Априлчета се раждат вече - всяка мама чака своето човече!

• 36 182
  • 617
  •   1
Отговори
# 390
Офф, гледам че обсъждате за болничните....на мен пък ми пратиха писно, че нещо не е както трябва, а болничния го върнали при работодателя май... и всичко защото сега се предавали някакви неща по електронен вариант и явно се е получило някакво объркване-така ми каза счетоводителката....................и сега чакам... #Cussing out

# 391
От Април има нови регламенти за подаване на болнични и затова всички, които са за март, са забвени.
Моя също е постъпил на 9 април в НОИ - изплатиха ми го на 27.04 (от 13 до 31 март). Сега чакам априлския  Rolling Eyes

Имайте предвид, че болничните (майчинството) се изплащат за работни, а не за календарни дни.. Т.е. ако сте изчислили, че обезщетението за ден е 20 лв(например) се смярат 20 дни (работни ако има месеца) по 20 лв - 400. Не се взимат календарните дни (ако мислите, че се смята 20 х 30 дни = 600 - не за съжаление Sad)..
Ако от това идва объркането. Иначе на мен ми се получава приблизително каквото по калкулатора. Няма особена разлика.

# 392
Моя също е постъпил на 9 април в НОИ - изплатиха ми го на 27.04 (от 13 до 31 март).

Не е често, на мен защо нищо не са ми превели тогава Rolling Eyes Cry Утре пак ще звъня. Вече не се търпи Crossing Arms Naughty

# 393
Привет!
Честито на всички, които са прегърнали дечицата си!  bouquet
Dion, стискам ти палци бременността да е лека и всичко да бъде наред!

velv благодаря! Hug
Когато е сънлива се получава чудесно. Пак от време на време я давя, но не е така хищно настроена и лакома. С по-изправените пози имам проблем. Явно не я поставям добре, защото на нея не и допада. Най-добре е за сега в люлките, като оставям краката и да висят, а главата да е по-високо. И легнали пробвахме, но ако е сънена, иначе нищо не се получава.
От вчера яде по 5 , максимум 10 минути, но за тези минути не спира да цока. Заспива и след час и половина пак така, най-много два. Мерихме я- качила е 1 кило за 3 седмици. Ака порядъчно.
Почнах и да давам предишната гърда на следващото ядене и виждам че млякото, което пие е по-бяло и гъсто(или си въобразявам Crazy). И не я давя чаааак толкова  Mr. Green

samm, ние сега водихме бебка извън София, за почивните дни. Скъса се да спи на чистия въздух.
Нослето и се пооправи. Само пътят на отиване не и понесе, понеже беше много жега, но на връщане тръгнахме по-късно, съответно по-хладно, и спа през цялото време. Peace

# 394
Здравейте, момичета!
Аз отдавна не съм се включвала, но се опитваме да се напаснем вкъщи с новия член на семейството, а и нали ни изненада предпразнично, имах някои изостанали задачки със срок спешно за приключване.

Честито на всички станали майки в изминалите дни! Нека да ви радват малките съкровища!

dion, много се радвам за хубавата новина, която сподели с нас. Лека бременност и очакваме да се похвалиш!

samm моя болничен бе входиран в НОИ на 03.04., а ми го изплатиха на 26.04. Явно софийското НОИ действат по-бавно от пловдивското Sad

plamena_1212 провери си при счетоводителката, объркването може да се дължи на нея, а не на НОИ. Вярно, че от април има актуализация на софтуера за премане на болнични, но и преди това се работеше с него, но промяната е малка и то улесняваща работодателите. А ако проблема е в самия болничен лист - тогава трябва да се носи в болницата за корекция.

При нас кърменето върви добре, малко се притеснявах, че се насуква за 10 минути (при каката кърменето продължаваше по 30-40 мин.), но след консултацията на 10-тия ден от изписването се оказа, че е качил за тези 10 дни 600гр. и ми олекна. Явно бързак ще да е Simple Smile
Малко ме притеснява акото - едно рядко е, и леко зеленикаво. Почти всичкото попива в памперса. Не е кашаво и жълто както очаквам. Дали му има нещо на детето? Уж не ям разхлабващи храни .....  newsm78

Слънчев ден на всички!

