Роднините ни в чужбина

• 23 332
  • 380
  •   1
Отговори
# 165
Леле, кукерите от Торонто ме разбиха. Браво!
Жалко, че при нас няма подобни неща...

# 166
В момента има много интересни неща за четене особено за тези от нас, които са учили историята по един определен начин и се интересуват и от други гледни точки, например ми проби мозъка една статия по изследване на английски мисля учен, който изследва икономическото развитие на Балканите в последните години на турското робство, и от хладнокръвната икономическа гл. точка разглежда освобождението като негативно за икономиката на тази територия ( България) събитие. Точно в края на робството, българските земи са били най-развитите земи в Османската империя , тогава разцъфват т.нар златни български градове ( Калофер, Копривщица..) има страшен подем, раята се сдобива и с доста права. Мисля, че се намира статията в сайта на гласове, на който му е интересно ( те са големи еретици, така че не е за всеки този сайт) Извинете за отклонението.

Joy Joy
 Явор Дачков от голям костовист стана голям антикостовист , сега пък турско мекере ...

виж колко е населението през цялото турско робство на страната от 1,5 млн. до 2 ,
а после само 30-40-50 години се удвоява и утроява , а това е защото няма кой да го бие по главата всеки ден ,
''страшният подем'' идва от положението ни - все пак се намираме в Европа , цивилизованият полъх пристига и дотук , а  изостаналата турска държава няма нищо общо с това ,
след като сме се освободили от турците сме дръпнали истински ...

# 167
Рекламата на ауспусите  ( ако така е мн.ч. на ауспух) е отпреди 4-5 години. Учудена съм, че не сте я виждали, беше буквално на всеки стълб.

# 168

При нея така се стекоха нещата. Замина преди 7 години. Има собствена фирма,много приятели,чувства се добре там.

Че тя всяка чистачка и всеки градинар от нашенците имат собствени фирми, просто защото друг начин да работят българи и румънци засега в Англия няма.  Wink
Нещо лошо ли има в това,че имат фирми?

# 169
Сийке, продължавай с преразказа с разсъждения, удава ти се

Слънчева, приложи съвета си първо към себе си, вместо да ревеш тук половината година

Още нещо щях да си приназнавам, но се разсеях и ми отлетя от главата

Когато кацне отново, ще ви зарадвам

# 170
ами, прилагам го  Laughing
щом кацна в холандия, не очаквам слънце и рози Wink
но и в Бг също не очаквам да сме я застигнали америката Simple Smile

рокси, не съм я видяла рекламата, но аз много и не заглеждам рекламите. всеки случай е забавна Laughing

# 171
виж колко е населението през цялото турско робство на страната от 1,5 млн. до 2 ,
а после само 30-40-50 години се удвоява и утроява , а това е защото няма кой да го бие по главата всеки ден ,

И къде трябва да се видят тези данни?  newsm78

Тук има една дискусия на учени по въпроса.
http://nauka.bg/forum/index.php?showtopic=8091

# 172

При нея така се стекоха нещата. Замина преди 7 години. Има собствена фирма,много приятели,чувства се добре там.

Че тя всяка чистачка и всеки градинар от нашенците имат собствени фирми, просто защото друг начин да работят българи и румънци засега в Англия няма.  Wink

Няма лошо, няма и хубаво. Изтъкнахте го като плюс, а то не е. Пак са си чистачки и подобни, само че на тези, на които чистят им казват "клиенти" и си вземат парите по фактура. Ако имаха професия, която е сред ценените на острова, щяха да са изключение и да ги наемат на трудов договор. За останалите (българи и румънци) възможността е само self-employed или селскостопански работници по сезонни програми.  

# 173
Браво на българите в Торонто!

# 174
В Холандия има състав за народни танци в Лайдсенфен.Моята 66 годишна съседка ходи там и даже изнасят концерти,дори и извън Холандия.Ръководи го една българка.Тропат ръченица,Право,Дунавско,Дайчово/Пайдушко/хоро,копаница и даже могат да пеят песни в неравноделен размер.

От няколко години народната певица Галина Дормушлийска ,която е омъжена за холандец има група за народни песни в Хага,която се казва "Чубрица".Те са все холандци,влюбени в България.Някои от тях говорят доста добре български,обикалят планините в България всяко лято,играят хора,свирят на гайда и знаят доста за българската история.

В българското училище в Лайден има детски групи, в които изработват мартеници,сурвачки,боядисват яйца,месят козунаци,може и кукери да има.

Аз козунаци не меся,яйца не боядисвам и сурвачки не правя.Но ходя на всеки концерт на Мистериите на българските гласове.Не ,защото са българки, а защото ми харесва как пеят.

Ако не ме питат не казвам какво мисля за новите придобивки на роднините.Когато парите са си техни могат да си избират каквото им хареса, а какво мисля аз няма никакво значение- няма аз да спя на новото им легло и няма аз да готвя в новата им кухня.

Както казват холандците-гостите и рибата само три дни са пресни,после всеки гледа да се отърве от тях.

# 175

Че тя всяка чистачка и всеки градинар от нашенците имат собствени фирми, просто защото друг начин да работят българи и румънци засега в Англия няма.  Wink

Няма лошо, няма и хубаво. Изтъкнахте го като плюс, а то не е. Пак са си чистачки и подобни, само че на тези, на които чистят им казват "клиенти" и си вземат парите по фактура. Ако имаха професия, която е сред ценените на острова, щяха да са изключение и да ги наемат на трудов договор. За останалите (българи и румънци) възможността е само self-employed или селскостопански работници по сезонни програми.  

