Отговори
# 360
Стихия моята Яни се дави с ябълка, но със солета, коричка хляб и бисквита не. Това разбира се ако яде сама. И е нормално, защото плодът е твърд, а зъби има само отпред. Всеки дъвче обаче със задната част на устата. Хлебните неща се топят и лесно се поглъщат големите парчета, за разлика от бялото месо и твърдата ябълка например. Яни ни се е давила винаги и само с ябълка, затова и спряхме да и даваме. От плодовете яде само банан и тиква и разбира се само у дома (че става голям мазаляк) .

За навън имаме солети и бисквити под ръка.

Малкия не се ли дави от крушата? (макар че може би е свикнал защото ти нали захранваше по схемата в която дето си подбира, ако не се лъжа -  забравих му точната абривиатура - захранване водено от бебето).

Лилироуз ще се радвам да направим една разходка в Зоологическата Simple Smile

# 361
Гледайки моята сладурана, се чудя - вашите дечица тръшкат ли се за някой неща? Напоследък Маги се тръшка и крещи истерично, ако и взема нещо от ръцете ( и то винаги е нещо, което не трябва, или ми е докопала дезодоранта или някой крем). Чудя се, характер ли проявява или...разглезили ли сме я...вече и аз не знам какво да си мисля.    Tired
Ако му взема нещо, протестира и още как. Мисля, че е от възрастта и се надявам да не сме ги разглезили, поне аз се страя  Whistling

За самостоятелното хранене - Много е хубаво децата да могат сами вече да се справят, но си е до дете, както повечето неща. На моето като му дам парче за да си отхапва сам, започва да го мачка в ръцете си и почти нищо не слага в устата. Дори като го храня ядем твърде бавно, а ако го оставя сам съвсем нищо няма да изяде.

За пясъчниците - много ме е яд, че не можем да оставяме децата да си играят с пясъка, защото наистина им е много забавно. Обаче с тези безброй кучета в квартала....просто няма начин. Аз за момента заобикалям от далече градинките с пясъчници. Трябва поне да престане да пъха всичко в устата  Naughty

lilyrose, браво за оченцето на Марти  Peace

kukumindrela, и на мен ми тежи недоспиването, но посвикнах, въреки че до към обяд все съм сънлива. Винаги има някой по-критичен ден, но като цяла сме се нагласили. Преди си поспивах с него по обяд, сега и това не правя, но поне гледам вечер да си лягам по навреме  Wink

# 362

...цялата нощ Мони спа без да се пробуди  Crazy За първи път откакто е родена Whistling
Блаженство  Grinning Колко мами тук си мечтаем за това  Blush

ей това най- много ми тежи ( и на мъжа ми де) Sad Как се справяте бе майчета? Понякога толкова ми писва, че си викам ще я оставя за месец при някоя баба, ама още не съм се престрашила (умирам от ужас какво ще заваря след този месец). Знам че не е в духа на форума да се оплакваме и да ни тежи майчинството, но мен ме побърква и ще ни докара и до развод това неспане Simple Smile  А и около мен на всички дечицата спят и допънително изпадам в недоумение  Cry

Тази тема е толкова дъвкана, ама така и няма обяснение защо детето се буди.

И ние сме така  Sad Аз съм все изморена и ми се спи, а таткото му се иска нещо  newsm78
Никога не съм си представяла, че ще предпочитам да се наспя пред ...... другото
Вярвам, че няма да е вечно, въпреки, че Ена ми разби мечтите  Laughing
Яденето на круша, ябълка, морков...давала съм и други, но сега не се сещам кои бяха. Аз не се притеснявам от задавяне, дъвче с венците, ако е голямо парче и не може да го глътне го плюе, а иначе си гълта без да се дави, даже аз си мисля, че с другите храни е по-лесно задавянето понеже са по-пепкави и се стичат навсякъде, но то всяко дете си привиква към неговия си начин.
Аз ги давам така: примерно когато правя супа му беля един суров морков и го подавам, той си го глозга с голямо желание. Ябълаката или круша пак така, обелени и си гризка, но банана не го харесва много, май мекичък му се вижда и един лепкав....

