Дискриминация при прием първи клас в училище в София?

• 21 079
  • 130
  •   1
Отговори
# 60
  • Sofia
Да аз казах че имам притеснения дали детето ми ще се класира 1-ви клас, едното училище за което имаме максимума точки по местоживеене е 73-то и съм 100% сигурна че няма да ни приемат, другото в което сме предучилищна е 104-то но не ми дава максимума точки за местоживеене защото 73-то ми ги дава  Laughing. Тук говорим детето ти да бъде прието в на-близкото удобно на теб училище а не да бъде прието някъде, защо аз трябва да бъде измествана от хора от други квартали които просто искат да си вкарат детето в по елитно училище а аз да се чудя какво да правя  Peace

# 61
  • София
Щом имате максимум точки за 73 СОУ по местоживеене, а те са 50, не мисля, че трябва да се притесняваш Simple Smile

# 62
  • Sofia
Дано да е така но се съмнявам, предишни години хора с максимум точки от квартала не са били приети ако нямат допълнителни по другите критерии но за сметка на това деца от други квартали са класирани.

# 63
  • София
Така е за 73то. Само точките по местоживеене не стигат, трябва и нещо допълнително.
Вижте останалите точки и критерии и ще разберете  Sunglasses

За мен местоживеенето трябва да е основен критерий.

Дискриминация за мен е предимството за тези, които имат роднини в образователната система.

# 64
  • Sofia
Така е и не мога да разбера защо след като съда се е произнесъл един път защо продължава да се прилага този критерий. Също така и критерия че си завършил дадено училище не го разбирам, аз съм завършила 35-то в Лозенец след това съм се омъжила и сме си купили апартамент в Гоце Делчев това значи ли че трябва да се юрна с малката и каката всеки ден до Лозенец, също така аз съм по майчинство местоработата ми е в къщи поне до 5 години защото няма да ни приемат в градина, това дава ли ми предимство?

# 65
  • София
Kaspur, и аз се чудя защо все още се прилага този критерий  Sunglasses

От предимството в 35то можеш да се възползваш, ако прецениш. Не е задължително.

А местоработата ти е адреса на офиса на твоя работодател, без значение дали си в майчинство в момента  Peace

# 66
  • Sofia
Да знам че е адреса и не мога да се възползвам само казвам че го губя като критерий, щом го има за месторабота, да има и за майчинство Simple Smile
А за Лозенец го давам за пример защото ако реша мога да изпреваря някой който живее в района на Лозенец и обратното някой от Лозенец да ме изпревари в Гоце Делчев. Според мен точките за района трябва да са доста по високи от тези на другите райони а точките по другите критерии да са по-малко, така че класирането да е между тези от квартала а не някой с 30-40 точки по местоживеене да получи още по 10 за някои от другите критериите. Давам пример до колкото знам миналата година в 73-то максимума за местоживеене са били 20 точки а минималния брой с който са приемали е 35 и до колкото знам приетите деца от квартала деца не са много Wink
Не знам дали съм го обяснила добре дано да ме разберете Simple Smile а и малко се отдалечих от темата за дискриминацията.

Последна редакция: сб, 02 фев 2013, 15:56 от kaspur

# 67
  • София
73 СОУ има обновени критерии за идната учебна година, които вече втора седмица са на сайта на училището.
http://sou73.bg/%D0%BF%D1%80%D0%B8%D0%B5%D0%BC/1-%D0%BA%D0%BB%D0%B0%D1%81/

Макс. брой точки за най-близък район е 50т.

# 68
  • Sofia
Да аз видях че са излезнали но никъде не виждам точките, не само за района а и за другите предимства. Може да е при мен грешката ако може да ми ги напишете или да ми ги покажете - като отварям картата виждам само кои са районите а в заявлението никъде не пише кое колко точки носи  Rolling Eyes

# 69
  • София
https://skydrive.live.com/?cid=c936e1122eae59cb&id=C936E1122EAE59CB!147&sff=1&authkey=!AMjNqWcOoIih1qA

Нямам идея, защо активната част от адреса не е цяла. Копирайте целия адрес.

# 70
  • Sofia
Намерих къде са точките, не бях разгледала до долу заповедта на директора.
Виждам че действително са дадени доста точки и ще получим 50т. но сега пък видях това -
- 8. Деца, чиито братчета или сестричета посещават детско заведение в район І или район ІІ, съгласно Приложение №1 – 10 точки, аз няма да получа точки за това а имам малко дете което не е прието в градина и го гледам в къщи!
За бивши ученици на училището също ми се виждат много 20т. вече го обяснявах по горе.
Действително пресмятайки точките би трябвало да имаме голям шанс, но ще видим какво ще стане като излезнат класиранията.

# 71
  • София
Да, точките са в заповедта на директорката.
Ние живеем в район 1, имаме допълнителни точки, защото офиса на мъжа ми е в близост, а и малкият е в градината до 73то. И пак ми се виждат малко точките, на фона на максимума  ooooh!
Само от първия и втория критерий се получават повече точки  Tired

# 72
  • Sofia
Не бях обърнала внимание на количеството точки от първи критерий, а за втори няма какво повече да коментирам според мен съда вече се е произнесъл. А защо 50 или 20т. ще се получават дори и ако първото ти дете не учи вече в училището, бих го признала за предимство единствено ако учи в момент там!
Мисля да си пиша 10т. за второто дете, ще дам домашния си адрес като частна ясла  Mr. Green

# 73
Голяма глупост са тези точки и критерии.
Искам да запиша дъщеря си в  музикална паралелка но от всичките 8 критерия ние отговаряме само на последния.
 8. Деца от други райони на столицата и страната.
Нито ми е по место живеене, нито в район на месторабота, нито има брат/сестра там.... с две думи нищо.
От една година двама музикални педагози ми казват ,че детето има талант и трябва да е в такова училище .  Дано ни приемат в подготвителната група  и това да ни помогне после за прием в първи клас. И това ще ни е единствения критерий който ще покрием.Лошото е , че паралелката с пеене е само една. Tired Приемат 20-22 деца.
В сряда ще ходим с детето да го запиша. Ако не ни приемат ще е много лошо. Ще трябва да избирам между това дали да се върна на работа и детето да не се занимава с пеене или да си остана още години в къщи за да мога да я вода до София на пеене ,солфеж и др.

# 74

Дискриминация за мен е предимството за тези, които имат роднини в образователната система.

Peace

И аз това искам да кажа. Подала съм документи, да видим. Утре ще се обаждам на преподавателката при която "съм я записала".

Общи условия

Активация на акаунт