Какъв искам да стана като порасна голям?

• 3 402
  • 12
  •   1
Отговори
# 1
Пак ли ... имало едни "В рамките на проекта, чиято стойност възлиза на 10 млн. лв.,"...
Като гледам фирмите-изпълнители (и под-под-изпълнители) на Проект "Успех" (тези с униформите са цвете!), и как заплащат допълнителния труд на учителите - по-добре да няма нищо.
" Първата група са учениците от 1 до 4 клас. При тях се цели създаване на представа за професиите на хората в населеното място, в което живеят и за уменията, необходими за тяхното упражняване. " Т.е. ще ви обучим за миньори (ако сте в минно селище) и толкоз, няма да мърдате.

# 2
  • Gabrowo->Sofia
Няма начин това да е ефективно за учениците, но вероятно ще е доходно за тия дето са го решили...

пп Моето 6 год. ете е решило да става "пенсионер"

# 3
Големи недомислици ми изглеждат тези неща Simple Smile Аз до 11 клас не знаех какво ще кандидатствам...

# 4
От статията оставам с впечатление, че в начален курс просто ще се запознават с професиите, а не, че ще учат още от 1-ви клас  професия "миньор".
Идеята на мен ми допада, сегашните деца нямат никаква престава какво реално работи един миньор, един счетоводител, един архитект или който и да е друг.

Това на първо четене, според информацията в медиите и тяхната гледна точка. Ако прочетем самия проект вероятно можем категорично да имаме мнение за ползи и вреди.

ПП. Проект Успех също ми харесва, синът ми и негови съученици се възползваха и са доволни.

# 5
От първи клас е несериозно да се твърди, че някой ще си избира професията. Децата хал- хабер нямат от работа и видове професии, освен от 5-6 основни. Освен това преди 10 години редица от днешните професии не са съществували, че да се готвят децата за тях.

Иначе от І клас е нужно децата да бъдат водени на място и да се запознават с различни професии, с производства, с услуги. Най- важно е да се развиват социалните им комуникативни умения, възможността им да възприемат информация, да я обработват, да я пресъздават, да се изразяват, да разбират и да бъдат разбирани. Тук зубренето на факти и ненужна плява няма място изобщо.

Обществен престиж на професиите:
http://alpharesearch.bg/bg/socialni_izsledvania/socialni_publika … ofesiite.569.html

http://www.youthbg.net/node/200
"Стратегическо ползване на Интернет за Кариерно развитие на младите хора в БГ

...След десет години в света ще има общо около 400 професии, които все още не съществуват."

Неадекватността на съвременното ни образование се корени основно в това- учат се факти, не се развиват мислене и умения. Фактите са книжни и се свеждат до определен учебник, информацията, обаче, е неизчерпаема. Идеите ни са от преди сто години, без да се отчете огромната промяна в света и обществото, новите нужди и начин на общуване.

ххххххххххххххххххххххххххххххххххххххххххххххххххххххххххххххххххххххххххххххххххххххххххххххх
Не са съвсем по темата, но са сладки:
„Най-добрият съвет за кариерата към младите е: разбери какво най-много обичаш да правиш и намери някого, който да ти плаща, за да го правиш.”
Катрин Уайтхорн

„Избери си работа, която обичаш, и повече няма да се наложи да работиш нито един ден.”
Конфуций

„Повечето хора пропускат възможността, защото е облечена в гащиризон и изглежда като работа.”
Томас Алва Едисон

„Титаник е построен от професионалисти, а Ноевият ковчег от аматьори.”

„Всяка сутрин ставам и преглеждам във „Форбс” списъка на най-богатите хора в Америка. Ако ме няма там, отивам на работа.”
Робърт Орбън

# 6
  • София
поредната глупост и харчене на едни пари за нищо. Глупости на търкалета е цялата работа! Те да вземат да ги вкарат тези пари в реалното ограмотяване и образоване на децата, да има повече кръжочни форми в училище, вместо да им разясняват професии! За какво им е, и без това нашата икономика има нуждаа само от нискоквалифициран обслужващ персонал - шивачки, сервитьори, камериерки, а за дна друга професия дори няма нужда от образование.

# 7
Дори и само заради:

"„Повечето хора пропускат възможността, защото е облечена в гащиризон и изглежда като работа.”
Томас Алва Едисон

пак би било добре.
Учени и фирмаджии ще станат единици, повечето реално, няма да станат и е добре да знаят що е труд и работа. Това е задължително дори за един бъдещ собственик на фабрика или на собствен бизнес.

# 8
  • София
На труд и познание децата ще се научат в кръжока по готварство, например. Ще направят една баница и ще знаят що е то баничар. Или както навремето ние имахме кръжок по история и трябваше да "работим" в местните музеи като екскурзоводи съвсем наистина, да усетим какво е да се иправиш срещу десет човека група и да им разказваш. Не виждам особен смисъл някой да дойде в класната стая пред децата и да им чете лекция  за професиите, а точно това ще стане накрая.

# 9
Judy, това може да стане и сега - имат си например Домашен бит и техника, Околен свят и подобни предмети. И без това "излетите" извън училище се заплащат (транспортно) от родителите, а на учителите дават мижави ставки за допълнителните часове, бумащината и бюрокрацията е невероятна - за какво ни е поредния проект?!
Има и желание и идейни родители и учители - темата "Посещение на ученици в завод/фабрика?".
Разрешение от Директор трябва  Wink

# 10
Нищо такова не може да стане при ученето на предметите в училище. Истината е навън. Подкрепям идеята, децата да видят нея, не разказаното им и пречупено през нечия призма.
Ако ще дойде някой в клас да им чете поредната лекция и аз намирам, че няма смисъл. Смисълът е да се види лично.

Процедурата е такава, каквато се разпише в нормативните актове. Без значение е. Бюрокрацията и бумажтината са човешки изобретения също и не са константа, при желание се променят.

# 11
На труд и познание децата ще се научат в кръжока по готварство, например. Ще направят една баница и ще знаят що е то баничар. Или както навремето ние имахме кръжок по история и трябваше да "работим" в местните музеи като екскурзоводи съвсем наистина, да усетим какво е да се иправиш срещу десет човека група и да им разказваш. Не виждам особен смисъл някой да дойде в класната стая пред децата и да им чете лекция  за професиите, а точно това ще стане накрая.

Не съм съгласна, защото в един кръжок можеш да се запознаеш само с едно нещо, и то преподадено от учител и ориентирано към съответната възраст, не видяно с очите и усетено със сърцето.
Не виждам какво общо може да има един готварски кръжок в училището с работата в кухнята на един ресторант?
Кръжокът най-много да научи някоя девойка да прави сладки, но това и мама може да я научи у дома. За мен няма нищо общо с професия готвач.

# 12
  • София
много ще се радвам, ако децата отидат в един ресторант, но някак не си го представям това да става в начална степен, че и да ги пуснат да пипат. Затова подозирам, че ще е един човек отива в една класна стая и прави една презентация, за която взема едни пари. Пардон, усвоява едни пари. И най-вероятно децата няма и да пипнат брашно. Затова според мен е най-добре или да ходят на наблюденния и да опитат каквото е възможно в едно произвоство, или да имат кръжоци в училище, където да могат да правят нещата наистина. Часовете по ДБТ сса много подходящи, също има и Роден край - демек, достатъчно часове, в които да стане това фрофесионално представяне. На мен дори американския почин, дето сме го гледали по филмите всеки родител от класа да ходи и да разказва за професията си е по-добро от разни измислени проекти.

Общи условия

Активация на акаунт