Отговори
# 660
Мама Веси - и преди бях казвала,че бели тебеширени петънца,т.е. без блясък по зъбите може да са първата фаза на кариеса на ранното детство (това от една лекция на сп.9месеца за зъбите,която посетих) и е задължително да се посети зъболекар,но ти прецени дали са такива,т.е. дали нямат блясък

# 661
Здравейте, момичета Simple Smile
Лъки, тук съм и чета, но се прехвърлих основно във февруарската група и там пиша във фейсбук, защото той все ми стои отворен, а тук сесията постоянно ми изтича и трябва непрекъснато да се логвам.
По темите – на мен ми се споделят всякакви неща, но все време не остава... Уж ставаме към 8-9 най-късно, а докато се обърна, то станало следобед – докато направя закуска, сготвя обяд, преобличане и то... Тук пък защо така няма детски кухни?! Нали е бивша соц... Малко имам резерви към контрола и хигиената какви биха били, но... нещо ми тежи това готвене, защото Лия много ми ‚пречи‘ – мрънка или всичко взима, каквото пипна и разсипва или включва печката, като съм там –отнема ми двойно повече време и ме е яд, че не го прекарваме навън. Терасата ни е голяма и обезопасена, но не мога и там да не я гледам, защото ме е страх да не изяде нещо. Иска ми се да си подготвям повече неща от вечерта, но все правим друго или съм уморена.
Лия е почнала съвсем да не спи през деня, преди беше много лесно в количката, но вече не иска да седи там, а тя да я бута, а дори и да седи – много се разсейва и трябва да мине много време, за да се укроти и заспи. Това не би ме притеснявало, ако не явиждах, че е уморена и има нужда от този сън, но не знае как да си го вземе. Приспиване с кърмене вече също не е вариант, защото се буди и реве, като тръгна да я местя. Не знам как да я накарам да заспива през деня по-лесно - идеи??
Също купихме ново столче за кола, но и в него реве – дори повече отколкото в старото, дразнят я коланите и се напъва да излиза и направо не знам, нищо не я разсейва за повече от секунда и не знам какво да правя – ще си седим все в квартала май. Sad
Сиренце, разбирам как си се чувствала. Аз по принцип навсякъде гледам първо банята и душа дали са ми удобни, още повече сега. Но на чуждо място или в хотел е много трудно да ми е удобно... Ние я къпехме като баща ѝ я държеше здраво, аз сапунисвах и поливах с душа, но много сложно да се измие главата!!! Вие сте намерили начин – и аз така правя – КУПУВАМ!!! и браво, че сте се отървали само с уплахата при падането!!!
И на мен ми стана забавно със ‚сиренчовия син‘ и също ми липсва бг сиренето – продават едно, дето се казва ‚балкански сир‘ и наподобява, но не е същото, нито кашкавалът  Laughing.
Лъки, Сиренце, тук наистина не качват без детско столче, но в Чехия поне си длъжен да си носиш ти, такситата нямат, не знам за Словакия. Аз винаги до сега съм пътувала с моето - тО се закача на количката и става като танк, но за бебе имаш право да го чекираш като багаж в самолета... И в личен автомобил е строго забранено без – не помня до колко год. трябва да има детска седалка – май 12 или поне 7.  Майка ми много се ‚скандализира‘ от това как като ни изписаха вместо да гушкаме бебето, го изнесохме в столче и то милото ревеше – на нея ѝ се струваше много жестоко.
За въпроса за оставянето на детето
Скрит текст:
–мисля, че беше зададен ако се налага, а не просто ей така. От там и темата за това какво дава майчинството и от какво лишава – за мен нещата не са само в черно и бяло, а има и нюанси. От много неща съм се лишила и последното, което ми липсва са ресторанти и дискотеки, но ми липсват четенето (имаше някаква мисъл, че човек е велик не заради това, което е написал, а заради това, което е прочел Wink) на художествена литература, ученето на френски, балетът – да практикувам и да гледам, пътуванията (единственото нещо, което се купува и те прави по-богат Wink) – малко авантюристични бяха някои Simple Smile – изобщо спряла съм да се занимавам с неща,  за които нямам време или които не доставят удоволствие на детето. Фактът, че го осъзнавам като лишение не ме кара да се съмнявам, че това е правилният избор и си е изцяло мой избор (ако правя нещо, все искам да е перфектно по моя начин). Сега поне правя нещо по-смислено и градивно от всичко до сега– вместо да се занимавам с глупости Simple Smile и компенсира (или ще компенсира) ‚лишенията‘.
Шапка аз ѝ слагам, а тя все си я маха, понякога успявам да я сложа неусетно отзад и издържа няколко минути, докато се усети, но много се изнервям как все я маха! Атанасова, и мен ме е страх от разни бенки и гледам да избягваме директно силно слънце (то и без това докато се намотам да излезнем, става 4 часа Sad), слънцезащитни ползвам до 30 фактор най-много, не обичам тези, дето са сънблок 50+. Някъде бях прочела, че и 30 е добра защита, ако се ползва правилно и не се пържи човек на най-голямото слънце.
Noive, и Лия плаче от някои непознати - възрастни или мъже, май е нормален този страх на тази възраст. Най - много и при нас да е 'от кърменето' - що за коментар, наистина! И Лия  не ми казва още 'мама' Simple Smile Нея отдавна не са я мерили, тук консултациите са през няколко месеца. Горе-долу си ги хапва иначе моите 'деликатеси'  Crazy
Лъки, този дълъг пост беше в твоя чест – имай късмет да не го прочетеш :р. Аз също чета всичко наред – обичам да се уча и от чуждия опит положителен или не Simple SmileОще ми се пише, ама ще си лягам:)
САмо да добавя -БЪРЗО ОЗДРАВЯВАНЕ на болните дечица  Hug а и мами Sad Женичка, Бета, спиралата ли е най-добрият вариант - аз не знаех, че хората още си слагат, но не съм достатъчно информирана по въпроса за спиралите де..
Сладки сънища и хубав ден утре!

