Каква е вината на Фатмагюл? (Fatmagül'ün Suçu Ne ?) - Тема 118

• 39 115
  • 748
  •   1
Отговори
# 600
Dani_kroki , думите винаги ми се губят в моменти като този /след като прочетох поста ти/, затова те прегръщам горещо  Hug

Забиха ми се в съзнанието думите на приятелката /на Лилимс/ "Плача за Мустафа, защото той нямаше добри хора около себе си"  /по памет/
Всъщност плача е не за Мустафа, а за нещастната му съдба да няма добри хора около него. Родителите му бяха добри хора, но по свой начин, твърде консервативни, робуващи на хорското мнение, хора без  смели сърца! Аз ги разбирам, те са обикновени, средностатистически хора, с обикновен, нормален живот, монотонен, центъра на който е техния син.  Сред нас има много такива хора, може би и ние сме такива, незнаем, докато не се сблъскаме с нещо извън коловоза на ежедневието ни!
Кой е виновен, Мустафа , че няма смелост да послуша вътрешния си глас или родителите му, че нямат смелост да се изправят с различното в живота си?
Не знам, сериала засяга много проблеми: в семейството, в обществото, в мъжко-женската линия, колкото повече го гледам и се приближавам към финала, толкова повече си мисля:
Каузата само за жени пострадали от насилие ли е!
Не мисля! Дори мисля, че ако има кауза тя е да поставя зрителя пред въпроси за които той да се обърне към себе си, дълбоко в себе си, да разговаря със себе си!
Ако сме участници , ние не можем да видим развитието на животите на други участници, виждаме само своя път, но ние сме зрители и имаме пълна картина!
Мислим, чувстваме, анализираме, създаваме хипотези "... ако ..."
Но "...ако..." няма в реалността! Трябва да се научим да падаме и да се изправяме. Ние правим избори всеки ден, но без един , най-важен, не можем да избираме съдбата си! Трябва да се научим да приемаме съдбата, да се научим да се примиряваме с нещата, пред които сме безсилни! Това е моя прочит на каузата в този сериал!

+1

# 601
  • софия
моето мнение за любовта на Мустафа

Скрит текст:
Мустафа обичаше Фати – истински , силно, така както той разбира любовта. Дали е била егоистична, собственическа  - тя беше неговия живот , Фати -  неговата любима, той- нейният любим. Какъв щеше да е животът им, ако това не беше се случило е въпрос без отговор……
Думите на баща му, ще може ли да живее с това, ми бяха много силни…..и досега се чудя – колко хора биха застанали до Фати наистина, в реалния живот? Не съм убедена, че ще са много , дори обратното……
Всичките му постъпки бяха погрешни, водеха надолу, превърнаха го в престъпник., защото той загуби битката със самия себе си, в лицето на Керим виждаше всичко, което той не е……и мисля , че го разбираше. За мен той знаеше, че след случилото се не би могъл да понесе живота с Фати – всичките му истерични постъпки  са желанието му да се спаси, да даде смисъл на съществуването си, сам пред себе си да се очисти от вината си……- любовта беше само „удобното извинение”.
Закостенялото общество, традициите, религията – без съмнение имат голямо значение за развитието на героите, но аз някак си разглеждам сериала извън този аспект…..за това и греша най-вероятно в някои от очакванията си….  

п.п. Хриси - сега ти прочетох поста Peace

# 602
  • В Града на Липите
Dani_kroki  Hug  Hug  Hug Дано намериш сили да се пребориш, и да бъдеш щастлива.

bebo_sn   Hug  Hug  Hug Много се радвам, че всичко е зад гърба ти и си намерила своя Керим. Бъдете много щастливи.

