Каква е вината на Фатмагюл? (Fatmagül'ün Suçu Ne ?) - Тема 118

• 39 090
  • 748
  •   1
Отговори
# 570
Здравейте, момичета и момчета:)
Не превръщайте темата в бойно поле. Всички сме тук предимно, за да се разтоварим от напрежението на работния ден и всички тези нападки нямат никакъв смисъл.
Пожелавам ви хубав ден, а аз искам да видя нашите двама сладури след края на снимките ето така:))

# 571
Поста на Lilims ме провокира ,и в други мои постове съм писала ,че Мустафа е жертва на традициите в семйството си и обществотов което е израсъл.Като върна лентата назад,Фатмагюл бе за тях омърсена,а честа на сина им опетнена.Добре ,ако бе израсъл в друга среда дали така би реагирал  Мустафа?За него отмъщението и „любовта” на бившата му годеница към него се превърнаха във фикс идея и защо търсеше вина само в Керим?Толкова ли бе глупав,че Яшаранови успяха да му промият мозъка и купят с пари?Май да...

И аз съм си задавала тези въпроси .Не мисля,че е жертва на традициите.Добре,омърсиха годеницата му,опетниха честта му,наистина защо тръгна само срещу Керим,защо се съюзи точно с виновниците за това положение.Защото е същия като тях.Дори не мисля,че е обичал Фатмагюл както тя го обичаше.За мен той е като едно дете на което са откраднали играчката и той тръгна да си я връща без значение по-какъв начин.Той съвсем целенасочено тръгна към Керим,защото там видя заплахата да не може да си върне годеницата.Пред него застана един мъж,който беше готов да жертва  живота си за това момиче,докато другите не бяха заплаха,а средство за да постигне целта си.
Понякога си мисля,а ако не беше се случило изнасилването и К и Ф се бяха срещнали при други обстоятелства,дали любовта между М и Ф щеше да продължи или Ф щеше да се влюби в К.Защото дълбоко в мен съм убедена,че чак любов нямаше,имаше едно детско увлечение и тъй като нямаха база за сравнение се задоволяваха с това което имаха.
Ох,стана малко объркано,дано сте схванали мисълта ми.

# 572

Присъединявам си към разумния призив  да се възстанови добрия тон в темата.

Включвам се момичета, защото мисля, че тези които спамиха два дни, наистина трябва да осъзнаят, че нашата толерантност има граници.  Станахме свидетели на безсмислена полемика, която изобщо не касаеше темата. И остави неприятно чувство след себе си.   
Да се спори – няма лошо, да се отстояват позиции е чудесно, но да натоварваш останалите с изкуствено създадени проблеми не е честно.

И нека Хриси да не е тъжна и да ни освежи с прекрасното си чувство за хумор.

# 573
Вчера в другата тема бяха пуснали едно клипче и там споделих,но сега бих искала да го направя и а вас.
Скрит текст:

Мисля си колко ще е интересно да видим образи като Бихтер и Мустафа Булут заедно.Първо истински мразещи се,а после изгарящи от любов. И да ги изгарят Берен и Енгин според мен ще бъде изключително интересно за зрителите.

# 574
Veni  Joy Joy Joy

Mukades,да не е станала анорексичка Sick

Гълта Кало..кс, а не корема Joy Joy Joy

# 575
дами малко остана до утре

# 576
  • София
Момичета, срещата на Ф с К в затвора /40-41 серия/ минава на фона на много приятна и нежна песен, в която се говори "моя роза, затворен съм , все още имам надежда т.н./ Може ли някой да даде повече и-я за нея, както и линк, разбира се. Благодаря предварително!

# 577
  • софия

цитат на Добромир
"Желанието му за мъст към Керим за мен е желание да отмъсти за собствения си страх,продажност и посредственост и няма нищо общо с любовта му към Фатмагюл.Керим е противоположността на това което той не е и затова омразата бе насочена към него,а Фатмагюл бе удобния параван."
 писала съм точно същото - абсолютно съм съгласна.
Знаете мнението ми за образа на Мустафа, не ми хареса, че го натовариха с всички грехове и го превърнаха във фанатик. Дори преди време сложих думми в устата му, които смятах , че Фати заслужава да чуе от него...., но сега те биха били безсмислени...
писмото му ще е трогателно според мен, и може би донякъд е ще върне човешкия му облик, защото и " той носеше своята болка" / Славена/.....ще има сълзи, подозирам, че и мен ще ме " хване за гърлото"...

