Каква е вината на Фатмагюл? (Fatmagül'ün Suçu Ne ?) - Тема 118

• 39 095
  • 748
  •   1
Отговори
# 480
Здравейте момичета и две момчета,

Днес в темата е огромно жужене. Много размисли и страсти. Намате стигане.

Поздравявам момичетата, които споделиха личните си драми. Правете го и занапред! Тук е мястото да споделите, независимо, какви са отзивите. Добре направиха и тези, които леко открехнаха вратата на лошите спомени. Сподеете, момичета! Направете го! Изкарайте гнева си и болката във виртуалното пространство! Смятам, че всяка жена ще ви разбере и подкрепи. Направете историите си достояние на повече хора! Нека насилниците бъдат заклеймени и наказани! Бъдете смели!

За мен филмът е христоматия за тези отношения, която повярвайте, много терапевти ще използват в своите практики за лечение и в групови терапии. Филмът е направен правдоподобно и многоспектърно с широк диапазон от емоции. До днес не съм виждала подобен, а твърдя, че съм киноман. Съдбата на Фатмагюл е огромно послание към турското общество, което послание излиза от границите и става послание за цялото човечество. Защото насилие в живота ни има на всяка крачка и за жалост ще има и ние не можем да се застраховаме срещу  него.
Искам да споделя моите мисли за сюжетната линия. Ще го направя в спойлер, за да не натрапвам личното си мнение. който желае може да го прочете.

Скрит текст:
Харесвам филма такъв, какъвто е! В него няма нищо излишно. Всяко действие и противодействие са напълно обосновани, с малки изключения, които се забравят.

Днес съм провокирана от коментариите за трейлъра и реших да сроделя моето мнение.
Фатмагюл е възпитана в добрина, състрадание, консерватизъм, в уважение към по-възрастните, в трудолюбие и най-вече в човешка любов. Не може да не се трогне за смъртта на Мустафа, ще се разстрои, дори ще заплаче. Съвсем нормална и човешка реакция. Доброто й сърце не позволи да натисне спусъкът при отвличането й. Душата й е чиста и не би допуснала, че може човек да бъде унищожен физически. Затова ще страда за Мустафа.Аз бих страдала, ако съм на нейното място, въпреки стореното зло от него. Бих страдала за човека , който е провалил живота си, за човека, чиято заблуда за чест и достойнство го доведе до затвор. Олицетворявайки се с тази чест и достойнство Мустафа стигна до шизофренно желание да вмени вина на Фатма за случилото се и най-вече за нейното решение да остане с Керим.Тя плаче за Мустафа не защото го обича, а за  погубването на един живот на познат човек. Защо това ще има отклик върху нея, въпреки злините? В писмото си наверно Мустафа отново ще вмени вина на Фатма. Ще я накара да се почувства виновна.
За мен образът на Мустафа е точно този, който определя името на филма и риторичния въпрос,като заглавие. Ето защо толкова много ни го навират в най-хубавите моменти. В образа на   Мустафа са показани в синтезиран вид всички порядки на обществото и разбирането за чест.
Затова Фатмагюл ще бъде виновна, защото се изправя срещу вековни морални порядки. Това натъжава Фатма, а не любовта и към Мустафа. Тя отдавна го е хвърлила зад борда, но не може да изхвърли присъствието му като неин съдник за невинната й вина.
Тук Керим трябва да разбере нейните терзания и болки. Надявам се, че с даването на писмото от Мустафа, Керим ще преодолее ревността от мъжът Мустафа, ще разбере Фатма, ще подаде отново ръка, за да тръгнат двамата по трънливия житейски път. Двамата имат желание да се справят. Най-вече това си го доказаха на сватбата , когато Кадир ги бракосъчетаваше отново.
И в това е магията на сценария, който ни оставя без дъх.

Извинявам се за дългия пост, но много ме боли за тях. Радвам им се като на собствени деца и ги подкрепям в чистотата им. Те го заслужават.Има и такива двойки в живота, макар и рядко.  
.