Последна редакция: пт, 11 май 2012, 02:31 от love in paris

# 662
  • София
привет,

нещо напоследък не успявам да се накарам да пусна комп вечер, само преглеждам през телефона и лягам  Tired.

И Бобо е с хрема, май го простудих, откакто започна да спи на по-широко отворен прозорец - не му смених пижамата с по-тънка и той се изпоти, после се отвие и така. После пък му сложих много тънка и май му беше хладно, та още повече му се разтече носа. Сега май му улучих дебелината на пижамата, но още му тече нослето. Промивам с диснемар, пръскам с еуфорбиум и капя сребърна вода, но засега без успех  Rolling Eyes. Иначе е добре, научил е някои нови номера, като например да ни хваща за краката и да ни закарва, където е решил. Обича и да ни дърпа, ако виси някоя връзка или колан и да ни води, а ако съм с дълга пола, се загръща с нея и си тръгва нанякъде  Laughing. Наскоро пък реши, че телефонът ми му прилича на магнит и се опита да го залепи на хладилника  ooooh!. Той съответно изгуби индикация на дисплея, след като не пожела да се залепи и трясна на плочките, остана само осветлението на клавиатурата да свети  hahaha. Обаче щом го занесох в сервиза, както всеки уважаващ себе си телефон, който е попаднал в ръцете на техник, набързо светна, за да не вземе да го разглоби hahaha.
Засега хич не говори, за разлика от сестра си на тази възраст, която гледам е казвала доста думички, като бъм-бъм (на колите), ало-ало, кака. Казва си разни звуци, например върви си и си повтаря зе-се, зе-се, ама нищо смислено. Най-често цвърчи като врабченце, милото  Simple Smile. Иначе разбира доста какво му се говори.
Но пък колко е любвеобилееен, няма такава любов  Laughing - целува ни, прегръща ни, катери се по нас, а днес ни беше награбил и двамата с баща му и ни буташе главите една към друга, а той по средата стои и ни стиска Simple Smile.

Женичка, хубава статия, подсеща ме за някои неща, които бях позабравила, а са полезни. На мен ми се струва, че разсеяността ти ще се излекува с наспиване, ама ако Мони е като Бобо, няма да те огрее скоро  Hug.

