цикъл след прием на дуфастон

• 277 013
  • 460
  •   1
Отговори
# 375
Здравейте, след редовна менструация на 3 февруари, 16 ми дойде отново. Посетих гинеколога си, който каза, че яйчниците са добре, не вижда кисти, но вижда насъбрана течност в матката, вероятно кръв. Каза, че е настъпила овулация и ми изписа дуфастон за 10 дни 2 х 1 таблетка. Според нея кървенето е предизвикано от различните медикаменти, които съм приемала в последния месец заради ковид - антибиотици, кортикостероиди и антикулаголанти. Наистина кървенето беше силно с ярка рядка кръв. След 2 дни на дуфасто намаля и след още два дни почти спря. Продължавам с дуфастона и спрях кръворазреждащите. Притеснявам се след спирането на дуфастона как ще е цикъла ми, дали ще дойде, обилен ли ще е и т.н.
Ще изчакаме още 2 месеца да се поисчистя от лекарствата и започваме опити. Имам 1 дете със секцио, а през миналата гидина 1 мисед аборд и една извънматчна, завършила с прекъсната дясна тръба и животоспасяваща операция.

# 376
  • Варна
Аз имах една нормална бременност преди две години (за която чаках повече от две години). Този октомври започнахме опити за второ, но още същия месец се разболях от Ковид. След три дена ми дойде цикъл (с 10 дена по-рано от нормалното) и беше супер силен и дълъг. Направо си помислих, че правя някакъв аборт. После на следващия месец пък ми закъсня много, а сега като че ли е нормален. На гинеколог съм чак след месец, но за сега опитите за бебе не са успешни. Дано тоя Ковид не е объркал нещата, че четох всякакви гадости из нета (то за това не трябва много да се чете Simple Smile)

Последна редакция: нд, 20 фев 2022, 21:51 от loter

# 377
  • София
Аз имах една нормална бременност преди две години (за която чаках повече от две години). Този октомври започнахме опити за второ, но още същия месец се разболях от Ковид. След три дена ми дойде цикъл (с 10 дена по-рано от нормалното) и беше супер силен и дълъг. Направо си помислих, че правя някакъв аборт. После на следващия месец пък ми закъсня много, а сега като че ли е нормален. На гинеколог съм чак след месец, но за сега опитите за бебе не са успешни. Дано тоя Ковид не е объркал нещата, че четох всякакви гадости из нета (то за това не трябва много да се чете Simple Smile)
След боледуване, някакво възпаление, причинено от патогени, каквито и да са те - трябва време, за да се нормализира МЦ. Колкото по-тежко е боледуването, толкова времето за възстановяване е по-дълго... Че не е нормален МЦ се съди по настъпилите при него аномалии - в М. в дължината на МЦ и т.н., вкл. липсата на О,.
Самото възпаление, влияе на О. - потиска я. В резултат на това настъпва хормонален дисбаланс, а когато хормоните не са в норма, това влияе на следващия МЦ и на това дали ще има О.... защото хормоните от предходния МЦ дават сигнали на хипофизата,  в какви кол-ва да синтезира ЛХ и ФСХ и т.н. за текущия МЦ
Вирусите вреждат яйцеклетките - най-вече тези, в доминантните фоликули и да се потиска О. е нещо като защитна реакция на тялото - да не се случи оплождане и да се развие увреден ембрион.
Или, просто изчакай да минат поне 4-5-6 месеца, преди да възобновите опитите.
Ще се случи тогава, когато вероятността да има здраво и силно бебе е най-голяма... не насилвай нещата Simple Smile
Провери за дефицити и ги попълни, приемай много и различни антиоксиданти, протеин, колаген... направи нещо полезно, докато чакаш тялото и репр. функция да се възстановят напълно.
( направи и пост-ковид изследванията: CRP, D-dimer, Феритин...)

# 378
  • Варна
Благодаря за изчерпателния отговор, Denis Hands Plus1

# 379
Здравейте, на 13.01.22 ми беше овулацията и на 15.01 почнах да пия дуфастон, обаче гинеколога ми го изписа за 17 дена, направихме кръвен тест на 31. 01 и беше отрицателен. Спрях да пия и на 02.02 ми дойде , на 37-мия ден. След това не съм пила нищо, но все още нямам цикъл, пък никога не съм имала такива проблеми винаги си идваше на 27,28 ден. Не съм правила тест за бременност, страх ме е от отрицателен резултат от много време правим опити за бебе и искам да изчакам още малко за тест. Въпроса ми е може ли дуфастона да има ефект още и да ми закъснява от приема от миналия месец?