Скъпи съфорумци, моля ви не очаквайте  от нашия сериал холивудско развитие. Нека не забравяме, че той е кауза, която творците следват неотлъчно. Те са работили много професионално и всеотдайно и са вложили цялата си душа и разбирания, вплитайки народопсихологията и религията, за да изградят тези образи и да изпратят своето послание към обществото и пострадалите от насилие. Смятам, че този проект ще надскочи всичките им очаквания и ще получи много награди, включително и международни.
Нека се наслаждаваме на оставащите серии до 21 юни и на красивите Берен и Енгин.

Последна редакция: вт, 15 май 2012, 22:42 от dimana-nova

# 481
  • софия
ЗориHug
написах, че мнението ми съвпада с Дани и Димони..., а теб пропуснах...- явно егн-то се обажда....
всъщност смятам, че мненията ни изцяло се покриват...
аз също следя сериала в неговата цялост и за това се появи и раздразнението ми от сценаристките....
в главата ми се върти Керим от 61-ва мисля, в болницата имаше тежък разговор с Мерием, по-късно и думите му при психоложката.....- в следващите серии, като изключим Бодрум - ни дума за това! Струваше ми се толкова нелогично, писах още тогава..."какво става? проблемите ей така ли се изпариха?" - но реших, че ще ни покажат решението във всяка следваща серия - това не стана. хвърлиха го изведнъж, като новина, изненада, неочаквана трудност - това остави в мен неприятното усещане за търсен рейтингов ефект....а не факта, че има рев, че  няма секс, захар и рози, както мислят някой приятели тук......
иначе смятам, за съвсем реалистично първата брачна нощ да е по-скоро трудна отколкото прекрасна.....в техния случай няма как иначе, но с времето ще става прекрасно...
очаквам разговорите им в следващите серии да ми дадат отговори.....защо десет серии бяхме тра-ла-ла сякаш изпарили проблемите...защо не говореха за това, какво ги спираше и защо изглеждаше , че вървят напред, а не е било така, защо с такава сила се върнаха назад...., иначе този "ефект" остава голямото ми разочарование...
И пак на Зорничка - целувки  Heart Eyes
ако не си съгласна с мен, джанъм, моля те го напиши....защото споменавайки името ти, да не съм написала нещо, с което не си съгласна съвсем

# 482

Ако е Дамон,моментално си посипвам главата с пепел ooooh!

Извинявай,но с нищо не съм те обидил за да ме сравняваш с Дамон?!?
Нито баща ми ме е изнасилвал,нито съм спал с майка си!!! Капиш ?!? Naughty Mr. Green Grinning

Добри, и друго ми хрумна да те попитам. Ти като си се регистрирал в BG MAMMA преди 5 (пет) дни от къде му знаеш историята на Дамон? Да не би да си прочел всичките 118 теми за 5 дни? Или пък не. Имам по-логично обяснение - май си се подвизавал тук през цялото време, но под друго име. Или пък не. Имам и друго обяснение. Идваш от чужбинската BG MAMMA и всъщност там си бил със друго име и си чел нашата тема? (нашата, щото тя е на всички, нали?)

# 483
  • Разград

Скрит текст:
Усетиш ли че ти завиждат, ти не се коси! Просто гръб им обърни, живей си живота свой, и пред никого не давай отбой! Тръгнали ли са да ти завиждат, значи нещо по-велико в тебе виждат! От лошите хора никога няма да има покой! Това за никого не е тайна, това е истина банална! Но Вие лицемери защо не разберете, че животът е един и нищо не печелите, врагове си създавате и от приятелства се лишавате! А нима има нещо по прекрасно на света? От една подадена ръка, от една топла дума, от едно приятелство чудесно! Надявам се да дойде време и вие да разберете, че със злоба не се живее! Нужни са ви приятели добри, за да осмислят вашите дни!