викат ме ставам Simple Smile

# 363
  • Пловдив
Ena  Hug, чета ви , но не ми остава време да пиша. Захванали сме се с едни проекти и всеки свободен миг четем и пишем  Confused

Нашият човек с 4 зъба си яде всичко - и пържола, и ябълка. И аз захранвах ЗВБ, но едва ли има особено значение методът, съвсем скоро ще се изравнят всички деца в яденето, нито едно няма да остане недъвчещо Wink  Peace

За тръшкането - да, редовно.

Оф, в голяма мизерия живеем. По обед го изкарах малко навън без количка, викам си хайде за по-далеч от пясъчниците, ще се разходим в градинките около блока. Ми то пълно с кучешки акита, гнусна работа. Той като стъпи в едно, че като и седна, пък трябваше и да го вдигна, че му писна да върви  ooooh! Неговите крака, дупето, на мен панталона и якето , всичко стана в л..на. Гадост  Sick Направо ми идваше да ги избия всичките тъпаци, които не си чистят след кучетата. #Cussing out

# 364
пак съм аз, много съм досадна  Whistling
правих кюфтета от елда по рецептата от Часът на мама миналата седмица. Много вкусни станаха, шервам (Пипилота, губиш ми се) рецептата:
250 гр. сварена елда
250 гр. настърган кашкавал
2 яйца
връзка зелен лук
подправки (сол, магданоз, копър, босилек, кимион, по желание на "клиента")
всичко се омесва и се оформят кюфтета, поставят се в тавичка върху хартия за печене и се пекат за около 20ина минути.
Аз понеже се забавих с обяда, вместо да ги чакаме да изстинат ги полях със сос от кисело мляко, извара и копър.
Ето как изглеждат

# 365
  • София
Като ви чета - пюрета, бурканчета, какви ги говорите, момичета? Моята София яде нормална храна - супа, манджа, пържола, важното е да става да се хваща в ръце или ако е супа, да е по-гъста. Тя отдавна е забравила какво е пюре, а пък децата ще бъдат на година и половина по времето, когато ще ходите на море... Аз така ги виждам нещата де, сега не се засягайте, ама какви пюрета на 20 месечно дете?

... много от нас предпочитат пюретата като вариант/пюрета силно казано, защото храната не е пюрирана/за морето, защото можеш да предположиш каква е хигиената и контролът в заведенията за хранене в сезона на чревните вируси.

Peace именно поради това и аз предпочитам бурканчетата пред храната от ресторантите по морето. А и бурканче не означава непременно пюре. Някои фирми предлагат дори и храна за деца до 3 години, чиято консистенция не е много по-различна от нормална манджа Wink

Кати, според мен си е до помощници Simple Smile Аз нашите не ги викам, защото вместо да помогнат усложняват повече нещата, но пък имам приятелки, на които бабите им свалят голям товар от раменете.

И моят малък мъж не е от спящите по цяла нощ бебоци. Буди се, цока и пак заспива. И Вики много се будеше и плачеше през нощта, но не помня кога започна да спи по цяла нощ. Все пак този момент настъпи, така че споко момичета....има светлина в тунела Grinning

На плажа ще сме по памперс (т.н. "водни" памперси тип гащи), памучна тениска и шапка. Във водата с неопренче, наследство от каката Wink

kukumindrela, ама как се оплакваш от тази чаровница бе жена Grinning Много сладка, дори и така омазана с тиква Wink
lilyrose, много сте готини Heart Eyes
Момчил и той е един сладкишшшш Heart Eyes

Зоопарка ми е много любимо място за разходки с децата. Вики от малка се впечатляваше от животните там, хулиганчо съм го водила миналото лято, когато хабер си нямаше от мечки, маймуни и тем подобни, така че и аз съм си наумила да го заведа.