# 380
  • София
Здравейте, на 13.01.22 ми беше овулацията и на 15.01 почнах да пия дуфастон, обаче гинеколога ми го изписа за 17 дена, направихме кръвен тест на 31. 01 и беше отрицателен. Спрях да пия и на 02.02 ми дойде , на 37-мия ден. След това не съм пила нищо, но все още нямам цикъл, пък никога не съм имала такива проблеми винаги си идваше на 27,28 ден. Не съм правила тест за бременност, страх ме е от отрицателен резултат от много време правим опити за бебе и искам да изчакам още малко за тест. Въпроса ми е може ли дуфастона да има ефект още и да ми закъснява от приема от миналия месец?
Здравей!
Не. Дуфастонът има ефект само, докато се приема и подпомага непряко следващия МЦ ( да има О. и всичко с МЦ да е наред - грубо казано).
След като е имало М., след прекратяване приема на Дуфастон, той вече не влияе на следващия МЦ.
Направи тест и дано да е станало Peace

# 381
Здравейте на 13.04 трябваше да ми дойде правих два теста на третия и на 6 ден закъснение и двата бяха отрицателни ходих на лекра и ми изписа дуфастон за 10дена по 2 хапчета на ден.Колко време след спирането трябва да ми дойде и ако не ми дойде възможно ли е да е бебе но да не се е видяло на ехографа защото е било рано ?И ако сега направя тест този дуфастон ще влия е ли на теста ?

# 382
  • София
Здравейте на 13.04 трябваше да ми дойде правих два теста на третия и на 6 ден закъснение и двата бяха отрицателни ходих на лекра и ми изписа дуфастон за 10дена по 2 хапчета на ден.Колко време след спирането трябва да ми дойде и ако не ми дойде възможно ли е да е бебе но да не се е видяло на ехографа защото е било рано ?И ако сега направя тест този дуфастон ще влия е ли на теста ?
Здравей!
До 10 дни, след последния прием, трябва да дойде М., ако няма бременност.
Ако има бременност - няма да има М.

Ако схемата и дозата, не са били подходящи, има вероятност, дори и при липса на бременност, да няма М. - макар и много рядко, но се случва.

# 383
Здравей!

Ако схемата и дозата, не са били подходящи, има вероятност, дори и при липса на бременност, да няма М. - макар и много рядко, но се случва.

А ако след няколко дена пак направя тест дуфастона ще повлияе ли по някакъв начин на теста ?

# 384
  • София
Скрит текст:
Здравей!

А ако след няколко дена пак направя тест дуфастона ще повлияе ли по някакъв начин на теста ?
Няма проблем, прави си го спокойно, не влияе.

# 385
Скрит текст:
Здравей!

Много искам да си направя тест,но щом нищо не се е видяло на прегледа не знам дали има смисъл да правя и само да се разочаровам
Иначе много ви благодаря за отговорите Simple Smile

# 386
  • София
Скрит текст:
Скрит текст:
Здравей!

Много искам да си направя тест,но щом нищо не се е видяло на прегледа не знам дали има смисъл да правя и само да се разочаровам
Иначе много ви благодаря за отговорите Simple Smile
На УЗ може да се види около 16-17 ден, след зачеване или когато ЧХГ е над 1000, а за теста той трябва да е много по-малко, респ. теста ще покаже много по-рано.
Друг и по-сигурен вариант е да се направи кръвен тест ЧХГ- той ще покаже 100% дали има или не зачеване.
Но, ти си знаеш Simple Smile

Лично аз, винаги искам да разбера колкото е възможно по-бързо, по-рано истината, вместо да живея в някаква заблуда и още по-малко, сама да се вкарвам в такава. Но, хората са различни, така че те разбирам Simple Smile

# 387
Здравейте!

Предписаха ми дуфастон да пия за предизвикване на цикъл 10 дни х2 таблетки втората половина от МЦ, като не казаха, да изчакам овулация и тогава да започна. Съответно аз започнах да го пия от 14тия ден. Според календара ми в О. съм средно на 15ти или 16ти ден. Ако не съм била в О. на 14тия ден, съм я забавила, но това означава ли, че и по-късно ще ми дойде цикъла?
Консултирах се с други двама лекари и според единия да си завърша 10те дни прием (пия го от 8 дни), а според другия - да го спра още днес, за да имам М. по-рано, тъй като идвало между 3ти и 10ти ден от спирането на дуфастона.
И сега кой лекар да послушам? Да спра ли дуфастона на 8мия ден прием или да продължа да го пия още 2 дни?
Отделно коремът ми е подут, но нямам други ПМС симптоми.

# 388
Здравейте, дами!
Послените 5 месеца бяха на Примолут Нор заради нередовен цикъл свързан с ендометриозни кисти, като последния месец минах на Дуфастон, защото целим забременяване. Обаче вече 13-ти ден след последното хапче Дуфастон (7 дни по 2 таблетки) не ми идва МЦ. Правих и домашни тестове за бременност - отрицателни. При някой имало ли е такова забавяне? Обикновено от Примолута ми идваше на 3-я ден след последния прием.

# 389
Здравейте и аз съм в същата ситуация, пих дуфастон 7 дни по две и вече седми ден нямам цикъл. Преди съм пила примолют нор и с него не съм имала такива проблеми. Притеснявам се че съм с ИЯР и не знам дали сега нямам естрогенна недостатъчност, но на прегледа докрота каза че ми е хубава лигавицата. Лошото е, че съм на морето и не мога да отида на лекар. Изписаха ми дуфастона поради съмнения за полип. Съжалявам вече за него, явно примолюта ми действа по добре.

Общи условия

Активация на акаунт