Априлчета се раждат вече - всяка мама чака своето човече!

• 36 168
  • 617
  •   1
Отговори
# 420
  • Варна
Добро утро ... Simple Smile

Вчера исках много да пиша, че по 3-4 от питанките в темата имам отговор, но ...абсурд просто ...направо си броя секундите и в тоалетната като отида....С тези колики и разнасянето на самолет бързо свикна, сега оставя ли го за минутка в шезлонга и е крив вече ....

Малко хаотично ,но почвам да философствам ...

Първо за меките гърди-и моите са така, всичко е ОК, аз точно това чаках, да се реегулират нещата и да не са напрегнати ...За мен няма проблем, с чисто сърце мога да успокоя и вас, но все пак ...не се меся, ако мислите,че има проблем-дано бързо отмине Simple Smile

За слънцезащитните ...и аз мислех, че на бебе до 6м не е препоръчително да се маже, но вчера бяхме на консултация и док каза да мажа откритите части със слънцезащитен крем за новородено ..Де ще го търся ...явно не всички марки имат за толкова малки човечета ...

Относно обличането -вчера получих похвала ...от док, от една акушерка и от неонатоложката, която беше на раждането ми...Заведох Стами по боди къс ръкав и памучни панталончета, с къси чорапки , и завит само с бархетна пелена ...Казаха-най-накрая да видим едно адекватно облечено бебе  Blush  Simple Smile

Препоръката на док е -зимата един кат повече дрехи от майката, лятото -един кат по-малко ...

Но аз и баткото много гол го пускам не знам, ама все ме е страх да не се изпоти, понякога даже ми се чудят и другите майки, няма ли да настине, сега и с бебето така подкарах, ама тези жеги, и той като е постоянно легнал в количката ...кат о го вдигна и гръбчето му пари направо ..

За кърменето навън -аз писах и преди, не ви трябва покривало, една пелена е достатъчна, на мен най са ми удобни бархетни, купих си от Амазон няколко шарени, хем подлагам под главичката на бебеето да не лежи директно върху ръката ми, хем се замятам-не толкова да се крия аз, ами да не му пече,че сянката още от април взехме да я гоним, какво остава юни-юли-август ...

Тъй ...и на края да си похваля цокльото -за 22дни е наддал 880гр и 6 см  Sunglasses ...
Всичко му е късо, пак почнах шопинга, доста неща от покупките успях да му ги облека само по 2-3 пъти ...ама да ми е жив и здрав, мама пак ще купи  Laughing

Лагуна,не знаех,че това зайче е твоето бебе, Ели Мише пусна снимките от сесията ти, но наистина не подозирах...Много хубави снимки, като поотраснете пак да отидете при Ели  Grinning

# 421
Г-ца Димитрова браво на цокльо, добре си върши работата. Като започне да сяда Лъчко ще отидем пак при ЕлиМише за снимки:))))
Добро утро от мен - да се похваля, че успяваме да наваксаме - вчера 3-4 часа само на гърда, направих си и супичка за ядене и повече течности и се събудих сутринта след 4 часово спане с напрегната гърда(а преди това все меки като празни чак...)

Хайде тумбачета - строй се, преброй се да видим колко сте останали!!!!! Че да знаем дали да правим тема вече за Априлче 2012

# 422
...абсурд просто ...направо си броя секундите и в тоалетната като отида...

Аз си я разнасям с мен в един кош Simple Smile
И в банята като пусна вентилатора да бръмчи само се оглежда и прави муцки Simple Smile Вчера така се къпах  Crazy

Абе как се приспива бебе, което не иска да заспива на цица  Rolling Eyes
Рев, че й се спи.. ама и рев, че тече мляко  Thinking Биба не иска.. На ръце не иска.. на легло не иска..  В баща си не иска.. Аз й мириша на мляко - съответно иска цици -> полуава цици -> цици пускат мляко -> рев .. и наново newsm78 И така докато се умори и само лапа зърното и заспива за секунда  ooooh! Ама не си е работа така  Crossing Arms

# 423
  • sofia
Добро утро!!!  bouquet
Мерси за отговорите, момичета, относно кърменето навън! Hug То и ние горе-долу се храним през 3 часа и понеже мойто е много поспаливо денем, ко държа около час на гърда, та дано глътне нещо...та остават около 2 часа, през които трябва да се облечем, излезем, разходим и приберем... Tired което е супер малко. Явно ще се кърмим и ние навън! Grinning А и то само разправията с количата преди излизане ми е половин час Tired
Моите гърди и те са понякога доста меки, но като стисна, има мляко. Peace
Аз се чудя дали да съхранявам кърма - досега съм изцеждала 2-3 пъти и то за облекчение по малко, след това съм я хвърляла... Rolling Eyes Чудя се все пак дали да не направя една малка банка във феизера за всеки случай.. newsm78 макар че гърдите ми са регулирани и незнам кога ще имам повече излишна кърма за изцеждане...Вие как процедирате? Simple Smile
Laguna, много хубави снимки са ви направили!!!  bouquet

Duhi, и мойто така - докато лапне зърното и заспива Tired

# 424
  • Sydney
Да видим за колко половин час ще напиша каквото искам  Mr. Green
Здравейте Simple Smile!
samm хаха Мерси Simple Smile  Hug Ами нищо особено, теглене, мерене, щеше да й бие втората за Хепатит B, обаче те в Токуда й я биха в Събота и отпадна тази процедура... днес пак ще ходя да си взема болничния, че май беше забравила да ми го напише....  Rolling Eyes днес може да ти звънна, ако имам възможност да изляза Simple Smile
svetlinka21 дано бръзо се оправи  Praynig Hug
Silence вчера й сипах вода в едно шише в друго само АМ и така излязохме за педиатъра, че й беше време за ядене...  Peace
ох, не мога повече, отивам да се занимавам с нея Simple Smile
Хубав ден Simple Smile

# 425
duhi_puhi със сушоар в леглото. На 1ва степен на топличко, първо на коремчето, отдалече и на бързо на лицето, за да притвори очите и сато се поуспокои оставяш 5 минути да ти работи сушоара на студена струя настрани

Момичета, ако сте с християнска вяра - на 40тия ден от раждането бебето трябва да се заведе на църква, за да чете попа ЧИСТА МОЛИТВА на вас и бебето. ТОва е първото представяне на бебето пред Бог, да го закриля докато се кръсти, а за вас -опрощава досегашните ви грехове. Купува се питка или хляб(ненарязан) и червено вино и се отива в църквата, носете си и шише, за да ви сипят осветена вода за миене на личицето на бебчо. Няма такса за тази молитва, само свещички които си купувате за здраве за семейството да запалите в църквата и една на погачата за самата молитва.

Последна редакция: чт, 03 май 2012, 13:08 от laguna

# 426
  • Пазарджик
...
Впррос  към ЛЛЛ:
Бях писала че имаме къса юздичка но според лекарите добре захваща и нямало проблем, но да дохранвам с АМ защото суче повече от час и не е спокоен после и не заспива. Отделно аз бях До вчера давах двете гърди той суче около час и после АМ 50мл. Обаче почна да не иска да суче, дразни се на зърното, полюе го реве. Вчера пих чай за лактация и явно не е изцокал добре едната гърда сега имам ужасна болка и твърда част на гърдата. Слагам топли компреси държа го на нея гърда да суче но пак реве и плюе. Вече и да му дам АМ след кърмене нто заспива, реве, не е спокоен. Гърдата ми става все по-зле. А като гледам май детето ще се отбие. През деня се мъча да е само на кърма, но така почти постоянно е на гърда, ака много малко и реално няма никакво растояние м/у яденето му. Ние сме на 23 дни. Лекарката смяташе че понеже е малък (изписаха ни 2710) няма сили да цока, сега сме 3500 ,но нещата не стават по-добре.

Здравей, bib4o81!

Чудесно си се сетила за топлите компреси и да слагаш сина ти на тази гърда по-често. В случай, че има трудности с изпразването ѝ, може да е добра идея да доизцеждаш след него, за да се премахне млякото и да не предизвика запушване. Освен това самото изцеждане може да е една добра допълнителна стимулация за лактацията, а събраното количество да го даваш като добавка, когато се налага, вместо адаптирано мляко.

Отказването на гърдата е възможно да се дължи на дохранването с шише. Често бебчета, които имат трудности с ефективното сучене и извличане на млякото от гърдата и на които им предлага добавка с биберон, скоро започват да отказват гърдата, тъй като се объркват (начините на сучене от гърда и от шише са коренно различни), а и сученето от гърда им се струва по-трудно от получаваното почти на готово мляко от шишето. Поради това често майките, на които се налага да дохранват, използват други методи - лъжичка, пипетка или спринцовка без игла, когато количествата не са много големи. При по-големи количества избират чашка или система за дохранване на гърда, която от своя страна допринася за стимулирането на гърдата и помага на бебето да се упражнява в сучене, като в същото време получава необходимото му количество мляко.

Има някои неща, които евентуално биха могли да са полезни в случаите на къса юздичка:
- позициониране - важно е то да е максимално добро, така че бебето да има възможност да поеме възможно най-голяма част от гърдата. Една чудесна позиция за това е полегналата назад (или биологичната - http://lllbg.org/2011/01/biological-nurturing/), тъй като при нея гравитацията играе важна роля, а бебето има опора за брадичката, крачетата и цялото тяло в тялото на мама (а се смята, че опората на крачетета, задейства вроден инстинкт за търсене на гърдата и засукване). Тази поза поощрява бебето само да засуче, като поема по-голяма част от долната страна на гърдата (или асиметрично засукване), главата му е леко извита назад, а гравитацията помага да поеме гърдата по-дълбоко в устата и така да поеме повече. Освен това е подходяща в случаите, когато бебето суче по-бавно и има нужда да прекара на гърдата по-дълго време - позата е удобна за майката и ѝ позволява да си почива.
- контакт кожа с кожа - бебчето да е разсъблечено по пеленка, легнало върху голите гръд и корем на мама - това най-често им действа стимулиращо и те са по-склонни да сучат по-спокойно. Може да се съчетае чудесно с полегналата назад поза.
- търпение - често добри резултати дават търпението и оставянето на бебето само да засуче (евентуално с малка помощ и подкрепа от мама като наместване и леко побутване). Понякога това може да отнеме повече време. Дори и да не стане от първия път, би било чудесно да се даде възможност на бебето да опита и следващите пъти.
- оформяне на гърдата - това може да помогне за поемане на по-голяма част от нея в устата на бебето. Оформя се като сандвич (сплескана) като се поднася към бебето със зърно, сочещо нослето - т.е. първо поема долната част на гърдата и накрая горната със зърното, така че да се получи асиметрично засукване.
- поза dencer-hold - тя се препоръчва, когато бебето не може само да държи доброто засукване и вакуума. При нея майката придържа главата на бебето към гърдата.

При твърде дълго, а не достатъчно ефективно сучене, може да се приложи и компресия на гърдата - това е техника, при която се увеличава налягането в гърдата и по този начин кърмата продължава да тече, което кара бебчетата да сучат отново. Често се прилага при сънливи бебета и такива, които бързо заспиват на гърда, преди да са изсукали млякото, както и когато не са особено активни след първата порция кърма. Прилага се, когато бебето спре да суче активно, т.е. не гълта мляко. Прави се по следния начин - обхваща се гърдата с ръка, като палецът се слага отгоре, а останалите пръсти от долната страна, близо до гръдния кош. Докато детето суче активно, не се прави нищо. Когато спре да суче, се прилага натиск, но не много силен, за да не се наранят тъканите - просто стискане, без да се движи ръката. Обикновено това кара бебето отново да започне да суче активно, тъй като се възобновява потока мляко. Натиска се поддържа докато бебето суче. Когато отново спре, се отпуска. Понякога това отново кара бебето да започне да суче, а понякога не. В случай, че не започне да суче, отново се стиска, като ръката може да се върти, така че да се прилага натиск на други места на гърдата. Компресия може да се приложи и на втората гърда, ако бебето е склонно да я приеме.

Това е едно клипче, което онагледява компресията.

Надявам се тази информация да ти помогне да намерите най-подходящото за вашата ситуация решение. Ако имаш нужда от други идеи, ще се радвам да обсъдим заедно.

Браво за наддаването - това е чудесно!

