Роднините ни в чужбина

• 23 332
  • 380
  •   1
Отговори
# 135
  • в едно миланско село
о боже, по тоя пък въпрос имаше мега статия в Капитал тази седмица.
Защо сме нещастна нация ( неверни като пагани и кахърни като славяни), и как това няма вр-ка с парите. Дефинирано е и като български парадокс, или нещо такова, има понятие;-)

пусни я на старата ти леля (на мен, де  Mr. Green), че нали знаеш, че е леко неграмотна откъм извори на информирана образованост или образована информираност  newsm78

Понятието не знам какво е, но може да е нещо като бацилус булгарикус за киселото мляко.  Дали ще се патентова или както там се казва.

"cladis bulgaricus"

Joy

ето как един общо-взето тъп въпрос, може да причини интересна дискусия  Wink

# 136
Има и още нещо. Чисто психологичната нагласа , че каквото става у дома не излиза навън. Колко хора вярват, че затваряйки проблемите вътре, те не се виждат навън, че проблемите трябва да се решават в тесен доверен кръг. Колко хора смятат, че решенията могат да самовъзникнат в този кръг, защото той 'живее' проблема. Солидна предпоставка за заравяне на главата в пясъка  и ако се разглежда Бг като едно семейство ( в което както правилно отбеляза чичо Ваньо, всички сме братовчед).
Ние вътре можем да си говорим всичко, но не може друг да дойде да ни го каже ( от Европейска комисия до Цецка имигрантката става в-с за едно и също нещо, реакцията е еднаква). Излезеш ли веднъж от този circle of trust, истината вече не е обект за споделяне, а демонстрирана слабост.

# 137
# 138
Българският парадокс всъщност идва/дойде от една статия на the economist ( http://www.economist.com/node/17722557) ).
Kaпиталци малко втора цедка сервират този път, а и 'парадоксът' реално е от първото, по старо изследване ( че хората са нещастни не защото тяхната страна е по бедна от страната Х, а защото са по бедни от някоя прослойка в собствената си страна).
На мен лично са ми малко мъгливи и двете изследвания, да не кажа субективни и размити. Ама пък като са рекли учените сигурно е вярно- парадокс сме.
Ама пак ме успокоява това че сме при азиатците по оптимизъм, на прав път сме явно  Laughing

Колко хора смятат, че решенията могат да самовъзникнат в този кръг, защото той 'живее' проблема.
С това пък хич не съм съгласна, ако говорим за съвременното общество, даже напротив- който не се е сетил, той не плаши с дело в европейския съд, чакаме чуждестранни журналисти да направят репортаж за детските домове и т.н.

# 139
е. те я бяха ( този път:) цитирали статията / само че линка им не се отваряше/
няма значение, важна е темата, защото аз смятам, че наистина се демонстрира повече нещастие, отколкото е реално  Grinning

# 140
айпод дори не знам за какво се ползва newsm78, то и името му едно такова  Thinking
задника само на сина си мия/все още, но мисля да спра вече, че ще откараме до женитбата  Mr. Green/
и съм адски недовлна от луфтханза #2gunfire загубиха ми куфара с една тава баница и половин агне. обещаха до 24 часа да ми го доставят, обаче ни баницата ще е баница, ни агнето , агне...представям си само дрехите ми на какво ще са се усмърдяли Stop

а, да - редовно се оплаквам от 'моята' чужбина. само аз. тук на всички им е адски хубаво Mr. Green

къде се класирам на пистата - в извънземните или съм наш човек  newsm78

# 141
Рокси, ами да вземем примера с оня злощастен чех, който направи инсталацията с турската тоалетна. Как се скочи. Реално посланието беше "Всички са маскари".
Страната беше опасана от система от сини и червени  (внимание,  метафора) тръби , които я изливаха  ( страната)  в един централен отходен нужник. посланието беше наистина от ясно по-ясно.
Иначе не ни пречи изобщо да си говорим, че всички са маскари, че всичко отива по дяволите и т.н. Но сякаш е по-болезнено, когато го казва външен и то по такъв шокиращ начин, че се наложи да метнат черен чул на инсталацията и отдолу табелка "България"...

Палмира, ти си към посетителите от миналото. И извънземните знаят както в айпод Simple Smile

# 142
Божеееее, добре, че влязох в тая тема, та да разбера, че съм нямала била право да пиша в теми за мартеници! ooooh!
Отвратих се от някои изказвания, разочаровах се от някои хора и се натъжих отново за България. Sad
Пипи, не те ли е срам?
Съвсем сериозно те питам.
И да ти отговоря, преди да си ме питала - не, не бърша "стари задници".
Но ако го правех хич, ама хич нямаше да ме е срам.
Защо хората не го правят в България ли?
Ами, първо, защото там ще взимат два-триста лева, а навън получават няколко хиляди евро.
И второ, защото такива като теб ще се подиграват с тях и ще ги гледат от високо, а навън хората да благодарни и ценят труда им.
Не живея и в къща с още 100 човека, но и да живеех, нямаше да се срамувам, защото бих стискала зъби в името на това, децата ми да са задоволени от материална гледна точка, а не да се чудя мога ли да им купя 1 близалка от 3 лв. или не мога, щото утре може и да няма пари за хляб.
Много пъти съм го казвала и пак ще го кажа - няма такива злобни, проклети и завистливи хора като НАС, българите. Sad
Лично аз никога, ама никога не бих си позволила да кажа "вие, българите".
Ужас, бих се срамувала да си го помисля дори!

И последно, по темата (аз почти забравих каква беше Simple Smile) - авторке, не й обръщай внимание на твоята близка.
Простите хора край нямат, да знаеш.

bouquet

# 143
Там мисля медиите завъртяха колелото. Както и в случая с плаката на голия Азис . Има поне пет други подобни, е, не толкова големи, а на никой не му бодат очите. А с Азис стана едва ли не национален въпрос. Да не бъда разбрана погрешно, не го одобрявам, ама цяла София беше залята с ей това:

, което де факто е същата мегапростотия.
Та разликата не е точно чужбинския комплекс, явно има и други фактори.
Не помня дамата с Батак българка ли беше, или не? Че и там се вдигна бая шум.

# 144
Българка беше с Батак.

# 145
Българка беше с Батак.

каква е там историята

# 146
българка от немско-турска фондация беше ...

# 147
http://www.mediapool.bg/%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%B7%D0%B8%D0%B4%D0% … 8-news128124.html

Има доста статии, 10 c's .

В mediapool има доста по въпроса.

Търси с "Мартина Балева"

# 148
Кога е била тази "рекламна" кампания на ауспусите?

# 149
  • Seattle-USA
http://www.youtube.com/watch?v=_oDGigac3Xk&feature=youtube_gdata_player

Ето така ние се чустваме българи. Каквото и да се каже и да се подари е обида за българите в България.

Общи условия

Активация на акаунт