Мама Веси, при теб може да не е същото като при мен, но ако искаш, мога да ти пиша на ЛС подробностите за брекетите и операцията, която ми правиха. Иначе при мен постоянният зъб не се виждаше, но корените са му отишли в корените на съседния и ако не се намести, може да ги резорбира и да падне и другият постоянен. Млечният зъб пък леко се клати и въобще, крайно време е било да се заема с проблема. В събота ще ми слагат брекети, за които ще бъде закачен чрез едни телове зъбът, който разкрихме с операцията и лека-полека чрез тях ще го издърпваме, за да си дойде на мястото.
Спиралата Мирена и за теб може да е полезна, тя е хормонална и казват, че при нея почти няма кървене при цикъл. Има обаче и доста странични ефекти, информирай се и си прецени, на мен ми я сложиха в понеделник и усещам някакъв дискомфорт, както преди ме наболваше кръста преди цикъл, но според лекаря е нормално, очаквам да се нормализират нещата.
А за изкарването ви в Гърция  ooooh!  Laughing, вярно ще го запомните.

Лъки
, и аз искам такива почивни дни  Wink. И Яна е имала такива периоди, когато не ме е искала и това доста ме подтискаше, но минават и заминават, така че просто се възползвай. Аз ако имам възможност да сме извън града и има кой да ми помага, бих ги грабнала децата и марш на природа. Но засега няма как. ММ се е заел да прави кухня на горния етаж на къщата, в която живеят наште. Те са извън София, но много близо до града, аз като ученичка съм си пътувала до София всеки ден за училище. Ако ММ се справи скоро, ще идем там за лятото.

noive, как пък не спряха да измислят причини за спиране на кърменето тия доктори  Shocked. И Бобо реве от педиатърката, хем е много внимателна, но вярвам, че никога не би ми казала такова нещо.

love in paris, Бобо спи по веднъж на ден, само в къщи. Приспивам го с кърмене и ако се разбуди, пак му давам, докато не му се съберат 2-3 часа. Иначе не му е достатъчен сънят и трябва да спи още веднъж или пък ужааасно се вкисва привечер. И ние, ако реша да свърша всичко, излизаме след 4, затова понякога излизаме малко сутрин, после спи и обядва в къщи, после пак излизаме късно следобяд.

Сега за писането по всякакви други теми извън Родени през Март 2011 - ОК, ама според мен не всеки го вълнува това, което вълнува вас, не може после да очаквате отклик от всеки и да се сърдите, че другите не се кефят. Например сега ако ви напиша, че любимата ми готик метъл група е издала нов албум и чакам с нетърпение да го чуя, колко ще ми отговорят и ще са съпричастни  Wink. Човек трябва да прецени кое е уместно да се пише и кое не. На мен лично ми е излишна информацията за това как мъжът на Маринелс приспива бебето, докато тя се подготвя в банята, за да изпълни съпружеските задължения - така написано не само аз, а и други споделиха, че са си го представили чак  Sick.
А за групата във фейсбук: аз поне нямам проблеми с това как е организирана информацията, свиква се. Ама и там разни теми ми идваха в повече, няма да ги цитирам, ама пак излишно детайлистични ми бяха. Така че се махнах оттам, макар че си имаше и добрите страни.

Последна редакция: пт, 11 май 2012, 04:02 от Betta

# 663
Привет и от мен  Grinning

Искаше ми се да коментирам темите,но мноого ми се спи.Успявам да ви прочета и съм до там.Само малко Ивана да влезне в някакъв режим и обещавам да се стегна.

Не ми се смейте сега.Оказа се,че мойто чадо толкова много иска да спи,че не му стигат 24 часа  Crazy.Преди спеше по 10-11 часа през нощта и всичко беше наред.Сега обаче ги удължи на 12(от 21 до 9).Звучи супер,нали?Да,ама след това издържа по 8 часа и няма заспиване.Падат й батериите към 16-16-30 и може да спи и по два, три часа.После лягане в 9 е мисия невъзможна.
Пробвах я без дрямка-хора,не правете това вкъщи  Grinning .Опасно е за вашето здраве.И не проработи.
 Пробвах да я сложа един път в 19.30 и един път в 20.00.Пак не става-излюпи се отново в 9  Crazy
Остана само варианта да я будя сутрин по-рано.УжаСт,ама проработи.Става в 7.30 и така си ляга като пич в 13 часа.Друго не ми дойде на акъла.
  Редрени благодаря,че се сети за нас.Още е същата трагедия и то как няма да е-последните кътници идат.