# 578
Поста на Lilims ме провокира ,и в други мои постове съм писала ,че Мустафа е жертва на традициите в семйството си и обществотов което е израсъл.Като върна лентата назад,Фатмагюл бе за тях омърсена,а честа на сина им опетнена.Добре ,ако бе израсъл в друга среда дали така би реагирал  Мустафа?За него отмъщението и „любовта” на бившата му годеница към него се превърнаха във фикс идея и защо търсеше вина само в Керим?Толкова ли бе глупав,че Яшаранови успяха да му промият мозъка и купят с пари?Май да...

И аз съм си задавала тези въпроси .Не мисля,че е жертва на традициите.Добре,омърсиха годеницата му,опетниха честта му,наистина защо тръгна само срещу Керим,защо се съюзи точно с виновниците за това положение.Защото е същия като тях.Дори не мисля,че е обичал Фатмагюл както тя го обичаше.За мен той е като едно дете на което са откраднали играчката и той тръгна да си я връща без значение по-какъв начин.Той съвсем целенасочено тръгна към Керим,защото там видя заплахата да не може да си върне годеницата.Пред него застана един мъж,който беше готов да жертва  живота си за това момиче,докато другите не бяха заплаха,а средство за да постигне целта си.
Понякога си мисля,а ако не беше се случило изнасилването и К и Ф се бяха срещнали при други обстоятелства,дали любовта между М и Ф щеше да продължи или Ф щеше да се влюби в К.Защото дълбоко в мен съм убедена,че чак любов нямаше,имаше едно детско увлечение и тъй като нямаха база за сравнение се задоволяваха с това което имаха.
Ох,стана малко объркано,дано сте схванали мисълта ми.
Много точно и ясно си го написала. HugИ за мен той не е никаква жертва.Сам избра пътя си.Имаше много възможности да се отклони от него-родителите му предложиха да се махнат всички заедно,можеше да започне нов живот с Асу и бебето,можеше да замина след като взе парите.Но предпочете да ближе подметките на Яшаран , на които нямаше смелостта да тръгне да отмъщава.А тръгна срещу Керим ,защото видя ,че Фатма започва живота си отначало с друг ,който право в очите му каза истината ,без страх и без да го моли за пощада -имам в предвид срещата им в дома на Ердоан.
За Мукадес също имам малка по- различно мнение относно това ,че тя е причината Фатма да се омъжи за Керим.Когато отиде в дома на Яшаран нейната единствена цел беше да се сватоса с богатата фамилия и естествено да прибере порядъчна сума за мълчанието си.За нея не беше важна Фатма , а възможността й да влезе в хайлайфа.Нямаше и ни най-малка представа ,че нищо от това ,което й се обеща няма да стане-къща, работа , помощ в Истанбул.  

# 579
Керим даде урок по мъжественост в 19 еп. на Мф и самият той си го призна пред Хаджер. Това според мен не можа да преглътне той. Аз съм сигурна, че макар и егоистично в началото той обичаше Ф. Когато майка му и баща му го упрекваха за пътя, по който е поел той им каза, че е направил това, което те са искали от него. Когато се срещнаха за първи път с Ф и я попита защо е още с него/К/ тя му отговори: "Защото колкото и да е долен той пое отговорност за постъпките си и застана до мен. Ти пусна ръката ми, не дойде да ти разкажа истината, а повярва на тази, която ти изнасяше." Мф си даваше сметка колко ниско е паднал и виждаше как  К се бори за Ф, нещо, което самият той нямаше смелост да направи. И с омразата си към К се опитваше да  избие комплексите си. Малко объркано го казах, но се надявам да сте разбрали какво искам да кажа. Като това разбира се, е личното ми мнение и не ангажирам никого с него.