# 395
Малко ме притеснява акото - едно рядко е, и леко зеленикаво. Почти всичкото попива в памперса. Не е кашаво и жълто както очаквам. Дали му има нещо на детето? Уж не ям разхлабващи храни .....  newsm78
Пробвай с Колийф - те са с ензим за подпомагане усвояване на лактазата. Тони имаше с това проблем и акаше зелено, слузесто и рядко..
На нас пък ни се разкървави пъпчето нещо и понеже е навътре ми е трудно, а и ме е страх да го чистя Sad (падна още на 5тия ден ама вчера имаше кръв засъхнала Sad) .. И само капя спирт ама тва се скъсва да шавоти и не знам правя ли нещо изобщо  Rolling Eyes

# 396
  • sofia
Добро утро!!!  bouquet

Честито и от мен на всички нови мамита!!! Grinning Да са ви живи и здрави бебоците и много да папкат! Grinning

И към ЛЛЛ
Аз вчера малко го позакъсах с бебока. През деня доста спи и едвам цокне малко - щипя, преповивам, сменям пози - резултатът - цоква минимално. И вечерта като се отприщи - сука активно час и половина!!!! CrazyИ искаше още...беше като озверял, много хищен, направо се нахвърляще върху гърдата и си я стискаше с две ръце... Confused Едвам го сложих да спи...Знам, че това е защото през деня не яде достатъчно, но наистина незнам какво повече мога да направя...През нощта също хапна доста...

# 397
  • Sofia
Здравейте сладурки, извинявам се че влизам натъгъдък но  явно съм много неорганизирана и бебо не спи та нямам почти никво време.
ЧЕСТИТИ БЕБЧЕТА на всички да са живи здрави, да папкат и спинкат!
Впррос  към ЛЛЛ:
Бях писала че имаме къса юздичка но според лекарите добре захваща и нямало проблем, но да дохранвам с АМ защото суче повече от час и не е спокоен после и не заспива. Отделно аз бях До вчера давах двете гърди той суче около час и после АМ 50мл. Обаче почна да не иска да суче, дразни се на зърното, полюе го реве. Вчера пих чай за лактация и явно не е изцокал добре едната гърда сега имам ужасна болка и твърда част на гърдата. Слагам топли компреси държа го на нея гърда да суче но пак реве и плюе. Вече и да му дам АМ след кърмене нто заспива, реве, не е спокоен. Гърдата ми става все по-зле. А като гледам май детето ще се отбие. През деня се мъча да е само на кърма, но така почти постоянно е на гърда, ака много малко и реално няма никакво растояние м/у яденето му. Ние сме на 23 дни. Лекарката смяташе че понеже е малък (изписаха ни 2710) няма сили да цока, сега сме 3500 ,но нещата не стават по-добре.

# 398
Здравейте и от мен! ЧЕСТИТО НА МАМИТЕ И БЕБОЦИТЕ, ХВАНАЛИ ПОСЛЕДНИЯ АПРИЛСКИ ВЛАК Simple Smile)))   bouquet Да са живи и здрави фъстъците и много да ви радват, а майките бързо да се възстановяват!

Ние сме още 2 в 1 и аз съм доста изнервена вечеее  ooooh! Правя каквото мога, но лекарката почна да говори да ми предизвиква раждане, в петък влизам в 42 седмица, утре ще ме гледа как са ми водите и пр. Много ми се искаше тоя път да тръгне естествено, с каката бях с прееклампсия и пак на системи  Confused

Сайлънс, аз бях така с каката в началото и ми помогна да я кърмя легнала. По някаква причина, така стоеше по-дълго будна и съсредоточена върху манджата. Малко ми беше трудно да налучкам позата правилно, имах нужда някой да ми нагласи бебето първите пъти, но стана. Ще се напаснете, сигурна съм, но си отнема време, кураж! Hug

# 399
  • sofia
Здравейте и от мен! ЧЕСТИТО НА МАМИТЕ И БЕБОЦИТЕ, ХВАНАЛИ ПОСЛЕДНИЯ АПРИЛСКИ ВЛАК Simple Smile)))   bouquet Да са живи и здрави фъстъците и много да ви радват, а майките бързо да се възстановяват!