ох,заспивам пред компа направо.И аз не мога да свикна с това  ставане по тъмни доби,а така мразяяя.Оставям ви.Скоро пак ще се разпиша.

# 664
Здравейте, момичета и момчета, малки и големи!
Честит имен ден на Кирил на p.atanassova! Да ти е живо и здраво момчето! Весел празник!

Не съм писала от цяла вечност, не че преди много пишех, ама сега времето съвсем ми е кът, откакто сме кажи-речи цял ден навън Simple Smile Иначе си ви чета, коментирам и т.н., ама докато седна да пиша и трябва да стана и отиде Sad
Благодаря за милите думи за моите момчета  Hug
Периодично сменям и заглавието, както някои от момичетата отбелязват, ама така става като не пишем  Confused Добре, че имаме достатъчен запас Simple Smile Благодарско на Ena  Heart Eyes

Честито прохождане на Петър и Стефан! Тъкмо преди време си говорехме с мъжа ми как става прохождането при близнаци? Ако не е тайна да ни разкажеш Марис! Praynig Като проходи единия скоро ли и другия тръгва в старанието си да го догони?

kukumindrela, не съм те забравила Simple Smile С пълзенето беше така, догонвайки се. Стефан пропълзя и два дена след него и Петър, определено си беше догонване. Но при прохождането нямаше такова нещо. Стефан взе да се пуска и да ходи на 11 1/2 месеца, а Петър месец по-късно, въобще нямаше желание, нали стигаше навсякъде с пълзене, а и не беше готов. Като цяло гледат един от друг и каквото прави единия и другия се опитва и почти винаги успява.
Гледам обсъждате говоренето и разбирането. Ами бих казала, че почти всичко разбират. Откъм говорене. Петър - ам-ам ( и за ядене и за вода), нани-на, да (дай), тао (чао), Тете (така казва на Стефан от Течи), бати, тати (тати и мама - и на двамата така ни казва), пате и па-па (патето), ко-ко (кокошка, научи го от една песничка на Бон-бон), баба, със сигурност има и още. Стефан е по-пестилив, ама то сигурно защото не може да вземе думата от братята си  Grinning - ам-ам, па-па, баба, но той казва много хубаво мама понякога Simple Smile.
Напоследък много обичат да слушат детски песнички и да се опитват да танцуват, ама като се опитам да им направя клипче и спират  Sad
Откъм ядене, почти всичко ядат. Стефан ми е по-капризен - не иска плодове и зеленчуци, единствено ябълка си хапва с охота, дори и банан не всеки път харесва.
Сиренце  Hug
Бета, ще ни липсваш в групата Hug
Не ми се сърдете, че няма да коментирам  Praynig Толкова от мен  Hug
Хубав и весел ден на всички!

Последна редакция: пт, 11 май 2012, 09:49 от marys

# 665
  party023 черпя ви за нашия имен ден, виждам вече и честитка си имаме  Hug благодаря  Марис.
Честит имен ден и на други празнуващи ака има, да са живи и здрави, много късмет да им носи името.

# 666
Парижанке Wink, и аз си задавам въпроса как да я приспя моята. На гърда напоследък е доста трудо-в момента , в който я сложа в кошарата и настава рев, тоест не е дълбоко заспала.В количка заспива, ама вкъщи вече в чудо съм се видяла. ooooh!Искам да си легнем двете и да си заспи, ама не става. Laughing
Маринелс, не спим на никаква лампа. От прозореца си влиза светлина  и е достатъчна.
Женичка, мерси за статията. Hug Знам от къде идва проблемът при нас-от липса на достатъчно внимание към него. Опитваме се да огреем по равно, ама трудна работа. И детето го усеща, започва да ревнува, проявявайки грубост към сестра си, оттам пък и нашите вечни забележки и ...омагьосан кръг. Вчера г-жата ми каза, че напоследък в градинката е станал по-агресивен, което също го оттдавам на липсата на достатъчно внимание вкъщи. Cry Снощи даже затворих по едно време лаптопа , за да не се изкушавам постоянно да хвърлям по едно око, както винаги, докато шетам нещо и използвах това макар и малко време за него-ами имаше значение. А иначе спрямо статията май така действам, но ефект няма.  Понакога предпочита да развали играта на сестра си, отколкото да я остави на мира и да прочетем книжка.Тревожа се, като виждам да държиш нож, защото ножът е остър и можеш да се нараниш лошо (нашите чувства)
Моля те остави ножа и ела да ти дам едно интересно нещо. (конкретни действия, за които молим)
Ето , и аз казвам:"Моля те, остави сестра си, защото , ако я блъскаш така тя ще падне и ще се удари лошо . Хайде ела да прочетем книжка." Ами не става. Tired Трябва да намирам повече време за него.
Честит имен ден на Кирил!Здраве и щастливо детство му желая!  bouquet
Хайде, излизаме.