mama_i_bebe и Димитър напоследък като не му изнася започва пищи. Аз го отдавам на това, че му избиват предкътниците и като цяло е по-кисел от обичайното. Период е, не му мисли. После като станат на 2 пак започват да се тръшкат и то доста по-сериозно, та това си един малък тренинг за мама Mr. Green

Последна редакция: вт, 10 апр 2012, 16:09 от zina_

# 366
  • София
И Виктор започва да пищи или по-точно да реве, но все още се залъгва лесно с нещо друго. Като цяло гледам нещата, които не му давам да не са му пред очите, за да избягвам такива драми.

# 367
kukumindrela разбирам мамите които са плашат от задавяне и аз бях така с Емил, много се радвам че открих темата за "Захранване водено от бебето" не съм спазвала всичко, даже повечето неща не съм спазвала, но темата или по скоро момичетата там ме научиха че трябва да различаваме задавянето и връщане на храна. Задавя се детето когато храна попада в трахеята а не в хранопровода съвсем друго е когато детето се опитва да глътне по голямо парче от нормалното , тогава рефлекса на повръщането сработва и децата започват да кашлят за да върнат парчето обратно, понякога се стига до повръщане, но това все още не е задавяне. Крум също го правеше на няколко пъти, сега обаче толкова се усеща че ако вземе по голямо парче и не му се получава да го сдъвче, плюе го, размачка го  с ръцете и го изяжда вече на по малки парчета.
Мур това че малкия мачка с ръце е абсолютно нормално, така опознава храната, това е много добре и за сензорното му възпитание, да вярно че няма да изяде много, но ще забележиш как с времето ще започне да изяжда все по големи количества, как му харесва самия процес на хранене, Крум много често не е гладен но яде само защото му харесва да боцка и да си слага в устата. Понякога даже тази негова самостоятелност ми пречи, защото на всичкото отгоре не търпи лигавник и става едно ...............

# 368
...ще забележиш как с времето ще започне да изяжда все по големи количества, как му харесва самия процес на хранене, Крум много често не е гладен но яде само защото му харесва да боцка и да си слага в устата...
Звучи обнадеждаващо, но се съмнавям да стане така при нас. На него толкова бързо му омръзва да стои на стола, че ако не хапне набързо, после е мисия невъзножна. Изобщо няма такъв интерес какъвто има при вас. Дори когато не е ял от доста време, първо мачка храната и посля я хвърля на земята. Предпочита да търчи по цял ден гладен, отколкото да е вързан на едно място,за да яде Close

lilyrose, кюфтетата изглеждат много апетитно и ще ги пробвам и аз. Имам купена елда, но Момчил не я хареса, въпреки че като по-малък обичаше да яде от готовите каши елда без плодове и мляко. Харесва картофени кюфтета, така че може и от елда да му допаднат.

Commelina, съжалявам за случката  Sick. Аз един път в парка докато гледам Момчил къде стъпва, съм нацелила аз едно кучешко, без да разбера.

И да ви кажа от какво се втрещих днес пред блока, уж все си казвам че всеки е в правото си да храни детето си с каквото реши, НО една майка даваше морена на дете на 1г. и 2 м. Нямаше да съм толкова изумена, ако то я преследваше за да си отхапе, но беше точно обратното - тя го гонеше по тревата за да го кара да яде морена Shocked Убиййствено сладко, с шоколад и фъстъци..... ooooh!