# 580
Здравейте и добро утро на всички.Понеже вчера говорихте за държанието на Фатмагюл в първата брачна нощ. Преди да ви изчета искам да споделя нещо с вас. Прес вас разкривам чувствата си за втори път. Колкото и да искаш да избягаш от миналото не можеш рано или късно то те настига.След Като най-добрия ми приятел,мъжът който считах за свои по-голям брат отне невинността ми по зверски начин се преместих тук в Истанбул.Умирах от ужес,че дишам един въздух с него,че може отново да стигне до мен.Премествайки се тук направих крачка към нов живот.Благодарение на родителите си създадох фирма която с годините успях да превърна в цял холдинг с най-добрата си приятелка.Направих още една крачка напред включих се в кампания за борба срещу насилието на жените.Членувам в нея от 6 години.Скоро забелязах че и Берен Саат се е включила.На една от срещите на които пресъстваха всички членове бях помолена да разкажа своята история.Може би аз съм един от най-младите членове на тази кампания.Незснам как,но успях да намеря смелост и сили да разкажа.Преди кампанията на никого не бях споделяла какво съм преживяла.Преди това зверство бях силно и младо момиче което вярва в живота, а сега понякога имам чувството че нямам сили да си поема въздух.Въпреки че минаха 7 години, още се плаша да се доверя на мъж .Нощем още се будя от кошмари,а понякога дори не заспивам от страх да не преживея още веднъж този ужас.С времето болката намалява, но споменът остава жив завинаги.Казах ви миналото винаги те настига.Дори и тук той успя да ме открие след толкова време.Почувствах, че отново докосва живота ми с мръсните си ръце,останах без въздух.Понечи да ме докосне и да говори с мен сякаш нищо не се беше случило.В този момент отново изживях изнасилването като на стоп кадър.Очаква се един ден да започнеш да се довяряваш, да позволиш на някого да те докосне,да бъдеш инатимен, адски е труднокогато знаеш какъв е спомена ти за първата интимност в живота ти.Изживяваш всяка секунда като час.Все още не мога да направя тази крачка да бъда интимна с мъж да се доверя на мъж.Боли много,но искам да опитам да продължа напред да изпитам чувствата които изпитва всяка жена която не е докосната от това зверство.Надявам се един ден да постигна и това.Този филм докосна душата ми.Изживях още веднъж с Фатмагюл ужаса да бъдеш опетнен с изнасилване.Но ми показа че стига да искаш и да имаш воля можеш да се пребориш.Дори когато свърши ще продължа да го гледам отново и отново, за да ми напомня че никога не трябва да се отказваш колкото и да е гаден живота.

П.П. Момичета които сте преживели същото зверство като мен не се откавайтеот живота не сте сами.Не ние трябва да се срамуваме от това което сме преживели,а тези които ни го причиниха.Вярвам че бавно и с малки но уверени стъпки един ден рано или късно и ние ще имаме своята красива история,която искрено се надявам поне малко да измести болката от това което сме преживели.

П.П. Извинете ме ако има правопосни грешки,но цялата треперя.

# 581
Мустафа го направиха толкова сложен, е сигурно вече се изгубиха от къде са почнали. За мен също Мустафа никога не е обичал ФГ, той беше с нея, защото е хубава, а се разбра какъв е и че не я обича, още щом отиде при нея в болницата. Въпроса му не беше "Как си, Добре ли си?", а "Кой го направи?". Точно тогава ни показаха що за егоист е. После показаха и родителите му какви са - вайкайки се за сина си, как са му причинили това, как ще му обяснят, как ще продължи живота си... никой, ама никой от това семейство не попита как е ФГ. Ами дори изнасилвачите се притесняваха повече за нея, дали е добре, отколкото роднините й. Самата ФГ каза на майката и бащата на Мустафа, че няма какво да им прощава, че им е благодарна, защото ако не бяха пуснали ръката й е щяла да бъде обречена на живот без любов...
Да, последиците от изнасилването са много не само за ФГ, за всички. Ако Мустафа го е било грижа за нея, още преди баща му да го спре и да го пита дали ще може да приеме жена му да е била на друг и да си представи, че тя ще роди детето му, той поне щеше да я изслуша, не ФГ трябваше да тича подире му. А според мен ФГ беше с него, защото искаше да избяга от Мукадес, искаше да има собствен живот и да не бъде контролирана от никой, въпреки че Мустафа щеше пак да я контролира и тормози.
Много пъти съм се питала дали Мустафа щеше да е толкова търпелив с нея и какво щеше да е отношението му спрямо ФГ, ако не я беше оставил и се беше оженил за нея. И всеки път стигам до там, че той щеше да се отнася по същия начин с нея, както с Асу. Щеше да я унижава, нямаше да изчака оздравителния процес, а щеше да си иска "неговото" насилствено и ФГ щеше да се срине и може би самоубие, защото нямаше да има право на избор и смелост да избяга от МФ.
ФГ му каза много правилно "Всеки направи своя избор, преодолей го!" Но той не успя да го преодолее, защото въпреки всичко виждаше, че Фг започва нов живот, в който няма място за него и не можа да преодолее това, че тя ще бъде щастлива, въпреки всичко и всички. Има поговорка: "Ако обичаш някого, пусни го на свобода, а той ако те обича, сам ще се върне!" ФГ не се върна, а имаше много пъти възможността да го направи, но вече беше осъзнала, че Мустафа не я обича и никога не я е обичал.
Относно срещата на ФГ и Керим - преди "инцидента", вечерта на годежа нали се видяха, ФГ беше много срамежлива, но много й хареса К. как я гледа и й говори хубави работи, които може би не е чувала от МФ. А МФ само гледаше как да я пипне де за крака, де някъде другаде, изобщо за мен той не показваше нежност и уважение към ФГ.
Май стана дълго и объркано   Blush извинете ме