Цитат
Мислим, чувстваме, анализираме, създаваме хипотези "... ако ..."
Но "...ако..." няма в реалността! Трябва да се научим да падаме и да се изправяме. Ние правим избори всеки ден, но без един , най-важен, не можем да избираме съдбата си! Трябва да се научим да приемаме съдбата, да се научим да се примиряваме с нещата, пред които сме безсилни! Това е моя прочит на каузата в този сериал!

nianta, много ми хареса поста ти Hug

# 603
  • София
Dani_kroki ,bebo_sn, evelin, много сте силни, момичета. Желая ви много щастие и късмет! smile3501 smile3525 smile3501

# 604
Здравейте и добро утро на всички.Понеже вчера говорихте за държанието на Фатмагюл в първата брачна нощ. Преди да ви изчета искам да споделя нещо с вас. Прес вас разкривам чувствата си за втори път. Колкото и да искаш да избягаш от миналото не можеш рано или късно то те настига.След Като най-добрия ми приятел,мъжът който считах за свои по-голям брат отне невинността ми по зверски начин се преместих тук в Истанбул.Умирах от ужес,че дишам един въздух с него,че може отново да стигне до мен.Премествайки се тук направих крачка към нов живот.Благодарение на родителите си създадох фирма която с годините успях да превърна в цял холдинг с най-добрата си приятелка.Направих още една крачка напред включих се в кампания за борба срещу насилието на жените.Членувам в нея от 6 години.Скоро забелязах че и Берен Саат се е включила.На една от срещите на които пресъстваха всички членове бях помолена да разкажа своята история.Може би аз съм един от най-младите членове на тази кампания.Незснам как,но успях да намеря смелост и сили да разкажа.Преди кампанията на никого не бях споделяла какво съм преживяла.Преди това зверство бях силно и младо момиче което вярва в живота, а сега понякога имам чувството че нямам сили да си поема въздух.Въпреки че минаха 7 години, още се плаша да се доверя на мъж .Нощем още се будя от кошмари,а понякога дори не заспивам от страх да не преживея още веднъж този ужас.С времето болката намалява, но споменът остава жив завинаги.Казах ви миналото винаги те настига.Дори и тук той успя да ме открие след толкова време.Почувствах, че отново докосва живота ми с мръсните си ръце,останах без въздух.Понечи да ме докосне и да говори с мен сякаш нищо не се беше случило.В този момент отново изживях изнасилването като на стоп кадър.Очаква се един ден да започнеш да се довяряваш, да позволиш на някого да те докосне,да бъдеш инатимен, адски е труднокогато знаеш какъв е спомена ти за първата интимност в живота ти.Изживяваш всяка секунда като час.Все още не мога да направя тази крачка да бъда интимна с мъж да се доверя на мъж.Боли много,но искам да опитам да продължа напред да изпитам чувствата които изпитва всяка жена която не е докосната от това зверство.Надявам се един ден да постигна и това.Този филм докосна душата ми.Изживях още веднъж с Фатмагюл ужаса да бъдеш опетнен с изнасилване.Но ми показа че стига да искаш и да имаш воля можеш да се пребориш.Дори когато свърши ще продължа да го гледам отново и отново, за да ми напомня че никога не трябва да се отказваш колкото и да е гаден живота.

П.П. Момичета които сте преживели същото зверство като мен не се откавайтеот живота не сте сами.Не ние трябва да се срамуваме от това което сме преживели,а тези които ни го причиниха.Вярвам че бавно и с малки но уверени стъпки един ден рано или късно и ние ще имаме своята красива история,която искрено се надявам поне малко да измести болката от това което сме преживели.

П.П. Извинете ме ако има правопосни грешки,но цялата треперя.

Дани наистина настръхнах докато чета поста ти
Сигурно е много трудно да помагаш на други преживели изнасилване, защото всеки път като срещнеш момиче в това положение изживяваш кошмара отново.Ти си изключително силен човек и аз лично ти се възхищавам и те прегръщам  Hug

bebo_sn, evelin по една силна прегрудка и за вас  Hug Hugвие наистинасте много специални и силни жени

# 605
  • Враца
Dani_kroki, ти си наистина много силно момиче! Дано скоро успееш да забравиш кошмарите и намериш достойния човек за теб! Hug

Във връзка с мъжа до ФГ - за "радост" тя беше поставена във възможно добрата ситуация. Той беше до нея от самото начало и беше свидетел на всичкото нейно нещастие,на цялата нейна борба и постепенно, стъпка по стъпка, приемайки и поемайки целия неин негативизъм, успя да се пребори за нейната любов. А ако тя бе сама със семейството си тези две години или три и едва, едва да си е стъпила на краката. Не мога и за миг да си представя дали ще може тепърва да се довери на мъж, та бил и той най,най. Много е сложно. Дано ме разбрахте какво исках да кажа.  