Ние сме още 2 в 1 и аз съм доста изнервена вечеее  ooooh! Правя каквото мога, но лекарката почна да говори да ми предизвиква раждане, в петък влизам в 42 седмица, утре ще ме гледа как са ми водите и пр. Много ми се искаше тоя път да тръгне естествено, с каката бях с прееклампсия и пак на системи  Confused

Сайлънс, аз бях така с каката в началото и ми помогна да я кърмя легнала. По някаква причина, така стоеше по-дълго будна и съсредоточена върху манджата. Малко ми беше трудно да налучкам позата правилно, имах нужда някой да ми нагласи бебето първите пъти, но стана. Ще се напаснете, сигурна съм, но си отнема време, кураж! Hug
dale4na, благодаря за подкрепата - ще пробвам и легнала, пък да видим как ще е! Hug

Успех и на теб и дано бебчето ти само реши кога да излезе - пожелавам ти да е много скоро!!!  bouquet

# 400
Добро утро!!!  bouquet

Честито и от мен на всички нови мамита!!! Grinning Да са ви живи и здрави бебоците и много да папкат! Grinning

И към ЛЛЛ
Аз вчера малко го позакъсах с бебока. През деня доста спи и едвам цокне малко - щипя, преповивам, сменям пози - резултатът - цоква минимално. И вечерта като се отприщи - сука активно час и половина!!!! CrazyИ искаше още...беше като озверял, много хищен, направо се нахвърляще върху гърдата и си я стискаше с две ръце... Confused Едвам го сложих да спи...Знам, че това е защото през деня не яде достатъчно, но наистина незнам какво повече мога да направя...През нощта също хапна доста...

Ами то бебетата малко нямат реална представа кога трябва да се спи и кога да се яде Simple Smile Моята госпожица е същата - през деня е мъка да й набутам нещо в устата.. Обаче през ноща си хапва доволно! - явно и ние тогава сме по-спокойни (че то всичко им се отразява) Simple Smile
 Hug Просто сте обърнали режима.. Ще се намести ама кога..  Crazy

При нас пък имаме такъв проблем - яде какво яде, обаче решава, че повече й се спи, отколкото й се яде.. И почва едно ръмжене, сърдене и дърпане от гърдата (която съответно още повече почва да пуска мляко от което) .. ииии докато заспи лудвам как да я държа  Tired И биба не иска (не че й се натискам).. ама така не си е работа  Crossing Arms
На всичко отгоре ми прави мурафети на лявата гърда (тамън ми се пооправиха зърната) - и понеже двете са съвсем различни като структура (ареола и зърно) и я познава "нелюбимата" та едвам успявам да й я пробутам. И не иска да яде сънена - спи ли - спи  ooooh!

Вкъщи я тегля на една импровизирана везна, според която за 10 дни е качила 600 гр.. значи и от спане се расте  Laughing .. чакам си консултацията на 10ти да видим там как ще се представим Simple Smile

И за протокола да пиша (за болничните) - днеска в справката от НОИ пише, че ще ми изплатят утре болничните за м. Април (1-27 април ми е остатъка от 45 дневния).

