Дискриминация при прием първи клас в училище в София?

• 21 071
  • 130
  •   1
Отговори
# 90
Звездица, споменатите не се борят за места в елитните училища. Те ако посещават местното, ще се радваме даже.
В цял свят има критерии и не знам защо се пъните да обяснявате с едни големи чаршафи, че били дискриминациони.
Българи що няма в Итън, а? Няма и да има... Mr. Green

# 91
  • София
Равнопоставеност чрез кандидатски изпит за първи клас е възможно най-неравнопоставеното нещо, което може да се измисли. Зная ги, и са много разпространени теориите за коефициента на интелигентнос,т за елитарността и др. но това е повече за четкане на родителите, а за децата не е хич добре. Децата се променят с месеци в предучилищна и училищна възраст, и аз лично, дори след като сега вече зная какви са били знанията, способностите и всичко на децата ми в ретроспекция, пак не бих се навила на такъв вариант - изпит. На всичко отгоре няма как да знаеш кой, как и защо изготвя изпитите. Виждаш каква истерия е с училището в Горна баня.

За изпитите за гимназия си има курсове и уроци, на които ходят и най-подготвените, особено за София. Миналата година минах през това, тази година минавам пак. Проблемът с е в това, че тези, които предлагат относително по-добро качество на образованието са малко, затова и ги правят тези безумни изпити. Две-трети от нещата, които и двете ми деца зубрят по български, са заради изпита - неща, които дори студентите не учат или имат повърхностни познания. Тези изпити не са за способности, а за отсяване, а двете неща нямат нищо общо. Не е равнопоставеност, а една лудница, която не бих причинила на децата си още преди да получили буквара си.

# 92
Presi, ПГ изисква детето да чете, пише и смята до 10 преди първи клас. Аз лично не съм съгласна с това, защото искам детето ми да си изживее детството (извинете за клишето), независимо, че се развива бързо, защото е от такова поколение.
НО ПГ и учебната програма в нея е факт!
Ех, мине не мине малко време и пак започваме да предъвкваме тази тема.
Така е. Предучилищната подготовка и учебната програма са факт. И ако се запознаеш с този факт, ще видиш, че никъде не се изисква " детето да чете, пише и смята до 10 преди първи клас."
Ако проявяваш интерес към този въпрос, можеш да посетиш страницата на МОМН и да си изтеглиш въпросната програма, както и тази за първи клас. После можеш да ги прочетеш, да ги сравниш и, о чудо!, да откриеш, че четенето, писането и смятането се учат в първи клас. Това, че прекалено амбициозни учителки учат децата в ПГ или ПК да четат, пишат и смятат си е тяхна самоинициатива или пък го правят под давлението на родителите или част от тях.

# 93
  • Варна
Lulova вече не сме в социализма и да има жителство. Щом си си избрала да живееш в този район, ще си търпиш последиците( по-скоро училището)- грубо казано.

# 94
  • София
Да знаете, че много митове и легенди шетат сред младите майки! Това с изискването за четене и писане още преди първия учебен час е един самосбъдващ се мит, благодарение на самонавиването и предаването му от уста на уста. Никой не го изисква, освен самите майки помежду си. Сто пъти по-полезно е децата да имат добра обща култура за възрастта си, да могат да разказват приказка или случка, да знаят няколко песнички и стихотворения, и най-важното - да е работено с тях по речта и фината моторика. Четете книжки на децата си, говорете възможно най-близо до правилата на книжовния език, старайте се да изчиствате своята и на децата реч от диалектни думи, жаргони и др. подобни. Писането и четенето се научават, то и идеята на първи и втори клас е ограмотяването. Натрупаното през ранните детски години като култура е най-полезното, с което можете да си пратите децата в първи клас.

# 95
  • гр.София
Lulova вече не сме в социализма и да има жителство. Щом си си избрала да живееш в този район, ще си търпиш последиците( по-скоро училището)- грубо казано.

Ами,напротив! Тъкмо без наличие на система за прием /ох,дайте да раздават на децата още от раждане на децата едни картончета,кое къде ще е години напред/  и при положение,че е таман в Центъра на София, има немалък избор на училища за Лулова.  Може да не уцели най-елитното ,но все ще се намери добър първи клас за детето в следващо в класацията  й училище. Има ли система, се заробва до 1-2 училища околовръст.

# 96
О, чудо! Значи в нашата детска градина учат по някакви извънземни учебници и тетрадки, които са отпечатани самоинициативно под давлението на родителите и имаме някакви извънземно амбициозни учителки, които карат децата ни да смята - събират и вадят от 1 до 10 с постоянни домашни и писане на букви, думи и изречения с оценки Добре, Браво и Отлично .... Хайде стига! Или децата ви сега не са в ПГ или говорите на изуст!
По темата отдавна съм проявила интерес и съм изчела всичко в МОМН плюс комуникация там и тя също е толкава безумна, колкото цялото ниво на образование, за съжаление.
Отговорът е, че ПГ припокрива значително това, което се учи в първи клас, но разликата била, че от ПГ не се очаквало от педагозите наистина да научат децата, а само да ги подготвят .... за същото, което вече трябва да научат в 1-ви клас.....

