Дискриминация при прием първи клас в училище в София?

• 21 071
  • 130
  •   1
Отговори
# 75
  • София
Да аз казах че имам притеснения дали детето ми ще се класира 1-ви клас, едното училище за което имаме максимума точки по местоживеене е 73-то и съм 100% сигурна че няма да ни приемат, другото в което сме предучилищна е 104-то но не ми дава максимума точки за местоживеене защото 73-то ми ги дава  Laughing. Тук говорим детето ти да бъде прието в на-близкото удобно на теб училище а не да бъде прието някъде, защо аз трябва да бъде измествана от хора от други квартали които просто искат да си вкарат детето в по елитно училище а аз да се чудя какво да правя  Peace

Не съм съгласна. Аз съм в Горубляне и имаме едно единствено смотано училище. Няма никакъв избор.
Трябва ли да си записвам там детето, при условие, че нивото на подготовка е много ниско?
Не съм съгласна изобщо с критерия за местоживеене, защото той ощетява детето ми.

Заради този критерии, детето ми не беше на ясла, понеже няма ясла в Горубляне. Аз бях принудена да напусна работа, за да си гледам детето.

# 76
  • Sofia
На мен и първото ми и второто ми дете не са приети нито в ясла  нито в детска градина, нищо че имаме много детски заведения в района  Wink Сега виждам че имате детска градина в която детето ви предполагам е било прието, радвайте се че ще бъде прието без проблеми и в кварталното ви училище!
И ако местоживеенето не трябва да е критерий то какви трябва да са критериите според вас?

Последна редакция: пн, 04 фев 2013, 14:00 от kaspur

# 77
и аз ви подкрепям, и не съм съгласна във всяко държавно училище да има различни критерии за прием в първиклас и на първо място да стои и да бъде определящо близки работещи в системата. мисля, че адресът трябва да бъде на първо място и да бъде определящо, разбира се ,ако не си регистрина 1 месец преди приема. и да не се редим с часове пред училищата и да бъде приемът централизиран, и прозрачен. Въобще смятам, че приемът в общински училища следва да се уеднакви за всички училища, финансирани от съответната община и критериите да са обективни- местоживеене, месторабота, евентуално братя и сестри в същото училище, ако има конкурс- съобразно класирането и толкоз. Да се подава молба в общината и да се изписват училищата по реда на желанията, след което да се прави единно класиране.

# 78
  • София
Общите критерии и общата система са добри идеи, за жалост бавно и трудно биха се въвели  Rolling Eyes

Местоживеенето е критерий, който е основен и се прилага на прекалено много места и държави, за да се оспорва. По-скоро трябва да се работи за уеднаквяване в нивото на подготовка в училищата като цяло, защото и "елитните" имат доста трески за дялане.

# 79
И в моя квартал (Сточна гара) има едно единствено училище, на което отговарям по критеиите за местоживеене и месторабота. По моите разбирания не е добро, колкото ми се иска като дисциплина, ниво на преподаване (резултати от матури след 4-ти клас), извънкасни занимания, развитие на училището като цяло ....

Не отговаряме и по всички останали критерии в това или друго училище: братя и сестри  (имаме едно дете), роднини, които работят в училището, роднини в системата на образованието, родител, който е учил в училището и др..

В този случай критерия за местоживеене се явява проблем за мен, защото предимството ми е сведено само до едно училище.

Аз съм гражданин на тази държава и като всички си внасям данъците - всички до последната стотинка и на време (при това доста като размер).
Отделно квартала ми се води център и плащаме високи данъци за къщата, която си построихме и, чиято данъчна оценка е висока. Отделно плащам и зелена зона, защото живея там ....

Наясно съм, че т.нар. елитни училища са с по-голям наплив и хората, които живеят в района им и имат по-голяма конкуренция, но точно тук е дискриминацията и това не е изтъркан термин в случая - няма единни условия за всички, най-малкото защото в отделните квартали няма равнопоставен брой училища, а да не говорим за всичко останало.

Всички критерии са дискриминационни!
А фактът, че няма единна система за записване, както е за детските градини е още по-абсурден.