# 606
Dani_kroki  Току-що прочетох поста ти. Аз лично ти благодаря за смелостта. Ето това е! Пиши. Излей душата си, обсъждай, не спирай.  Изкарай чувства и емоции на повърхността. По-добро лекарство от това няма. Тук никой лично не те познава, но вече всички ти се възхищават, на теб и на другите пострадали момичета, които споделиха. И съм сигурна, че тези, които търсеха страст у Фатмагюл в първата брачна нощ ще се замислят, когато следващия път критикуват сценария. Аз и останалите, надявам се, ще се съобразяваме с твоето лично мнение по отношение поведението на Фатмагюл.  
Каквото и да кажа по-вече рискувам да сгреша, защото не съм потърпевша, а само съчувствам дълбоко.

# 607
  • софия
Dani_kroki ,bebo_sn -  Hug
Евелинко - помня старите ти постове Hug

има и други момичета тук, които сподлиха преживяното - за всички вас е подкрепата ми , макар и виртуална. Пожелавам ви щастие мили момичета! newsm51

Нианта - радвам се да те видя Hug
за мен също каузите са повече от една...
или поне въпросите , които провокира в мен са наистина много..... Peace

п.п.Славенка - ей от това писмо имах нужда Hug Grinning

Последна редакция: ср, 16 май 2012, 12:45 от freespirit

# 608
# 609
Dani_kroki, ти си наистина много силно момиче! Дано скоро успееш да забравиш кошмарите и намериш достойния човек за теб! Hug

Във връзка с мъжа до ФГ - за "радост" тя беше поставена във възможно добрата ситуация. Той беше до нея от самото начало и беше свидетел на всичкото нейно нещастие,на цялата нейна борба и постепенно, стъпка по стъпка, приемайки и поемайки целия неин негативизъм, успя да се пребори за нейната любов. А ако тя бе сама със семейството си тези две години или три и едва, едва да си е стъпила на краката. Не мога и за миг да си представя дали ще може тепърва да се довери на мъж, та бил и той най,най. Много е сложно. Дано ме разбрахте какво исках да кажа. 

Все си мисля че оставайки с Фатма ,Керим и направи най голямото добро. Ако беше заминал за чужбина Фатма щеше да остане в лапите на Мукадес ,наранена и предадена от всички. Мерием се съмнявам че също щеше да остане най много след време да заминеше и тя при Керим
 и тогава щеше да дойде царството на Мукадес. Ежедневно щеше да напомня на Фатма преживяното ,буквално щеше да издевателства над нея. И какво щеше да стане тогава с момичето ,каква съдба го очакваше ,какво бъдеще -или психиатрия или самоубииство

# 610
[quote

[/quote]

тук съм съгласна с теб,но от личен опит знам,че можеш да приемеш нещата,но не и да се ПРИМИРЯВАШ с тях
[/color]

ето тук е в сила-Винаги има надежда!  и това те държи изправен на треперещите ти крака

# 611
bebo_sn и всички момичета, които споделиха личните си преживявания  -  Hug

vihor  - много харесвам постовете ти, пишеш освен мъдро и много увлекателно! Но със следното не мога да се съглася
Цитат
И съм сигурна, че тези, които търсеха страст у Фатмагюл в първата брачна нощ ще се замислят, когато следващия път критикуват сценария
Аз личо смятам, че нямаше страст в първата брачна нощ от страна на Фатмагюл, не поради това, че е претърпяла насилие, а поради срамежливостта й. Смятам, че тя беше готова за сексуален контакт, смятам, че го желаеше, искаше това да се случи, но тя по природа е такава - срамежлива. Дори да не й се беше случило това нещастие, в първата си брачна нощ тя би била също толкова плаха , очакваща и леко засрамена!
Дори смятам, че имаше страст от нейна страна! За мен страст беше дори това, че тя бе готова, че го желаеше! Че искаше и живееше с очакване, да и с малки страхове, но малки, страхове каквито имаме всички ние, как ще бъде, какво ще бъде, как ще ме докосне, как ще го докосна и т.н.  Peace