# 401

...
На нас пък ни се разкървави пъпчето нещо и понеже е навътре ми е трудно, а и ме е страх да го чистя Sad (падна още на 5тия ден ама вчера имаше кръв засъхнала Sad) .. И само капя спирт ама тва се скъсва да шавоти и не знам правя ли нещо изобщо  Rolling Eyes

duhi_puhi, при нас пъпчето падна на 4-я ден. На 7-я ден кумата ми го видя, беше със засъхнала кръв, както ти казваш и ми каза внимателно да го почистя с клечка за уши, напоена в спирт (70%). Направих го и се изчисти идеално, но на другия ден пак имаше. Тогава ни посети педиатърът и каза само да го разтворя леко пъпчето и да изцедя спирт и щяло да се изчисти за седмица. Така и стана, всеки ден го правех по 1-2 пъти и накрая го изчистих и хубаво с клечка и се оправи Simple Smile

Последна редакция: ср, 02 май 2012, 11:29 от Amstelka

# 402
  • sofia
Ох, duhi_puhi, лекичко ми поолекна като те чета Hug
Мен не ме притесняват толкова вечерните му/нощни изпълнения...макар че е доста изморително бебето ти да е хиперактивно вечер.. Tired
Повече ме притеснява дали се храни добре. Все го заглеждам - понякога ми се вижда, че е направил бузки, понякога ми изглежда един изтерзан...или аз се вманиачавам...Ака и си пишка детето, надявам се да е добре!!!  bouquet

Ако някой знае начин за обръщане на режима, да сподели!!!  bouquet Laughing

П.с. Забравих да добавя, че и винаги връща денем след хранене...Нещо не можем да се оригнем в общия случай и се притеснявам,че и малкото, което е изцокъл, го връща...Тази сутрин пък, след снощното плюскане, върна пресечена кърма... Confused

Последна редакция: ср, 02 май 2012, 11:23 от Silence

# 403
  • София, св. Троица
Въпрос към ЛЛЛ:
Имам много кърма,но нямам добре оформени зърна. Като поизпомпам с помпата се получават,и понякога успяваме да засучем,но много рядко. Става единствено,ако сме спокойни и не много гладни явно,което се случва рядко.Защото с отваряне на очите отваряме и устата. Заиква ми се на гърдата чак,не иска и това е,какво да правя,не иска въобще силиконовите зърна да споделя само.
Чувствам се ужасно,имам кърма за две бебета,а не мога да нахраня моето. Ако не успея да се изцедя,давам АМ,защото иначе е страшно.
Родих секцио и ми го дадаха на 3 ден,ако има значение,кърмата ми слезе вечерта още
Благодаря предварително Hug

Благодаря за идеите и съветите,доста от нещата съм пробвала вече,дават резултат когато е спокоен. И аз за сега действам на база малко изцедена кърма да засити леко и после гръд,много помага за сега. Трябва да пробвам да му изградя режим май,защото сам се събужда освирепял от глад и както казахте много нервен. Дохранвам с биберон,от болницата също така го хранеха. Залъгалка давам,че иначе ми се заиква чак.
Колко кърмения,ами от вчера засука добре,и почнахме по-често,някъде 5 може би,някога само дохранвам,обаче,ще спра,защото явно си се засища,защото почна да връща.
А забравих да кажа че е на 7 дни.
Много искам да си кърмя,дано започне само да суче,без биберон и помпи,още по-малко АМ. Не оставям гърдите да ми станат напрегнати,гледам да се изцеждам ако не иска да суче,че да не направя беля.
Искам да попитам само,може ли да се ядат салати,защото нищо друго не ми се яде,но май домати не са препоръчителни. Ох нямам никакъв апетит и ям на сила заради него. Още веднъж благодаря  bouquet

Здравей yani290885,
чидесно е, че си намерила удачния за вас подход към кърменето.  Hug По отношение на режима, наистина е добра идея поне в първите 6 седмици майката да поема инциятивата за хранене. Така, в слчуай, че бебето е по-поспаливо няма да пропуска хранения или пък, както е при вас да се събужда вече много изнервено от глад. Ако е варинат за теб можеш да увеличиш броя на кърменията за денонощие. Обикновено в първите 6 седмици е добре да има между 8 и 12 кърмения, като 8 е минимума.