Някой знае ли как се създават онлайн подписките - тук във форума често има такива?
Надъхваме се тук, че трябва да се жалваме колективно, но не правим нищо.
Аз съм готова да драсна веднага 2 реда жалба до МОН и Омбудсмана, но 1 капка в морето не прави буря.

# 80
  • Ку-куландия
Интересно ми е всички които се обявявате против критериите във вида им в момента - адрес, брат/сестра, месторабота и н.т. какво предлагате! Палаткови лагери като преди две-три години? Хората си пускаха по три дни отпуск и спяха пред т.н. елитни у-ща пускаха се едни списъци и на всеки кръгъл час записалите се в тях се подписваха, стигаше се до доста грозни и неприятни гледки. Това ли искате? Никой никого не спира да кандидатства в което у-ще иска, има критерии и спроред тях всеки си преценява шанса за прием, както и в  ДГ и яслите.

# 81
Споделете Вие тогава какво предлагате, за да има сина ми равен шанс с всички останали да кандидаства в училища, за чиято издръжка сме платили с данъците си?!

Предлагам всички да имат равен шанс, когато говорим за държавни училища!
Замяната на "палаткови лагери" с дискриминационни критерии също не е решение!  Naughty
В София има общо 10-тина "елитни училища", които са на държавна издръжка и сина има точно толкова право да учи в тях, колкото и всяко друго дете!

Също така "палатковите лагери" далеч не са отживелица, тъй като доста училища отдават значение на входящия номер и тепърва предстои да гледаме по новините нощуващи родители в няколко от "елитните", които ще започнат прием на заявления през април и май.

И не на последно място - критериите в много училища са чиста предпоставка за корупция. От три дни ходя и записвам сина ми в различни училища и никъде не ми поискаха документи доказващи предимство. Дори не ме попитаха. Само в сайта на едно училище беше записано да се носят - копия на лични карти, служебни бележки, копие на бележник на брат/сестра.... В заявленията не се посочват критериите и само можем да предполагаме, че след като премине класирането някой ще поиска въпросните документи, доказващи предимство и, че ако родителите са излъгали и нямат документи за предимство, детето ще бъде дисквалифицирано и мястото ще се освободи.
Попитах на няколко места какъв ни е шанса за прием след като не отговаряме на критериите и след като ясно е записано, че Вх. № не е от значение при класирането и отговорите бяха доста уклончиви - да съм се подсигуряла и на друго място, защото наплива бил голям; ще имало събеседване преди класирането; ами никой не знаел шансовете и не можели да ми отговорят, като аз тук простичко питам колко са свободните места и колко кандидатстват обичайно ....; приканиха ме дори да си разменя желанията за езиковите паралелки ....

Моето предложение е да има единна онлайн система за прием както в детските градини и всеки да си подрежда и преподрежда желанията, като значение имат първите 3 и входящия номер. Без други критерии. Критериите в детските градини също са безумни в по-голямата част.
Единственият критерий, който за мен е логичен и присъства в част от училищата, е детето да е преминало ПГ в него. Мога да се съглася и с критериите за близнаци и за брат/сестра, които учат в училището (но само ако учат в момента, а не в минал период, защото има и такива критерии, в това число и за родители, които някога са учили в същото училище ...).

Предлагам и да се влиза с тест - така критериите ще са единни и определящ фактор ще са познанията на децата. При наличието на подготвителна група, доста по-развитите умствено деца и "бързи времена", в които живеем, теста вече би бил нещо нормално.

# 82
  • София
Предлагам и да се влиза с тест - така критериите ще са единни и определящ фактор ще са познанията на децата. При наличието на подготвителна група, доста по-развитите умствено деца и "бързи времена", в които живеем, теста вече би бил нещо нормално.

защо пък с тест? нали всяко дете имало право на достъп до елитното училище? защо пък сега дискриминация по признак "степен на умствено развитие"? по-тъпичките нямат ли право на шанс за добро обучение? аз викам точно те да попадат с предимство в елитното школо, за да ги изравнят добрите учители с по-развитите. а ония, доста по-развитите умствено деца - те ще се оправят и в махленското школо...