Абсолютно се съгласявам с всички ви, че тестовете биха довели до лудница и истерии и болни амбии, но само защото повечето неща се опорочават.
Но тестове има и сега!
И не разбрах всички вие какво предлагате? Записването в училище да си остане така - индивидуално за всяко училище, с различни и индивидуални критерии за всяко?  #Crazy

Дон домат, явно Вие живеете в социализма с това изказване . Тогава имаше разпределение по градове и квартали. Сега живеем в демокрация и ми се полага равно право за всяко училище във всеки квартал.

blanc, училища има около нас много, НО отговаряме на критериите само на 1 (за цяла София). Естествено, че все някъде в София ще остане свободно място за нас, но трябва ли да е така?

# 97
Дон домат, явно Вие живеете в социализма с това изказване . Тогава имаше разпределение по градове и квартали. Сега живеем в демокрация и ми се полага равно право за всяко училище във всеки квартал.

hahaha

# 98
  • София
Да, във вашата градина се престарават и тази родителско-учителска свръхамбиция ще донесе доста ядове! Като започнат първи клас, всичко е отначало - и ченгелчетата, и луличките, и числата, и тъпите текстове в буквара... Защото така е по програма и учителите в училище са длъжни да го спазват. А ако в градината ги учат да пишат печатно, им правят много лоша услуга на децата. Тази западняшка история не е хич добра, защото много от децата после така и не свикват или отказват да пишат по утвърдения образец за ръкопис. Събирането и изваждането повечето деца го умеят от ежедневието, а в предучилищната трябва да се запознаят с някои формални правила и основи от математиката - да познават числата като ортография, знаците за по-голямо, по-малко и равно като специални знаци в тази наука, също и че всяко цяло число има количествен еквивалент (защото те учат цели числа). В първи клас учат какво е абстрактното събиране на числата, но пак на основа на количественото, натурално представяне.

# 99
По темата отдавна съм проявила интерес и съм изчела всичко в МОМН...
Е, чак пък всичко... Grinning
Може би е добре и да се вниква в прочетеното.
И след като твърдиш, че други говорят наизуст, би ли ми цитирала точния текст, според който се очаква децата да могат да четат, пишат и смятат при завършване на предучилищната подготовка.
ПП. Преди да публикувам предходното си мнение си направих труда за пореден път да погледна програмата.

... явно Вие живеете в социализма с това изказване . Тогава имаше разпределение по градове и квартали. Сега живеем в демокрация и ми се полага равно право за всяко училище във всеки квартал.

По-скоро се полага на детето. И то го има. Може да кандидатства навсякъде.
Зачетох се в поста на Андариел за златното яйце. Grinning Преди време с интерес следях темата за едно училище, което има прием в първи клас с проверка на способностите. След като " изпитът" мина и резултатите бяха оповестени, доста от родителите, които преди него бяха повече от сигурни в отличната подготовка на децата си и силно желаеха те да бъдат приети там, обявиха конкурса за нагласен, влизало се с връзки и те, видите ли, не искали детето им да учи в подобно училище.

# 100
  • Някъде на път....
Да знаете, че много митове и легенди шетат сред младите майки! Това с изискването за четене и писане още преди първия учебен час е един самосбъдващ се мит, благодарение на самонавиването и предаването му от уста на уста. Никой не го изисква, освен самите майки помежду си. Сто пъти по-полезно е децата да имат добра обща култура за възрастта си, да могат да разказват приказка или случка, да знаят няколко песнички и стихотворения, и най-важното - да е работено с тях по речта и фината моторика. Четете книжки на децата си, говорете възможно най-близо до правилата на книжовния език, старайте се да изчиствате своята и на децата реч от диалектни думи, жаргони и др. подобни. Писането и четенето се научават, то и идеята на първи и втори клас е ограмотяването. Натрупаното през ранните детски години като култура е най-полезното, с което можете да си пратите децата в първи клас.
Е няма как да не се съглася изцяло с този пост!  Peace
Наистина майките са луди да доказват как децата им са по-по- най... за всякакви глупости...  Sad

# 101
  • Варна
Щом ти се полага равно право ще кандидатствате, но нямаш право да се сърдиш, че твоето дете не  е прието, а това което живее в същия квартал.
Затова ти писах, че не сме в социализма, имаш право да живееш в който квартал или град искаш.

# 102
  • София
Lulova,

1. в подготвителна група НЕ се учи четене!

2. ако искаш предимство по местоживеене - смени квартала. съжалявам, звучи гадно, но е това положението. в доста развити страни хората си сменят местоживеенето заради доброто училище на децата си - направи го и ти, ако ти е толкова важно. това е реалният ти вариант за действие - другото е просто изпускане на парата.

разбирам, че ти е неприятно, но не можем всички да имаме еднакви предимства - един се случил да живее там, друг - другаде. един се случил да работи там, друг - другаде. успокой се и се опитай да разбереш, че добри учители има (и то много) и в училища извън "великолепната петорка" на набедените софийски "елитни" школа, защото имам чувството, че живееш с усещане за обреченост на бъдещето на сина ти, ако не попадне точно в елитното школо.

# 103
  • Ку-куландия
И не разбрах всички вие какво предлагате? Записването в училище да си остане така - индивидуално за всяко училище, с различни и индивидуални критерии за всяко?  #Crazy
Лично мнение -  на този етап, на фона на това че се задават "проблемните" набори като кандидат-първокласници е най-добре училищата да се въведат в единна онлайн система с единни критерии, подобно на ДГ, като е добре критериите да са опростени максимално - адрес в района, брат/сестра, децата от ПК, месторабота, родител работещ в у-щето.

# 104
  • София
Честно предпочитам да вися цяла нощ пред училището, отколкото номерът на детото ми да се тегли незнайно как на жребий.

Общи условия

Активация на акаунт