# 667
  • София
Привет, момичета!

Аз пък смятам, че всеки може да си пише, където и каквото си иска. Какъв е този комунизъм, в свободна държава живеем, бе хора!!! Както и всеки да си чете, каквото му се чете. И аз напоследък чета отгоре отгоре, ама защото така искам и никой не ми е виновен, че сега да му давам тон какво и как да го пише.

И в този ред на мисли да питам нещо, което не е по отчетната тема.
Скоро чакаме да се роди второ момченце на кумовете ни (първото е на 2 годинки). Май си имат всичко и аз не мога да измисля какво да им вземем, а и те не помагат. Някакви идеи?

lilincho, явно си доста изморена. Сподели, като имаш време как са нещата тук или във ФБ.

Хубав ден от нас  bouquet

# 668
  • София
Честит рожден ден на Кирил, да е жив и здрав   bouquet  Hug!

Бобо днес за първи път успя да се изкатери на леглото, което си е доста високо, и аз не видях как. Май е пораснал с някой и друг сантиметър, вчера пък разля една ваза на бюрото, която уж бях сложила доста навътре. Бях в кухнята, когато се чу едно пльок-пльок - водата от вазата изтече върху килима и пода, а Бобо се появи ревящ и с мокра блуза и чорапи  hahaha. По този повод ето ви една забавна тема: http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=656973.0.

Редрени
, и аз си мислех, че е нормално всеки да пише, каквото прецени, а който иска - да чете. Аз, като и други майки на две деца, непрекъснато сравнявам моите и ми се струваше нормално да споделя наблюденията си. Разказвала съм за Яна и по повод на въпроси на другите майки как е или е било при другите деца, например не знам дали ти беше питала за яслите и аз отговорих. Ето обаче Маринелс имала проблем с това и решава да ми го каже. Аз съответно реших, че е мое право да споделя, че ми идват в повече подробностите от спалните ви или пък от тоалетните ви.

За подаръка мога да ти предложа да погледнеш в Икеа - спално чувалче, хавлия или нещо друго.

# 669
Ena, Betta, при нас вече не е вариант приспиването с кърмене през деня, и без това се опитвам да го намалявам поне през деня, като не предлагам, без да е поискала, а и ми отнема много време - повече отколкото ще спи - т.е. 40 мин приспиване, докато заспи дълбоко и после да ми се събуди след 20-30 мин  Laughing

Женичка, аз също много забравям и се шокирам понякога какви неща съм забравила  Laughing Причината наистина вероятно е умора и мнооооого информация, много хора, много срещи и преживявания - сигурно не може да се натрупва до безкрай.

Редрени, аз също щях да напиша хавлийка  Laughing на мен никога не са ми излишни Simple Smile

Хубав ден   bouquet

# 670
Включвам се по темата с преспиването през деня
Алекс вечер заспива сам, но денем не. До към 10 месец, го преспивах в шезлонга, но умаля и по съвет на майка ми започнах да преспивам Алекс на краката си. Да кажа, че от бебе той не търпи да го преспивам на ръце и до днес е така
Ще опитам да обясня и дано ме разберете
Сядам на спалнята с опънати крака и слагам тънка възглавничка на краката си в края. Слагам Алекс като главата му е на възглавничката, а тялото и крачката му са между моите. Започвам да го люшкам така на дясно и на ляво и до 10 - 15 мин най - много е заспал. После леко си дърпам краката настрани и той остава на възглавничката
Първите пъти малко се гърчеше като червейче, но свикна
Може да опитате