# 83
Нали не Ви дискриминират с критерий религия? Все още...

При нас важат:
- Местоживеене /точно описано кои квартали покрива/
- Брат/сестра
- Религия

И няма мърдане. Ако искаш да учи детето ти в добро училище се местиш в елитен квартал, т.е. плащаш и по-високи такси, наеми и пр.

Радвайте се, че сте далеч от сегрегацията в БГ.

# 84

защо пък с тест? нали всяко дете имало право на достъп до елитното училище? защо пък сега дискриминация по признак "степен на умствено развитие"? по-тъпичките нямат ли право на шанс за добро обучение? аз викам точно те да попадат с предимство в елитното школо, за да ги изравнят добрите учители с по-развитите. а ония, доста по-развитите умствено деца - те ще се оправят и в махленското школо...

Стига! Нали не ми го пишете това сериозно, нали?  Peace
По тази логика да влизат "по-тъпичките" и в гимназии след 7 и 8 клас и в университети...
А "по-развитите" ще се оправят - да, но няма да се доразвият в "махленското школо", защото там нивото е слабо и не предполага развитие. Обучението е непрестанен процес на развитие, който зависи първо от семейството и след това от мястото, където се обучава детето, което пак е в пряка връзка с родителите, които пращат детето на съответното място.

Наличието на задължителна ПГ вече предполага общ праг на познания, които зависят от семейството да се усвоят. А този общ праг на познания дава възможност за единно оценяване.
Тестове има и сега, но не във всички училища.
На 7 март сина ми е на тест в 48-мо...
В другите училища, където го има го наричат "събеседване" или "предварителен разговор", но при всички положения "събеседването" дава допълнително мнение на ръководството на училището дали да приеме дадено дете или не, при това без общ критерий за провеждането на въпросните тестове, разговори, събеседвания и с неясен метод за оценяване и взимане на решение!

Тестът дава равен старт на всички и невлизането означава проблем в семейството, а не дискиминация от самото училище.
Пак ще повторя, че ние имаме шанс само в едно единствено училище, а това е най-малкото нередно! В нито едно друго не отговаряме на критериите, защото не работим и не живеем в близост, нямаме други деца, никой не работи в училището и т.н.

Последна редакция: чт, 07 фев 2013, 10:32 от Lulova

# 85
  • София
Глупости! Тестът за първи клас само дава хляб на родителските амбиции да плащат за частни уроци. Децата толкова неравномерно се развиват до пубертета, че няма накъде повече! Сори, ама оставам с впечатление, че всяка патка си мисли, че е снесла златно яйце и точно за нейното отроче трябва да има място в елитно училище, и естествено, ако утре вземат, че въведат тестове, детето тутакси, и просто с поглед ще го реши и ще е първо в списъка! Малко по-скромно подхождайте, че да не ви светне някоя голяма изненада!

# 86
  • София
Андариел, този път ще те подкрепя напълно!

# 87
  • Ку-куландия
Явно аз нещо не съм в ред. Значи според една част от пишештите по темата е съвсем логично детето преди да тръгне в първи клас да знае да чете, да пише, да смята и да се яви на приемен изпит. Какво тогава ще учи в първи клас?! Друг въпрос - спомняте ли си какlо стана с онлайн системата за ДГ  когато я пуснаха в действие и нямаше обявени критерии. На 20-тата минута блокира, който се записал записал, другите чакаха като коне на празни ясли и трепереха. В резултата на това моите деца извадиха късмет да ходят на ДГ през 3 квартала и в продължение на 5 години и да пътуват по 40 мин до 1 час сутрин и вечер. Не бих им го причинила и в училищна възраст защото кварталното училище е набедено от група родители за елитно. По напред мисля писах, че голяма част от т.н. елитни у-ща имат прием и след първи клас и щом вашето дете е от "...доста по-развитите умствено деца..." няма да имате проблем с приравнителните изпити.