Това соц. мислене и робско мислене ... кога ще го израстнем? За какво им е на хората офис работа на договор? При положениое , 4е могат да си имат фирми, да си работят и да раздават фактури???
Това пък с работата за някого на договор в топли4кия офис ... Напоследък няма списание, което в което да няма статия за вредите от офис работата. Като се запо4не през бърн аут и се мине през последствията от седенето и стреса , конкуренцията и технологиите , които ни затрупват и се стигне до непревилно хранене и наднормено тегло ...
И ако 4овек може да се справя добре и да е доволен с гадинарска фирма и му е кеф да се мотка навън и да поддържа градини ... За какво му е офис?????
Аз след 15 години офис работа мога само да кажа , 4е ако имам идея и мога да си позволя финансовия трус при старта и да си регистрирам фирми4ка за градинарство - то веднага ще го направя. Но в момента с 2 малки деца и канонизирано ежедневие ще ми е трудно. Но се надявам да дойде момента да излезна от бюрото  Peace
И изобщо не разбирам какво се има против градинарите и 4иста4ите.
Като ги гледам туркините тук какви фирми въртят и бизнес с фирми за по4истване и кетъринг. Рускините също. Не забелязвам да им е зле . Но са задружни! Не са като нас. Такива здрави общности има , само не и б-лгарска. Познайте защо!

# 176

при първата ни ваканция в БГ майка ми си беше поръчала нови кухн шкафове - ми честно бях потресена от лошото изпълнение и липсата на ергономичност, все пак беше 2001, не 1985

Разбирам, че си се потресла, само не разбрах дали си успяла да прикриеш чувствата си, или си попарила радостта на женицата с критика на новата ѝ придобивка?  Laughing
Ето, за това става дума - за такта и деликатността в общуването с близките.
Не разбирам защо много хора считат за пръв свой дълг да осветлят околните с мнението си по въпроси, които не ги засягат, особено когато е негативно.
Все едно е една жена да си купи нова рокля, да си смени прическата и когато попита Милото си за мнение, очаквайки с блеснали очи комплимента, да дочуе едно отегчено: "Уф, що си харчиш само парите за глупости, като пак си оставаш грозна и дебела. А ако знаеш какви красиви и поддържани колежки имам, пък интелигентни, пък... Не прости като теб." Съмнявам се, че някоя ще бъде толкова широко скроена, че да преглътне такава реплика, нищо, че е от най-обичния ѝ мъж на света.  Mr. Green
Има 2 разли4ни типа хора , според това как приемат критика . Едните го приемат като нападка, а другите като препоръка и идея за нещо ново.
Аз 4естно да ти кажа бих казала на някого ако е седмал върху дъвка да иде да си из4исти дрехата , а не бих се спотайвала да гледам ка кдругите му се подсмиват зад гърба. Разбира се, може да го възприеме като подигравка и да ми се сърди до смърт, но аз няма да си мисля, 4е съм направила грешка. Защото така бих искала някой да направи за мен, ако съм седнала на дъвка. Да ми каже, да не да мъл4и и да ме гледа цял ден любопитно - кога л ищ€ забележа колко съм смешна  Peace.

# 177
  • в рока
Цитат
а после само 30-40-50 години се удвоява и утроява

В този  период за около 50 години почти се удвоява цялото население на Земята.

# 178
  • София

при първата ни ваканция в БГ майка ми си беше поръчала нови кухн шкафове - ми честно бях потресена от лошото изпълнение и липсата на ергономичност, все пак беше 2001, не 1985

Разбирам, че си се потресла, само не разбрах дали си успяла да прикриеш чувствата си, или си попарила радостта на женицата с критика на новата ѝ придобивка?  Laughing
Ето, за това става дума - за такта и деликатността в общуването с близките.
Не разбирам защо много хора считат за пръв свой дълг да осветлят околните с мнението си по въпроси, които не ги засягат, особено когато е негативно.
Все едно е една жена да си купи нова рокля, да си смени прическата и когато попита Милото си за мнение, очаквайки с блеснали очи комплимента, да дочуе едно отегчено: "Уф, що си харчиш само парите за глупости, като пак си оставаш грозна и дебела. А ако знаеш какви красиви и поддържани колежки имам, пък интелигентни, пък... Не прости като теб." Съмнявам се, че някоя ще бъде толкова широко скроена, че да преглътне такава реплика, нищо, че е от най-обичния ѝ мъж на света.  Mr. Green

Много точно казано от Как` Сийка  и авторката май това имаше предвид, ама някои от собствената си камбанария виждат само това, което те искат да видят и чуят!

# 179
therese, честно казано изобщо не знам (т.е много бегло знам) кой е Явор Дачков и изобщо не ме интересува. Rolling Eyes А пък връзката с Костов - съвсем. За пръв път чувам, че сайтът Гласове е негов, чета там, защото има интересни неща за четене , както и в сайта на Редута.  Но да ме питаш кой му е собственик - ич не знам. Повечето статии всъщност ми ги препращат приятели, така че не съм запозната с интригата.

ПС: Напоследък най-хубавото нещо , което съм чела е от Е. Дайнов, който когато забелязах, че е аштор ми стана неприятно, защото не ми е симпатичен, но пък съдържанието беше в десетката, какво да направя.. Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт