Априлчета се раждат вече - всяка мама чака своето човече!

• 36 162
  • 617
  •   1
Отговори
# 435
  • sofia
Beni, понеже за теб знам, че ражда секцио - да те питам как се чувстваш сега - усещаш ли придърпване? Hug Понеже аз до преди 2-3 дни уж вече нищо бе усещах, но от 2-3 дни почна пак да си ме придърпва от едната страна и се притесних...нещо да не съм натоварила шева, че бебо в поза люлка го кърмя и ми е все на корема... Rolling Eyes Та незнам колко време след операцията е нормално да я усещам...  bouquet
Hadji, браво на вас- много сте пораснали!!! Grinning
Да ви питам - всички ли правите питка и задължително ли е...Аз до скоро незнаех за този обичай... Rolling Eyes

# 436
Привет, привет!

Вчера пропуснах да дам отчет от контролния - малчо е наддал 800гр. за две седмици - от изписването до сега  newsm44 За протокола - само на кърма е, без разни води, чайове и подобни. Лекарката вика - много са за 2 седмици, ама то при кърмено бебе обикновено така става. И да съм давала вода ако иска да суче, а още не му е дошло времето за хранене ......... да, бе, да  Mr. Green

mo_ni , спокойно, до понеделник има време. Пожелавам ти един водопад тази нощ Simple Smile

benitabeni защо не излизате, какъв е проблема с количката?

Silence
, това с погачата си е обичай остнал от време оно. Тогава, около 40 ден на бебето, то се е представяло пред обществото, било му е първата среща с други хора освен семейството. Сега нещата са коренно различни, преди да се срещне с хора на погачата бебето се среща с кой ли не - няма все пак да го държим в къщи на това хубаво време  Peace
И изобщо не е задължително да се прави погача. Дори преди ден-два мъжът ми ме пита дали ще правим такова чудо. Аз му викам, че основно заради бабите ще трябва да направим, то иначе аз приятелки винаги мога да си поканя на гости и да си хапваме сладки  Grinning

# 437
  • Sydney
Silence до преди да ми махнат конеца ме опъваше доста, после понамаля, но не ми се затваряше на едно място шевът... после ми се поду корема от едната страна и си ме болеше - питах, каза, че било от вътрешните шевове и трябвало да минат поне 3-6 м. за да се разорбира конеца и така...  Peace
Mia66 не мога да я сваля от 3 ет. по стълбите за едно с бебето, не влиза в асансьора... ако няма кой да ми я свали си стоя тук и това е... тежичка е - около 15 кг с бебето и всички неща, но така е като не съм я купувала и избирала аз  Rolling Eyes
Hadji браво на вас Simple Smile

# 438
velv благодаря! Hug
Когато е сънлива се получава чудесно. Пак от време на време я давя, но не е така хищно настроена и лакома. С по-изправените пози имам проблем. Явно не я поставям добре, защото на нея не и допада. Най-добре е за сега в люлките, като оставям краката и да висят, а главата да е по-високо. И легнали пробвахме, но ако е сънена, иначе нищо не се получава.
От вчера яде по 5 , максимум 10 минути, но за тези минути не спира да цока. Заспива и след час и половина пак така, най-много два. Мерихме я- качила е 1 кило за 3 седмици. Ака порядъчно.
Почнах и да давам предишната гърда на следващото ядене и виждам че млякото, което пие е по-бяло и гъсто(или си въобразявам Crazy). И не я давя чаааак толкова  Mr. Green
Сатори! Hug  bouquet Браво на вас! Не се сещам дали преди сме обсъждали, но за позите можеш да пробваш да навиеш одеяло на руло( вместо възглавница за кърмене), да го поставиш в скута си и да сложиш бебунка върху нея, за да ви е по-удобно, като гледаш да имаш и опора на гърба, така че да не се натоварва.За млякото - вероятно така доизсуква хубаво гърдата и е по-скоро повече " задно мляко" - с по-висок процент на мазнини, които засищат.
Много се зарадвах на поста ти Mr. Green - звучи ми много добре, а и съм сигурна, че ти най - добре си усещаш нещата Hug Hug Продължавайте да се радвате на кърменето, а ако нещо се сетиш - само ми пиши!

# 439
Здравейте!
Вчера бяхме на една дълга разходка, но явно доста наоблечени. Беше с боди с къс ръкав и отгоре с едно тънко гащеризонче, но явно това е много. Вечерта се оказахме с пъпки по дупето, подмишничките и по вратлето. Ходихме при доки и каза, че сме се претоплили много. Забрани ми всичко друго освен боди с къс ръкав. Уж съм гледала лятно бебе, а правя глупости, ама си ми се струва малка още на 10 дни да е с голи ръчички и крачета. Между другото реши да ни премери и се оказа, че за една седмица е качила 330гр. само на кърма. Изписаха ни миналата сряда 3480, а сега е 3810гр. Аз пък се притеснявах дали й стига, че не ми се виждат мног пълни гърдите и имам чувството, че повече спи, отколкото яде, но явно добре си хапва. Заради това спане на гърдата и това, че не пие вода има някакви гъби по езика, та сега ще слагаме някакви капки. Не знам как да я накарам след като я накърмя да пие вода, тя изобщо не иска да пие. Прави физиономия, все едно ще повръща като и дам шишето с вода. За 10 дни да е изпила 5мл.

# 440
Към ЛЛЛ
Доста съм притеснена и силно се надявам да помогнете. Ситуацията е следната. Дъщеричката ми се роди 2250 кг., на прегледа при док (на 35-тия ден) тежи 2500 кг. Само 250 гр. е наддала. Кърмя я не точно под час и не точно на поискване, но на около 3 часа. Много е мъничка и явно не й достигат силичките, защото се кърмим по около час. Тя цоква по няколко пъти, задрямва, аз я закачам/галя/гъделичкам и т.н., цоква няколко пъти, задрямва и т.н.
 Пробвах да я стимулирам да се храни по- активно кърмейки я само 20 мин.- колкото изяде, толкова. Целта беше до следващото ядене да е огладняла много и да не се офлянква. Резултата- умори се от реване през цялото време до следващото ядене и спа дори повече.
 Съвсем до скоро редувах гърдите- на всяко ядене- едната от двете. Сега пробвам да й давам за 20-30 мин. едната, а след това и другата гърда. Тъй като в началото млякото бликва, а след това има необходимост от повече усилие, реших така да я улесня. И това няма ефект.
 На прегледа доктора каза, че определено имаме проблем и предложи да я дохранвам с АМ по 30 мл. Казах, че не съм склонна при положение, че кърма имам. Разбрахме се да пробваме по 30 мл. да й бъдат додавани, но предварително изцедена кърма. Оказва се обаче, че не мога да започна изведъж да произвеждам с по 30мл. повече кърма за всяко хранене. Ям всякакви лактогонни неща. Използвах вече всичко заделено във фризера.
Очевидно е, че имаме някакъв проблем. Чета с по колко са наддали другите бебета и се затвърждава че 250 гр. за повече от месец не е добре. Вече не виждам друг изход освен да си я кърмя, но да й додавам и АМ.
 Съжалявам, че стана толкова дълго. Чакам съвети с нетърпение. Това да гледам, че детето се мъчи и да се чуствам безсилна започва вече съвсем да ме разбалансира  Cry

# 441
  • София
Здравейте, мамчета! Честито на всички за прекрасните бебоци!
Аз родих бебе Александър с тегло 3350 гр и дължина 50 см на 27.04.
От понеделник сме си у дома и се разбираме чудесно. Кърмим се на поискване, но мама го тормози, когато са минали 2 часа през деня и не си и е поискал. Simple Smile Връщам се назад да прочета какво става с вас, че едва днес ми махнаха конците и мога да седна пред компютъра.

# 442
И аз съм с въпрос към ЛЛЛ.

Бебчо е на една седмица и сме на кърма, но не от гърда, а се цедя, защото той не суче, а ми използва гърдата за биберон. Смуче по около час и пак е гладен. Като се изцедя и му дам от шише яде и после спинка около два часа и пак се събужда за ядене. Само, че на мен от вчера кърмата ми намаля, преди бликаше от гърдите ми. Та въпросът ми е има ли някакъв сти улант за кърма? Малко ми идва нанагорно да цедя 60-70 грама около час  Sad

# 443
Silence, аз ще правя погача Peace На 40-тия ден с мъжа ми ще я заведем на Чиста молитва, а на другия ден ще е погачата.

# 444
Здравейте, мамчета! Честито на всички за прекрасните бебоци!
Аз родих бебе Александър с тегло 3350 гр и дължина 50 см на 27.04.
От понеделник сме си у дома и се разбираме чудесно. Кърмим се на поискване, но мама го тормози, когато са минали 2 часа през деня и не си и е поискал. Simple Smile Връщам се назад да прочета какво става с вас, че едва днес ми махнаха конците и мога да седна пред компютъра.

arete да ти е жив и здрав сина и много да те радва.Аз също родих на 27.04.2012.  и много ме зарадва това като видях че и ти си родила тогава.Бъдете живи и здрави а на тебе бързо въстановяване.

# 445
  • София
Не знам как да я накарам след като я накърмя да пие вода, тя изобщо не иска да пие. Прави физиономия, все едно ще повръща като и дам шишето с вода. За 10 дни да е изпила 5мл.

Silviva.v пробвай да и дадеш водата с лъжичка. И ние имахме същия проблем - езика бял и гъбички по небцето. Изписаха ни Дактрин и трябваше да пием вода - да, ама не... Но с лъжичката минава номера - не че я гълта, просто изплаква устата.

# 446
Да се включа и аз чета редовно ама все не пиша. Ние с беборана от днес оставаме сами, тати тръгна на работа и сега изпращам и майка ми да си ходи и ще видим как ще се справяме, ама тя ми е кротанка пу пу пу. Честито на всички нови мами май не останаха вече неродили или греша?  newsm78

# 447
Днес Дианка, и тук помага като консултант за кърменето(не и знам ника) отива да ражда - да и стискаме палци. Кои други майчета още не са родили?

# 448
  • Пазарджик
mimsat  Благодаря за отговора!!! Този преход от напрегнатите гърди към спокойните го минахме вече и от спокойни гърди станаха вчера меки...правя разлика,
дори след 4часов сън гърдата си оставаше мека...
На час и половина на гърда, супа и много течности върнаха млякото, но ей сега виждам, че пак са ми меки гърдите - незная дали  по това време на денонощието е така или заради 3 часовото спане. Сега пак ще наксваме, но за сега е спокойно детето.
Виждам, че пишете че и почивката има значение за кърмата пък аз тези почивни дни по цял ден кръстосвах насам-натам и си се натоварих доста и хапване на крак...
Памперсите засега са ОК. Нощем ака, почти не пика, а през деня и двете прави...
За суровия кромид лук незнаех и съм го избягвала като силно миризлива храна, да не му причини колики на младежа.

laguna,

чудесно си се справила със ситуацията. Често майките забелязват, че следобед и вечер кърмата им като че ли намалява. Това не е необичайно. Някои от тях споделят, че следобеден сън с детето/децата и овесени ядки или сурови ядки за следобедна закуска, им се отразяват добре и заедно с по-често кърмене в тези часове, скоро това неудобство намалява и дори изчезва.

Възможно е и умората покрай празниците да се е отразила, наистина. Почивката е много важна за кърмещата майка и е добре, ако има възможност, да си почива достатъчно. Понякога е по-добре да оставим чистенето за други ден, миенето на чиниите за утре, вечерята да поръчаме от ресторант или пък да помолим близките да ни помогнат с домакинската работа. Важно е също да се грижим за себе си и да се поглезваме от време на време - много майки споделят, че дори 1 час само за тях (топла вана, хубава книга, фризьор, маникюр, среща с приятелки или каквото обичате да правите) им възвръща силите за седмица напред.  Wink

# 449
  • София, св. Троица
Към ЛЛЛ
Доста съм притеснена и силно се надявам да помогнете. Ситуацията е следната. Дъщеричката ми се роди 2250 кг., на прегледа при док (на 35-тия ден) тежи 2500 кг. Само 250 гр. е наддала. Кърмя я не точно под час и не точно на поискване, но на около 3 часа. Много е мъничка и явно не й достигат силичките, защото се кърмим по около час. Тя цоква по няколко пъти, задрямва, аз я закачам/галя/гъделичкам и т.н., цоква няколко пъти, задрямва и т.н.
 Пробвах да я стимулирам да се храни по- активно кърмейки я само 20 мин.- колкото изяде, толкова. Целта беше до следващото ядене да е огладняла много и да не се офлянква. Резултата- умори се от реване през цялото време до следващото ядене и спа дори повече.
 Съвсем до скоро редувах гърдите- на всяко ядене- едната от двете. Сега пробвам да й давам за 20-30 мин. едната, а след това и другата гърда. Тъй като в началото млякото бликва, а след това има необходимост от повече усилие, реших така да я улесня. И това няма ефект.
 На прегледа доктора каза, че определено имаме проблем и предложи да я дохранвам с АМ по 30 мл. Казах, че не съм склонна при положение, че кърма имам. Разбрахме се да пробваме по 30 мл. да й бъдат додавани, но предварително изцедена кърма. Оказва се обаче, че не мога да започна изведъж да произвеждам с по 30мл. повече кърма за всяко хранене. Ям всякакви лактогонни неща. Използвах вече всичко заделено във фризера.
Очевидно е, че имаме някакъв проблем. Чета с по колко са наддали другите бебета и се затвърждава че 250 гр. за повече от месец не е добре. Вече не виждам друг изход освен да си я кърмя, но да й додавам и АМ.
 Съжалявам, че стана толкова дълго. Чакам съвети с нетърпение. Това да гледам, че детето се мъчи и да се чуствам безсилна започва вече съвсем да ме разбалансира  Cry

Здравей Elena_anelE,
Разбирам притеснението ти за наддаването и в същото време те поздравявам за силната мотивация, която имаш да си кърмиш бебето. Случва се понякога да има трудности в началото, но обикновено с известна реорганизация в кърменето нещата се подреждат. Би ли споделила колко горе долу напишкани и наакани памперси имате за денонощие? Дали бебка все още има жълтеница? Споделяш, че я кърмиш на около 3 часа, това би означавало около 8 кърмения за денонощие? Обикновено това е минимумът от брой хранения за бебе. Наистина има бебета, които добре се справят с толкова хранения, но някои по-мънички бебета може да имат нужда от по-често хранене. Ето защо ако е вариант за теб, би могла да увеличиш броя на храненията за денонощие да е между 10-12, като е добре да има не повече от една 4 часова пауза от сън. Причината е, че кърмата за разлика от АМ се усвоява много по-бързо и качествено - между 30 и 90 мин и за това е възможно едно бебе да огладнява и на всеки час-час и половина дори.

Добра идея е да опиташ да прилагаш компресия, а ето и клип на компресия за по-нагледно . Може да е добър вариант да я приложиш именно, когато видиш, че бебето започва да се отпуска и вече не преглъща. Така ще й помогнеш да достигне до повече порции задно мялко, което е и по-калорично и богато на повече храносмилателни ензими. В тази връзка добре би било бебето да суче, колкото се може по-дълго от една гърда именно, за да може да достигне до това задно мляко. Когато прецениш, че гърдата вече е празна и след компресия бебето вече не суче или пък само я пуска, можеш да предложиш другата гърда. Ако бебенцето се заситило или уморило, може да я откаже, а може да продължи да суче. След кърмене можеш да изцедиш добре и двете гърди. Така хем ще стимулираш повече производство на мялко, хем би могла да събереш кърма, за да дохраниш следващия път. Дори и да няма какво да се изцеди, (в случай, че лактацията се е регулирала спред това колко суче бебето), самата стимулация може да има добър ефект върху производството на кърма.

Споделяш, че бебка бързо се уморява и вероятно за това не успява да се нахрани добре. Чудесно си се сетила да я държиш будна и активна, докато суче. В тази статия можеш да откриеш още идеи за разбуждане и поддържане на активно сукане http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=2768
Естествено е, когато бебенцето е мъничко да се уморява и по-бързо и да заспива. За това е добре в първите 6 седмици (или докато не започне да наддава стабилно), майката да поеме инциативата за събуждане и хранене. Колкото по-често се храни едно беебнце толкова вероятността да получава нужното му количество мляко е по-голяма, съответно стимулацията върху гърдите е по-голяма. Също така, за да стимулираш повече кърма, е добра идея да има поне едно две кърмения през нощта, в интервала между полунощ и 7-8 сутринта. Тогава нивото на хормона Пролактин, отоговрен за производството на кърма, е най-високо.

По отношение на наддаването всъщност, то се гледа от най-ниското тегло, а не рожденното, тъй като след раждането бебетата обикновено губят около 5 до 7 % от рожденото си тегло. Също така меренето на килограмите е добре да става на един и същ кантар, тъй като често се случва да има разлики при различните кантари. Повечето родилни домове предлагат измерване на теглото на бебето.

Много майки в началто се чувстват объркани или притеснени, но е прекрасно, че се стараеш да отговориш на нуждите на дъщеричката си и че търсиш начин да подобриш кърменето.  HugВероятно с горните мерки тя ще започне да наддава добре. Ще очаквам отговора ти, а ако междувременно възникнат и други въпроси не се колебай да ги зададеш.

bouquet

Последна редакция: пт, 04 май 2012, 12:25 от Aidin

Общи условия

Активация на акаунт