Последна редакция: вт, 10 апр 2012, 21:39 от Mur

# 369
Женичка, много се радвам, че са се харесали подаръците  Hug Нашият батко също се оказа, че много обича кукли, даже Ади не може да се вреди от него да бута количката  Laughing Да кажа само, че и куклата може да я ползвате с образователна цел - когато я напече слънцето по бузките й избиват лунички  Wink Да знаете, че е станало силно слънцето и е време да се прибирате от плажа  Laughing
А за спането на Моника ви пожелавам да продължи като при Ади. И тя за първи път на рождения си ден спа цяла нощ и оттогава си заспива в 20.30 най-късно всяка вечер. Имаме доста вечери без да се събужда изобщо, имаме и такива, когато се буди и таткото я успокоява като се гушкат двамата, случвало се е и да я кърмя през нощта. Но като цяло е като друго дете в сравнение с това чудо, което беше 11 месеца и ни взе здравето.
lilincho, дано някой от 5-те града, които трябва да посетиш да е Пловдив  Hug
katilias, аз също ако не сме на олинклузив бих предпочела да взема пюрета вместо да се надявам да не попадна в някой ресторант на развалена храна. Точно днес не ми остана време да сготвя за вечеря, че цял ден скитахме и си извадих от резервите пюрета за спешен случай и за двете деца (Дени е на 2.6 г. и той яде с удоволствие от тях). Съвсем като готвена си е храната, има си цели грахчета, парченца морковчета и т.н. , на бурканчето си пише за деца над 1 година.
Зоопарка ми е много любимо място за разходки с децата.
Ох, ама как ви завиждам за този зоопарк само... В Пловдив беше много малък, но все пак имахме преди, но го затвориха и ние вече ще показваме щъркел на децата на картинки само  Whistling А преди си спомням всяка година дърветата наоколо бяха покрити с мартенички по това време. Днес бяхме в природонаучния музей - толкова западнала работа... няма надписи на екземплярите в някои зали, половината от едната зала заградена със столове и надписи "Не преминавай - опасно", в залата с рибите и гущерите се носи една миризма  Sick
Иначе от динозавърската изложба останахме много доволни - на 10-на динозавъра има макети, но са наистина много внушителни. А като ги включат децата едновременно да реват си е наистина като в джунгла  Laughing
lilyrose, ех, нека всички 30 годишни да изглеждат като теб! Повече от 25 не мога да ти дам. Браво за хубавите новини за Марти  Hug Благодаря за рецептата, много добре изглеждат кюфтенцата. Моля и другите като попаднете на нещо интересно споделяйте. Аз следя и съответната темичка, но тук винаги давате добри предложения. Да питам тези, които правиха безглутеновите бисквити от елдово брашно как процедираха, че мъжът ми прави през уикенда и не се получиха добре. Бях смелила 2 чаши елда с едновремешните кафемелачки и явно не се смели съвсем като брашно и много неприятно се усещаше в бисквитите.
Commelina, за мизерията въобще не ми се отваря дума, а за кучешки и котешки изпражнения... то трябва само в краката да си гледаш да не настъпиш нещо   #Crazy А като знам колко са опасни кучешката и котешка тения...Господ да ни пази дечицата.
Ади яде ябълка, морков, кюфте, пържола без проблем, но тя има много зъби. В момента й никнат кътници даже.
Знам че не е в духа на форума да се оплакваме и да ни тежи майчинството, но мен ме побърква и ще ни докара и до развод това неспане Simple Smile  А и около мен на всички дечицата спят и допънително изпадам в недоумение  Cry
Tired и на мен най ми тежи недоспиването. Заспивам в колата, заспивам на втората страница от книгата. Цяла книга не съм прочитала сигурно откакто съм забременяла  Sad. Но това са ми бели кахъри.
Ох, момичета, съчувствам ви, защото знам какво ви е  Hug Бяхме станали като призраци да се редуваме да будуваме с Ади, хем и двамата с мъжа ми обичаме да лягаме късно. kukumindrela, дано да минава този период и да спинкат дечицата и да имате време и с таткото да се успокоите! И вместо за развод да си мислите за братче или сестриче  Wink
Харесвам си живота с малкия, дори и когато умирам за сън.  Crazy
lilyrose, наистина няма по-хубаво време от това. Пътуваме днес с Дени в автобуса и той във възторг от всичко - доволен, че се е качил на автобус, показва други автобуси, светофари, коли...смеем се двамата доволни, всички хора почват да ни гледат какво толкова смешно и интересно виждаме. Някои се заразиха от неговия ентусиазъм и също се усмихнаха, но като се огледах повечето седяха, потънали в грижите си. Толкова много ни дават децата, че някак си ще го преживеем и недоспиването  Hug
Айде оставям ви, отивам да вдигам таткото, че май заспа докато приспива баткото  Laughing