# 484
Здравейте момичета и две момчета,

Днес в темата е огромно жужене. Много размисли и страсти. Намате стигане.

Поздравявам момичетата, които споделиха личните си драми. Правете го и занапред! Тук е мястото да споделите, независимо, какви са отзивите. Добре направиха и тези, които леко открехнаха вратата на лошите спомени. Сподеете, момичета! Направете го! Изкарайте гнева си и болката във виртуалното пространство! Смятам, че всяка жена ще ви разбере и подкрепи. Направете историите си достояние на повече хора! Нека насилниците бъдат заклеймени и наказани! Бъдете смели!

За мен филмът е христоматия за тези отношения, която повярвайте, много терапевти ще използват в своите практики за лечение и в групови терапии. Филмът е направен правдоподобно и многоспектърно с широк диапазон от емоции. До днес не съм виждала подобен, а твърдя, че съм киноман. Съдбата на Фатмагюл е огромно послание към турското общество, което послание излиза от границите и става послание за цялото човечество. Защото насилие в живота ни има на всяка крачка и за жалост ще има и ние не можем да се застраховаме срещу  него.
Искам да споделя моите мисли за сюжетната линия. Ще го направя в спойлер, за да не натрапвам личното си мнение. който желае може да го прочете.

Скрит текст:
Харесвам филма такъв, какъвто е! В него няма нищо излишно. Всяко действие и противодействие са напълно обосновани, с малки изключения, които се забравят.

Днес съм провокирана от коментариите за трейлъра и реших да сроделя моето мнение.
Фатмагюл е възпитана в добрина, състрадание, консерватизъм, в уважение към по-възрастните, в трудолюбие и най-вече в човешка любов. Не може да не се трогне за смъртта на Мустафа, ще се разстрои, дори ще заплаче. Съвсем нормална и човешка реакция. Доброто й сърце не позволи да натисне спусъкът при отвличането й. Душата й е чиста и не би допуснала, че може човек да бъде унищожен физически. Затова ще страда за МустафаАз бих страдала, ако съм на нейното място, въпреки стореното зло от него. Бих страдала за човека , който е провалил живота си, за човека, чиято заблуда за чест и достойнство го доведе до затвор. Олицетворявайки се с тази чест и достойнство Мустафа стигна до шизофренно желание да вмени вина на Фатма за случилото се и най-вече за нейното решение да остане с Керим.Тя плаче за Мустафа не защото го обича, а за  погубването та един живот на познат човек. Защо това ще има отклик върху нея, въпреки злините? В писмото си наверно Мустафа отново ще вмени вина на Фатма. Ще я накара да се почувства виновна.
За мен образът на Мустафа е точно този, който определя името на филма и риторичния въпрос,пкато заглавие. Ето защо толкова много ни го навират в най-хубавите моменти.  Мустафа са показани в синтезиран вид всички порядки на обществото и разбирането за чест.
Затова Фатмагюл ще бъде виновна, защото се изправя срещу вековни морални порядки. Това натъжава Фатма, а не любовта и към Мустафа. Тя отдавна го е хвърлила зад борда, но не може да изхвърли присъствието му като неин съдник за невинната й вина.
Тук Керим трябва да разбере нейните терзания и болки. Надявам се, че с даването на писмото от Мустафа, Керим ще преодолее ревността от мъжът Мустафа, ще разбере Фатма, ще подаде отново ръка, за да тръгнат двамата по трънливия житейски път. Двамата имат желание да се справят. Най-вече това си го доказаха на сватбата , когато Кадир ги бракосъчетаваше отново.
И в това е магията на сценария, който ни оставя без дъх.

Извинявам се за дългия пост, но много ме боли за тях. Радвам им се като на собствени деца и ги подкрепям в чистотата им. Те го заслужават.Има и такива двойки в живота, макар и рядко.  
.