Катеренето и при нас става проблем
Веднъж се изкатери на масичката, където е ТВ и като реши да слиза си удари горната устничка и нослето - кървища, ревове и като му мина пак отиде да се качва
Преди няколко дни пък реши че ще се качва на масата и как падна и си прехапа езичето направо ужас. Толкова кръв не бях виждала, после няколко часа не пожела да яде нищо, чак преди да заспи пи малко мляко. И следващите два дни я карахме на мляко отказваше всякаква храна. Вече сме по добре

# 671
  • София
Betta, притесних се нещо да не се обидиш, ама много ме зарадва с този отговор! Няма да пиша повече по темата, че да не навлизаме в безсмислени полемики.
Благодаря за съветите. Продължавам да събирам и после ще решавам.

# 672
Скъпа Сиренце, искам да ти благодаря искрено за подаръка, който получих днес по пощата! Много ме трогна и със сигурност ще ми бъде много полезен-сега за баткото, по-късно и за Ева. Благодаря ти още веднъж , много си мила! Hug

# 673
Честит имен ден на Кирил на p.atanassova!
Да е весел, щастлив и безгрижен!

Снощи даже затворих по едно време лаптопа , за да не се изкушавам постоянно да хвърлям по едно око, както винаги, докато шетам нещо и използвах това макар и малко време за него-ами имаше значение.
Aз затова седя на компа само докато детето спи. Иначе, определено смятам, че го лишавам от внимание или повече време навън. Пък и той не ме оставя много на мира. А с две деца е още по-важно и трудо балансирането.

За приспиването - заспива докато суче и на обяд и вечер. За следобедния сън го оставям на спалнята отдавна. Хич не си правя труда да го местя, да не се разбуди. Ако се пробуди преди да е спал достатъчно, пак му давам да суче и така поспива още малко. Напоследък и вечер взе да ме мързи да го местя в неговото легло, за което търпя критика от ММ и ще се опитам да не се измързеливя и за това, ама толкова ми е по-лесно и така не ми се рискува да го местя в кошарата....

marinels, не спим на лампа, дори много рядко съм пускала нощната изобщо. Няма страх от тъмното, засега поне  Praynig

Катеренето - явно сега е на мода  Grinning У нас няма толкова опасни места за катерене, но навън по пързалните нееднократно ми се е изправяла косата напоследък, че Момчил все тегли към пързалките за големи и се опитва да прави като тях  ooooh!

Да ви питам вие забелязали ли сте бели петънца по зъбите на бебоците 
Аз вчера се загледах в нашите и не ми се видяха достатъчно лъскави, но чак за петънца не мога да кажа. Понеже имаме само 4 зъба, досега не ползвах четка, въпреки че сме купили, но днес я извадих и като се опитам да му ги поизтъркам, ще огледам пак какво е полжението.

Последна редакция: пт, 11 май 2012, 14:31 от Mur

# 674
Лампа и ние не сме пускали никога, отначало като ставах вечер да я кърмя пусках ТВ и като я сложа пак в кошарата го изгасях, но то беше за мое удобство, не за да й е светло на нея. А вечер никога не ставам да я проверявам, нито се будя да я гледам, събуждам се сутрин, когато се събужда и тя  Peace

За стоенето на компютъра честно си признавам, че стоя, чатя и ровя в нета, тя обикаля из стаята и си играе с нещо. Не мисля, че е голяма драма, все пак не стои да ме дърпа за краката, а аз да се правя, че не я забелязвам. Като не й се занимава самичка ми се обажда Wink Друг е въпроса, че в това време въобще не стоим вкъщи, обичам лятото!

Приспиването ми е най-голямата драма, като сме навън няма проблеми, бързо заспива в количката, но вкъщи си е голям зор, сядам на леглото, гушкам я, шъткам й, понякога ми се получава, но понякога отива по половин час да я дундуркам.. за сега не виждам как ще стане сама да заспива в кошарата, но няма да се оплаквам, защото поне вечер спи без да се буди  Praynig

Преди дни тепърва ни изби ТРЕТИЯ зъб, така че има време, докато станат достатъчно, за да ги оглеждам за петна, това в кръга на шегата  hahaha

Общи условия

Активация на акаунт