# 427
  • Пазарджик
...
И към ЛЛЛ
Аз вчера малко го позакъсах с бебока. През деня доста спи и едвам цокне малко - щипя, преповивам, сменям пози - резултатът - цоква минимално. И вечерта като се отприщи - сука активно час и половина!!!! CrazyИ искаше още...беше като озверял, много хищен, направо се нахвърляще върху гърдата и си я стискаше с две ръце... Confused Едвам го сложих да спи...Знам, че това е защото през деня не яде достатъчно, но наистина незнам какво повече мога да направя...През нощта също хапна доста...

Silence, здравей!

Това поведение от вчера ли е или по принцип е склонен повече да спи през деня, а вечер и нощем да си наваксва?

Това, което ти правиш е съвсем удачно - често преповиването и смяните на позите дават добри резултати за разбуждане. Също така разсъбличане, контакт кожа с кожа, а някои майки дори практикуват обща вана (ако имате) или пък душ. Компресия на гърдата (обяснение за това, как се прави, съм дала в предния пост, към bib4o81) също може да има положително действие  при сънливо бебе.

Както отбелязваш, явно момченцето ти си наваксва вечер и нощем, което е чудесно. Можеш по пеленките да се ориентираш, дали приема адекватно количество кърма. Ще се радвам да споделиш, дали някое от горните неща има ефект при вас.

...
Имам въпрос към отзивчивите дами от Лалече лига - От вчера изведнъж гърдите ми станаха много меки, но бебчо негодуваше, давах му от двете гърди. След 4 часово спане обаче гърдите пак меки...и днес нервно бебе дето все иска да яде...давам му начесто да суче, общо взето когато поиска, наливам се с течности(за сметка на предните дни, дето все в движение и се хранех с каквото ми попадне)....нещо друго, което мога да направя?                     За колко време ще ми се възстанови кърмата, която му стигаше на бебчо досега?
...

laguna,

дали е възможно кърмата да започва да ти се регулира и организмът ти да се нагажда към нуждите на Лъчко? Често след първите седмици, когато гърдите са напрегнати, в един момент те омекват при регулиране на лактацията. При това е възможно струята да не е толкова силна и да е необходимо малко повече усилие от страна на бебето, докато се задейства рефлексът на потичане, което може да доведе до нетърпение и негодувание на гърдата.

Това, което ти правиш, е чудесно. Когато майката има притеснение за количеството кърма, най-често първото и най-ефективно нещо, което може да се направи, е да се кърми по-често като се следи за добро изпразване на гърдите (4 часова пауза е твърде голяма за повечето бебета на около 1 месец). Приемането на достатъчно течности и балансирано хранане също е важно, както и почивката и съня, по възможност. Някои майки споделят, че хапването на овесени ядки, сурови ядки, варено жито, суров кромид им действа лактогонно.

Трудно е да се каже за колко време може да се види повишаване на количеството, тъй като всеки организъм реагира различно. В повечето случаи, когато майката дава на бебето винаги, когато поиска да суче, тя е спокойна, че то поема добри количества кърма. Добър ориентир в тези ситуации могат да са и пеленките.

Последна редакция: чт, 03 май 2012, 14:09 от mimsat

# 428
  • Варна

И в банята като пусна вентилатора да бръмчи само се оглежда и прави муцки Simple Smile Вчера така се къпах  Crazy

:
Оо, това го правим и ние ...ама искам все пак малко усамотение и за себе си  Mr. Green
Аз за приспиването ....честно казано се чудя кое е по-малкото зло-да заспива на гърда, следователно-никой друг не може да го приспи, или ако го направи ще е след часове рев ...или да заспива на ръце-разнасяне/полюшване/потупване по дупето ...и т.н. докато заспи, но свикне ли така, като стане 5-6-7-8 -...и нагоре килограми не си е работа ...

# 429

:
Оо, това го правим и ние ...ама искам все пак малко усамотение и за себе си  Mr. Green
Аз за приспиването ....честно казано се чудя кое е по-малкото зло-да заспива на гърда, следователно-никой друг не може да го приспи, или ако го направи ще е след часове рев ...или да заспива на ръце-разнасяне/полюшване/потупване по дупето ...и т.н. докато заспи, но свикне ли така, като стане 5-6-7-8 -...и нагоре килограми не си е работа ...