# 612
Eдно писмо написано знайно къде с много любов /превода е мой/

Скрит текст:
Фатмагюл,няма да използвам друго обръщение защото най сетне ми светна ,че сърцето и акъла ти пренадлежат на друг,на който даже и не искам да споменавам името,още повече да пиша ,че е Керим /пак се изложих,че и гумичка за триене не ми дадоха/.Щом четеш това писмо,значи вече съм си сменил адресната регистрация и от затвора в Измир,вече ще съм в измерението Х,където за съжаление все още мобилните оператори нямат покритие /Горния не ще да подписва/,тъй че няма да се срещаме и виждаме хич,само телепатично /ох ,изпотих се и под езика докато я напиша тази дума,като в училище не научих всички букви ,сега ги търся по азбучен ред в каталога на ума си /бре туй аз ли го измундрих/.Скоро четох в един форум ,че съм бил жертва /така разбрах с превода на Гугъл/ на семейсвото си и средата,да знаеш хич не е вярно.Тя мама не те харесваше от самото начало и само чакаше сгоден случай да ти го каже без да те обиди,а и тате не ти харесваше гозбите-само месено,пържено,нищо от това не е по диетата на Дюкан ,и той страдаше душевно и физически  в банята с вестник по-малките часове на нощта.Тъй че хич не е вярно да знаеш,а средата ами те рибите акъла не могат да ми дадат,защото са неми ,но ако бях хванал алтън рибока,смятай че и ти отиваше в девета глуха.Мелтем Джумбул щеше да ми носи ракията,Азра Акън да ми чете списание на глас и мята дълъг бедър,а ех че и забравих името да ми пее на ушенце,а Берен Саат беше...Пиша ти последни редове,че ми свърши листа и вече си изгризах молюва,че нямаше с какво да си почистя междузъбното пространство от шошлюпа който изчоплих,докато мислих какво да ти пиша...Искам да си щастлива с онзи ,да написах  го най-после и винаги да се сещаш за мен,когато готвиш,чистиш....за нашите моменти и да ме носиш в сърцето си като спомен /мале чак се разривах...айде и секрет от носа ми падна на листа,става за ДНК анализ ако не вярваш,че аз съм писал това/ за един красив мъж,който хич не мяза на онзи тъмен субект с който съжителстваш,за големия ми мерак към теб,който си остана нереализиран....Мисли за мен като за един красив спомен от младоста /защото съм си красив и Али Торпедото каза така и другите красфци от килията/....вечно твой Мустафа ,понастоящем от измерението Х,5 казан отляво на дясно,моя ментор е най красивия дявол с най острата вила.
Joy Joy Joy Joy Joy Joy Joy Joy Joy Joy Joy Joy

# 613
  • Разград
love story fatmagul & kerim ilgaz by Reem khaney

# 614
  • София
Привет wavey
Пак съм много назад Hug!

Имам един въпрос, който може да ви се стори малко малоумен, но искам да ви питам според вас на този клип на 1.53 Керим/Енгин й пуска език на Фатма/Берен?
Питам ви, защото доколкото знам филмовите целувки винаги се снимат без език(това си е правило) , освен ако режисьорът не изиска специално от актьорите това. В този сериал подобвни сцени са такава рядкост, а и не са много страстни, така че изключвам вероятността  режисьорката да е поискала това. Което значи, че Енгин се е отпуснал доста в тази целувка, което си личи и затова изглежда толкова истинска и ми е любима определено.

Веднага забелязах този факт и затова целувката ми е толкова откровена,но не исках да конкретизирам.Изненадах се,честно казано.Много ми хареса.

Връщам се назад Rolling Eyes!

Общи условия

Активация на акаунт