# 582
ladychar86 Hug
Скрит текст:
Лейди Чар! Нали не смяташ, че това, което постнах относно наказанията според Корана е и моето виждане, че така трябва всичко да се случи?????
                   Момичетата в темата помолиха за тълкуване. Вече обясних, че не съм специалист и просто споделям това, което зная.
                 И още нещо- християнка съм. Нямам дори роднини в смесени бракове, но имам приятели- много и то прекрасни приятели.Обичам и уважавам традициите- и наши, и чужди. И смея да твърдя, че познавам много от тях- разбира се не всички- та това е една необятна съкровищница, от която всеки ден можеш да измъкнеш невиждан диамант или приказен сапфир.За да разбереш някоя традиция, понякога, се налага да се  „вмъкнеш“ и в духовните „облачета“ из главите на различни хора. Така гонейки „пеперудите“ из тези „облачета“, стигнах до исляма, будизма и хиндуизма. Покрай това понаучих и доста неща за Свещенните книги-/ Simple Smile Е, признавам си „Словата на Буда“-Дхампада-та ми е трудна, че почти няма кой да ми обяснява, онова, което не разбирам/, но с Корана е по-лесно!
                    Та- какво исках да кажа- Не твърдя, че съм съгласна- нито с това, което проповядва исляма, нито с повелите на Корана, относно греховете и прегрешенията на смъртните. Не твърдя и че ислямът не е консервативна религия. Напротив, споделих, че там за мен има такива невероятни противоречия, че ако не чуеш търкуването им поне от няколко източника, можеш да се хванеш за главата. И да! Права си- мъжете, според Корана са специални- те могат да се отърват с по-леки наказания, особено ако се отнася за прегрешение в семейството /Пример:  /хайде нека е пак малко около темата/ Баща въвежда в блудствени  действия дъщеря или снаха, но се разкайва и проси милостта на Всевишния-курбани за бедните, 40 дневно въздържание, 7-кратни молитви, дарения за джамии, ежегоден хадж до Мека и т.н и т.н. и ..... Аллах му прощава, но го наказва – разболява се от трудно лечима болест или му отнема я очите, я ръцете, я нозете. Но другия участник в деянието /аз бих го нарекла престъпление/-дъщерята или снахата. Тя е вече блудница, нищо че няма вина според нас. Тя също трябва да изтърпи своето наказание. За какво? Че се е поддала, че е предизвикала това, че не го е предотвратила като не се е самоубила примерно! Да не говорим, че нейното наказание е в пъти по-голямо от това на виновника. Тя търпи безкрайни неволи-болести, кошмари и други подобни,които ако не се появи забележете  мъж, загрижен за нея, неминуемо я водят към смъртта./
             Моля само не бъркайте традицията с Корана! Традицията повелява баща и, или най-големият брат, или съпругът и/ако е снахата/ да я убие или родата да я умъртви с камъни-това е ислямска традиция, а не повеля на Корана.
                И да! Права си! В Корана нищо не е последователно както в Библията. Там в Корана има Сури! Те дават отговор на въпроси, които праведния мюсюлманин би задал, но......
Мое мнение- не зная дали същия този праведник би намерил отговор. За отговор трябва да потърси, да се обърне към ходжа, а той пък тълкува Корана така както го разбира. Точно затова и Корана се използва много често за насаждането на какви ли не страшни идеи от болни мозъци. Не защото в Корана пише така, а защото така го тълкуват.
             И след това огромно излияние относно религиозните постулати на нашите южни съседи, да кажа, че и аз не съм съгласна да бъдат убити някой герои, пък били те и престъпници- нека си изтърпят наказанието по гражданските закони. Не съм съгласна да пострадат Перихан и Хилмие, още по-малко Хаджер. За Керим, Фатмагюл и татко Фахретин въобще пък не ми се ще дори да се сещат да съвместяват образите им с каноните на Корана или  исляма, но ...... не забравям нито за миг, че този сериал е насочен към многобройното и разнолико население в Турция и най-вече, че е послание точно за хора с такива разбирания, а това, че има и световен отзвук и третира общочовешки проблем само го прави уникален.
               В този смисъл винаги съм се възхищавала от таланта на сценаристките да изграждат всяка сцена и всеки образ така, че да достигне и до нас и до „закостенелите мозъци“
            И още нещо. И аз подскачам, когато нещо не ми хареса, но това е първата ми реакция, после оглеждам нещата и се опитвам да видя през очите точно на тези „закостенели мозъци“ и нещата си идват по местата.