Споделяш, че дохранваш с биберон. Добра идея би било, когато се наложи да дохранваш, да използваш алтернатива на биберона и шишето. Така можеш да помогнеш на Мити да свикне по-бързо и по-лесно, че млякото идва преди всичко от гърдата на мама. Понякога храненето с биберон е по-лесно за бебето и това също може да се окаже причина за отказа от гърда или объркване на начина за на засукване и съответно дискомворт при майката. Ето защо много майки предпочитат да избягват даването на биберон или залъгалка. Ако е вариант за теб би могла да опиташ хранене с капкомер или спринцовка. Независимо кое от тях решиш да използвате, спринцовката или капкомера се подават долу ниско между бузата и венеца, подава се внимателно на малки порции, за да не се задави бебето, т.е. не слагаме към гърлото директно, а настрани долу между бузата и венеца, за да премине плавно назад. Когато бебето се храни със спринцовка или капкомер то е поизправено, а не легнало.
Много родители откриват, че храненето с лъжичка или с обикновена чашка също е добър вариант. Ето тук има подробно обяснение как се храни бебе с чаша: http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=24244.0

По отношение на изцеждането, ако след сукане усещаш гърдата(гърдите) си все още напрегнати, болезнени или твърде пълни е добра идея да се изцеди, но само до облекчение. Рутинното доизцеждане след кърмене може да даде погрешен сигнал на организма ти, че има нужда от повече мляко, от колкото са реалните потребности на бебето.

Естествено е в първите дни след раждането да ти липсва апетит.  PeaceПонякога е нужно време на организма на майката да се адаптира към настъпилите промени. Ако в моемента ти се ядат салати няма причина да се лишаваш от тях. Може би съображението да не се ядат домати е заради вероятно наличие на нитрати, но това няма как със сигурност да се знае дали е така или не. По принцип, кърмещата майка не би трябвало да са лишава от каквото и да е, т.е. храненето да по възможност добре балансирано. В редки случаи, при наличие на фамилна обременос, някои храни(за всеки човек те могат да са различни) може да е удачно да се избягват в случай, че бебето покаже реакция към тях. Но дори и тогава те се въвеждат постепенно в менюто на майката, за да може то привикне към тях. Ето това е една интересна статия за храненето http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=188569.0

Прекрасно е, че си така мотивирана да кърмиш.   bouquet Понякога в началто може да има трудности и да е необходимо малко повече време на мама и бебе да се нагодят един към друг, но обикновено силния майчински инстинкт, женската интуиция и позитивната нагласа е това, което помага на много майки да намерят удачния подход към бебето. Ще се радвам да разбера как се справяте.

bouquet

# 404
Благодаря, duhi_puhi, ще видя за Колийф. Аз си мислех да взема Био Гайа, че при каката имаше добър ефект и за коликите. Днес ще питам и лекарката в болницата какво ще каже - на контролен сме, първия след раждането, който ни се полага в пакета за новородено.

Аааа, още веднъж благодаря duhi_puhi, за протоколното съобщение. Влазох в сайта на НАП и видях, че и на мен ще ми превеждат остатъка от 45-дневния болничен утре.  Simple Smile

Silence, да не правите скок в растежа и затова бебчо да е така активно търсещ мляко. При нас това се наблюдава последните 1-2 дни, по-малко спи, постоянно иска да ми е на гърдите и си цока ли цока .... Това е така, защото бебчетата започват да имат по-големи нужди от мляко и трябва да предизвикат по-голямо производство. Получава се обикновено 3-та, 6-та седмица, 3-ти, 6-ти месец.

А по повод на спането денем и будуването нощем аз практикувам следното, за да мога да му внуша кога е ден и кога нощ. През деня не се пази тишина, оставям го да спи на телевизор, на шум, като кърмя или преобличам му говоря, оставям каката да реве Simple Smile и др., но нощем е обратното - пази се тишина като го приспивам, като го кърмя и преобувам си мълча, всичко гледам да е тихо, за да може да разбере в един момент, че нощта е за спане, а денят за дрямка  Grinning

Общи условия

Активация на акаунт