# 370
Лъки Simple Smile Дано, наистина. Ние не мислим конкретно за развод, но сме адски изнервени и кисели, знам че ще мине Simple Smile За братче или сестриче определено мислим, но със стаен в душата страх  Laughing Какво каза мъжа ми: Ами ако ни се падне същото, нали ще кажеш , че отиваш до магазина и няма да се прибереш Simple Smile
Mur и моята дъщеря е способна да се лиши от сън и от ядене само и само "да е вътре в екшъна" Simple Smile Според мен напоследък и затова не иска да яде, скучно и е да стои на стола , на едно място и бавно да яде , кой ще бута количките навън Simple Smile

Стихия предполагам че наистина се научават сами. Аз например не се шашкам като детето пада (особено ако съм видяла, че не се е ударила сериозно), защото знам че ще се научи така. Но това със задавянето беше ужасно. Веднъж се задави при мен, веднъж баща и като я е гледал и двамата дружно забранихме ябълките на този етап Simple Smile Тя почервеня, почна да кашля  Sick оххх не искам да си спомням.

mama i bebe - преди два месеца може би и аз бях писала за такова инато тръшкане и пищене Simple Smile Определено според мен им е криво, че откриват че не всичко е позволено Simple Smile
Например излизането в двора (имаме много хубав ограден двор към блока) е цяло изпитание за мен. Останалите деца са на възраст от 3 до 6 годинки. Ние искаме да сме при тях, следи ги, иска да им взима играчките, а те пък я гонят и си взимат нещата (НОРМАЛНО) и аз като се опитам да я разсея започва едно лудо пищене и тръшкане  - срам , срам , че сме и бая гласовити Simple Smile Пазя децата от нея, нея от децата - ЛУДНИЦА Simple Smile !

# 371
...ще забележиш как с времето ще започне да изяжда все по големи количества, как му харесва самия процес на хранене, Крум много често не е гладен но яде само защото му харесва да боцка и да си слага в устата...
Звучи обнадеждаващо, но се съмнавям да стане така при нас. На него толкова бързо му омръзва да стои на стола, че ако не хапне набързо, после е мисия невъзножна. Изобщо няма такъв интерес какъвто има при вас. Дори когато не е ял от доста време, първо мачка храната и посля я хвърля на земята. Предпочита да търчи по цял ден гладен, отколкото да е вързан на едно място,за да яде Close

Ситуацията е същата и при нас
Мачка, маже и хвърля по земята, но не го слага в устата
Майка ми е доста по търпелива от мен прави го като игра, не в стола за хранене, но удря и тя на камък
Предполагам и това ще се промени с израстването му

Като ви чета - пюрета, бурканчета, какви ги говорите, момичета? Моята София яде нормална храна - супа, манджа, пържола, важното е да става да се хваща в ръце или ако е супа, да е по-гъста. Тя отдавна е забравила какво е пюре, а пък децата ще бъдат на година и половина по времето, когато ще ходите на море... Аз така ги виждам нещата де, сега не се засягайте, ама какви пюрета на 20 месечно дете?

... много от нас предпочитат пюретата като вариант/пюрета силно казано, защото храната не е пюрирана/за морето, защото можеш да предположиш каква е хигиената и контролът в заведенията за хранене в сезона на чревните вируси.