Тони до към 15-6 кг го приспивах на ръце+кърмене  Crazy Та в момента тва малкото само на кръста ми причинява леко драматизъм, иначе нямам нищо протов да си я разнасям Simple Smile Ама тя и разнасяне не иска проклетията  Crossing Arms
Баща й като е вкъши супер се разбират на леглото - говорят си, мятат крака ръце (главно тя де  Mr. Green) .. ама той е непоклатимото спокойствие - и най-нервното бебе ще миряса само само като го гледа  Crazy
Обаче през деняяяяяяяяя ... особено с бесен батко правещ фокуси в допълнение е много забавно  Laughing Искам си количкатаааааааааа.. няма да се прибера само да дойде (ама като съм патка и само отлагах  Twisted Evil)..

# 430
  • Sydney
duhi_puhi аз като има количка пък как съм заизлизала... като няма кой да ми я свали/качи си дремуцаме в къщи...  Rolling Eyes

# 431
mimsat  Благодаря за отговора!!! Този преход от напрегнатите гърди към спокойните го минахме вече и от спокойни гърди станаха вчера меки...правя разлика,
дори след 4часов сън гърдата си оставаше мека...
На час и половина на гърда, супа и много течности върнаха млякото, но ей сега виждам, че пак са ми меки гърдите - незная дали  по това време на денонощието е така или заради 3 часовото спане. Сега пак ще наксваме, но за сега е спокойно детето.
Виждам, че пишете че и почивката има значение за кърмата пък аз тези почивни дни по цял ден кръстосвах насам-натам и си се натоварих доста и хапване на крак...
Памперсите засега са ОК. Нощем ака, почти не пика, а през деня и двете прави...
За суровия кромид лук незнаех и съм го избягвала като силно миризлива храна, да не му причини колики на младежа.

# 432
Здравейте момичета,
когато мога Ви чета, ако въобще стигна до компа.
Всичко, което пишете и питате ми е безкрайно полезно и успокоително,
по едно време реших, че само аз минавам през труден период и леко дадох на късо ooooh!
Да не се повтарям като Духи, Сам, Лагуна и другите мами.....при нас ситуацията е подобно и аз съм в драма с кърмата ту има повече, ту по-малко - и за да има повече за 35 дни на колкото е Гергана качих 4 кг Crazy

Днес при педи: на 35 дни 4 540 кг, изписана 3 100 кг- качила е 1 400кг за 35 дни,  педи ми каза, че с това кърмене на поискване така ставало.....но да продължаваме.
Имаме още малко жълтеница и да и дам малко вода със захар!!!! за това ще си помисля, и на сантиметри е порастнала.

На нас ни се пада на Гергьовден Гергана да става на 40 дни, та първо ще ходим на Чиста молитва и после погача и имен ден у нас с приятелки, баба и лели - от сега изтръпвам, хем искам, хем съм много уморена....вероятно като повечето от вас.
Една голяма  Hug от мен за повече сили на всички Ви.

мамите с по-големите бебоци не писаха как са им минали погачите?

# 433
момичета вие вече обсъждате бебоците а аз моето още го чакам. Термина ми беше на 30.04, но ето че вече е 3.05, сега се върнах от лекар- каза че всичко ми е наред, плацентата много свежа води нормални и че ако не знаел никога няма да каже че преносвам. Посъветва ме в понеделник направо да отивам в болницата за да ме приемат, защото бебчо вече е доста голям, ноооооомен много ме е страх от предизвикано раждане- просто в нето прочетох само страхотии и сега не знам как ще минат тези дни. В се се надявах да си тръгне нормално но уви....Е това е излях си тревогите...Дано скоро напиша и добра новина

# 434
  • Sydney
mo_ni спокойно бре душа  Mr. Green ще си родиш, ще мине и ще замине... теб от секцио ли те е страх или от това да ти предизвикат раждане? ако е от секциото - недей да се страхуваш... и недей да четеш, че само във филми ще се вкарваш, пък няма нужда Wink спи спокойно, дано детето тръгне само  Praynig Hug

Общи условия

Активация на акаунт