Тестът дава равен старт на всички и не влизането означава проблем в семейството, а не дискриминация от самото училище.
Не мисля, че имаме проблем в семейството след като сме оставили детето да играе на воля вместо да го натискам да чете и пише преди първи клас.

# 88
Призовавам да изоставим личните нападки, а да водим конструктивен диалог, защото вярвам, че темата тук е да обсъждаме и да си бъдем полезни, а не да си изливаме агресията и комплексите!   bouquet

Andariel, не се имам за велика майка, нито смятам детето ми за гений, напротив - сина ми е палав, нервен и мързелив  Laughing НО смятам, че съм снесла златно яйце по смисъла на любовта ми към детето ми! Нима Вие не смятате?  Thinking
Искам това яйце да се превърне в златна кокошка, а не да се вмирише и развали. Нима Вие не искате?!  newsm78
И точно затова се вълнувам, чета, пиша, обикалям и полагам старание да дам добра изходна база за детето си, докато това зависи от мен! Нима всяка майка не иска най-доброто за детето си?!!!!!

Никъде не написах, че детето ми трябва да има място в елитно училище! Най-малкото критериите за "елитност" са доста размито понятие... 48, 112, 6, 7 не са сред т.нар. елитни, но подадох документи.
Казвам, че искам равнопоставеност, защото нямам такава! Казвам и, че детето ми няма място никъде, защото не отговаря на критериите на нито едно училище, освен едно квартално. И това е ситуацията при още 5-6 мои познати и сигурно още поне други минимум 200-300 семейства в София. А наличието на неясни правила и неравнопоставеност води до корупция и още по-голяма неравнопоставеност!
Всеки записва детето си в това училище, за което вярва, че е подходящо за детето му. Никой целенасочено не записва детето си на място, което не харесва.

Смятам, че тестовете са база за рвнопоставен прием и равнопоставена оценка, защото сега няма такава. Естествено, че не всяко дете ще го реши. Частните уроци биха били пълна глупост и тук съм съгласна, че това вече биха били болни родителски амбиции, защото ПГ дава достатъчно добри познания, а и родителите могат спокойно да подготвят детето сами, защото материята е елементарна. Аз лично не бих могла да подготвя сина си за кандидатстване след 7-ми клас, но за тест в първи клас - всички можем!

Presi, ПГ изисква детето да чете, пише и смята до 10 преди първи клас. Аз лично не съм съгласна с това, защото искам детето ми да си изживее детството (извинете за клишето), независимо, че се развива бързо, защото е от такова поколение.
НО ПГ и учебната програма в нея е факт!
"Какво тогава ще учи в първи клас?" - е да, това за сега е проблем, защото в ПГ се преподава това, което се преподава в 1-ви клас (с малки разлики) и тук имаме сериозен проблем, че или тормозят децата ни от рано (ако приемем, че ПГ е излишно натоварване), или губят времето ни - нашето и на децата ни в първи клас, като повтарят наученото в ПГ, вместо да го надграждат.

Онлайн системата за ДГ я оправиха. Друг е въпроса, че и там си пълно с критерии + липса на добра стиковка между самите ДГ и градините, та и ние като Вас пътуваме по 1 час сутрин и вечер, защото единственото свободно място, което уцелихме е в Бояна и всеки ден си пътуваме от Сточна гара до Бояна....

Под "проблем в семейството" имам предвид, че след като в ПГ учат писане, четене и смятане и трябва да го могат в края, а детето не може, това означава, че в семейството не са взети необходимите мерки за това.

Пропуснала съм постинга Ви по-напред за прием след първи клас. Това е ценна информация и благодаря!

# 89
  • София
Нали не Ви дискриминират с критерий религия? Все още...

При нас важат:
- Местоживеене /точно описано кои квартали покрива/
- Брат/сестра
- Религия

И няма мърдане. Ако искаш да учи детето ти в добро училище се местиш в елитен квартал, т.е. плащаш и по-високи такси, наеми и пр.

Радвайте се, че сте далеч от сегрегацията в БГ.

немирница, няма критерии религия, но има етническа принадлежност, така че и тук си има сегрегация

Общи условия

Активация на акаунт