Скъпи съфорумци, моля ви не очаквайте  от нашия сериал холивудско развитие. Нека не забравяме, че той е кауза, която творците следват неотлъчно. Те са работили много професионално и всеотдайно и са вложили цялата си душа и разбирания, вплитайки народопсихологията и религията, за да изградят тези образи и да изпратят своето послание към обществото и пострадалите от насилие. Смятам, че този проект ще надскочи всичките им очаквания и ще получи много награди, включително и международни.
Нека се наслаждаваме на оставащите серии до 21 юни и на красивите Берен и Енгин.
Абсолютно си права, а скрития текст много ми хареса newsm10 newsm10 newsm10

# 485
Спиритче, абсолютно съм съгласна с теб. Нещата просто не се представиха достатъчно реалистично, нещо ми убягна (както виждам и с теб е така). Това,че не си ме включила - ама хич не се притеснявай, то човек чете толкова много мнения, няма как да запомни всички !
Целувки и от мен  Kissing Heart

# 486

Скрит текст:
Усетиш ли че ти завиждат, ти не се коси! Просто гръб им обърни, живей си живота свой, и пред никого не давай отбой! Тръгнали ли са да ти завиждат, значи нещо по-велико в тебе виждат! От лошите хора никога няма да има покой! Това за никого не е тайна, това е истина банална! Но Вие лицемери защо не разберете, че животът е един и нищо не печелите, врагове си създавате и от приятелства се лишавате! А нима има нещо по прекрасно на света? От една подадена ръка, от една топла дума, от едно приятелство чудесно! Надявам се да дойде време и вие да разберете, че със злоба не се живее! Нужни са ви приятели добри, за да осмислят вашите дни!

Ваня, не крий такива мисли, всички трябва да ги прочетат, благодаря за хубавите клипчета  bouquet  bouquet  bouquet

# 487
Уважаеми момичета,

За два дена ви оставям! Надявам се живот и здраве да се видим в четвъртък!

Hug  Hug  Hug  Hug  Hug  

# 488
Уважаеми момичета,

Hug  Hug  Hug  Hug  Hug  
Успех Hug

# 489
Лека вечер на всички, това е поздрав за спокойна нощ...

Hug Hug Hug Hug

# 490
Уважаеми момичета,

Hug  Hug  Hug  Hug  Hug  

И аз ти желая живот и здраве,но за хармонията във форума е по-добре да не те виждаме отново!?! Grinning Hug Mr. Green

Освен на "ДОБРЕТАТА" надали ще липсваш на някого!!! Mr. Green

# 491
Димана,прекрасен пост Hug

# 492
  • София
Димана-нова, както винаги си изчерпателна и аргументирана, подкрепям всичко, написано от теб! smile3525 smile3501

# 493
evelin  Разтърси ме с разказа си, момиче. Защо си  скрила този текст?!  Ако не се бях върнала назад в темата, щях да го изпусна.   Ти вероятно най-добре усещаш нещата, а ние се напъваме и философстваме какво трябва де е и какво не. Това са неуправляеми неща.  Дълбоки човешки драми и сложни процеси, върху които е нечестно да се упражняваме в красноречие, но какво да се прави – хора сме.   Иначе щяхме да имаме крилца и нямаше да се месим там, където са си казали тежката дума куп психолози. 

# 494
Внимание!

Току-що това го получих на ЛС от "Добромир" ,който нали сменя памперси и гледа двете бебета,уж!

Re: (Без заглавие)
« Изпратено до: г-жа Мюмтяз : Вт., 15 Май 2012, 22:36 »
   Отговори с цитат Отговор Изтрий това съобщение
Тя жена ми и без това не влиза тук,така,че това не проблем нито за нея,нито за мен!?! Обожавам да съм с бебоците,но за съжаление в момента са много далеч от мен.Надявам се скоро и аз да се върна във Фриско и тогава всичко ще е ОК. Hug

п.п. Злобата състарява бързо Милена!!! Very Happy

Общи условия

Активация на акаунт