Простете ми пак за огромния пост, но останах с впечатление, че Лейди чар ме убеждава, че имам неправилно, изкривено виждане за събитията и героите, затова исках да изясня собствената си позиция.

Морско бризче. Мисля, че знаеш колко много те уважавам. Не съм искала да те обидя и прости, ако не съм разбрана правилно.  За ограденото в червено- не съм се опитвала да те убеждавам, че имаш неправилно, изкривено виждане за събитията и  героите, и ако си го разбрала погрешно, защото аз не съм се изразила досатъчно ясно, пак се извинявам. Но, аз просто исках да кажа мнението си за корана и религията и затова колко е консервативна в моите виждания и с кои погубвания на кои герои в сериала не съм съгласна. Вероятно аз не съм разбрала нещо. Ще прочета пак твоя пост, и пак ще пиша...

# 583
Мили момичета,
За пръв път пиша в темата, но чета от доста време. И аз като повечето от вас съм омагьосана от сериала, от таланта и майсторството на неговите създатели, от превъплъщенията на прекрасните артисти. Благодаря безкрайно много на създателите на темата , на преводачите, на hrisi_sz  за репортажите, които чета с огромно удоволствие, на dimana nova за перфектните анализи от психологическа и ходожествена гледна точка, на морски бриз за интересните пояснения по отношение на философията и религията, на diva roza за двата чудесни клипа- „Горчиво” и „Въздишка”, които много ми харесаха и на всички клип-майстори, заради които прекрасните моменти от сериала остават с нас, почувствани заедно с красива музика. Благодаря на всички други, които споделят впечатленията, чувствата и размислите, породени от прекрасното художествено произведение, което ние следим заедно.
Според мен всяко нещо извън темата, която ни е събрала е спам- всякакви лични отношения, обиди, обидени и т. н. и избягвам да ги чета- не искам да смесвам красотата и общочовешките послания на филма с такива неща.
Не вярвам спамът да интересува и другите, за които този сериал е културно и художествено изживяване, чувстват се всеки четвъртък като на премиера и влизат в темата за да споделят това с хора, които имат такова светоусещане.
Разбира се, вярно е, че който не иска да чете нещо, просто не го чете, пък който иска да пише, пише каквото си иска. Ама поне едно изречение от написаното човек прочита, за да разбере за какво става въпрос. Пък после понякога му остава горчив вкус. Нали знаете, че и една капка катран може да вгорчи меда.
Така че моля, от сърце ви моля, скъпи съфорумки, оставете темата Каква е вината на Фатмагюл?(Fatmagűl’űn Sucu Ne) на темата Каква е вината на Фатмагюл?(Fatmagűl’űn Sucu Ne).

И аз съм една от новите, напълно те подкрепям за това което написа Simple Smile)))
Аз също съм завладяна тотално от филма, чета с голям интерес всяка информация за него и артистите които участват , всеки клип, подсказки,снимки за което искам да благодаря на всички които ни ги предоставят. 
Поздравления и големи благодарности за момичетата които превеждат филма,  Hug
Хубав ден и дано днес имаме нов обнадеждаващ трейлър Simple Smile))))))))

# 584
Присъединявам се към призива да се възцари добрия тон в темата! Нито съм стара, нито съм нова, но си позволявам /като човек-форумец/ да призова за повече толерантност, повече търпимост!

Опитвам се да наваксам с темите, защото ви изтървах напоследък, от вчера се опитвам, но не става! Почуствах се няколко пъти зле от написанто и се отказах!
Извинявам се на всички момичета, които са писали коментари по темата КВФ! Няма да Ви прочета! Може би постовете ми няма да бъдат на място, може би ще Ви повторя, но не мога да се подложа на това! Извинявайте!

Пожелавам на всички хубав ден! Много усмивки и причини за тях!

п.п - Хриси,  Hug дано бързо да мине това, което те е подтиснало!

Общи условия

Активация на акаунт