднага щом стигна нужните килограми и възраст. Отрази му се чудесно, пред очите ми показваше напредък, макар че беше съвсем малък.
Проходи на 1г.1м реална възраст и съм убедена, че е благодарение на рехабилитацията.
Роди се с 4г.с. вътреутробно изоставане.

# 280

Е с това изобщо не съм съгласна,ако това има някакво значение де,извинявай Хели Wink

Момичета,понякога лекото изоставане е сигнал за сериозен проблем,а рехабилитацията не е навредила никому,така че защо да не си я правим,пък дори да няма проблеми.Дали лекува?Да,лекува,естествено не увредените вече мозъчни клетки,но онези които са останали.Рехабилитацията всъщност е онова, което показваме на други мозъчни центрове,така че да заместят работата,тогава когато са увредени онези ,които биха направили всичко сами,ако разбирате какво искам да кажа.
Иначе казано,ако децата ни са здрави,записваме ги на различни спортове,тренировки и т.н.Какво лошо да правим рехабилитация,та това си е на практика същото,само че малко по различно Hug
НАпълно съм съгласна с Ина. Не подценявайте рехабилитацията.
Смуси-моя съвет е пак да направите консултация с невролог.

# 281
  • София
 Правихме рехабилитация на нашите близнаци до навършване на 7,5 реални месеца, т.е. около 6 коригирани. Вече сме на 1 г. и 1 м. реална възраст, но коригирана годинка ще навършим на 24 октомври. От средата на август пълзим много добре "на 4 крака", изправяме се, ходим за ръце, но не ходим сами. Дано не ви се стори глупаво, но вече ми се иска да извикам "а кога ще проходим". Някой може ли да ми даде кураж, че ще стане скоро. Не мога да правя рехабилитации - те са толкова жилави и бойни, аз трудно се преборвам да им сложа чорапи, камоли да ги накарам да правят каквито и да е упражнения.

П.п. Доволна съм, че правихме рехаб. в миналото, но и после съм доволна, че ги оставих да ми покажат, че и сами могат да се развиват добре.  Последно др. Христова от Токуда ни посъветва да спрем с рехабилитацията (ние правехме Войта преди това).

# 282
Напълно съм съгласна с Ина. Ние нямахме сериозенпроблем, но д-р Масларска настояваше за рехабилитация. д-р Христова ни е гледала няколко пъти и тя и д-р Масларска прецениха кога да спрем с рехабилитациите. За мен те са важно, няма лощо да се правят от специалист, след като и държавата отпуска по 10 сеанса на месец.
Но всеки сам си решава...Докато детето не проходи, не проговори...аз се притеснявах много.

# 283
  Някой може ли да ми даде кураж, че ще стане скоро. 

Аз мога Grinning
Със сигурност ще стане,защото е много малка крачката от ходене по мебелите до самостоятелното прохождане,независимо дали са нужни дни или месеци,със сигурност това се случва ,без съмнение Hug

# 284
  Някой може ли да ми даде кураж, че ще стане скоро. 

Аз мога Grinning
Със сигурност ще стане,защото е много малка крачката от ходене по мебелите до самостоятелното прохождане,независимо дали са нужни дни или месеци,със сигурност това се случва ,без съмнение Hug

И аз потвърждавам това ! Hug  bouquet

Общи условия

Активация на акаунт