Каква е вината на Фатмагюл? (Fatmagül'ün Suçu Ne ?) - Тема 112

• 65 808
  • 754
  •   1
Отговори
# 645
  • В Града на Липите
Току що попаднах на тази информация. Някои може да са наясно, но за други може да е интересно.

Скрит текст:
Хъдърлез (или Хъдрелез,Хъдерлез,Едрелез) е пролетен празник в мюсюлманиските общности в българските земи. Съвпада с християнския Гергьовден (6 май). Част от празника е "ваденето на момински нишани", подобно на българския обичай "Еньова буля".
Както на българския традиционен Гергьовден, и алевийските младежи люлеят момите на люлки. Яденето на боядисани яйца нопамня на народното празнуване на християнския Великден. Най-забележителната част от празника са мимическите игри от маскирани жени. Две жени са маскирани като конници (бешикли), група жени са преоблечени като войни, а друга са с почернени лица. Разиграват се воински мимове. Всички жени в селото играят специален обреден танц.
Интересен е фактът, че обредното облекло на жените в близкото минало не се е различавало от българската народна носия.
Първото нещо, което трябва да се направи, е да се съберат 41 вида листа (може и цветове) от 41 различни растения, от които едното трябва задължително да бъде мащерка. След това тези листи се измиват и се варят, но в съда който се извършва термичната обработка трябва да се поставят яйца (колкото е броят на членовете в семейството толкова трябва да са и яйцата). После приготвната вода се изцежда, за да не останат листенца. След което членовете на семейството се изкъпват (както се къпят винаги), но преди да излязат от банята се поливат с три канички с вода от листата. После изяждат яйцето си в една задължително дървена бъчва. Вечерта се пали висок огън, който трябва да се прескочи от всички, за да са живи и здрави, и против страх.
В нощта на 5 май, се приема, че е дошъл края на зимата и идват топли, летни дни.
Празника е символ на пролетното събуждане и плодородие , носи здраве, изцеление и дълголетие.
Може би не случайно се спряха на тази дата за сватбата.

Честит празник на всички именици   bouquet

Гери Добрева, честит имен ден. Бъди много щастлива

# 646
# 647
  • София

Аз сядам да гледам серията с превода.....пожелавам си мъжът ми да заспи бързо,ама уф,ей го на,още се е ококорил и гледа филми по тв. Joy
Тъкмо се чудех,дали не е прекалено късно да я почвам,но щом няма да съм сама,пускам я  Laughing(
Евелин,приятно гледане! Mr. Green

Ваня е пуснала доста снимки от мястото на събитието тази вечер  Wink,но нашите сладури сигурно вече са в новата си къща и преживяват първата си брачна нощ точно в този миг  Heart Eyes Heart Eyes Heart Eyes!

А останалите момичета ги поздравявам с невероятната "Супер луна" навън/която не успях да снимам Confused/! Hug

# 648
Мили момичета,честит празник на всички,най-вече на именичките! newsm51 newsm51 newsm51
Бъдете живи и здрави!Носете с гордост имената си!

А това е същинската част Laughing

Скрит текст:

# 649
ЧЕСТИТ  ПРАЗНИК НА ВСИЧКИ ИМЕНИЦИ!МНОГО ЗДРАВЕ,ЩАСТИЕ И ЛЮБОВ!

# 650
  • Стара Загора
ЧЕСТИТ ИМЕН ДЕН НА ВСИЧКИ ИМЕННИЦИ И НА ТЕЗИ,КОИТО СИ ИМАТ ИМЕННИЦИ В СЕМЕЙСТВОТО!!

# 651
Аз си мисля, че първата брачна нощ ще я видим в 74-ти епизод. Нали се придържат времево към датата на излъчване. Въпросът е дали Мустьо ще се гътне, докато Фамагюл пристава на Керим, а и в този момент да се роди синът му? newsm78

Евелин  Hug, аз не искам да гледам нищо по-така. Погледи, усмивки, думи... ей такива неща да видим. Интимността да я оставим за младоженците. Не че ще си закрия очите, ако дават подробности, но не чувствам нужда да ги видя.

Честит Гергьовден на всички! Имениците да са живи и здрави!
Герчок,   bouquet  Hug

# 652
  • София
Честит празник на всички именници и на храбрата българска войска!!!

# 653
За Гери и всички именички,както и техните близки! Hug

http://www.youtube.com/watch?v=L82yfWnEhA8&feature=related

# 654

Добро утро на всички от Керим и Фатмагюл. Нека съботният ден започне с усмивка и да имаме нови снимки и подсказки за 74 епизод.
Скрит текст:
Нова подсказка:
КОСОВА:

Снимките ще продължат дълго.Кадир бей е бил лицето,което е ги е бракосъчетало..Мукаддес подвиква на Фг да настъпи Керим...Фатмагюл го настъпва,това е обичай:)

Между другото,наетият убиец от Мустафа,се представя за сервитьор.

# 655
  • Варна

Ванче много благодаря  bouquet  bouquetуспях /то всъщност е твой гифа от предишни страници/
не знам ,но ми се наби в очите тази панделка и двете цветни крушки точно върху Ф,та чак ми вади очите newsm78

# 656
  • Разград

Ванче много благодаря  bouquet  bouquetуспях /то всъщност е твой гифа от предишни страници/
не знам ,но ми се наби в очите тази панделка и двете цветни крушки точно върху Ф,та чак ми вади очите newsm78

Мой няма, всичко е от нета.
Радвам се че успя.

# 657
Честит имен ден на всички празнуващи!
В този късен час мисля да си пусна преведената серия и да се наплача и посмея на спокойствие без сина ми да ме пита: Мамо, защо плачеш,боли ли те нещо?
Обаче нещо не ми приема регистрацията нито в мастерса нито в data.Он лайн ми  е по-трудно ,че компа нещо не е наред /май тд се преинсталира/Някой може ли да каже как да реша този проблем
Благодаря Ви!

# 658
Да ви почерпя, отново, за мое здраве!  Hug  bouquet

gphilipova, честит имен ден и на теб, миличка. Да ни е живо и здраво името и ние покрай него.   bouquet  bouquet  bouquet  bouquet

# 659
момичета някой може ли да ми каже как да сложа gif -да го поствам
като картинка го постави:) гифчето

Мисля да изгледам преведения епизод
БЛАГОДАРНОСТИ НА ПРЕВОДАЧИТЕ!

да изчета томовете, които сте изписали, за да съм информирана отвсякъде:)

Хриси, откъде го изрови това инфо за 6-ти май. Точно ми свърши кафето и щях да мина на мащерка- за пиене засега:)

Общи условия

Активация на акаунт