Peace именно поради това и аз предпочитам бурканчетата пред храната от ресторантите по морето. А и бурканче не означава непременно пюре. Някои фирми предлагат дори и храна за деца до 3 години, чиято консистенция не е много по-различна от нормална манджа Wink
[

Кати не виждам какво толкова те учудва
И на нас ни предстои през май кратко пътуване и ще заложа на пюретата
Моят голям син около годинката си хапваше почти всичко от нашата маса или поне искаше да си опита от всичко
Сега почти няма нещо, което да не яде
Където и да отидем аз не съм се притеснявала, че ще остане гладен
И в същото време малкия е другата крайност - подбира, няма интерес към храната изобщо храненето ни е едно мъчение и за двамата
Колко разнообразни неща му предлагаме в ръзличен вид, но за сега храненето си остава мъка
Това че двете ти деца са хапвали от рано и нямаш проблем с храненето може само да те радва
Дано и с третото ти бебче да е така, защото ако то се окаже не като другите две тогава ще говориш по друг начин

# 372
Ена,какво те притеснява да дадеш на детето си прясно зеле със свинско?Мартина обожава зелето,аз дори съм й давала малко и от прясна салата със моркови,пък от мързеливите сърми/нарязано зеле+кайма или месо +ориз или елда на фурна/как яде с наслада ако знаеш.Тя също яде пържоли и изобщо почти всичко от нашата храна/обаче тогава готвя с по малко подправки и сол/.Понякога дори не й правя специално за нея храна.
Относно задавянето,аз не й ровя в устата освен ако видя,че е лапнала някакъв предмет или камъче и др.или ако я видя,че се дави.Тя си отхапва доста юнашки хапки от банана например или крушата,но си ги изяжда.Ако е вече доста голяма хапката просто й се насълзяват очите ,преглъща със звук,но го глътва. Laughing
И аз имах случка в парка:давах на Мартина круша и дойде една майка с по голямо дете/някъде към 1,7 м./предложих й да даде на детето ,че ме гледаше с влажни очи,а тя вика да не се задави,не й била давала.Накрая взе едно парче/бях ги нарязала на големи парчета за по лесно хващане на вън/,но го смачка между пръстите си и така й даде на съвсем мънички парченца.Пък сурови моркови за гризкане изобщо не е кусвала малката. Shocked
После ще пиша по др. теми,че не ме оставя на мира мойто диване,иска и тя да участва. Laughing

# 373
  • София
Момичета,

Като ви чета за това хранене и се замислям, че аз не давам нищо в ръцете на Виктор, за да не маже, храня си го аз.

Tasha, сетих се да те питам как се разбират Алекс и котарака? Бяхме говорили за храната. Аз я държа в коридора, където почти не пускам Виктор и засега сме добре. Но си мисля, че и да я опита, веднага ще изплюе, той и храната така подбира (вчера пак опитах да му дам зеленчуци, лапа и плюе). Та това ми е надеждата за боклуците, но тепърва предстои да видим как ще е. Иначе от няколко дена проявява неописуем интерес към котката, дори я гони, радва се, смее се, а преди я закачаше само инцидентно. Много е весело.

# 374
Tasha, сетих се да те питам как се разбират Алекс и котарака? Бяхме говорили за храната. Аз я държа в коридора, където почти не пускам Виктор и засега сме добре. Но си мисля, че и да я опита, веднага ще изплюе, той и храната така подбира (вчера пак опитах да му дам зеленчуци, лапа и плюе). Та това ми е надеждата за боклуците, но тепърва предстои да видим как ще е. Иначе от няколко дена проявява неописуем интерес към котката, дори я гони, радва се, смее се, а преди я закачаше само инцидентно. Много е весело.

И ние държим храната в коридора и Алекс засега няма достъп до там /все още не може да си отваря вратата/. Но пък докопа ли Шушко някъде да спи започва да го мачка, да ляга върху него и в играта си го скуби. Учудвам се колко е търпелив котарака за сега.
Вчера мъжът ми го заведе на подстрижка, че голяма козина има
Сега е като едно сладко лъвче

Общи условия

Активация на акаунт